Compare Listings

Sveta Marija, fenomenalni otoček

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Sveta Marija, otok na otoku

Sveta Marija je mini jadranski otoček, ki leži na znotraj Velikega jezera v Narodnem parku Mljet. Površina otočka meri le 0,017 kvadratnega kilometra, dolžina obalnega pasu je le 0,48 km. Na otočku Sveta Marija, v južnem delu mljetskega Velikega jezera, se nahaja benediktinski samostan s cerkvijo sv. Marije. Zgrajena je bila med letoma 1177 in 1198. Benediktinci so na otočku najprej zgradili samostan, nato pa še cerkev.

Benediktinci so dolga leta uspešno skrbeli za otoček in slavili boga ter živeli v sožitju z naravo. Med benediktinci tega samostana najdemo mnoga ugledna imena, kot sta Maver Vetranović in Ignjat Đurđević. Leta 1345 so se benediktinci odrekli oblasti nad enim kosom otoka, Mljet pa je zato posledično dobil svoj statut in občino v Babinem Polju. Leta 1410 je bil uradno priključeno Dubrovniški republiki.

Turistična skupnost Mljet o delovanju samostana in njegovih menihov benediktincev zapiše: »Ta edinstveni spomenik monumentalne arhitekture je pomembno vplival na razvoj pismenosti in kulture nasploh, tako na Mljetu kot v širšem zaledju Balkanskega polotoka. Menihi na otoku Sveta Marija močno vplivajo na dogajanje v Zahumlju, Bosni in Dubrovniški republiki.

Tišina morja, senca stoletnih gozdov hrasta in bora so menihom nudili idealne pogoje za nemoteno in vztrajno znanstveno in umetniško delo. V svojem skriptoriju so prepisovali liturgične knjige, sveto pismo, dela cerkvenih piscev, pa tudi latinske klasike. Zaradi svoje izjemne estetske atmosfere in močne duhovne in kulturne razsežnosti je otok Sveta Marija nekakšen simbol otoka in nacionalnega parka Mljet“.

Wikipedija je zapisala: »Na otočku Sveta Marija stoji benediktinski samostan, postavljen v 12. stoletju. Samostanska cerkev ima karakteristike apulijske romanike. Preddverje je bilo verjetno grajeno na prehodu iz 12. v 13 stoletje. Na portalu je grb družine Gundulić iz obdobja med 15. in 16. stoletjem. V istem času je bila postavljen tudi obrambni stolp. V času baroka so cerkvi dozidali dve stranski kapeli z oltarjem. V zvoniku je urejen lapidarij«.

Javna ustanova Narodni park Mljet pa na svojih uradnih spletni straneh navaja še: »Romanski samostan je bil večkrat prezidan. Današnja stavba je dvonadstropna renesančna stavba, ki jo z dveh strani omejuje dvorišče, glavni trakt, ki gleda na dvorišče, pa ima arkadni hodnik. Na jugovzhodnem vogalu je bil zgrajen obrambni stolp, tako da vse stavbe s cerkvijo tvorijo obrambno celoto. Samostan je bil v renesansi tudi predelan, tako da s cerkvijo tvori edinstven kompleks«.

Samostan je deloval vse do leta 1809, ko je bil pod Napoleonovo oblastjo zaprt. Od takrat so se lastniki otočka Sveta Marija menjavali; samostansko posest je upravljala država, samostan pa je bil nekoliko zanemarjen. Leta 1960 so ga preuredili v hotel, ki je tam ostal do leta 1991. Leta 1998 je bil porušeni samostan vrnjen dubrovniški škofiji.

Na otoček Svete Marije redno vozijo plovila Narodnega parka Mljet, spletni mediji pa navajajo, da je na otočku odprta tudi restavracija Melita. V spletnem mediju www.putnikofer.hr so zapisali: »Poleg ogleda samostana se sprehodite po potkah, ki ga obkrožajo, okopajte se pod samostanskim obzidjem in popijte kavo v kavarni, ki je odprta v poletnih mesecih. V sezoni iz Pristaništa in Malega mosta redno vozijo solarni čolni za otoček Sveta Marija, vožnja pa je vključena v ceno vstopnice v Nacionalni park Mljet.

Otoček Sveta Marija je edinstven naravni fenomen in znamenitost, saj je otoček na otoku (Mljetu). Ta košček nebes na zemlji naj bi bil edini otok na svetu, ki se nahaja na otoku. V uredništvu www.pag.si tega v popolnosti ne moremo potrditi, vsekakor pa se lahko z Lune vidi, da je otoček Svete Marije (z okolico vred) neverjeten čudež narave.

Za konec dodajamo, da so v uredništvu Digitalne kamere, kjer redno organizirajo fotografske počitnice na Mljetu zapisali: »Mljet je eden izmed največjih, najbolj gozdnatih in po mnenju mnogih tudi najlepših hrvaških otokov. Njegova bogata in burna zgodovina sega v antične čase. Napolnjena je s skrivnostnimi legendami, pustolovskimi dogodivščinami in piratskimi obleganji, ki so se prepletala z obdobji blaginje in miru.

Morda je najbolj zanimiva znamenitost na otoku sistem slanih jezer; tu sta Veliko in Malo jezero, ki sta prek naravnega kanala povezani z morjem. Na sredini Velikega jezera se nahaja otoček Sv. Marija z benediktinskim samostanom iz 12. stoletja. Najdete lahko še številne druge zanimivosti, vključno z Odisejevo jamo, s sistemom jezer, napolnjenih z brakično vodo in z avtohtonimi zimzelenimi gozdovi. Slavni strokovnjak oceanografije Jacques Cousteau je trdil, da sodi morje okoli Mljeta med najčistejše vode na svetu«.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Mljet.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem