Compare Listings

Je na morju vroče kot v kotlu?

Gremo v vasico Kotli

Kje so Kotli? V Istri, v središču Istre, v bližini Buzeta, Huma in Motovuna. Kotli so le 25 kilometrov oddaljeni od morja. In kaj bi tam počeli? Mogoče doživeli zares kvaliteten dopust?! Se popolnoma sprostili od vsakodnevnega vrveža in hitrosti življenja? Našli mir in naravne lepote?! Našli svoj sanjski oddih?!

Gremo v vasico Kotli

Kotli? Poznate istrsko naselbino Kotli? Ste tudi vi eden tistih, ki ugotavljate, da so se vaše potrebe  v zvezi  dopustom z leti spremenile? Hodite na dopust večkrat, morda na podaljšane vikende? Imate radi mir, ste ljubitelj neokrnjene narave, hoje, kolesarjenja, skritih, divjih kotičkov? Vas zanima kulturna dediščina in kulinarika, vmes pa skočite tudi na morje zaplavat?

Radi berete v viseči mreži pod drevesom, kjer slišite le šum reke in petje ptic, zvečer pa posedite z dobro družbo ob odprtem ognju ali kaminu? Ne hodite več na klasični poletni dopust poležavat na plažo ali ob hotelski bazen, ker je tam vroče kot v kotlu?

Če je tako, potem obiščite vodne »kotle«, manj znani istrski turistični zaklad – vas Kotli v bližini Buzeta, enega najbolj presenetljivih skritih kotičkov Istre, kjer je reka Mirna na svoji kratki poti proti morju v apnenčasta tla izdolbla kotanje, podobne kotlom, po katerih je dobila ime vasica z nekaj hišami. Voda se v malih slapovih in brzicah preliva iz ene kotanje v drugo in se zbere v naravnem bazenu Slap.

Kotli imajo dolgotrajno zgodovino, saj so bili nekoč bogast obrtniški kraj, znan po mlinarjih in krojačih.  Današnjo podobo je vas dobila v 18. stoletju. Ohranjenih je le 15 hiš, ki so večje od tistih v okoliških vaseh, saj so bili vaščani premožnejši zaradi svoje podjetnosti.  V najboljših časih je v vasi živelo več kot 100 ljudi, danes pa je vas brez stalnih prebivalcev, saj so se le-ti po 2. svetovni vojni izselili v urbana središča.

Poseben simbol Kotlov so mlini, katerih ruševine so še vidne na poti ob reki, eden od njih pa je obnovljen in ima status kulturne dediščine.

Kaj početi v Kotlih?

Pred nekaj leti je bila obnovljena vas tradicionalnih istrskih hiš, v kateri je zdaj na voljo 8 prelepih apartmajev s terasami, z vsem udobjem, s starimi kamnitimi zidovi in kamini. V bližini je prostor za piknik, otroško igrišče in  bazen.

V kotlih ni prometa, zato vas bodo zvečer uspavali le tišina, šumenje reke in ptičje petje.  Privoščili si boste lahko hojo ob reki Mirni, ki je polna divjih, skritih kotičkov, kjer se voda zbira v modrozelenih kotanjah. Morda se boste v njih okopali ali si samo zmočili stopala. S kolesom ali peš se boste odpravili na pohod do Buzeta in občudovali ruševine starih mlinov.

Morda boste obiskali Hum, najmanjše mesto na svetu in mesto glagoljašev, ali si ogledali alejo glagoljašev. Kljub majhnemu številu prebivalcev (20) se je vse do danes ohranil običaj ”enoletnih volitev za župana”, ko vsi moški iz župnije v mestni loži izbirajo vaškega poglavarja, tako da svoje glasove vrezujejo v leseno palico. Tam boste lahko poskusili tudi “bisko”, žganje z belo omelo, katerega recept naj bi izhajal iz Huma.

Morda si boste ogledali katero od sosednjih mestec na gričih, kot so Draguć, Grožnjan ali Motovun, nazadnje pa si privoščili še slastno kosilo ali večerjo v kateri od bližnjih istrskih konob.

Ko vam bo dovolj kulinarike, kulture in zgodovine in si boste zaželeli mestnega in počitniškega vrveža, se lahko odpeljete v katero od bližnjih obmorskih mest, v Novigrad ali Poreč, ki sta oddaljena okrog 30 km. Če pa si želite sprostitve v termah, vas vabijo bližnje Istarske toplice s svojo bogato ponudbo. Oddaljene so le nekaj kilometrov.

Istra vse bolj postaja  turistična zakladnica za ljudi, ki iščejo pristen stik z naravo, raznolikost ponudbe, ki cenijo kulturno dediščino, mir in zdravo življenje s tipično istrsko hrano (tartufi, šparglji, pršut, domača vina), imajo pustolovsko žilico, radi odkrivajo manj znane kotičke in ki tudi  na dopustu cenijo svobodo, brez vnaprej izdelanega urnika hotelskih ponudnikov.

Če ste takšni tudi vi, je središče hrvaške Istre s svojimi skritimi starodavnimi vasicami, kakršni so Kotli, pravi kraj za nepozaben dopust ali odklop za vikend. Prebudite pustolovca v sebi in se prepričajte.

Fotografije: TZ Buzet.

Sorodni članki

Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu

Skywalk na fantastično lepem Biokovu bo zagotovo postal ena izmed najbolj spektakularnih turističnih atrakcij na Hrvaškem. Obiska steklenega adrenalinskega balkona nad Makarsko se bodo razveselili predvsem tisti pogumneži, ki imajo radi atraktivne razglede.

Nadaljujte z branjem

Rabska torta, sladica iztrgana preteklosti

Rabska torta je tradicionalna in najbolj znana sladica hrvaškega otoka Raba. Slastna »rabska torta« ima zelo bogato zgodovino, ki sega več kot 800 let v preteklost. Rabska torta izredno bogati hrvaško kulinarično dediščino in – seveda – tudi otok Rab. Številni kulinarični strokovnjaki menijo, da je rabska torta popolnoma zasluženo v samem vrhu gastronomske ponudbe Kvarnerja in morebiti tudi celotne Hrvaške.

Nadaljujte z branjem

Mrduja in »Potezanje Mrduje«

Mrduja je zelo majhen, nenaseljen otoček, ki se nahaja v Splitskih vratih pred mestom Milna na Braču, je pa Mrduja tudi dokaj blizu otoka Šolta. Ker je »nekje na sredi«, je otoček Mrduja večni vzrok prepirov med prebivalci teh dveh otokov, saj se postavlja večno vprašanje: »Čigava je Mrduja?!« Od leta 2008, skoraj zmeraj zadnji vikend julija (leta 2024: 18., 19. in 20. 7), se organizira turistično-zabavna prireditev, ki v originalu nosi ime »Potezanje Mrduje« (slovensko bi lahko rekli »vlečenje Mrduje). Na hudomušnem dogodku »Potezanje Mrduje«, ki sugerira na znano vlečenje vrvi, se odloči komu bi pripadal otoček Mrduja v naslednjem letu (do naslednjega Potezanja Mrduje). Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem