Compare Listings

Paradiž na robu Istre

Brionski otoki – nepozabno doživetje

Brioni so razsuti ob obali Fažane, majhnega mesteca v bližini Pulja. Legenda pravi, da jih je ustvarilo božanstvo po podobi raja. Hudobni vrag je nato predrl vrečo kamenja, ki jo je nosil angel na ozemlje Istre. Ostanki kamnov so se razsuli po Jadranskem morju, otožni angeli pa so jih zbrali in jih zaščitili z valovi. Tako so nastali čudoviti Brionski otoki, predvsem dva – Veliki in Mali Brion.

Brionski otoki – nepozabno doživetje

Brionski otoki; privoščite si izlet

Sicer Narodni park Brioni sestavljajo 14 otokov in otočkov s skupno 33,9 kvadratnega kilometra površine. Brioni, znani kot rezidenca Josipa Broza Tita, danes privlačijo različne vrste turistov. Lahko se z ladjo prepeljete iz Fažane skoraj vsako uro. Lahko si privoščite različne vrste izletov ali bivate v katerem od tamkajšnjih hotelov. Cene v hotelu niso nizke, a so zato izleti dostopnejši za tamkajšnje turiste, ki bivajo v Pulju ali sosednjih manjših krajih ob Fažani, in sicer v Barbarigi, Vodnjanu, Valbandonu ali Peroju.

Kadar z ladjo obiščete otoke, si lahko najamete kolo, električni dvokolesnik ali avto za golf. Na ta način vsaj za nekaj časa okusite intimno doživetje slavnih otokov, ki so jih obiskovale znane osebnosti. Med njimi lahko omenimo Elizabeth Taylor, Richarda Burtona, Sophio Loren, Moamerja el Gadafija, Hailea Selassia in še bi lahko naštevali znane državnike ter umetnike.

Danes med drugim slavni igralec Rade Šerbedžija z novoustanovljenim gledališčem Ulysess na Malem Brionu uprizarja spektakle. Predstav se z navdušenjem udeležujejo tako turisti kot domačini, saj se ob idiličnem večeru lahko prepeljete z ladjico na Mali Brion ter doživite teater pod zvezdami in z zvezdami.

Med ponudbo izletov se nahajajo največkrat izbrani štiriurni ogled z naslovom Izlet na Velikem Brionu. Velik del tega izleta turisti preživijo z vlakcem, kjer si lahko ogledajo safari, ki je bil zasnovan 1978. leta. Vidite lahko prosto tekajoče živali, kot so azijski jeleni in mufloni. V safari parku je možno videti zebre, antilope, somalijske ovce, indijska goveda, enogrbe kamele, lame, želvo velikanko in slonico Lanko. Omenjena slonica je še iz časov, ko je dva slona Josipu Brozu Titu podarila indijska premierka Indira Gandhi. Slon Sony je žal med tem poginil.

Med tem pohajkovanjem po otoku lahko obiščete gotsko cerkev iz 15. stoletja, v kateri so freske in kopija glagolskih spomenikov. Najbolj znana freska med njimi je Mrtvaški ples, ki nas opominja na to, da smo pred smrtjo vsi enaki, tako bogati kot revni.

Prav tako je vštet ogled naravoslovne zbirke, ki nam prikazuje vso naravno bogastvo otokov. Pogozdil in zasnoval jo je slovenski gozdar Alojz Čufar na začetku 20. stoletja, ko so bili otoki v lasti znanega avstro-ogrskega industrialca Paula Kupelwieserja. To aristokratsko držo je prevzel Josip Broz Tito, zato si lahko med tem kratkim izletom ogledamo fotogalerijo »Tito na Brionih«.

Če čas dopušča, vas vodiči radi popeljejo na ogled 1600 let stare oljke, ki še zmeraj rodi olive. Težko pa spregledate belega papagaja Kokija, ki ga turisti najraje slišijo, če izgovarja ime Tita, očeta nekdanje Jugoslavije.

Znamenito in atraktivno

Drugi možni izleti nosijo naslove, kot so Hiša za barke, Pot pozitivnih vibracij, S kolesom po Brionih, Podvodna poučna pot, Arheološki zakladi Brionov. Vsi izleti vas popeljejo po najbolj imenitnih postajah v glavnem Velikega in Malega Briona.

Otoki so polni zgodovinskih objektov. Na primer, ogledna stolpa, ki sta bila narejena iz železarne v Vitkovicah iz Češke. Nastala sta na pobudo lastnika Brionov v začetku 20. stoletja Paula Kupelwieserja. Nato smo lahko navdušeni nad kamnolomom in trdnjavo Punta Christo. Prav tako si je nad in pod vodno gladino mogoče ogledati Venerin tempelj in rimsko vilo. Vse priča o mogočni zgodovini, ki še danes diha skozi gastronomsko ponudbo in namestitvijo tudi v mondenih hotelih.

Hoteli, ki so na voljo na Brionih, so Hotel Istra-Neptun, Hotel Karmen, Vila Lovorka, Vila Primorka in Vila Dubravka. Znamenita Bela vila, delo Vinka Glanza, Plečnikovega učenca, je še vedno zaprta za javnost.

Hoteli nudijo izvrstno namestitev. Možno je kopanje, sprehajanje in doživljanje glasbenih večerov. Če bi želeli romantičen pristop, si lahko umislite ekskluzivno poroko v cerkvi Sv. Germana. Spremljali vas bodo zvoki flavte in violine. Poroko lahko posebej za vas in po vaših željah organizirajo na Brionih.

Med vso ponudbo najdete tudi možnosti team bildingov in drugih dogodkov. V kongresnih dvoranah imajo pripravljeno vso opremo z omogočenim simultanim prevodom. Navsezadnje so se na Brionih zmeraj sklepale zelo pomembne pogodbe. Leta 1956 so Tito, Naser in Nehru zastavili temelje gibanja neuvrščenih. Leta 1991 je bila sprejeta Brionska deklaracija, ki je bila pomembna za osamosvojitev Republike Slovenije.

Nepozabni spomini

Če na kratko opišemo imenitno zgodovino Brionov, sega življenje teh otokov še v čase dinozavrov, saj je mogoče videti njihove odtise. Nato so prvi ljudje naselili otoke že v tretjem tisočletju pred našim štetjem. Prvi zapisi omenjajo Histre, gusarske Ilire, ki so polotoku dali ime. Sledili so Rimljani, ki so otokom vtisnili pridih hedonizma. Brione so po rimski vladavini prevzeli Bizantinci, leta 1331 pa so prešli pod upravo Beneške republike.

Po odhodu Rimljanov so otoki pravzaprav propadali zaradi kuge in smrtonosne malarije. V času Napoleonovih Ilirskih provinc so se Francozi zavzemali za izsuševanje močvirij, ki so povzročali razplod komarjev. Toda šele že omenjeni industrialec Paul Kupelwieser je zatrl bolezen. Pripeljal je znanega bakteriologa Roberta Kocha, ki mu je uspelo preprečiti širjenje bolezni.

Hkrati je Kupelwieser pripeljal Alojza Čufarja, priznanega slovenskega gozdarja, ki je opravil veliko delo na področju favne in flore ter tako omogočil vse pogoje za živalski vrt in redko rastlinstvo, ki je tukaj uspevalo.

Finančni zlom leta 1930 ni prizanesel nasledstvu družine Kupelwieser in vso arhitekturo podvrgel propadanju pod vdorom vojakov in nacistov pred in med drugo svetovno vojno. Po prvi svetovni vojni je ta del ozemlja z Rapalsko pogodbo namreč pripadel Italijanom.

Šele leta 1947, ko je Tito obiskal Brione, jim je povrnil prvoten lesk. Toda 35 let so bili otoki strogo zaprti za javnost. Leta 1983 so jih nato proglasili za nacionalni park. Od takrat se postopoma razvijajo in Hrvaška se zaveda, da se splača vlagati v infrastrukturo otokov, ki jim bodo prinašali svetovno slavo ter seveda obisk turistov.

»Videti Brione in umreti«

Če zaključimo naše popotovanje po Brionih, lahko sklenemo tudi z raznimi športi, ki se jih lahko udeležite na otokih. Med njimi je najatraktivnejši golf, ki je bil dejaven že leta 1922. Lahko se sprostite še v tenisu, badmintonu, potapljanju, plavanju, kolesarjenju in ne nazadnje v sproščenem sprehajanju.

Danes lahko z dovoljenjem ponekod že pripeljete svoj čoln ter si od blizu morda ogledate delfine, ki so zajadrali v ta del prelepega modrega in sinjega morja v hrvaški Istri. Če vas morda zamika, se lahko za prestižno ceno popeljete po Brionih v Titovem kadilaku. Ob tem vas lahko prevzame umetniški navdih, kot sta ga imela Thomas Mann in James Joyce, ki sta med vsemi znanimi osebnostmi prav tako obiskala to mondeno destinacijo.

Prelepa narava Brionov in gostoljubnost domačinov vas bodo vedno znova privabili na ponoven obisk. Obstaja sicer rek: »Videti Brione in umreti!« Toda ne le enkrat! Pravzaprav občutiti nesmrtnost in večnost. In čeprav gre za plagiat, bi ga lahko posvojili. Torej, vabljeni v paradiž sprostitve in uživaštva.

Fotografije: Nacionalni park Brijuni.

Sorodni članki

Alan Čaplar: Planinarski vodič po Hrvatskoj

Izšla je nova, prenovljena izdaja planinskega vodnika »Planinarski vodič po Hrvatskoj«. V založbi Mozaik knjiga so zapisali: To prenovljeno izdajo objavljamo natanko deset let po izidu prve izdaje. Vmes smo jih izdali šest, s čimer je knjiga Planinarski vodič po Hrvatskoj eden naših najbolje prodajanih priročnikov. Avtor planinskega vodnika Alan Čaplar je ob izidu, novembra 2021, dejal: "Pohodniški vodnik ne živi, ko je na polici, ampak ko se uporablja".

Nadaljujte z branjem

Lastovo, turistične znamenitosti

Plaže in plavanje. Jadranje in potapljanje. Mestece Lastovo z Glavico (Kašćel). Cerkvica sv. Kuzme in Damjana. Knežja palača - Palac in Lastovski statut. Kadeči se fumarji (dimniki), »ljubeča« narodna noša ter znamenito pustno rajanje. Opazovanje nočnega neba, fotografsko raziskovanje otočja Lastovo in zapuščenih vojaških objektov. V času zamrznjena Lučica in markantni svetilnik Struga. Sardelice na ražnju in vino. Nedotaknjena narava, 200 km pešpoti, brez stresa. To (in še več) je Lastovo.

Nadaljujte z branjem

Lastovo, carski otok

Lastovo je otok presežnikov, hvaljen je oh in sploh, z izbranimi besedami, poglejmo nekaj primerov: Lastovo, čarobni hrvaški otok, za vse, ki želijo uiti ponorelemu svetu. Lastovo, hrvaški otok, ki jemlje dih. Lastovo, prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica. Lastovo - čarobni otok, kjer so vse plaže videti, kot da so padle iz pravljice. In to nočno nebo! Lastovo – otok, ki te prevzame. Lastovo je (v medijih) tudi: carski otok, zeleni otok, otok sreče, srce Jadrana in pa tudi najmlajši hrvaški naravni park.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.