Compare Listings

»Otroški srednji vek«

Tematski park Sanc. Michael

Pravljična lesena trdnjava Sveti Mihael (Sanc.Michael), ki jo je leta 2017 zgradila družina Otočan, je na ogled v istrski vasici Raponji. Otroci in njih starši, ki se počutijo mladi po srcu, bodo na veliki parceli lahko sodelovali tudi v številnih »igrah«, ki jih bodo prestavile v (viteški) srednji vek.

Tematski park Sanc. Michael

Leseni dvorec Sanc. Michael leži na 26.000 kvadratnih metrih veliki parceli v Istri, v vasici Raponji, v neposredni bližini Svetvinčenata,  nekaj bolj oddaljene so Bale, pa tudi Rovinj. V viteškem dvorcu, ali ob njem, se ob zelo zavzetem delu složne in velike družine Otočan izvajajo številne »dejavnosti«, ki v popolnosti oživijo srednji vek po meri otrok (predvsem starosti »vrtec in nižji razredi osnovne šole«).

Snovalec in gonilna sila »viteškega tematskega parka« Veseljko Otočan nam je v pogovoru povedal, da mu brez pomoči širše družine tako velikega projekta verjetno ne bi uspelo speljati.

Toda, ko je Veseljko pred leti družini povedal, kakšne sanje in ideje ima, so mu vsi takoj priskočili na pomoč. Najprej pri gradnji, velik leseni objekt, za katerega so takoj porabili okrog 200 kubikov smrekovega lesa (sedaj je porabljenega lesa že 300 kubikov), so leta 2017 zgradili v udarniških osmih mesecih.

Da tematski park Sanc. Michael danes, zaradi številnih obiskovalcev, sploh normalno posluje, pa Veseljku Otočanu pomagajo žena Silvia z otrokoma Nino in Davidom, brat Vedran z ženo in njunima otrokoma Antonio in Mateom, starša in občasno tudi nekateri družinski prijatelji. Najbolj veseli, da so vsi izredno zavzeti pri delu z otroki, da so se srednjeveškega projekta lotili s srcem in dušo.

In kaj nam ponuja trdnjava Sanc. Michael? Poglejmo skupaj. Ob prihodu, otroke pa tudi starše, najprej preseneti velikost lesenega dvorca (400 kvadratnih metrov!). Šele, ko to zgradbo pogledamo v živo, se zavedamo, da je družina ob postavljanju trdnjave »trpela«, da je znoj, najverjetneje, tekel v potokih.

In sadove dela, kakor je to večinoma v življenju, tudi tukaj žanjejo predvsem otroci. Za vsakega otroka se najde nekaj zanimivega.

Na voljo so: lesena trdnjava s svojimi skrivnostnimi potkami in hodniki, zip line v sami trdnjavi (od stolpa do stolpa), majhen adrenalinski park z visečimi mostovi, izviren otroški leseni vrtiljak na človekov pogon, začaran gozd z labirintom, tudi (mehanična) čarovnica (ki govori), neizbežne srednjeveške mučilne naprave, skrivnostna soba (v kateri izginjajo ljudje), loki in puščice za natančne, pa meči in ščiti za viteze, katapulti in topovi za nadobudne mini vojščake, male gospodične bodo se bodo z veseljem posedle na kraljevske stole in vsaj za minutko postale mini kraljične, v majhnih šotorih se lahko na hitro organizira mini zabava, isto velja za majhno leseno hišico na drevesu …

In ko je za nami prvi polčas otroških iger, se izza vogala prikažejo simpatične živali. In otroci so ponovno navdušeni. Hranijo ljubke piščance in domače zajce, radovedne golobe in sramežljive ovce. Boža se osliček, jaha se konjiček.

»Magarac Frane« otroke s kočijo prevaža po veliki parceli. Ob njih energično poskakuje simpatična koza z imenom Bela (ps. koza je simbol Istre). Je s tem že konec lepih doživljajev na posestvu Sanc. Michael? Nikakor!

Vaši otroci bodo presrečni, če jih boste na trdnjavo peljali takrat, ko bodo v »živo na sporedu različni srednjeveški dogodki«.

Tako vas bo v srednjeveških kostumih sprejela celotna družina Otočan.

In skorajda bo tam tudi čarovnica, ki se prav srhljivo smeji. Mogoče bomo svojega otroka oblekli v oklep. Ali v grajsko spletično mično. In vsi ti liki iz daljne preteklosti bodo skupaj z nami obudili opevani srednji vek.

Čakajo nas napeti viteški dvoboji. Mečevanje, boj na življenjem in smrt med vitezi. Nevarna igra z ognjem. Napad na trdnjavo. V trdnjavi nas čakajo tudi interpretacije različnih zgodb iz zgodovine.

Morebitno sežiganje čarovnice (povezava s čarovnico sega do kraja Svetvinčenat. Tam je baje pred stoletji živela »prava čarovnica«. Ime ji je bilo Mare Radolovich, sežgali pa so jo sredi kaštela Morosini – Grimani davnega leta 1632). Noro, zanimivo in nepozabljivo za otroke.

Starši se bomo medtem lahko brezskrbno okrepčali v bifeju (pozabite na otroke, so na varnem in nič jim ne manjka). Ali pa bomo obiskali domačo trgovino s spominki in izbrali kakšno darilce.

Obiskovalci si lahko naročimo tudi okusne jedi (z žara) in pijačo, ki jo dobimo postreženo v glinenih lončkih. Če se bomo zelo zadržali, lahko na posestvu celo prespimo, saj lastniki oddajajo nekaj apartmajskih hišic.

Vse to in še več za vas in za vaše otroke pripravlja družina Otočan. In bodite prepričani, da boste ob obisku pozitivno presenečeni s kakšnimi podrobnostmi, ki jih sami morebiti nismo opisali (npr. bodite pozorni na »vodovodno inštalacijo«, ko boste obiskali stranišče).

Zelo zanimivo zna biti tudi že mogoče v turistični sezoni leta 2020, ko naj bi po obrambnem jarku predvidoma stekla voda, dvižnemu mostu pa bodo dodali še »kakšnega aduta iz rokava«.

Skorajda smo pozabili, da so domačini ob našem obisku (jeseni 2019) pripravljali odprtje velikega amfiteatra (zunanje »gledališče« je sto ali dvesto metrov oddaljeno od same lesene trdnjave), ki bo omogočal še večje število zadovoljnih obiskovalcev in gledalcev ob posebnih, večjih tematskih dogodkih.

Na spletnem turističnem portalu za hrvaški turizem, www.pag.si, iskreno menimo, da boste z lahko pozabili na nekaj evrov, ki jih boste morali odšteti za vstopnino. Ne verjamete? Poglejte promocijski video (ki pa zaradi »starosti« nikakor ne razkriva »vseh dobrot, ki jih boste deležni kot srednjeveški turist«): https://www.youtube.com/watch?v=1nE_NVH-LJ8. Za osnovne informacije (čas obiskov, posebni dogodki, najave in ceniki) pa predlagamo, da obiščete tudi Facebook stran: Medieval Theme Park Sanc. Michael: https://www.facebook.com/MTPsanchmichael/. Od tam je tudi naš objavljen fotomaterial. Za gostoljubnost in fotografije hvala celotni istrski ekipi Sanc. Michael.

Vabljeni pa ste tudi na ogled velike fotografije, klik TUKAJ!

Sorodni članki

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

5 idej za aktivne počitnice v Slavoniji in Baranji

Spoznati obalo bližnjega Jadrana, vendar se ob tem – vsaj tu in tam - ne obrniti proti »celinskemu hrvaškemu vzhodu« ter okušati čarov slavonskega gostoljubja, je velika napaka. Nihče ne zna tako neizmerno ter odlično gostiti, niti domačini v obmorskih mestih, kot to znajo prebivalci slavonskih ravnic ali baranjskih kleti.

Nadaljujte z branjem

Festival svetlobe Zagreb 2024

Od 20. do 24. marca 2024 (v večernih urah seveda) bo v glavnem mestu Hrvaške že šestič potekal zagrebški Festival svetlobe. V organizaciji Turistične skupnosti mesta Zagreb in partnerjev ter ob podpori mesta Zagreb se bodo ponovno združile domišljija, umetnost in svetlobne tehnologije, ki bodo s pozitivno energijo in dobrimi čustvi naznanile pomlad. Vsi obiskovalci (vse je brezplačno!) bodo v petih dneh lahko obiskali skupno 33 atrakcij na 28 lokacijah četrti Gornji grad in Donji grad, ki bodo ponovno pozdravile nov začetek in novo upanje – pomlad!

Nadaljujte z branjem