Compare Listings

Zimzelena Istra

»Toskanska« Istra s svojimi mesti

Doživite dopust, ki vam bo pustil zimzeleni in zgodovinski pečat. Doživite Istro in njeno beneško arhitekturo zgradb, cerkev, zvonikov, čudovito obalo in plaže. Istra je turistični in avanturistični biser severnega Jadrana.

»Toskanska« Istra s svojimi mesti

Istra je polotok v jugozahodni Sloveniji in severozahodni Hrvaški oz. na severu Jadranskega morja Majhen del sega tudi v Italijo. Prebivalci so Istrani.

Zahodna obala Istre je bolj razgibana in naseljena, vzhodna pa bolj strma in manj naseljena. Običajno Istro delijo na tri dele:

  • bela Istra (Čičarija in Učka ter vzhodni del) zaradi kamnitega krasa,
  • siva Istra (srednji del) zaradi glinastih tal in
  • rdeča Istra (zahodni in južni del) zaradi rdeče zemlje (italijansko: terrarossa).

Istra vas bo z zelenjem svojih poti vrnila v davne čase, ki se najbolj občutijo v najmanjšem mestu na svetu, Humu. Prepustite se magiji starih Keltov v okusu humske biske – tradicionalnega žganja. Srednjeveško mesto v gori – Motovun – vas bo pozdravilo z mednarodnim Motovun Film Festivalom v najbolj ohranjeni utrdbi Istre. Če želite bivati v naravi, se podajte v lov za zlatom – Istra vam priporoča Motovunski gozd, znano območje tartufov. Ne glede na uspešnost iskanja obiščite Buzet, mesto tartufov, ter obiščite vrhunec istrske gastronomije – Dneve tartufov.

Če vas privlačijo alpinizem, gorsko kolesarjenje ali prosto letenje, potem je obisk Istre neizbežen. Istra vam nudi avanturo na svoji največji planini, in sicer v sklopu programa Učka outdoor. Poizkusite se lahko v jamskem plezanju pri jami Beredine.

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

Pred poletno vročino se skrijte v jamo Feštinsko kraljestvo, kjer lahko uživate v razstavi podzemnih skulptur in sproščujočem zvoku kapljic. Obiščite Limski zaliv, znano vzgajališče školjk in ribjih specialitet kot sta brancin in orada. Brioni, otočje, ki mu Istra pravi raj, vas bodo popeljali na safari raznovrstne flore in favne. Sprehodite se po sledeh dinozavrov v sklopu znanstvenega turizma nacionalnega parka Brioni.

Istra je bogata iz vidika kulture in zgodovine. Prvi dokazi o obstoju ljudi na območju Istre datirajo iz obdobja starejšega paleolitika. Ocenjuje se, da je starost kamnitega tolkača, ki ga je izdelala roka pračloveka, od 2 milijona do 800.000 let, najden pa je bil v bližini Pulja, v jami Šandalja.

Na območju celega istrskega polotoka sredi 2. tisočletja pred našim štetjem na vrhovih gričev in na izpostavljenih točkah nad dolinami nastajajo naselja – gradišča. Najbolje ohranjena predzgodovinska gradišča se nahajajo pri Puli (Nezakcij), pri Rovinju (Monkodonja) in pri Poreču (Picugi).

Nezakcij je poznan kot zadnja prestolnica in »glavno mesto« Histrov, verjetno prvih prebivalcev Istre. Histri so bili organizirani v plemenske skupnosti in poleg trgovine so se ukvarjali z lovom, ribolovom, poljedelstvom in živinorejo (predvsem z rejo ovac in koz). Rimski pisci so Histre poznali po gusarstvu in jih omenjali v svojih zapisih. Konec 3. stoletja pred našim štetjem so se Histri sprli z Rimljani, ki so jih nekajkrat napadli.

Rimljani na območju Istre uvedejo novo organizacijo in kot drugje v Evropi izvedejo prvo urbanizacijo, gradijo ceste in povezujejo mesta, s čemer so znatno pospešili trgovino. Istra je poznana po kakovostnih kamnolomih, kar so vedeli tudi Rimljani, tako da danes ob celi zahodni obali Istre najdemo antične kamnolome, od koder so jemali gradivo za svoje veličastne zgradbe. Tudi puljski amfiteater je zgrajen iz domačega apnenca.

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

V prvih stoletjih zgodnjega srednjega veka so v Istro prodirala razna barbarska plemena. Avari in Langobardi so izvajali le kratke vpade in se niso zadržali v Istri, Slovani pa so se razširili po celem polotoku in zasedli mnoge predele v njegovi notranjosti.

Leta 788 je bila Istra sestav frankovske države, ki je uvedla fevdalni sistem in spodbujala naseljevanje Slovanov, pogosto na zemljiška območja v lasti mest. Tako so mesta izgubljala svojo samoupravo (podedovano še iz rimskega obdobja) in pešala, istočasno pa se je krepila moč Cerkve, na katero se je oblast Karla Velikega še posebno opirala.

Mesteca v notranjosti Istre so bila najpogosteje postavljena na vrhovih gričev, ki so jim nudili naravno zaščito. Mesta so se zaradi pogostih napadov sosednjih fevdalcev in tudi Benečanov še dodatno zavarovala z obzidjem in obrambnimi stolpi, pa tudi s premičnimi mostovi.

V dogajanje v istrskih mestih na zahodni obali se vse več vmešava Beneška republika, ki je medtem vzcvetela in postala pomorska velesila na Jadranskem morju. V osrednji Istri je bilo drugače. Tam se je obdržal močan fevdalni sistem vzpostavljen v dobi Karolingov. Tako notranjost Istre dolgo časa ni mogla zgraditi samouprave ampak je bila podjarmljena fevdalnim gospodarjem. Do sredine 14. stoletja je Beneška republika tako po mirni kot po vojaški poti uspela popolnoma podjarmiti vsa mesta na zahodni obali Istre.

V obdobju od 14. do 18. stoletja se Istra pogosto sooča z epidemijami kuge in malarije. Nekatera mesta skoraj izumrejo, zato se stalno doseljujejo novi prebivalci iz območij današnje Dalmacije, Albanije in Grčije. Poleg tega se tekom 15. in 17. stoletja prebivalci Istre medsebojno bojujejo vzdolž meje beneškega in avstrijskega dela polotoka. Kljub temu, da so med seboj trgovali in se poročali, so bili Istrani hkrati globoko razdeljeni na tiste pod beneško oblastjo – Benečane, in tiste pod avstrijsko oblastjo – Kraljevce.

Vrsar, foto HTZ in Damir Kvajo

Tekom burnih zgodovinskih dogajanj v tem obdobju je Istro kmalu osvojil Napoleon. Kratka vladavina Francije, od leta 1805 do 1813, bo ostala v spominu po vpeljavi Napoleonovega zakonika, s čimer se je – poleg ostalega – sodna oblast ločila od upravne. S porazom Napoleona na svetovnem odru Istra ponovno pripada Avstrijskemu Cesarstvu, ki tu začne graditi edinstven sistem javne uprave. Uvajajo se nove poljedelske kulture, posebej krompir in koruza, Istra pa beleži visoko demografsko rast: leta 1848 je imela več kot 230000 prebivalcev, ki so živeli v 24 mestih in 479 vaseh.

Istrijani so bili v prvo svetovno vojno mobilizirani kot vojaki Avstro–Ogrske Monarhije, po koncu vojne in razpadu Avstro–Ogrske pa Istro okupira Kraljevina Italija. Med drugo svetovno vojno prebivalci organizirajo odporniško gibanje proti fašizmu Benita Mussolinija. Po vojni Istra vstopi v zvezo Jugoslavije v kateri ostane vse do njenega razpada v začetku leta 1990, ko si ozemlje istrskega polotoka delita Hrvaška in Slovenija.

Dotaknili se bomo najpomembnejših mest hrvaške Istre.
Prvo med njimi je UMAG, kjer živi nekaj manj kot 8.000 prebivalcev. V severozahodnem kotu hrvaške Istre se nahaja prelepa riviera Umag. Na eni strani imate srečanje s teniškimi zvezdami in nočno življenje, na drugi uživanje v lepotah narave ter spoznavanje duha časa. Si lahko želite kaj več?

Umag vam bo na sprehodu po njegovih ulicah pokazal sarkofag iz petega stoletja, genovsko topovsko kroglo, ki se je zagozdila v zidu cerkve, in mesto, kjer je v mukah umrl Sveti Peregrin, poleg plaže, ki danes nosi njegovo ime. Za ostale znamenitosti se s turističnim vlakcem zapeljite do Katora, kjer se lahko podate na lov za starorimskimi izkopaninami. Osrednji dogodek v živahnem poletnem koledarju riviere Umag je avgustovski teniški turnir Croatia Open. Če niste ljubitelji tega športa, vsaj nočne zabave ne izpustite.

Prvi ponedeljek v avgustu se začne tridnevno potovanje v davnino riviere Umag – festival Sepomaia Viva. Na ta način lahko spoznate manj poznane plati antičnega življenja, od plesa do izdelave mozaika.

Savudrija, foto: HTZ in Ivo Bioćina

Mesto NOVIGRAD obiskovalcem ponuja kulturne zaklade, skrite znotraj srednjeveških mestnih zidov. Med številnimi kulturnimi zanimivostmi, s katerimi Novigrad očara, je vredno izpostaviti župnijsko cerkev svetega Pelagija in Maksima. Novigrad se lahko pohvali tudi z eno od najsodobnejše opremljenih marin na Jadranu.

Ostala mesta občine Novigrad – Karigador, Dajla, Paolija – so navkljub dolgi tradiciji turizma ohranila neokrnjeno naravo. Nepoboljšljivi romantiki bodo uživali v sprehodu ob morju Novigrada, ob pogledu na tradicionalne čolničke istrskih ribičev, privezane k obali.

Novigrad ljubiteljem aktivnih počitnic omogoča kanu safari ali ribolov na reki Mirni, kolesarskim navdušencem pa so na voljo urejene kolesarske steze po notranjosti Istre. Limski kanal je poznano gojišče rib in školjk. Organizirani so tudi izleti z ladjico v Nacionalni park Brioni, celo v Benetke.

Novigrad zaživi predvsem poleti, ko se na različnih zabavnih, kulturnih in gastronomskih festivalih združijo vrhunski umetniki in strokovnjaki.

Novigradsko poletje (Novigradsko proljeće) ponuja raznovrstni likovni, dramski in glasbeni program. Novigrad Music Nights v juliju gostijo svetovno znane glasbenike, večdnevna zabava sv. Pelagija konec avgusta pa občinstvu predstavi tradicijo Novigrada in lokalne enološko-gastronomske specialitete. V Novigradu živi okoli 2700 prebivalcev.

POREČ, kjer živi okoli 10.500 prebivalcev, je eno od rojstnih mest hrvaškega turizma. Avstrijski plemiči so pred skoraj dvema stoletjema pluli s svojimi ladjami vzdolž jadranske obale. Zaustavili so se v Poreču in številnih drugih pristaniščih, ki so kasneje odprla vrata obiskovalcem celega sveta. Tradicija gostoljubnosti se je tako v Poreču kakor tudi drugih mestih, ki ga obkrožajo, samo še bolj utrdila. Številne vasi vzdolž izjemno razvejane obale nudijo pravljičen, spokojen dopust na Mediteranu.

Eno od takšnih mest je Funtana, nekoč Fontane di Pace oziroma Izviri miru. Vsakemu obiskovalcu je jasno, da ime ni bilo dano brez razloga. Nedaleč od tod se nahaja malo, mirno naselje Stari Červar, ki nudi spektakularen pogled s svojih gričev, obdanih z vinogradi, oljčnimi nasadi ter hrastovim in borovim gozdičkom. V bližnjem obalnem mestecu Kukci vam bo izkušeni kapetan odkril vse skrivnosti jadranja. V mestu Vrsar se poleg običajnih turističnih atrakcij nahaja naturistični kamp Koversada, največji kamp te vrste v Evropi, ki naj bi bil celo najstarejši. To mestece je dvakrat obiskal pustolovec Casanova, po katerem je imenovan “festival ljubezni”, ki poteka konec junija.

Središče Poreča se nahaja v istoimenskem mestu. Število tamkajšnjih prebivalcev se tekom sezone poveča tudi do desetkrat. Obiskovalci takrat hitijo v Evfrazijevo baziliko, ki je na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine ter občudujejo sijajne bizantinske mozaike in arhitekturo. Starorimski trg Marafor in bližnji Neptunov hram predstavljata živahno preteklost. Če se boste lahko ločili od uživanja na soncu in v morju, obiščite številna poletna dogajanja, od jazz festivalov do avto-moto dirk, ki vas bodo osupnila.

Labin, muzej, foto HTZ in Goran Razić

ROVINJ z več kot 13.500 prebivalci navdušuje z obalnimi mesti, gričastim zaledjem, utrjenimi gradovi, arhipelagom… Rovinj si boste najbolj zapomnili po izjemni dopustniški atmosferi. Mesto se nahaja na gričastem polotoku, zato njegova panorama zgleda kot stožec lepih mediteranskih hiš. Labirint uličic vodi do cerkve svete Evfemije od koder se razprostira pogled na očarljiv arhipelag, ki ga tvori 19 otočkov in čeri. Eden od otokov je otok oslov, ki je bil po legendi dom obolelih oslov, Sv. Ivan pa še danes s svojim svetilnikom „pomaga“ pomorščakom  ter nudi namestitev turistom, željnim robinzonskega dopusta.

Rovinj je obogaten z življenjem na ulicah in trgih svojih mest. “Tour po žminjštine” je kolesarska dirka, ki označuje začetek tridnevne zabave – Žminjske Bartulje. Rovinj v poletnem času pretvori svojo ulico Grisijo v mesto največje ulične razstave, porisano z umetniškimi deli od začetka pa vse do konca.

PULJ se nahaja na jugozahodnem obalnem pasu Istre. Mesto Pulj je najbolj znano po Areni, rimskem amfiteatru, zgrajenem v 1. stoletju našega štetja. Je eden od najbolj ohranjenih amfiteatrov na svetu, prostor kjer so se odvijale okrutne gladiatorske borbe, danes pa se tu pod jasnim nebom vrtijo filmi na Pula Film Festivalu. Amfiteater pogosto služi tudi kot rustikalni oder svetovnim glasbenim zvezdam.

Pulj, kjer danes živi skoraj 59000 prebivalcev, je ustanovljena pred 3000 let in vas bo “popeljala” v antični Rim. Glavni mestni trg Forum vam bo prišepnil, kako je nekoč živela Pula s svojimi hrami, Mestno hišo in Zlatimi vrati – slavolokom, postavljenim v čast rimske družine Sergijevcev.
Gričasto zaledje teh mestec hrani koščke preteklosti pulske riviere in hkrati gradi mozaik zgodovinskih dogodkov na tem področju. Na griču Bumbištu se lahko vidijo tumulusi – grobna mesta prazgodovinskih prebivalcev, medtem ko se na Vintijanu nahaja najverjetneje največje ilirsko grobišče tako  Pule kakor tudi celega istrskega polotoka.

Pula je med ljubitelji podvodnih užitkov znana kot idealna destinacija za spoznavanje barvitih grebenov in fascinantnih morskih prehodov. Najbolj znane potapljaške točke so na morskem dnu Pješčane Uvale ter otokov Fraškeriča in Verude.

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

Nacionalni park Brioni so kot „pika na i“ vašim počitnicam v Puli. 14 otokov in otočkov vam bo pokazalo zakaj so Brioni poletna predsedniška rezidenca. Brioni vas bodo očarali s safari-parki, z morskim dnom, na katerem se nahajajo skoraj vse morske vrste Jadrana, in Sprehajališčem dinozavrov, kjer obstajajo celo sledi te fascinantne živalske vrste.

Sorodni članki

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem