Compare Listings

Kraške jame in center za obiskovalce

Speleon in Baraćeve špilje

Speleon velja za prvi (interaktivni) muzej podzemne dediščine na Hrvaškem. Multimedijski center Speleon je nastal na osnovi najdb v kompleksu kraških jam, ki so znane z imenom Baraćeve špilje (opomba: hrvaško – špilja, slovensko – jama). Vzpostavitev centra za obiskovalce – Speleon – na tematiko Baraćevih kraških jam je vsekakor priložnost za celovitejši razvoj celotnega območja Rakovica in dodatno valorizacijo Baraćevih jam kot privlačnega, a vsekakor premalo poznanega naravnega bisera Like.

Speleon in Baraćeve špilje

Speleon in bližnje Baraćeve špilje najdemo v Novem Kršlju, občina Rakovica, na geografskem področju Lika, v »upravni« Karlovaški županiji. Center Speleon in Baraćeve špilje se nahajajo približno 20 kilometrov od znamenitega Nacionalnega parka Plitvička jezera, kar pomeni okrog 25 minut vožnje.

Google zemljevid dodatno razkriva, da je Speleon od Zagreba oddaljen 130 kilometrov (dobri dve uri vožnje), od Ljubljane (čez Novo mesto) 222 km (dobre tri ure in pol vožnje) ter od Maribora 233 km (okrog tri ure vožnje). Dodajamo le še, da je med centrom Speleon in turističnimi Rastokami okrog 28 kilometrov cest (in približno pol ure vožnje).

Speleon – center podzemne dediščine je, arhitekturno gledano, dokaj velik krožni objekt, ki obsega kar 1.200 kvadratnih metrov površine, od tega je velika večina, 850 kvadratnih metrov, namenjenih stalni razstavi, ki predstavlja naravno in kulturno dediščino območja skozi štiri teme – speleologijo, geologijo, arheologijo in paleontologijo. Vhod v Speleon je zasnovan v obliki velike steklene stene, ki posnema ‘odprtino’ vhoda v Baraćeve špilje, bližnji sistem manjših kraških jam (razdalja med njima: le slab kilometer).

Filigranska postavitev prostorov razstave v Speleonu, z veliko osrednjo dvorano polifunkcionalnega značaja, se v veliki meri zgleduje po medsebojnem odnosu bližnjih podzemnih jamskih dvoran. Celotno razstavo v Speleonu spremlja serija sodobnih, multimedijskih interpretacijskih modelov, kot so makete, LCD zasloni, zasloni na dotik, replike, animacije, multitouch zasloni, senzorična komora in atraktiven atrij s privlačnimi, hiperrealističnimi replikami živali (volnati nosorog, jamski lev, jamski medved, volk in hijena, ki jih lahko zlahka uvrstimo v zadnjo ledeno dobo).

Speleon, center za obiskovalce, poleg stalne razstave vsebuje tudi večnamensko dvorano, otroško igralnico, speleo-dokumentarno knjižnico, gostinske prostore, prodajalno spominkov, deponijo in ustrezno veliko parkirišče.

Ob prihodu na brezplačno parkirišče vas bo takoj navdušila vrhunska arhitektura, ki je delo zagrebške arhitektke Kristine Radelić iz podjetja STO POSTO PRIRODNO, scenografijo in notranjo opremo pa sta izdelala Marko Barišić in Jelena Devčić iz šibeniškega podjetja KOCKA. Po spletnih podatkih naj bi gradnja centra Speleon stala okrog tri milijone evrov, večino od tega so primaknili ustrezni evropski skladi.

Naj poudarimo, da je ena glavnih vlog projekta Speleon z izobraževanjem in bogato multimedijsko izkušnjo razvijati zavest o ohranjanju narave in pomenu trajnostne interakcije med človekom in naravo. Center Speleon se v hrvaških medijih omenja kot svojevrsten časovni stroj, vodstvo centra za obiskovalce pa Speleon – v reklamne namene – razglaša za »nov planet ledene dobe«?! 🙂

Center Speleon je za obiskovalce veliko večino časa, razen večjih praznikov, odprt od 10.00 do 18.00, sredi poletja celo od 9.00 do 19.00, vse leto (za razliko od Baraćevih jam, ki so pozimi, zaradi spanja in počitka netopirjev, praviloma zaprte), tematske vsebine centra Speleon so prilagojene vsem starostnim obdobjem, še posebej pa bodo uživali otroci, za katere je bil ustvarjen poseben speleo poligon, brezplačna otroška igralnica po navdihu speleologije in ledene dobe.

Za hrvaški Večernji list je Tihana Oštrina, direktorica Javnega zavoda Baraćeve špilje, ob odprtju centra Speleon povedala: »Hrvaška je ena najbogatejših držav v Evropski uniji, ko gre za naravno dediščino. Naša naloga v centru Speleon je prepoznavati, ohranjati, izobraževati, interpretirati, zagovarjati trajnost in spodbujati pomen varstva narave.

Sodobno središče za obiskovalce Speleon pa bo hkrati tudi gibalo razvoja lokalne skupnosti – bo spodbuda za lokalno prebivalstvo, ki bo lahko večjemu številu obiskovalcev ponudilo nastanitev, spominke, lokalne izdelke ali druge turistične storitve. Zahvaljujoč vlaganjem v zaščitena naravna območja smo tako dosegli dodatno vrednost.

Projekt Speleon je načeloma končan, za nas v Zavodu Baraćeve špilje pa se pravo delo šele prav začenja. V skladu z našo namero, da ta prostor živi vseh 12 mesecev v letu, že s polno paro delamo na naslednji fazi, ureditvi piknik prostora Baraćeve jame z namenom ustvarjanja edinstvene, celovite in povezane zgodbe. Občina Rakovica ima resnično potencial, da se uvrsti na evropski in celo svetovni zemljevid zelenih destinacij, naša vloga pa je, da to pomagamo v popolnosti uresničiti«.

Jamarske »objekte« (kraške jame) v občini Rakovica upravlja prav Javni zavod Baraćeve špilje. Doslej je na širšem območju občine Rakovica evidentiranih okoli 150 kraških jam, ki jih večina še pridno raziskujejo. Nekatere izmed njih, predvsem tiste, ki so v večji globini, so zelo bogate z vodo.

Veliko je manjših, nam značilnih kraških jam (kapniki in podobno), marsikatera jama pa se lahko pohvali tudi z dragocenimi paleontološkimi in arheološkimi najdbami (npr. deli okostja, jamskega nakita – nekatere jame so bile zatočišče neandertalca, informativno glej članek z naslovom Muzej krapinskih neandertalcev). Najbolj zanimive so bile paleontološke najdbe v t.i. »Gornji Baraćevi špilji«, tam so se našli številni fosilni ostanki izumrlih divjih živali.

Kaj morate vedeti o Baraćevih špiljah (jamah)? Baraćeve jame so del vsebine »Lika Destinacije«, ki je bila razglašena za eno izmed najbolj trajnostnih zelenih destinacij na svetu. Baraćeve kraške jame so nastajale milijone let, pod budnim očesom najstarejše umetnice – narave. Za obisk turistov so bile prvič odprte že leta 1892 in so bile takrat edine turistične jame na Hrvaškem.

Danes lahko obiščemo Gornjo Baraćevo jamo in doživimo prav takšno naravo, kot so jo poznali naši predniki. Na ogled jame vas bo popeljal strokovni vodnik, ki vam bo pokazal, kako je voda s potrpežljivim delom ustvarila ta biser podzemlja.

Trenutke večnosti boste začutili, ko se boste podali skozi dvorane in hodnike jame, vse od samega vhoda in skozi Dvorano guano, skozi Dvorano slonovih nog, polno značilnih stalagmitov in stalaktitov, pa do deset metrov visokih stebrov. Oglejte si Zmajevo žrelo in Dvorano izgubljenih duš, ki skrivata delček daljne preteklosti in doživite lepoto popolne teme. V jami so številne geološke najdbe, na nekdanji habitat jamskega medveda pokaže njegovo okoli 30.000 let staro okostje.

Organizirani ogledi (večjih skupin) nimajo vnaprej določenega časa, ampak se oblikujejo glede na prihod obiskovalcev. Čakalna doba za odhod skupin je praviloma nekaj 10 minut, celoten ogled jame pa traja slabo uro. Temperatura v jami je vse leto okoli 9 stopinj Celzija, zato je priporočljivo imeti s seboj toplejšo jakno ali vsaj majico z dolgimi rokavi in ustrezno obutev. Ker vstop hišnim ljubljenčkom v samo jamo ni dovoljen, vas bodo počakali na posebnem prostoru pri parkirišču. Pomembna je tudi naslednja informacija; individualnim obiskovalcem se za ogled jame ni treba prijaviti.

Po ogledu jame se lahko odpravite še na čudovit sprehod po eni od treh označenih pohodniških poti v bližini same Baraćeve špilje. Vse tri krožne poti se nahajajo znotraj zaščitenega področja Natura 2000, ime pa imajo po velikih živalih, ki se potikajo po tej liški pokrajini (volk, ris in medved). Volčja pot je najkrajša (približno 30 minut hoje), risova pot je srednje dolga (okrog 90 minut hoje), medvedja pot pa je najdaljša (3 do 4 ure hoje).

Za konec prispevka zgodbe o centru Speleon in o Baraćevih jamah sled le še zanimivo dejstvo o netopirjih, stalnih prebivalcih teh kraških jam. Zgodbe o netopirjih, ki se zapletajo v lase, niso resnične, saj je dovolj, če povemo, da netopirji odlično letajo v popolni temi, med letom lovijo žuželke in se kot izjemni letalci zelo zlahka izogibajo ljudem. 🙂 Več o tem pa na spletni strani www.baraceve-spilje.hr oziroma, še bolje, ko sami v živo obiščete ta »naravni liški turistični sladkorček«.

Ps. Tekst Peter Gavez, za pomoč pri pripravi članka in fotografije se zahvaljujemo Javnemu zavodu Baraćeve špilje ter fotografoma Josipu Durdovu in Denisu Stošiću.

Sorodni članki

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

Cimper, spominski dom rudarstva

Spominski dom Cimper pripoveduje zanimive zgodbe o bogati zgodovini rudarjenja na območju hrvaškega Murskega Središća. Dokaj nova turistična znamenitost, Spominska hiša rudarstva Cimper (v hrvaškem originalu »Spomen dom rudarstva Cimper«), ki se nahaja v mestu rudarjev - Murskem Središću v Medžimurju, je primerna za obisk vseh starostnih skupin, saj je zabaven in predvsem zelo poučen interpretacijski center s sodobno multimedijsko opremo.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem