Compare Listings

Ribiška veselica v Vrsarju

Ribiška fešta v Vrsarju

»Ribiška fešta« v istrskem Vrsarju je prireditev, ki ima vsak mesec več oboževalcev. Slovensko bi »ribiški fešti« lahko rekli tudi ribiški praznik. V Vrsarju, tik ob Rovinju, nas bo v okviru prireditve »Ribiška fešta«, pričakal omamni vonj svežih rib »na gradelah« in številne druge morske dobrote, otroci bodo veseli raznolike »ribiške animacije«, vsekakor pa pričakujte vsesplošno rajanje, veselo druženje ob (živi) glasbi in plesu.

Ribiška fešta v Vrsarju

Ribiška fešta skozi vse poletje, od aprila do septembra, privablja v Vrsar, na rivo, številne turistične obiskovalce. Ribiške fešte, če le niso prestavljene zaradi slabega vremena, so leta 2023 na sporedu v naslednjih terminih: 28.4., 26. 5., 23.6., 14.7., 28.7., 4.8., 1.9. in 22.9. (vseh osem Ribiških fešt se načeloma pričenja proti zvečer ob 18.00 in trajajo vse do zelo poznega večera). Kakor ste verjetno ugotovili že sami, so Ribiške fešte v Vrsarju na sporedu ob petkih, organizirane pa so tudi v čast – dokaj številnim – lokalnim ribičem.

Turistična skupnost Vrsar izpostavlja: »Gurmansko ponudbo »Ribiške fešte« sestavlja šest točk, ki so tematsko razdeljene na belo ribo, plavo ribo, školjke, fritajo in lignje, sipe in hobotnice. Na stojnicah boste lahko poskusili polpete iz modre ribe, polnjene sardele, plujanke s kanestrami, pelerine, pedoče, ribe na žaru, tunin burger, tunino pašteto in številne druge dobrote. In še, nepogrešljiva ribja jed vsake ribiške fešte je brodet«.

Med ribiškimi feštami okusite sadove čistega Jadranskega morja, spoznajte skrivnosti uspešnega ribolova od lokalnih ribičev, zapojte iz srca ob kozarcu vrhunske istrske malvazije. Vrsarske ribiške fešte so tudi praznik v čast ribam in morskim sadežem, ki se ob živi glasbi neredko nadaljujejo še dolgo v toplo sredozemsko noč pod romantičnim zvezdnatim nebom.

Potrebno je poudariti, da je posebna pozornost na ribiških veselicah v Vrsarju namenjena otrokom, ki se lahko v tako imenovanih otroških kotičkih poigrajo ob igrah s tematiko morja. Otroke čaka risanje, izdelovanje akvarija, lovljenje rib in številne ustvarjalne delavnice, ki so popolnoma brezplačne. Turistična skupnost Vrsar vabi najmlajše obiskovalce, da se udeležijo delavnic in degustirajo številne, odlične ribje specialitete.

Če želite poskusiti, podariti ali odnesti domov kakšno izvirno istrsko dobroto, bodo za to poskrbeli istrski OPG-ji, ki bodo svoje izdelke ponujali tudi v času Ribiških fešt. Tako boste v starem mestnem jedru na trgu Degrassi lahko našli oljčno olje, likerje, žganja, sadje in zelenjavo, naravno kozmetiko, sivko, ročno izdelane lesene izdelke in še marsikaj.

Več informacij najdete na naslednjih spletnih naslovih: https://infovrsar.com/dogadanja/kalendar-dogadanja/ribarska-festa/, facebook https://www.facebook.com/VrsarIstria, instagram https://instagram.com/vrsarinspires/.

Za konec dovolite, da vas opozorimo še na besede uveljavljene turistične novinarke Barbare Ban, ki je na svojem blogu HelloIstria v zelo pozitivnem tonu o Ribiški fešti v Vrsarju uvodoma zapisala: »Že ko stopite na vrsarsko rivo v petek zvečer, ko je na “meniju” Ribiška fešta, vas bodo objeli prefinjeni vonji in okusi morja. Tokrat ne mislim na vonj po soli v zraku. Tu mislim na nezadržno mamljive vonjave hrane, ki se pripravlja tik ob morju na šestih različnih točkah vzdolž celotne rive. Ribiška fešta spremeni vrsarsko rivo v pravi gastronomski raj«. Ali nam ob tej cenjeni pohvali sploh preostane kaj drugega, kot da se vendarle odpravimo v Vrsar, da izkusimo hvaljeno Ribiško fešto?! 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Vrsar.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem