Compare Listings

»Ko gori čarovnica, potem pa še grad«

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so avgusta 2023 ponovno – tokrat že enajstič – navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Celotna srednjeveška pravljica se začne s simbolično predajo ključev oblasti v roke Morosine Morosini in Marina Grimanija, ki sta bila nekoč v davnih časih lastnika mogočnega gradu Morosini-Grimani, ki se nahaja v samem središču istrskega kraja Svetvinčenat.

Čeprav srednjeveški festival v Svetvinčenatu običajno traja cele tri dni in je tematsko razdeljen na družinski dan, viteški dan in dan legend, sta leta 2023 nestabilno vreme in nenaden dež prekrižala načrte organizatorjev, ki so na koncu pokazali iznajdljivost in izjemno prilagodljivost novim razmeram. Tako so celoten petkov program integrirali v sobotni program, nedeljo pa povsem prestavili na ponedeljek, ko je sledil finale festivala: scenski zažig gradu.

Kljub dežju pa je festival znova pokazal veliko zanimanje domačih in tujih obiskovalcev, ki uživajo v tem svojevrstnem vračanju v srednji vek. Program srednjeveškega festivala je prilagojen vsem generacijam, še posebej pa najmlajšim, ki se veselijo vitezov in drugih zanimivih zgodovinskih likov, ki jih lahko srečajo v času trajanja srednjeveškega festivala.

V slavnostnem mimohodu so se predstavila vsa društva festivala, udeležilo pa se jih je kar 18, ki negujejo srednjeveško kulturo in tradicijo, s skupno okoli 300 kostumiranimi članov iz Slovaške, Madžarske, Italije, Slovenije, Avstrije in – seveda – Hrvaške.

Množica vitezov, srednjeveških dam in plemičev se je samozavestno sprehajala po ulicah in zabavala številne obiskovalce srednjeveškega festivala. Na vsakem koraku je bilo mogoče najti kakšno vsebino bogatega programa, posebno pozornost obiskovalcev srednjeveškega festivala pa so letos pritegnile zabavne srednjeveške igre in priprava čarovniškega napoja čarovnice Mare, za kar je poskrbel bližnji Tematski park Sanc Michael.

Na glavnem trgu Svetvinčenata je bilo moč v času srednjeveškega festivala najti različne proizvajalce avtohtonih izdelkov, se seznaniti s starimi srednjeveškimi obrtmi, se preizkusiti in izvedeti nekaj o freskah, veliko pa je bilo tudi pisanih rokodelskih in uporabnih predmetov iz daljnega srednjega veka.

Glavna prireditvena prostora Srednjeveškega festivala, grad Morosini-Grimani in Žlinja – travnata površina pod gradom, kjer se je odvijal glavni del programa, sta obiskovalcem v dveh “turbulentnih” dneh uspela ponuditi bogat program, kjer se je bilo res težko odločiti kaj in kje pogledati naslednje.

Društvo Agentura Hector iz Slovaške s svojimi »srednjeveškimi vitezi« nas je ponovno očaralo z izjemnim konjeniškim turnirjem, videli pa smo tudi razvoj lokostrelstva, ki nam ga je predstavilo društvo Fekete Solyom, prav tako iz Slovaške. Največ aplavza najmlajših je požela vedno atraktivna sokolska predstava sokolarskega društva Sokolary Sv.Bavona in seveda otroška bitka, v kateri se najmlajši na vso moč borijo proti vitezom, vse za obrambo gradu pred napadom.

Pravi srednjeveški duh nam je prineslo društvo Holloenek Hungarica, razne mučilne naprave, srednjeveške frizure, oklepi in ščiti pa so bili prava popestritev srednjeveškega dogajanja v Svetvinčentu.

Svojevrsten šov z zastavami nam je predstavilo italijansko društvo Gruppo Sbandieratori del palio di Asti, mečevanje in viteške boje pa si je bilo mogoče ogledati v gradu Morosini-Grimani, kjer je potekal neizprosen t.i. »bohurt turnir« (sodoben borilni šport s polnim kontaktom z jeklenim topim orožjem, značilnim za srednji vek).

Na Žlinji, veliki travnati površini tik pod gradom, so bili prikazani boji z dolgimi in težkimi meči in pa tudi ognjenimi bakljami, v glavni vlogi je nastopila Povijesna Udruga Kaštel iz Svetvinčenta. Ognjenemu programu Srednjeveškega festivala v Svetvinčenatu se je leta 2023 pridružilo tudi zgodovinsko društvo iz Avstrije, Flame Rain Theatre, katerega člani so ob sežiganja čarovnice in ob zaključku še gradu, navijaško podžigali vse prisotne obiskovalce zgodovinske prireditve.

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu poteka že dobro desetletje in je postal neizogibna turistična manifestacija občine Svetvinčenat, kar dokazuje tudi velik obisk obiskovalcev, ki se vsako leto vrača k nam. Zato se naslednje leto ponovno vidimo še na enem srednjeveškem festivalu v Svetvinčenatu!

Ps. Uredništvo www.pag.si se za zapis in fotografije o srednjeveškem festivalu zahvaljuje Turistični skupnosti Svetvinčenat.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem