Compare Listings

Umag, mesto priložnosti

Umag, mesto športa in turizma

S svojimi srednjeveškimi uličicami in trgi je Umag zelo slikovit. S svojim poudarkom na športni plati, odličnimi prireditvami (šport, kultura, zabava), prekrasnimi nastanitvenimi možnostmi ter čudovitimi plažami pa je Umag zelo privlačen tudi nam, turistom.

Umag, mesto športa in turizma

Umag je super, Slovencem pa še posebej. Od slovensko-hrvaške državne meje pri »politično sloviti« reki Dragonji je namreč Umag oddaljen le okrog 10 kilometrov, leži pa ob regionalni cesti Savudrija – Novigrad, torej na zahodni istrski obali. Geografski položaj je vsekakor velika strateška (turistična) prednost Umaga. Umag z avtomobilom dokaj zlahka dosežemo milijoni Evropejcev, za tiste bolj oddaljene pa na pomoč priskočijo tudi bližnja letališča (Portorož – 15 km, Trst – 90 km, Pulj – 90 km, Ljubljana – 150 km, Benetke – 220 km).

Število prebivalcev v samem mestecu Umag se giblje okrog 8 tisoč, s svojimi 23-imi naselji pa število ljudi naraste do okrog 16.000. Osnovno gospodarsko gibalo Umaga z okolico je (celoletni) turizem in vse ostale dejavnosti, ki to »temeljno umaško gospodarsko panogo« izdatno podpirajo oziroma servisirajo. Tukaj mislimo predvsem na kmetijstvo, pridelavo povrtnin, pa oljkarstvo in vinogradništvo. Umag je znan tudi po ribolovu, imajo pa tudi tovarno za konzerviranje rib in sadja.

Ker Slovenci dokaj dobro poznamo to območje bomo pridno, po abecednem redu in v slovensko-italijanski dvojezičnosti (Italijanov je baje 20 %), našteli vse »umaške satelitske kraje«: Babići – Babici, Bašanija – Bassania, Crveni Vrh – Monte Rosso (tam je umeščen prestižen hotel Kempinski ter ob njem golf igrišče), Čepljani – Cipiani, Đuba – Giubba, Finida – Finida, Juricani – Giurizzani, Katoro – Catoro, Kmeti – Metti, Križine – Crisine, Lovrečica – San Lorenzo, Materada – Matterada, Monterol – Monterol, Murine – Morno, Petrovija – Petrovia, Savudrija – Salvore (pisali smo že o legendarnem svetilniku), Seget – Seghetto, Sveta Marija na Krasu – Madonna del Carso, Umag – Umago, Valica – Valizza, Vardica – Vardiza, Vilanija – Villania in Zambratija – Zambrattia.

Ste vedeli, da Umag spada med 15 hrvaških mest in krajev, v katerih se najboljše živi?! Tako pravijo in trdijo resne statistične raziskave. To »dobro življenje« so prepoznali tudi številni tujci, ki se v Umag radi priselijo. Mestece Umag je lahko vzor mnogim hrvaškim in evropskim mestom tudi kar se tiče sociale, pomoči šibkim, skrbi za bližnjega, družabnih in športnih aktivnosti … Nekaj mini primerov; na lokalnem nivoju imajo v Umagu zelo nizke davke, otroci v vrtcih bivajo brezplačno, šolarji imajo knjige in ostale šolske potrebščine zastonj, mesto najbolj siromašnim družinam redno podeljuje stanovanja, upokojenci dobivajo bogate božičnice  …

Marca 2017, ko so na odprli občudovanja vreden vrtec, ki spominja na pravo manjšo istrsko vasico (10 simpatičnih hišic, 2.500 kvadratnih metrov bivanjskih površin na 7.000 kvadratnih metrih veliki parceli s številnimi igrišči), je (takratni) župan Umaga, Vili Bassanese, ponosno dejal: »S svojim delom danes postavljamo nove in vidljive standarde. Umag postaja mesto prihodnosti, mesto brezplačnih vrtcev in brezmejnih priložnosti.« In zdi se, da je Umag mesto odličnih dopustniških priložnosti tudi za vsakega turista, ki bo obiskal ta del severo-zahodne Istre.

Majhen skok v zgodovino nam takoj razkrije, da je bil Umag kot odlično mesto za življenje prepoznan že v »rimskih časih«, saj so številni rimski plemiči na področju Umaga gradili svoje poletne rezidence. Sijaj glamurozne preteklosti se zrcali tudi v beneških hišah, ki še dandanes krasijo stari del Umaga, ki je strnjen na polotoku (novejši del pa se je, seveda, »razlil« dalje po kopnu, v notranjost in ob sami obali).

Resnici na ljubo je treba povedati, da Umag vendarle ni turistično znan po svoji hrabri preteklosti ali zgodovinskih zgradbah, ki bi nam jemale dih. Toda kljub temu ima tudi Umag svoj istrsko »gradbeno-arhitekturni šarm«, zagotovo pa si je med (starejšimi) zgradbami, objekti vredno pogledati naslednje: umaško mestno obzidje z deloma ohranjenimi mestnimi vrati in dvižnim mostom iz 10. stoletja, cerkev sv. Roka iz 16. stoletja s poslikanim stropom,
župnijsko baročno cerkev »Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Pelegrina« iz leta 1757 ter z benečanskim zvonikom iz leta 1691 in trdnjava/stolp iz 14. stoletja, v kateri se sedaj nahaja muzej mesta Umag (tam so turistom verjetno najbolj zanimivi arheološki oddelek, kulturno-zgodovinski del ter razstavni galerijski odsek).

Čeprav v Umagu turistični delavci ne zanemarjajo kulture in zabave (za številne nagrade nominiran Sea Star Festival, ki pritegne okrog 80 tisoč ljubitelj elektronske glasbe; mednarodni festival antike Sepomaia viva, ki obuja spomine na stare Rimljane; za ljubitelje gledaliških odrov je tukaj mednarodni festival Zlati lev) in niti gastronomije (Dnevi paradižnika, ki v začetku avgusta odprejo sezono obiranja paradižnika; Dnevi švoj oziroma morskega lista, ki popestrijo že itak zelo odlično gastronomsko ponudbo Umaga, spomnimo se samo odličnih restavracij, ki jih priporoča celo slavni Michelin: Badi in Buščina iz Umaga ter Pergola iz Zambratije), je v simbiozi s turizmom na prvem mestu vendarle šport.

Šport. Šport. Šport. Skorajda vsak, ki se ga spomnite. V Umagu imate občutek, da se »znajo igrati« prav vse športe na vsem svetu. No mogoče le ne tistih, ki zahtevajo visoke hribe ali mrzel sneg. Drugače pa v Umagu športajo v dvoranah, na zunanjih igriščih, v naravi, v vodi. Vsepovsod. V Umagu je – vsekakor – na prvem mestu šport. Zdi se, da v tem mestu športajo vsi domačini. In potem pridejo sem še turisti, ki delajo isto. Športajo. In potem športamo vsi: jaz in ti. Še ko pijemo vino, tečemo. Ne verjamete? Potem pa le kliknite na povezavo, ki časti tek in vino hkrati: Istrian Wine Run.

Posebnega »športnega odstavka« si zasluži športna prireditev, ki je ponesla ime Umaga daleč v svet, v Umag pa vsako leto pritegne okrog 100.000 obiskovalcev. Ste že uganili, katero prireditev imamo v mislih? Seveda je to beli šport, tenis, slavni ATP Croatia Open, ki pritegne tudi številne najboljše teniške igralce sveta. V 10-ih dneh, kar traja turnir (leta 2019 bo že trideseti po vrsti), se obiskovalci izven teniških navijaških tribun razvajajo tudi na »Istria Gourmet Festivalu« (kjer okušajo najboljše okuse Istre) ter na »Umag Party Nights«, ki nudi številne odlične glasbene nastope. Tudi po koncu ATP turnirja, udarjanje teniških žogic ne preneha. Na okrog 60-ih umaških teniških igriščih se predvsem v »mesecih, ki so tenisu izjemno prijazni« zvrsti veliko število teniških šol, akademij.

Športniki in pa tudi tisti, ki smo malo bolj »lenobni«, se radi odpočijemo in zabavamo na prekrasnih plažah, na katerih vidimo viseti modre zastave, dokaz, da se bomo kopali v izredno čistem morju. Za prenočišče ne smemo biti v skrbeh, saj je v Umagu približno 10 hotelov (različnih zvezdic), nekaj turističnih naselij, vsaj dva večja kompleksa turističnih apartmajev, seveda se najde tudi kakšen kamp, vsi skupaj pa ponujajo okrog 30.000 postelj, nič čudnega torej, da imajo v Umagu in njegovi okolici v enem letu okrog 2,5 milijona nočitev. Zavidanja vredno, kajne? Naj nas torej ne čudi, če je Umag pravi turistični prvak.

Tako. Pa smo končali. Smo na turističnem portalu www.pag.si  kaj pozabili, mogoče česa (pomembnega) sploh nismo omenili, napisali? Zna biti, ampak Umag je zagotovo prevelik turistični gigant, da bi ga lahko zelo natančno obdelali le v enem novinarskem članku. Se pa bomo z njim, upajmo, spoprijeli še kdaj, mogoče tudi s pomočjo lokalne turistične skupnosti, takrat pa pričakujte nove stavke, nove fotografije (mogoče tudi kakšen video). Na svidenje, se vidimo v Umagu.

Za fotografije se zahvaljujemo turistični skupnosti Umag (TZ Umag), ki “svoj turizem” predstavlja družno (z Novigradom, Bujami in Brtoniglami …) na spletnih straneh Colours od Istria. Vabimo tudi k ogledu dodatne, velike fotogalerije Umaga.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem