Compare Listings

Vinske destinacije v Slavoniji in Podravini vabijo

WINE NOT!? – prav poseben festival vina

Najbolj pričakovan in zaželen vinski dogodek v Slavoniji in Podravini, o katerem se največ govori – WINE NOT!? – bo ponovno združeval ljubitelje vina, odličnih prigrizkov, edinstvenega okolja, umetnosti in neokrnjene narave. Gostje festivala WINE NOT?! bomo lahko uživali v vrhunskih vinih in izjemno zanimivem programu. Slavonija in Podravina septembra 2023 vabita na mesec čistega hedonizma.

WINE NOT!? – prav poseben festival vina

Kakor poroča spletni portal www.icv.hr je direktorica Turistične skupnosti Virovitičko-podravske županije, Martina Jakelić, je poudarila, da bo leta 2023 edinstveni vinski svet Slavonije in Podravine, vinski festival WINE NOT?! trajal od 1. do 30. septembra.

Martina Jakelić je o prireditvi WINE NOT?! dejala: »Vse se bo odvijalo na šestih lokacijah, s šestimi različnimi zgodbami z osemnajstimi različnimi vini. Letos bodo imeli obiskovalci festivala WINE NOT!? možnost poskusiti številna ekskluzivna vina. Pred tremi leti se je porodila ideja o tovrstnem vinskem dogodku, WINE NOT!? organiziramo z željo po uveljavljanju blagovne znamke Virovitiško-podravske županije in nasploh destinacije Slavonije in Podravine kot butične vinske destinacije. Na vsaki lokaciji predstavljamo različne vinarje, pa tudi gastronomsko ponudbo in samo destinacijo.

S projektom WINE NOT!? nam je uspelo povezati naše najlepše turistične destinacije v županiji in hkrati predstaviti naše vino, ki pravzaprav govori o ljudeh. To ni le zgodba o izdelku, o lepoti, ampak je to predvsem zgodba o ljudeh. Zelo se veselim nadaljevanje zgodbe WINE NOT!? in novih ljudi, ki se bodo pojavili skozi vinski festival, ki se lepo poigra z imenom, WINE NOT!?

Tudi letos bomo skozi lokalna vina predstavili naše ljudi, naše entuziaste, ki se borijo tako z naravo kot s pridelavo. Udeleženci festivala WINE NOT!? bodo poskusili nekatera naša najboljša vina. Iskreno nas veseli, da smo skozi festival WINE NOT!? vzpostavili iskreno vez med pravimi hedonisti in pravimi poznavalci vin«. Poglejmo si festival WINE NOT!? podrobneje. Tekst nam je za objavo pripravila Turistična skupnost Virovitičko-podravske županije.

Vino in življenje

Pravi ljubitelji vina uživajo tako v vinu kot v življenju, iz katerega je vino nastalo, pa tudi v prostoru, kjer je nastalo. Spoznavanje in spajanje z vinom je na nek način tudi raziskovanje življenja, v katerem je vino nastalo z »branjem« teh zgodb in sporočil skozi vonjave, barve, okuse, užitke …

Vinska popotovanja so zares subtilna raziskovanja pravih ljubiteljev, ne samo vina, ampak ljubiteljev polnega življenja, v vseh njegovih vidikih kreativnega pojavljanja. Če tako doživljamo vino, prostor, kjer nastaja in ljudi, ki ga povezujejo s svojim življenjem, potem je vsak kozarec vina za nas prava majhna vinska destinacija. Takrat je tudi naše potovanje povezano z združevanjem naših občutkov z vinom. In potem je vsako sporočilo o vinu vabilo, ki je vredno naše pozornosti.

Vino in destinacija

Predstavljamo vam povabilo na kreativno, butično in nepričakovano vinsko destinacijo, katere veličina ni v velikem številu sodov, steklenic ali litrov, temveč v moči in privlačnosti doživetij, ki se jim ni mogoče upreti. Odpravljamo se na vinsko popotovanje v Virovitiško – podravsko županijo, destinacijo, ki jo imenujemo Slavonija in Podravina, saj se prav tam stikata ti dve geografski enoti Hrvaške, Slavonija in Podravina. V tej deželi se združujeta Papuk in Bilogora, imenovana županija povezuje ravnico in hribe, povezuje ljudi, zdaj pa želi s svojimi vinsko destinacijskimi stvaritvami povezati še vas.

Praznik vina WINE NOT!?

Turistična skupnost Virovitiško-podravske županije je pred tremi leti začela s festivalom vina WINE NOT!?, ki se v marsičem razlikuje od ostalih festivalov vina. Prostorsko majhna destinacija je obogatena z vrsto izjemno atraktivnih krajev obnovljene kulturne, zgodovinske in naravne dediščine. Posebnost in unikatnost destinacije je v tem, da so dotrajane, a zaščitene kulturnozgodovinske stavbe nekoč v lasti plemičev, ki so si na teh območjih z veseljem domovali, sedaj prenovljene in tematsko postavljene, pa tudi postavljene v funkcijo predstavljanja naravne dediščine.

No, če obiščete katerega od gradov, graščin ali poletnih rezidenc, lahko odkrijete življenje plemičev, pa tudi življenje narave, ki je bila in ostaja tukaj. Destinacija, bogata z izjemno gastronomsko ponudbo, ki je pričakovana, je z vinskim festivalom WINE NOT izpostavila še eno tradicijo, v kateri ne želite uživati sami. Vinsko tradicijo. Z združitvijo vsega naštetega v en skupinski vinski festival, je nastal dinamičen, navdihujoč in kreativen WINE NOT!?

Leta 2023, praznik vina WINE NOT!? – že 3. po vrsti, tradicionalno poteka septembra in prinaša šest različnih vinskih vzdušij in doživetij na šestih različnih lokacijah. Vino se združi z destinacijo, v vsakem kraju na drugačen način in v drugačni vsebini. Vodimo vas skozi septembrski program vinskega festivala WINE NOT!?

Začnemo 1. septembra v gradu Pejačević, ki se nahaja na hribu in je obdan s čudovitimi vrtovi s tematskimi mostovi. VIROVITICA WINE&ART se odvija v gradu, ki dominira v središču že tako čudovite Virovitice. Umetnost vina, poezije, glasbe, umetnosti zgodovinske arhitekture in hortikulture bodo ustvarili okolje za popolno sprostitev in uživanje. Kostumirani grof Antun Pejačević vam bo s svojo interpretacijo ob glasbeni interpretaciji vokalne zasedbe Contesse in plesni točki Kulturno umetniškega društva Virovitica približal tudi poezijo.

Čez teden dni, 8. septembra, se vidimo v Suhopolju. V interpretacijskem centru – dvorcu Janković, še eni plemeniti stavbi, obdani s parkom, ustvarjamo čarovnijo. Vinsko čarovnijo dopolnjuje čarovniška predstava v izvedbi Magic Leona. Ta večer bo vsekakor zelo drugačen od običajnega, vse bo izjemno. Če želite po vinu, penini, čarovniji nadaljevati, ne skrbite, Dvorec Janković ponuja nastanitev v čudovitih sobah, zakaj ne bi čarovnije podaljšali še v naslednjo jutro, ki pa pripoveduje že neko drugo magično zgodbo.

Sredi septembra vas popeljemo na začetek Papuka. 15. septembra rezervirajte Urban Wine Party v Voćinu. Tokrat dogajanje ni v žlahtni, stari plemiški zgradbi, bo pa vas obkrožala čudovita zelena kulisa. V nobenem trenutku vas ne prikrajšamo za lepote tamkajšnje narave. Sodoben multimedijski Geo info center v Voćinu je idealno mesto za DJ Maria. Zakaj? Dinozavrom je on in njegova glasba zelo všeč in navsezadnje je to njihova “domača hiša”.

S kozarcem v roki se podajte na fascinantno potovanje skozi zgodovino nastanka in razvoja življenja na Zemlji. Minilo je ogromno tisočletij, v katerih se je človek – na srečo – naučil pripraviti tudi božansko vinsko kapljico. In zdaj smo tu, na mestu, kjer se spominjamo zgodovine Zemlje in sedanjosti človekovega sobivanja z njo. Govorimo tudi o sožitju človeka in vinske trte izpričanem v kozarcu slavonskih in podravskih vin. Če se boste naveličali sprehajanja skozi zgodovino, se umestite v Geo Bar in – preprosto – prisluhnite dihanju Zemlje.

Vemo, da vas bo zgodba in predstavitev o nastanku Zemlje tako navdušila, da se vam bo zdelo, da je vse skupaj morda le mit. Seveda ni, ampak že naslednji dan, 16. septembra, vam bomo zaupali zgodbo iz podravske mitologije. Kraj je Aršanj, največja zanimivost pa Klopotec. Klopotec klopota, da bi vsi mi lahko imeli vino. Ne mit, resnica je, da boste zahvaljujoč neutrudnemu zvoku klopotca imeli v roki kozarec, poln čudovite esence podravskih vin. Mladen Medak Gaga vam bo pripovedoval mite in teh mitov nikar ne zamudite. Obdani z obronki Bilogore, na razgledni točki, a tudi v majhni, intimni in prisrčni vinski kleti, ki je sestavni del Turistično informacijskega centra Klopotec, se vam bo zdelo, da ste znašli sredi pravljice. To je možno, to ni mit.

Kot smo vam že obljubili v tem besedilu, vas ne bomo ločili od vina, pa tudi ne od zelene narave. Narava vas bo spremljala in obkrožala ob vseh dogodkih in na vseh mestih festivala WINE NOT?! Neločljiva je od ljudi iz teh krajev in prvinskega hrepenenja vsakega človeka. Po jesenskih gozdnih barvah se bomo odpravili na obrežje Drave, v UNESCO-vo čezmejno Biosferno območje Mura-Drava-Donava.

V Noskovcih se nahaja Center za obiskovalce Dravska priča, kjer nas bo 22. septembra gostila Vinska zabava. Pred davnimi leti je v tem okolju užival Grof Drašković, prepričani smo, da boste občutili, zakaj. Zvoki tamburice, vinski sprehod po parku, jesenski mir in moč Drave … Tu lahko tudi prespite in pričakate jutro. Penina je zjutraj čudovita.

September je že čisto na koncu. Jesen je uradno okronala naravo, naš vinski september pa je dočakal zadnji dan v mesecu. Praznik vina WINE NOT!? bomo zaokrožili 30. septembra z vinskim pohodom po Orahovici. Wine&run ne pomeni teka, temveč povabilo na vinski sprehod med šestimi vinskimi legami. Kdor se naveliča ali omaga – kočija je pripravljena, prav tako okrepčilo in zabava na samem cilju.

Vino in nepričakovana lepota

Ob kozarcu vina smo vas popeljali skozi destinacijo Slavonije in Podravine ter vam povedali mnogo o naši zgodovini in našem življenju, o fantaziji in realnosti, o hrani in vinu, o naravi, ki jo ohranjamo, dediščini, ki jo obnavljamo in kako bogatimo samo življenje. Vabimo vas, da se naše destinacije dotaknete z vsemi čutili, sproščeni in odprti za lepote in nepričakovano. Pričakujemo vas v vseh mesecih v letu in če že moramo začeti z enim, naj bo to september, s svojim vinskim festivalom WINE NOT!?

Več o festivalu vin Slavonije in Podravine WINE NOT!? poiščite na: http://www.slavonija-podravina.hr/hr/ocekuj-vise/slavonija-i-podravina-wine-not-2023/.

Ps. Fotografije in pomoč pri pripravi teksta: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije (plus fotograf Matija Turkalj).

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem