Compare Listings

Balonarski praznik v Medžimurju

Balonarski festival Prelog

Balonarski praznik v Medžimurju – Balonarski festival Prelog (uradno, hrvaško: Festival balona Prelog) trka na vrata. Od zgodnjega popoldneva v petek, 1. 9. 2023, se bo Marina v Prelogu spremenila v veliko vzletišče za pisane balone, največji koncertni prostor v Medžimurju, a hkrati tudi največji piknik prostor ob reki Dravi. Kar 20 ekip balonarjev prihaja v Prelog iz vse Evrope, od Slovenije in Avstrije, do Nizozemske, Litve, Latvije in Luksemburga, seveda z gostitelji iz Balonarskega kluba Zagreb.

Balonarski festival Prelog

»Baloni bodo na trenažne polete leteli že dan prej, festival pa se začne v petek, 1. 9. 2023, ob 17. uri z otvoritvijo festivala, predstavitvijo pilotov, ekip in letalcev, a tudi pozdravom Aleksandra Lazića preko posebej prirejenega letala,« je povedal Krešo Biškup v imenu organizatorjev Balonarskega festivala Prelog.

»Hvaležni smo gostiteljem, mestu in občanom Preloga, da so prepoznali ta projekt, Balonarski festival Prelog, podprli idejo in omogočili, da baloni poletijo v Medžimurju. Se vidimo na Festivalu balona Prelog, še posebej opozarjamo na koncerte!” Poglejmo si Balonarski festival Prelog nekoliko podrobneje.

Balonarski praznik v Medžimurju, Balonarski festival Prelog, se bo začel s predstavo Aleksandra Lazića »To Iberlauf« in vzletom balona, ki se bo po poletu vrnil v Marino Prelog in uprizoril nočni svetlobni spektakel. Po petkovem balonarskem programu bo brezplačen koncert Vesne Pisarović, v soboto, 2. 9. 2023, nas bosta zabavala Neno Belan & Fiumensi.

Nedelja, 3. 9. 2023, je predvidena za »Najbolj nenavaden piknik v marini« ter številne aktivnosti za male letalce, obiskovalce in zainteresirano javnost. Ne pozabimo na gastro park, kjer nas čakajo dobrote Gastromobila, Bajzovega Dvora, Pomodora, Škartoca ljubavi in Fresh Cornerja.

Poleg razstave balonarske opreme, sprehodov skozi kupolo, dvigov na privezanih poletih (dvig do okrog 20 metrov višine), najsrečnejše obiskovalce Balonarskega festivala Prelog čaka še peščica drugih zanimivih aktivnosti, najmlajše obiskovalce pa bodo animirali skozi vrsto delavnic, ki jih pripravlja Otroški klub SIMS iz Preloga.

Na spletni strani www.baloni.hr (Balon klub Zagreb) lahko preberemo: Toplozračni baloni so zrakoplovi, ki nimajo motorja, kril ali možnosti usmerjanja, ampak se popolnoma zanašajo na veter in spretnost pilota. Odličen pilot “bere” veter s pomočjo mnogih instrumentov, vremenskih napovedi, pa tudi občutkov.

»Letim že več kot 20 let, leteli smo čez morje, gore in puščavo, a razgled, ki se nam je lani ponudil nad Prelogom, je nepozaben,« nam je povedal Igor Mikloušić iz Balon kluba Zagreb, enega od organizatorjev Balonarskega festivala Prelog.

“Baloni so lepi, a tudi nežni zrakoplovi, na »letalskem« mitingu, kot je naš, pa je izjemno pomembno biti pozoren na številne dejavnike. Od smeri in spremembi hitrosti vetra, pa temperaturi zraka, vse to so osnovni dejavniki, ki vplivajo na zmogljivosti baloni, skupek vsega pa daje poseben čar trenutku, ko balon vzleti. Piloti balonov so aeronavti v pravem pomenu besede, ki plujejo po zraku, nošeni samo z zračnimi tokovi«.

»Za polet z balonom nad Prelogom in drugimi deli Hrvaške se lahko odločite vse leto, za sam balonarski festival v Prelogu pa vljudno vabim obiskovalce, da pripravijo piknik deke, daljnoglede in fotoaparate, ker bo pogled na vzlet množice balonov na Marino Prelog nekaj, kar si bomo zagotovo zapomnili«.

Mimogrede, iz wikipedije: »Toplozračni balon je vrsta zrakoplova. pri katerem vzgon zagotavlja topel zrak, ki ima manjšo gostoto kot okoliški (hladnejši) zrak. Prvi let v toplozračnem balonu, ki sta ga zasnovala brata Montgolfier sta izvedla Jean-François Pilâtre de Rozier in François Laurent d’Arlandes 21. novembra 1783 v Parizu – ta podvig velja za prvi let v zgodovini človeštva«.

»Spremljajte nas na instagram in facebook spletnih straneh (natančen PROGRAM!), vabimo vse, da pridete predvsem zjutraj na zajtrk v Marino, na piknik in na koncerte,« pa za zaključek našega teksta o Balonarskem festivalu Prelog dodaja Krešo Biškup.

“Ni dvoma, da bo razgled spektakularen, tako kot celoten dogodek! »Prvo izvedbo Balonarskega festivala Prelog, leta 2022, je obiskalo več kot 25.000 ljudi, vsi se strinjajo, da je bil dogodek eden največjih dogodkov v zgodovini Preloga in okolice, in prepričani smo, da bomo tudi letos upravičili vsa pričakovanja.” Skorajda ni dvoma, da lahko v Prelogu pričakujemo fantastično prireditev. Se je boste udeležili tudi vi?! 🙂

Ps. Fotografije in pomoč pri pripravi teksta: Balonarski festival Prelog.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem