Compare Listings

"Sežgali so jo"

Svetvinčenat in legende: Hiša čarovnice Mare

  • 4. avgusta, 2019
  • Blog
  • 0

Hrvaška novinarka Barbara Ban iz Hello Istria je očarana: »Kako neki vas ta Svetvinčenat, oz. Savičenta, ne bi začaral?! Prav preprosto je. Te ulice, trg, kaštel, cerkvice … To malo istrsko mestece s 300 prebivalci je tako čarobno, da se enostavno morate ustaviti in malce razgledati«.

Svetvinčenat in legende: Hiša čarovnice Mare

Vsaj na kratko, da v miru popijete kavico, še posebej v jutranjih urah, ko v mestecu vlada neka prav posebna atmosfera, in to ne glede na letni čas, Savičenta je vedno »in«.

Morda niste vedeli, da skriva tudi mračno legendo, na katero Savičentinci kdaj tudi niso ponosni. Je pa prav ta na nek način postala eden mestnih simbolov. Prav tukaj so namreč svoj čas na grmadi sežgali čarovnico, vsaj mislili so tako. Ime ji je bilo Mare Radolovich, sežgali pa so jo sredi kaštela Morosini – Grimani davnega leta 1632.

S hudičem je sklenila pakt

Bila je zeliščarica, obtožili pa so jo, da je sklenila pakt s hudičem, Meščani, ki jim je do takrat pomagala, so jo obsodili na smrt na grmadi. V ozadju zgodbe se poraja dvom, da je ljubimkala s katerim od plemičev v družini, ki je imela v posesti kaštel, zaradi česar je končala tako, kot je. Njeno zgodbo prikazujejo že nekaj let v sklopu znamenitega srednjeveškega festivala v tem mestu v mesecu avgustu ter v sklopu Istra Inspirita, projekta kulturnega turizma, ki skozi gastro predstave oživlja istrske legende in zgodovino.

Prav to legendo, kot tudi mestno zgodovino, oživlja najnovejši Center za obiskovalce Hiša čarovnice Mare, ki je v starem matičnem uradu. Nekdanje mesto številnih porok je sedaj povsem predrugačeno. To je sedaj mračna soba, v kateri se naenkrat kot nori začno obračati kazalci na stari uri, na zidu pred vami pa se pojavi slika srednjeveške mladenke.

Dekle oživi in me nagovori: »Jaz sem čarovnica Mare.« Govori in smeje se, skoraj strašljivo, kot v kaki grozljivki. Ni mi prijetno, vendar stojim kot vkopana in čakam, kaj mi želi povedati čarovnica.  »Ne skrbite – ne bom vas začarala. Edino, kar vas bo tu začaralo, je prekrasno in slikovito srednjeveško mesto Svetvinčenat, polno skrivnosti iz preteklosti,« prične govoriti ta virtualna čarovnica v novem centru za obiskovalce v Svetvinčentu v osrednji Istri.

Čarovnica Mare je hologramski vodič, ki predstavi zgodovino istrskega mesteca v centru, ki na inovativen način s sodobno tehnologijo – 3D mappingom ter virtualno in razširjeno resničnostjo – oživi mestne osebe ter povede obiskovalca v spoznavanje kulturne dediščine.

Igra o neznanem vitezu

Po uvodnih čarovničinih besedah se s pomočjo aplikacije interaktivne virtualne resničnosti vključim v igro o neznanem vitezu. Na glavo si dam virtualna očala in streljam z lokom in puščicami v srednjeveškem kaštelu Morosini-Grimani. In vendar ga v mračni sobi doživljam prav takega kot je bil nekoč. Zadenem vse mete, takrat pa me začno preganjati sovražniki v oklepih. Prihajajo z vseh strani, iz kaštelskega dvorišča, z obzidja. Borba traja, dokler se jih ne ubranim.

Potem, ko sem dokončala del virtualne zgodbe v nekdanjem  matičnem uradu Svetvinčenta, se igra nadaljuje v samem mestu. Sedaj si nadenem očala za razširjeno resničnost in se namenim proti centru malega mesta in obidem njegove najvažnejše točke: cerkev Sv. Vincenta na pokopališču, cerkev sv. Roka, cerkev sv. Katarine, ložo in renesančni trg, vrhunec obhoda pa mi je kaštel.

Med sprehodom po mestu izvem vse, kar je pomembno v njegovi zgodovini, pa tudi za legende, ki ga spremljajo. Pridem pred cerkvico Sv. Katarine, kjer me pričaka srednjeveški kovač. Kuje mi meč. Vzamem ga, kot bom kasneje vzela tudi konja, oklep in ščit, v sklopu zgodbe o srednjeveških trenutkih iz življenje tega mesteca.

Na koncu pridem do starodavnega kaštela, prepolnega ljudi. Ukvarjajo se s svojimi opravki, hranijo kokoši, podkujejo konje, izdelujejo voz, kurijo ogenj, tu pa je tudi moj vitez.

Izgubljeni vitez – še ena legenda, po kateri je poznan Svetvinčenat. To je čas v zgodovini, ko je mesto prirejalo viteške igre, podobne Sinjski alki, ki so se tukaj dogajale na dan sv. Janeza Krstnika. Leta 1713 je med 21 tekmovalci zmagal neznani konjenik. Vitez je zavrnil prejem nagrade in odjahal iz Savičente. Zahvaljujoč zmagi, pa tudi skrivnostnosti, se je zgodba o  neimenovanem vitezu ohranila do danes. In tu se tudi zaključi moje virtualno doživetje, prepleteno z resničnostjo.

Iskanje zaklada in lokalni izdelki

To je enkraten primer, kako se lahko kulturna dediščina predstavi s pomočjo moderne tehnologije in obiskovalcem omogoči potovanje skozi čas in na poseben ter inovativen način, pa tudi skozi igro, predstavi njegovo življenje v srednjem veku. Očala za razširjeno resničnost so prva Microsoftova očala mešane resničnosti. To je računalnik s posebno verzijo Windowsa in služi za prikazovanja 3D holograma v prostoru.

To pa še ni vse. S pomočjo virtualne resničnosti in iskanja zaklada se lahko obišče tudi lokalne družinske kmetije, kjer lahko gostje kupijo in okušajo lokalne izdelke ob Poti čarovnice Mare pod št. 692, ki vodi skozi celo področje Savičente. Na koncu se iskanje zaklada zaključi v eni od tamkajšnjih konob ter iz teh proizvodov dobi neko tipično istrsko jed in svojevrstno nagrado. V prihodnje po možnosti s pomočjo e-koles.

Dinneridi Trail

Poučna pot Dinneridi Trail povezuje pet družinskih kmetij na razdalji 33,2 km. Obiskovalci na poti rešujejo logične uganke, ki so skrite na kmetijah. Med potjo sodelujoči z rešitvijo ugank »naberejo« svoj obrok, oziroma eno živilo za drugim ter se obenem seznanijo s proizvodi lokalnih proizvajalcev: z vinom, olivnim oljem, ovčjim sirom, sivko, oslovskim mlekom. Po poti lahko gremo s kolesom, peš, s quadi ali na konjih.

Steza je kombinirana, 14,4 km je asfaltirane ceste, 18,8 km pa makadama. Glede na izbran način gibanja po stezi, je odvisen tudi čas, ki ga porabimo na njej. Pot spada v kategorijo lahkih poti, zato je primerna za obiskovalce vseh starosti. Nameščene so kolesarske oznake z logotipom »Dinneridi Trail«, da se tako loči od ostalih kolesarskih poti znotraj občine in da bi se obiskovalci lahko čim bolje znašli. Pot bo tudi označena na spletni strani Istra bike steze, ter bo tudi v njihovi brošuri. Opisni del poti bo preveden v angleščino, nemščino in italijanščino.

Na vsaki od  vključenih kmetij je postavljena informativna tabla z načrtom poti ter označenimi kmetijami in informacijami o tisti, na kateri se trenutno nahajamo. Tako lahko obiskovalci poleg informacij o dejavnosti kmetije, na kateri trenutno je, preko slik dobi tudi osnovne informacije o ostalih vključenih kmetijah. Table so dvojezične, v hrvaščini in angleščini in tako prilagojene tudi tujim obiskovalcem.

Morosini vina

V Centru za obiskovalce dobimo brošuro z zemljevidom, v katerem je vrisana poučna pot z označenimi kmetijami, katere je potrebno obiskati, da lahko »naberemo živila«. Iz Svetvinčenta krenemo proti Foli, kjer se nahaja prva kmetija, ki se ukvarja s pridelavo vina. Medežija vina. To je projekt Daliborja Živolića in Edija Bilića, ki sta ga pričela leta 2015, ko sta pridelala prvih 1.000 steklenic belega vina Morosini iz avtohtone sorte malvazije, in Morosini črnega vina iz avtohtone sorte teran. Cilj je predstaviti domače proizvedeno vino s področja Občine Svetvinčenat in tako promovirati dolgoletno tradicijo vzgajanja vinske trte in proizvodnje vina v teh krajih.

Pod informativno tablo je logična uganka labirint, ki jo obiskovalci rešijo posamično ali v timu. Ko rešijo uganko, jim gostitelj preluknja kartico, ki jo obiskovalci dobijo na začetku igre, nato pa lahko krenejo proti naslednji točki in rešujejo novo uganko. Preluknjanje kartice pomeni, da je obiskovalec uspešno »nabral« živilo, ki je sestavni del recepta.

Obiskovalec se nato napoti proti drugi kmetiji, oz. na Ranch Toni, ki je v lasti Dragice Lenić v Štokovcih in posluje od leta 2008. Ukvarja se z rejo domačih živali- Na posestvu je 15 oslov istrske pasme, 5 konjev različnih pasem, svinje, krave in kokoši. Cilj kmetije je zaščita avtohtonih pasem in poudarjanju potrebe po njihovi zaščiti. V ponudbi kmetije so domači proizvodi, pa tudi oslovsko mleko, katerega dobrobiti za človeško zdravje so dobro poznane.  Na Ranchu Toni mora obiskovale rešiti nalogo zadevanja, nato pa lahko krene proti naslednji postaji.

Logična igra s tehtnicami

Kmetija Macan se nahaja na Stanciji Čipuli in že vrsto let neguje tradicijo vzgoje ovac, in to avtohtone istrske pasme »pramenke«, iz katerega mleka v svoji mini sirarni »Istrski cvet« proizvajajo ovčjo skuto in izvrsten ovčji sir. Osnovni izdelek se kombinira s tartufi, tako, da je v ponudbi tudi ovčji sir s tartufi. Na kmetiji Macan igrate logično igro s tehtnicami, katere rešitev je tesno povezana z dejavnostjo kmetije.

Četrta kmetija na poti Dinneridi Trail je kmetija Pekica v mestu Pekica in je  specializirana za sivko in izdelke iz sivke. Na njihovih poljih je zasajenih preko 36.000 sadik sivke –  3 ha sivke  »Grosso«, 1 ha »Budrovke«, ostalo pa so še druge vrste, od katerih je ena jedilna. V ponudbi kmetije so razni izdelki iz sivke. Rešiti pa je potrebno logično igro tangram.

Srednjeveški tematski park

Z rešitvijo tangrama gre lahko obiskovalec na zadnjo točko poti, oz. v Tematski park Sanc. Michael, ki je v lasti družine Otočan. Srednjeveški tematski park Sanc. Michael se nahaja v kraju Raponja. Ta leseni dvorec v popolnosti oživi srednji vek z razstavo replik srednjeveškega orožja in tematsko urejenih soban. V dvorcu je tudi trgovina s spominki ter majhen živalski vrt z domačimi živalmi. Poleg tega pa družina Otočan proizvaja še izvrstno olivno olje. Ko obiskovalec reši še zadnjo logično uganko na kmetiji, kartico, oz. brošuro, preluknjano na vsaki postojanki, preda lastniku.

Če je uspel rešiti vseh pet ugank, pomeni, da je »zbral« vsa živila, ki so potrebne za pripravo tradicionalnega istrskega obroka, ki ga istočasno tudi pripravijo na zadnji točki, v tematskem dvorcu Sanc. Michael.

Za tekst in fotografije se zahvaljujemo hrvaški novinarki Barbari Ban. Na njeni spletni strani Hello Istria lahko pogledate številne članke o prekrasni Istri. V tem prispevku smo ob dovoljenju Gorana Rihelja (hrturizam.hr) uporabili tudi dve fotografiji iz »čarovniškega prispevka« z naslovom: Istarski Svetvinčenat postao prvo mjesto u svijetu s primjenom virtualne stvarnosti u razgledavanju znamenitosti.

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Tinjan in Kringa: kalvarije, evropski suhozid in vampir

Srednja, osrednja, centralna Istra je res posebna. Ne samo zaradi pokrajine, majhnih sladkih mestec na hribih, urejenih vasic, svojih običajev in tradicije tudi govora, temveč tudi zaradi svoje zgodovine in zanimivih legend. Tokrat smo v Tinjanu in Kringi, stopamo po stopinjah istrskih velikanov, legend in evropskega suhozida.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.