Compare Listings

Skrivnostna čarobnost

Rovinj – lep, kot bi ga narisal

Mesto, ki ga z morske strani varuje visoka obala in zidovi hiš, ki so zgrajene na strmih stenah. Mesto, nad katerim kraljuje baročna cerkev Sv. Eufemije. S stolpa cerkve pa se razteza čudovit pogled na barvite strehe in dimnike v mestu, na trge in ulice, na ladje in čolne v luki, na marino z jahtami. To je Rovinj.

Rovinj – lep, kot bi ga narisal

Rovinj je istrsko mesto z edinstvenim starim mestnim jedrom, katerega osrčje je prepleteno z slikovitimi ulicami, ki vodijo do znamenitih malih trgov v njem.  Gostom ponuja vrhunske kulinarične užitke, v začetku leta 2017 si je ravno restavracija Monte v Rovinju prislužila tudi prvo Michelinovo zvezdico.  Privlačen je tudi zaradi veliko kulturno – zgodovinskih znamenitosti, kakor same naravne dediščine in kristalno čistega morja. V Rovinju lahko doživimo najbolj romantične trenutke, v poletnem času pa ponuja gostom tudi odlično zabavo.

Rovinj ponuja pestro izbiro za rekreativne aktivnosti, od potapljanja, jadranja, plezanja, vožnje s kolesom do sprehodov po čudoviti pokrajini. V Rovinju se nahajajo hoteli visoke kakovosti, kakor tudi kampi  in turistična naselja. Rovinj vedno znova navdušuje in je zagotovo destinacija, ki sodi med najboljšo izbiro za preživljanje počitnic ali vikenda na hrvaški obali.

Mesto Rovinj leži na zahodni obali istrskega polotoka, na t.i. imenovanem področju rdeče Istre (ital. terrarosa), nekje na sredi med mestoma Poreč in Pulj ter pod Limskim kanalom, katerega si deli skupaj z Vrsarjem.  Pred obalo Rovinja se nahaja t.i. rovinjski arhipelag, v katerem je 22 otokov in otočkov, največja otoka med njimi sta otok Sv. Andrija in otok sv. Katarina.

Rovinj ima dve pristanišči; severno, za tovorne ladje in južno, namenjeno ostalim plovilom. V Rovinju je znana pomorsko biološka raziskovalna postaja. V okolici so znana nahajališča boksitove rude. Poleg industrije (tobačna industrija in predelava rib), je Rovinj tudi zelo pomembna turistična destinacija na Hrvaškem saj že par let zaseda najvišja mesta po številu nočitev.

Ko govorimo o Rovinju ne moremo mimo bogate zgodovine. Do 18. stoletja se je Rovinj imenoval  Mons Albanus, imel je debele stene in sedem mestnih vrat. Staro  mestno jedro je bilo prepleteno z ozkimi kamnitimi ulicami, ki so vodile do majhnih mestnih trgov, kjer so bili zgrajeni številni kulturni spomeniki.  Ob koncu 18. stoletja je bil kanal zakopan, s čimer se je mesto razširilo zunaj dotedanjih mestnih  zidov in je tudi staro mestno jedro na otoku postalo del polotoka.

 

Rovinj, foto Dejan Hren in HTZ

Leta 1963 je bilo mesto razglašeno za kulturni spomenik za edinstvenost centra mesta. Zaradi omejenosti pri prostoru so v centru gradili ozke hiše, ozke ulice in majhne trge med njimi. Posebnost mesta  sta dve mestni jedri  in značilno grajeni dimniki.

Med kulturno – zgodovinske znamenitosti spada med drugimi tudi Mestna ura, ki se nahaja na glavnem trgu v Rovinju in je bila včasih stolp na južnem voglu nekdanjega obzidja. V neposredni bližini pa je bila v letu 1959 zgrajena tudi fontana, kjer se gosti in domačini radi ustavijo, se odpočijejo, golobi pa se v njej radi odžejajo.

Kot rečeno je bil že v 7. stoletju Rovinj obdan z mestnim obzidjem, ki so mu kasneje dodali  mestne stolpe, imelo pa je sedem vrat, od katerih so ohranjene Vrata sv. Benedikta, Portica in Vrata Sv. Križa.

Balbijev lok se danes nahaja na mestu, kjer so bila nekdaj glavna vrata v staro mestno jedro, zgrajen je bil v času načelnika Daniela Balbija, o čemer priča tudi napis na kamniti plošči, ki je na samem loku.

Največji spomenik v mestu pa je cerkev sv. Eufemije,  v širino meri 30 m in v dolžino 51 m.  Do 10. stoletja  se je na tem mestu nahajala cerkev Sv. Jurja. Njegov kip se nahaja še danes na glavnem oltarju cerkve sv. Eufemije.  Zvonik  so začeli graditi v letu 1651, gradnja pa je trajala celih 26 let. Na vrhu zvonika  je od leta 1758 postavljen velik bakren kip sv. Eufemije, ki se vrti okoli lastne osi v smeri vetra, prej pa  je bil na tem mestu do leta 1756 lesen kip, ki ga je uničila strela.

Rovinj, foto Dejan Hren in HTZ

Kdo sploh je sv. Eufemije?

Legenda o sv. Eufemiji pravi, da so zgodaj zjutraj leta 800 cerkveni zvonovi vznemirjeni zvonili. Meščani so pohiteli k morju. Po morju je kot kamnita ladja priplaval marmorni sarkofag. Navdušeni Rovinjčani so z volovskimi in konjskimi vpregami poskušali odvleči kamnito grobnico v mesto, vendar neuspešno. Pomagale niso niti močne mišice niti človeška iznajdljivost, na koncu koncev je pomagal šele Bog s svojo »božjo intervencijo«. Malemu dečku se je namreč prikazala svetnica in mu dejala: »Jaz sem Eufemija Kalcedonska, ki sem s svojo krvjo zaročila Jezusa. Ti boš izvlekel kamnito ladjo s svojim telesom.“ In res je pred začudenim ljudstvom deček vpregel svoje slabotno telico in odvlekel sarkofag od obale do cerkve na vrhu mestnega hriba.

Tam so ga odprli in zagledali nepremično telo prelepega dekleta. Poleg nje se je nahajal zvitek pergamenta, na katerem je pisalo: Hoc est corpus Euphemiae Sancte! To je telo svete Eufemije, device mučenice iz Kalcedona, rojene za nebo 16. septembra Gospodovega leta 304. Kar je čudežno je, da se z zgodbo o sveti Eufemiji več kot 1200 let po njenem nastanku, še dandanes prične vsaka zgodba o Rovinju. Ne samo, da je kalcedonska svetnica še danes slavljena zaščitnica mesta, tudi pri iskanju skritega pomena začetka turizma v Rovinju lahko odkrijemo povezavo z legendo o sveti Eufemiji.  Namreč, na njen dan, 16. september, je Rovinj vedno bolj postajal največji prostor za srečevanje v Istri.

Po omembi najpomembnejših kulturno – zgodovinskih spomenikov je v Rovinju potrebno izpostaviti tudi spomenike naravne dediščine. Mednje sodijo Rovinjski otoki in priobalno področje. Razčlenjena obala, hrastov gozd (črnika) z alpskim in sredozemskim borom, kakor tudi specifična poljedelska območja osvajajo s svojo lepoto in ohranjenostjo. Področje  se razteza od rta Sv. Ivana do Barbarige in obsega vseh dvajset rovinjskih otokov ter otočkov in območje ob obali do 500 metrov v kopno. Rdeči otok (Crveni otok) je s svojimi 23 hektarji površine največji otok v rovinjskem arhipelagu, med tem ko se za njim nahaja prekrasen otok Katarina, prava znamenitost rastlinskega sveta – botaniki so tu zabeležili kar 456 vrst rastlin.

Park – gozd Zlatni rt je ena od največjih naravnih znamenitosti v Rovinju, v letu 1961 je proglašen za zaščiteni park – gozd. Zlatni rt je idealen kraj za različne športne aktivnosti , kot so tek, kolesarjenje, pravi raj pa je tudi za ljubitelje prostega plezanja, saj se v njem nahaja  popularno plezališče. Vertikalna stena je le 20 m oddaljena od morja in obrnjena je na zahod, tako da lahko proti večeru plezalci uživajo v čudovitih sončnih zahodih in pogledu na rovinjski arhipelag. Gost pa se lahko preprosto tudi le sprehodi po Zlatnem rtu. Tudi plaže v Zlatnem rtu privabljajo goste, saj se tod nahajajo peščene plaže, primerne za otroke, kakor tudi kamnite plaže. Ob obali pa je poskrbljeno, da se lahko tudi okrepčate, saj je na poti več Beach barov. V parku Zlatni rt rastejo domače in udomačene rastlinske vrste, kot so skupnost hrastovega gozda (črnike) in alpskega bora, zasadili pa so tudi številne tuje vrste – cedro, pinijo ter nekaj deset vrst cipres, kar ustvarja še popolnejše sredozemsko vzdušje.

Rovinj, foto Dejan Hren in HTZ

Močvirje Palud se nahaja v zalivu Palud, to je osem kilometrov jugozahodno od Rovinja, tod se nahaja prvi in zaenkrat edini “posebni ornitološki rezervat ” v Istri. V močvirju živi več kot 200 vrst ptic, med njimi fazani, jerebice in prepelice, divje race, črne liske, mali ponirki in tukalice, taščice, detelji… V močvirju Palud imate tudi organizirano opazovanje ptic.

V širši okolici Rovinja si lahko ogledate kamnolom Fantazija, ki se nahaja v naselju Monfiorenzo, in je najboljši pokazatelj geoloških pojavov na kraškem področju. Poznana znamenitosti so še Soline, ki se nahajajo v bližini območja Valalta, kakor tudi Limski zaliv, kjer je poznana Romualdova pečina, do katere se je moč povzpeti skozi gozd, ki je dolg kar 360 m. V sami  jami pa so bili najdeni najstarejši ostanki pračloveka v Istri, poleg jamskega medveda, jamskega leva, leoparda, volka, lisice, rjavega medveda, jamske hijene, planinskega zajca…  V Rovinju pa si lahko gostje v akvariju, ki ima več kot 100 letno tradicijo ogledajo kako izgleda istrski podvodi svet.

Po tem, ko vidimo da je Rovinj bogat po kulturno – zgodovinskih, kakor tudi naravnih znamenitostih se vračamo nazaj v staro mestno jedro.

V Rovinju imajo nekatere ulice poseben sloves, ena od najbolj znanih ulic je Grisia, ki vodi od Balbijevega loka do cerkve sv. Eufemije. Ulica Grisia  ima sloves največje hrvaške razstave na prostem in jo radi poimenujejo, kar ulica umetnikov. Sprehod po njej je res enkratno in nepozabno doživetje. Dobro poznani sta še ulici Bregovita ulica, ki velja za najlepšo ulico v Rovinju in ulica Carrera, ki je poznana po galerijah in prodajalnah.

Ko je govora o Rovinju ne smemo pozabiti, da je Rovinj že od nekdaj znan kot ribiško mesto in ima bogato ribiško tradicijo, prepoznaven je postal predvsem po starem lesenem ribiškem čolnu z imenom batana, ki je sicer še dandanes del rovinjskega vsakdanjega življenja. Batinide pa so pesmi, ki so jih ribiči prepevali med ribolovom in krpanjem mrež.  Eden od muzejev v Rovinju je posvečen ravno batani, to je Eko – muzej »Hiša o batani«, v katerem je stalna razstava batan in ribolovnega orodja ter pripomočkov.

Rovinj, foto Dejan Hren in HTZ

V Rovinju je poskrbljeno tudi za najbolj petične goste, saj je v mestu kar nekaj hotelov s petimi in štirimi zvezdicami, npr. Lone in Monte Mulini, Eden…, vrhunsko pa so urejena tudi turistična naselja v bližini mesta Rovinja, npr. Amarin. Poseben čar imajo seveda apartmaji v samem starem mestnem jedru.

Za obiskovalce in turiste je organizirano veliko dogodkov za zabavo, poleg tega, da v mesecu avgustu prirejajo Rovinjsko noč, je organiziranih veliko likovnih kolonij, slikarskih razstav, glasbenih festivalov in dogodkov, zelo poznan je poletni Salsa festival, povorke batan, srednjeveški dnevi, art programi…  Za bolj športne duše pa velja omeniti rokometne kampe, regate, biciklijade, turnirje vaterpola…., res pester program dogodkov.

Za konec….

Rovinj, na čudoviti istrski obali, ni slučajno poznan kot najbolj romantičen kraj v Sredozemlju, resnično mu staro mestno jedro, prepredeno s slikovitimi, ozkimi ulicami, v katerih se nahajajo številne butične umetniške galerije, butiki, trgovinice, butični hoteli in restavracije, caffe bari, dajejo poseben pečat.

Najpomembnejše pa je, da je v Rovinju čutiti neko skrivnostno čarobnost, ki te vedno znova privlači in privlači.

Rovinj, foto Dejan Hren in HTZ

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem