Compare Listings

Lošinj: zdravje in wellnes

Lošinj, prestižni otok vitalnosti

Otok Lošinj. Poleti, pozimi, za popolno sprostitev, za morski vrvež na promenadi, s peščeno plažo in skalnato plažo, s skritimi, divjimi zalivčki ali vrhunsko urejenimi plažami, v senci borovcev, s pomarančevci, limonovci, za tiste, ki prisegate na kampiranje in za petične goste ….. in še kaj.

Lošinj, prestižni otok vitalnosti

Poletje je čas za poležavanje na plaži, uživanje ob predajanju morskim valovom, branje v senci borov  in srkanje ledene pijače za hlajenje razgretih teles.

Večini nam pa tudi v drugih nepoletnih mesecih ustreza pobeg v toplejše kraje, kjer se lahko razvajamo v wellnes centrih, kjer se lahko martinčkamo na prijetno toplem sončku in pijemo kapučino v kavarnah ter opazujemo okolico ali se gibamo po svežem morskem zraku. Tudi preživljanje takšnih pomladnih, jesenskih in zimskih dni na morju nam nudijo domačini na otoku Lošinj.

Otok Lošinj ima sicer bogato turistično zgodovino, že davnega leta 1885 je bil na otoku zabeležen prvi turist; in sicer 21. januarja 1885.

Na otoku Lošinju se je najprej pojavil t.i. zdravstveni turizem, saj ima otok izredno zdravilno podnebje, ki blagodejno vpliva na dihalne poti in zdravi alergije. Že leta 1892 so ga razglasili za klimatsko zdravilišče in je bil priljubljena destinacija za avstro-ogrsko aristokracijo. Tudi danes je Lošinj znan kot klimatsko zdravilišče. Pomemben je predvsem za zdravljenje bolezni dihalnih poti in alergij.

Mali Lošinj, foto HTZ in Ivo Bioćina

Geografsko je otok Lošinj na severu Jadrana, v Kvarnerskem zalivu in spada v Primorsko-goransko županijo. Na otok Lošinj lahko pridemo preko Cresa, saj je Lošinj s premičnim mostom povezan s Cresom v naselju Osor, kjer se nahaja 11 metrov širok umetni kanal. Cres razpolaga z dvema trajektnima linijama na relaciji Brestova – Porozina (otok Cres) in Valbiska (otok Krk) – Merag (otok Cres). Ko priplujemo s trajektom do Cresa pa nas pot vodi čez pokrajino Cresa do Osorja.

Večji kraji na otoku Lošinj so:  Nerezine, Sv. Jakov, Ćunski, Mali Lošinj, Veli Lošinj. Bližnji sosednji otoki, na katere se lahko odpeljete na izlet z ladjico pa so: Unije, Srakane, Susak in Ilovik, vsak od njih ponuja kašno zanimovost, katere ogled ni za zamuditi, če na nahajamo na Lošinju.

Mali Lošinj se nahaja v zalivu, ob vsaki strani zaliva pa se razprostirajo stare vile in meščanske hiše, ki dajejo kraju poseben pečat in nakazujejo, da je avstro ogrska aristokracija  imela tod prijetna domovanja.  Ta zaliv je najbolj značilen po promenadi. Poseben vtis na nas pa naredijo v tem zalivu tudi  mogočne stare palme. V zalivu je pristanišče, kar pomeni da je Mali Lošinj tudi izhodiščna točka za izlete do bližnjih manjših otočkov, poleti pa se pogosto v tem pristanišču zasidrajo tudi jahte, ki jemljejo dih mimoidočim.

Spomladi 2016 pa so v Malem Lošinju odprli nov muzej v palači Kvarner, ki so ga v celoti posvetili Apoksiomnu. Apoksiomen je  2000 let stara bronasta skulptura antičnega grškega atleta. Skulpturo  je slučajno med potapljanjem odkril belgijski turist Rene Wouters leta 1999 v bližini otoka Lošinja. Po restavratorskih delih so 2006 razstavili skulpturo v Arheološkem muzeju v Zagrebu. Kasneje je bila razstavljena še  v Firencah, Londonu, Parizu in Los Angelesu. Skulptura  mladega atleta Apoksiomna pa je dobila dom v Malem Lošinju, v omenjeni palači, kar pomeni še dodatno pridobitev na področju kulturne dediščine in ponudbe na Malem Lošinju.

Kolesarjenje, foto Metelko in HTZ

V neposredni bližini Malega Lošinja se nahaja zaliv Čikat, kjer je največ hotelov in tudi kampov. Zaliv Čikat je priljubljena destinacija tudi za družine, saj se v njem nahaja kar nekaj družinskih hotelov, poleg poznanih kampov. Od leta 2015 je zaliv Čikat bogatejši še za Aquapark Čikat.  Čikat zadovolji tudi zelo zahtevne goste kampov, saj v zalivu ponujajo tudi glamping kampiranje v luksuznih safari šotorih. Novost je tudi ponudba t.i. zimskega kampiranja.

Ob omembi Čikata pa ni za prezreti tudi veličastnega hotela Alhambra, ki velja za najbolj luksuzni hotel severnega Jadran in spada v kategorijo  Small luxury hotels (SLH). Hotel Alhambra je popolna replika izvirnika, poleg njega pa je kompleks povezan v celoto še s tremi prenovljenimi  avstro-ogrskimi vilami. V celoti pa je obnovljena tudi promenada, katere ureditvi so dodali futuristični pridih.

Veli Lošinj je slikovito mestece, ki je znano po zdravilnem podnebju in bujni vegetaciji, obdan  je namreč s starim borovim gozdom. Od Malega Lošinja je oddaljen cca 5 km in je povezan s čudovito pešpotjo, ki vodi po zalivčkih in je obdana z borovci. V središču Velega Lošinja je pestra butična ponudba hrane, pijače, trgovinic… V bližini pa se nahaja tudi obnovljen hotel, ki ima posebej t.i. »Vitality zone«, kjer si lahko privoščite različne tretmaje za pomlajevanje in premagovanje stresa, v vseh letnih časih.

Veli Lošinj, foto HTZ in Ivo Bioćina

Manjši kraji, ki se nahajajo še na otoku Lošinj so Nerezine, Sv. Jakov, Ćunski.

Nerezine se nahajajo ob vznožju hriba Osoršćica, ob morju pa sta dva večja turistična naselja, dva kampa in veliko apartmajev,  v katerih lahko preživite krasne dopustniške dni.

Sledi najmanjše naselje na otoku, to je majhna  ribiška vasica Sv. Jakov, ki se nahaja nad morjem, vas pa obkrožajo nasadi oljk, obala ponuja polno manjših peščenih zalivov.

Naselje Čunski je nastalu na bregu, v kraju se poleg  turizma ukvarjajo tudi s pridelovanjem olivnega olja, v kraju je oljarna Torać, ki ima še stari mlin za olive, ki se imenuje torać, zgrajen pa je bil okoli leta 1897.

Tri navedena naselja vam ponujajo mirnejše dopustovanje, če si pa vmes zaželite začutiti morski utrip mesta pa se lahko odpravite do Malega in Velega Lošinja.

Ker je otok Lošinj dolg 31 km, (njegova površina pa meri cca 75 km2) si lahko v kratkem čas  privoščimo ogled vseh večjih krajev.

Mali Lošinj, razgled, foto HTZ in Ivo Bioćina

Zanimivo pa je, da so kot najlepši meseci na Lošinju predstavljeni meseci od marca do maja, ravno zaradi lošinjske blage temperature zraka, bogastva vegetacije, ki v teh mesecih brsti in zraka, v katerem je čutiti prijetne aromatične vonje.

Torej, priporočam vam, za telesni in duševni oddih, obisk otok Lošinj. Aromaterapijo boste zagotovo doživeli kar v naravi ob sprehodu po morskem zraku po poteh pod borovci. Oddih, pa naj bo daljši ali krajši, vam bo povrnil ali okrepil vašo vitalnost. Zagotovo drži, da se otok Lošinj z razlogom imenuje otok vitalnosti.

Sorodni članki

Otočac; ob reki Gacki vse zeleno

Mestece Otočac leži v hrvaški Liki in je središče starohrvaške pokrajine Gacke. Gacka je danes dragocena etnografska lokacija, kjer se harmonično združuje obilje pravih vrednot: lepota, voda, pokrajina, tradicija, pristnost in seveda gastronomija. Kraška ponikalnica Gacka, kraljica med rekami, je vir življenja za prebivalce Gackega polja, za turiste in popotnike pa odkritje miru in lepote. Reka Gacka nas zlahka očara s svojo lepoto, svoje adute pa skriva tudi sam Otočac, ki velja za enega izmed najstarejših naselij s hrvaškim prebivalstvom.

Nadaljujte z branjem

Brela, raj na Zemlji

»Brela so skrivnostni počitniški kraj, o katerem ste sanjali. Brela so raj na zemlji za vse, ki iščete božanske vonjave, prostor v senci in tišini ter morje, ki si zasluži najvišjo oceno. Medtem ko imate na eni strani pogled na kristalno čisto morje, na drugi strani pa zaščitniško stoji Biokovo, boste hvaležni, da ste uspeli priti v - Brela! V Brelih svoj košček raja iščejo tudi slavni nogometaši. Mediteran, kot navdih in način življenja, v Brelih sije v silnem razkošju.« S takšnimi presežniki in podobnimi hvalospevi spletni avtorji opisujejo Brela.

Nadaljujte z branjem

Meridiana Slavonica

Meridiana Slavonica, kot pove latinsko ime, se nahaja na samem jugu Slavonije. Meridiana Slavonica je turistična destinacija, ki pokriva območje občin Nova Kapela, Oriovac in Brodski Stupnik.

Nadaljujte z branjem