Compare Listings

"Nekaj divjega v Gorskem kotarju"

Velike zveri v Stari Sušici

V Stari Sušici, tam v zelenem srcu Hrvaške, v Gorskem kotarju, je od leta 2021 na ogled svojevrsten turistični sladkorček: »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« (slovensko: Center za obiskovalce o velikih zvereh, mogoče bi bilo lepše Center za velike zveri?!). Center je zasnovan kot prostor, ki obiskovalcem na inovativen in zanimiv način približa posebnosti in vrednote ohranjenega območja Gorskega kotarja, kjer živijo mogočni medvedi, volkovi in risi.

Velike zveri v Stari Sušici

»Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« v Stari Sušici je kraj, kjer lahko izveste zanimivosti o medvedih, volkovih in risih. Multimedijska razstava v centru, ki daje občutek gozdnega okolja, je kombinacija klasičnega in sodobnega pristopa k interpretaciji Gorskega kotarja, ki skozi menjave letnih časov obiskovalce uvaja v čarobni in skriti svet velikih zveri.

V osrčju gozdnatega Gorskega kotarja, v občini Ravna Gora, v naselju Stara Sušica, tik ob najlepšem »gorskem gradu«, dvorcu Stara Sušica, se nahaja »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima«. Sama lokacija se nahaja v čudoviti naravi, le 15 minut od kraja Hlevci in izvoza Ravna Gora na avtocesti Zagreb – Reka.

Verjetno se je marsikateri popotnik, ki pride v Gorski kotar ali pa se skozi njega le pelje do svojega končnega cilja, ob pogledu na to nepregledno zeleno prostranstvo bukovo-smrekovih gozdov spraševal, katere živali si delijo ta življenjski prostor.

Center za velike zveri v Stari Sušici ponuja odgovore na to in mnoga druga vprašanja o biotski raznovrstnosti tega edinstvenega območja Gorskega kotarja, ki se nahaja le “dober korak” od Jadranskega morja. Medvede, volkove in rise štejemo za velike zveri v gozdovih Gorskega Kotarja (in – seveda – tudi v ostalih gozdovih Evrope), zgodbo o teh karizmatičnih živalskih vrstah pa lahko izveste, če se odločite obiskati »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« v Stari Sušici.

Zanimiva multimedijska razstava in gostobesedni uslužbenci »centra za velike zveri« vas bodo na prav zanimiv način vpeljali v svet biologije in ekologije mogočnih medvedov, zvitih volkov in skrivajočih se risov, ki se še redno sprehajajo po okoliških gozdovih Gorskega kotarja.

Ob pristnih zvokih bližnjega gozda boste izvedeli, kje se sprehajajo medvedi in kako prepoznati njihove sledi, zakaj volkovi tulijo in kako usklajeno deluje cel volčji trop, kako ločimo rise in koliko življenjskega prostora zasedejo in še veliko, veliko več…

Če želimo namreč vedeti zakaj in kako nekaj zaščititi, se moramo zavedati pomena in vloge, ki jo imajo te živalske vrste, te (naštete) velike zveri, v naši naravi in ​​ekosistemu, in ravno vloga tega centra v Stari Sušici je, da opozarja na potrebo po važnosti ohranjanja naše naravnega bogastva.

Pomembno je omeniti, da je hrvaški Gorski kotar del velikega ekološkega omrežja NATURA 2000, ki je bilo razglašeno prav z iskrenim namenom ohranjanja številnih vrst ptic, raznolikih habitatov in predvsem – že omenjenih – medvedov, volkov in risov. Zato priporočamo, da nekaj teoretičnega znanja, pridobljenega v samem centru za velike zveri, preverite v praksi, v naravi.

Predlagamo pohod na katerega od številnih bližnjih gorskih, planinskih vrhov ali vsaj sprehod po bližnjem zavarovanem območju Gorskega kotarja, kjer imate odlično priložnost, da poiščite sledi velikih zveri, ki so pogostokrat vtisnjene v blatne ceste ali zmrznjen sneg.

Zadnja leta je, pod skrbnim očesom izkušenih vodičev, izredno popularno organizirano opazovanje divjega živalskega sveta. Dodaten ščepec adrenalina pa se sprosti, če se na takšen izlet odpravimo s fotoaparatom in velikim, zelo zmogljivim foto-objektivom. V centru za velike zveri podajajo naslednje predloge: Narodni park Risnjak, »Bijele i Samarske stijene«, izletniške točke Kamačnik, Vražji prolaz – Zeleni vir, Golubinjak in Japlenški vrh (gozdova – parka), kraški jami Lokvarka in Vrelo ter za konec »pot medveda« v Brodu na Kolpi.

Od julija 2021, ko je prvič odprl svoja vrata za javnost, je »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« obiskalo že skorajda deset tisoč obiskovalcev, postal je dobro prepoznavna točka na turistično-izletniškem zemljevidu Gorskega Kotarja, predvsem za ljubitelje neomadeževane narave.

»Kar 75 odstotkov površine naše županije je del ekološkega omrežja Natura 2000. Na Cresu, v kraju Beli, v modrem delu naše županije, je že pred leti zaživel Center za obiskovalce in okrevanje beloglavih jastrebov, sedaj pa smo odprli še »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« v zelenem delu naše županije. Z blagovno znamko naravne dediščine smo tvorno prispevali k boljši turistični ponudbi Ravne Gore in celotnega Gorskega Kotarja,« je ob odprtju centra za velike zveri poudaril Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Velike mesojede živali na Hrvaškem so strogo zaščitene z zakonom o varstvu narave. Tako je tudi rjavi medved v Evropski uniji, tudi na Hrvaškem (in v Sloveniji), zavarovana vrsta, odstrel medvedov je zelo kontroliran in pod budnim očesom državnih služb. Seveda pa je, po drugi strani, lov na volka in risa na Hrvaškem strogo prepovedan.

»Populacije velikih zveri na Hrvaškem so stabilne. Imamo okoli tisoč medvedov in dvesto volkov, še posebej pa nas veseli, da je populacija risov na Hrvaškem v zadnjih letih zrasla kar na skoraj devetdeset«, je ob odprtju Centra za velike zveri povedal Igor Kreitmeyer, direktor direktorata za varstvo narave na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj.

Informacije o delovnem času, cenah itd. najdete na spletnem naslovu www.centar-velikezvijeri.eu, v samem centru za velike zveri v Stari Sušici pa so za obiskovalce pripravili tudi paleto zelo različnih spominkov (še posebej pa so ponosni na slikanico za najmlajše ter na »Goranski bestiarij«, zbirko resničnih pripetljajev in nesreč ljudi in velikih zveri v Gorskem Kotarju).

Ps. Fotografije: Centar za posjetitelje o velikim zvijerima.

Sorodni članki

Museum of Hum Aura

Museum of Hum Aura je muzej starih obrti s kar 1500 eksponati, ki prikazujejo običaje in tradicijo, preteklost Istre. Kakor razkriva že njegovo ime, je Museum of Hum Aura postavljen v istrskem Humu, ki se hvali z nazivom najmanjšega mesta na svetu.

Nadaljujte z branjem

Za križen

Na otoku Hvaru že dolgih pet stoletij praznujejo veliko noč na prav poseben način – z znamenito procesijo 'Za križen' (križ, razpelo). Gre za edinstven obred posebne pobožnosti ter izraz verske in kulturne identitete prebivalcev osrednjega dela otoka Hvara. Za križen je ime za tradicionalno nočno procesijo (prehodi se okrog 25 kilometrov), na otoku Hvaru, v krajih Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik in Svirče. Leta 2009 je bila hvarska tradicija procesije Za križen vpisana na Unescov seznam nesnovne svetovne dediščine v Evropi.

Nadaljujte z branjem

Moreška, ples z meči

Turistom na otoku Korčuli obvezno, torej popolnoma brez zadržkov, priporočamo ogled viteške igre, plesa z meči. V mestu Korčula se izvaja ples z imenom moreška, v nekaterih drugih otoških krajih (Pupnat, Blato, Žrnovo, Čara, Blato in Vela Luka) pa si lahko ogledamo ples kumpanija. Oba plesa sta si (zelo) podobna, vsekakor pa moramo poudariti, da je nastop korčulanskih plesalcev, pa naj plešejo moreško ali kumpanijo, zares zelo atraktiven.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.