Compare Listings

Burger festival v Pulju

Burger festival Pula

Vemo, kje bomo preživeli vrhunec letošnjega poletja – na puljski rivi z vrhunskimi chefi in cocktail mojstri. Na Burger Festivalu v Pulju vas od 27.7. do 15.8. čaka več kot 20 izvirnih, avtorskih burgerjev, osvežilne in edinstvene koktajl kreacije ter 20 dni popolnega poletnega utripa tik ob morju.

Burger festival Pula

Za 20 dni bo na puljski Rivi “usidran” Burger Festival Pula, ki je lani v svoji premierni izvedbi osvojil brbončice in srca več kot 94.000 obiskovalcev. Puljčane in vse goste Pulja in Istre bo letos pričakalo skupno deset prireditvenih hišic, od katerih jih je sedem rezerviranih za gastronomske dobrote v režiji vrhunskih kuharskih mojstrov, tri pa so namenjene »aktualnim tekočim temam«.

Skrbno izbrani gastronomski čarovniki, ki se bodo v Pulju borili za naklonjenost obiskovalcev, so z več kot 20 različnimi različicami burgerjev: Instutut za burger by Mate Janković, Chefs burger by Ivan Pažanin, Full Circle by Marko Palfi, 4 Burgers, Beg’s Plant Based, Picnic Mingle & Fun in Istrska manjada, prihajajo pa tudi vedno navdahnjeni specialisti za tekočo osvežitev: Gingle Bells, Picnic Craft Bar in Centralni bar, ki bo ponujal značilne osvežilne poletne cocktaile, vrhunska vina, ledeno pivo in sokove. Poglejmo si Burger Festival Pula nekoliko podrobneje.

Organizatorji Burger Festivala Pula, ekipa kreativne agencije Kokoš ili jaje, so s svojim entuziazmom, strastjo in izkušnjami Burger Festival v osmih letih spremenili v najbolj relevanten in najbolj obiskan festival ulične hrane v regiji, ki se je iz Zagreba razširil še naprej v Pulj, Varaždin in Zadar.

Ne smemo pozabiti, da je njihov »Fuliranje« svetovno znana televizijska postaja CNN Travel že dve leti zapored izpostavila kot najbolj zanimiv adventni dogodek v Zagrebu. O ogromni strasti in energiji, ki jo vlagajo v razvoj kakovostne in inovativne street food scene, govori dejstvo, da so letos občinstvo razveselili z drugim Pizza Festivalom zapored in prvim Asian Street Food Festivalom v Zagrebu.

Tisto, s čimer vedno brezhibno osvojijo obiskovalce po vsej Hrvaški, je predvsem strog izbor razstavljavcev, katerih kakovost mora biti vsako leto višje. Njihovi festivali so edinstveni tudi po tem, da restavracijsko izkušnjo prinašajo na ulico v obliki ulične hrane, hkrati pa kuharskim mojstrom nudijo oder za kreativno raziskovanje, kombiniranje novih okusov in inovacij.

Na nestrpno pričakovanem Burger Festivalu v Pulju med številnimi novostmi in kombinacijami, ki bodo osvojile tudi najzahtevnejše brbončice, izpostavljamo pravo poslastico – burger s kozicami iz zadrske gastronomske delavnice Picnic Mingle & Fun. Ta burger je izjemno osvežujoč in predstavlja pravo morsko avanturo za brbončice.

Od svilnato mehkega brioš peciva iz krompirjevega testa, sočnega burgerja s kozicami, ki je pravi sinonim za svežino morja, prek domače Sriracha mayo omake do kozjega sira, ki celoten burger dvigne na novo raven svežine –burger s kozicami Picnic Mingle & Fun je prava izbira za ljubitelje morskih dobrot, pa tudi tiste, ki si želijo raziskovanja novih okusov.

Poleg burgerja s kozicami bodo v ponudbi Picnic Mingle & Fun še dvakrat nagrajeni burger Blackie, Juicy burger in Snow burger ter tri različice sladkega krompirja, ki je postal prava uspešnica med ljubitelji okusne hrane. A to še ni vse iz delavnic teh ljubiteljev ulične hrane. V sklopu Burger festivala v Pulju se bodo Picnic Mingle & Fun predstavili v Picnic Craft baru z neverjetno osvežilnimi pijačami, med drugim Spring Gin, Summer Gin in Floral Gin.

Vsem gurmanom priljubljeni chef Marko Palfi se bo v hiši Full Circle predstavil s štirimi burgerji: s svojo znano klasiko – Smokey D, večkrat nagrajenim Dekadentom, Mediteranom in vege Beyond burgerjem. »Verjamemo, da lahko najbolj iskreno reakcijo na hrano dosežemo že ob prvem grižljaju. Zato obožujemo ulično hrano in neposredno komunikacijo z ljudmi, ki okusijo našo hrano,« poudarja Palfi. Če bi morali izbrati en Palfi burger, bi se zaradi vala nedavnih navdušenih odzivov Zadranov odločili za Dekadent, ki je narejen iz starane goveje pleskavice, čedar sira, tartufove omake, pečene čebule in rukolo v brioš žemljici.

Ekipa Inštituta za burgerje Mateja Jankovića se bo v Pulju z vsem srcem borila za naklonjenost obiskovalcev in njihovih brbončic. Njihov Classic Smokey burger so nedavno v Zadru razglasili za ekvivalent male črne obleke. »Preprostost je v današnji kuhinji pogosto podcenjena, a verjamemo, da je preprostost skupaj z dobrimi sestavinami ključ do okusa, ki ga ne boste tako zlahka pozabili,« poudarja chef Mate, ki se svojega prihoda v Pulj neizmerno veseli. Poleg burgerja Smokey bo v Pulju ponudil še Pepper Jack in Bacon Jalapeno ter novost, ki jo pripravlja posebej za to priložnost.

Chef Ivan Pažanin se veseli druženja ob morju ob slastnih burgerjih. Poznan je po dalmatinski in mediteranski kuhinji, leta 2020 pa se je odločil preizkusiti tudi v ulični hrani preko projekta Chef’s burger by Ivan Pažanin. Po pričakovanjih je hitro pridobil vojsko oboževalcev. Njegov burger “Crispy Kapula” je na lanski izdaji v Pulju osvojil laskavi naziv najboljšega hamburgerja, nad njim pa so bili navdušeni tudi letošnji obiskovalci burger festivala v Zadru.

Od Ivana smo izvedeli, da bodo letos na Burger Festival Pula ponudili tudi produkt Original Cheese, ki ga pripravlja posebej za tokratno edicijo puljskega burger festivala. Za Original Cheese obljublja »odlične domače sestavine v kombinaciji z Mediteranom z malo pikantnosti, kar je tudi recept za naše burgerje«.

Obiskovalce najkakovostnejšega festivala ulične hrane tudi letos na puljski Rivi čakajo genialni 4Burgers in chef Ivan Goreta s svojimi smash burgerji, s katerimi so pred kratkim razveselili tudi zadrsko občinstvo. Poleg tega, da so pripravljeni iz lokalnega mesa in zelenjave hrvaškega porekla, je čar njihovih burgerjev v goveji polpeti, ki jo z utežmi stiskamo na vročem ravnem žaru, dokler ne nastane hrustljava, asimetrična polpetka, ki je v notranjosti mehka in sočna.

Karakteristike 4Burgers na katere smo ponosni so: »Kvaliteta – ker uporabljamo samo hrvaške izdelke, hitrost – saj je vsak burger pripravljen v 2-3 minutah ter ugodna cena glede na kvaliteto in količino, ki jo dobimo,« nam sporočajo iz 4Burgers in napovedujejo slastna presenečenja za vse obiskovalce Burger Festivala Pula.

Prepričani smo, da bodo v Pulju že znameniti “vau” učinek povzročile tudi edinstvene kreacije izključno iz rastlinskih sestavin Beg’s Plant Based Street Food-a. Na primer, v Zadru so večkratne stranke redno povpraševali po njihovem Beg’s Cheese burgerju, ki ga pripravljajo s Kroštulinim rastlinskim brioš pecivom, Beyond Meat pleskavico, Bedda topljivim sirom, BBQ omako, Honey Mustard Mayo omako, solato ledenko, rukolo in paradižnikom.

Številne obiskovalce so razveselili Beg’s Karlo’s Double Decker in Beg’s Hot Summer burger. V Pulju se bo Beg’s Plant Based Street Food predstavil z različnimi novostmi in inovativno ponudbo hrane, ki temelji na rastlinski hrani, ter presenetil in zagotovo očaral brbončice še tako zahtevnih gurmanov.

Domače barve na Burger Festivalu Pula brani ekipa Istrijanske Manjade, ki ponuja prave gastronomske dobrote iz istrskih domačih proizvodov. Istrska manjada je koncept, projekt, ki sta ga ustvarila Luka Marcheta (Vinarija Marčeta) in Karl Damijanić (Destilerija Damijanić) z eno skupno lastnostjo, to je ljubezen do gastronomije.

»Ljubezen do vrhunske manjade sva združila v treh različicah burgerja. Poleg vrhunske hrane boste lahko okusili tudi vrhunska vina kleti Marčeta in koktajle, ki jih bodo pripravljali barmani iz naše ekipe,« pravijo in razkrivajo, da bodo na Burger Festivalu v Pulju predstavili Terra Divina, Istrjan in Spicy Chicken burgerje. “Še posebej smo ponosni na Spicy Chicken burger in Teranino Spritz, ki bosta prava osvežitev za prihajajoče poletne dni.”

Za popolno doživetje in poseben poletni utrip na puljski Rivi bo poskrbela ekipa domačih DJ-jev s skrbno zasnovanim glasbenim programom. Izvirna lokacija, vedno nasmejani obrazi izkušenih profesionalcev v prepoznavnih gastro hišicah, druženje ob vrhunskih dobrotah in unikatnimi eno in cocktail kreacijami – vse to ob morju in odlični glasbi – so več kot upravičeno povabilo, da se v dvajsetih dnevih hamburger festivala zagotovo oglasite na puljski Rivi. Ne pozabite, »everybody loves burgers«!

Delovni čas Burger festivala Pula je vsak dan od 16.00 do 1.00 ure, vstop je prost. Več informacij je dosegljiv na naslednjih spletnih naslovih oziroma družabnih omrežjih: https://www.facebook.com/BurgerFestivalHR in https://www.instagram.com/burgerfestivalhr/?hl=en.

Fotografije: Sandro Sklepić in PRESS Burger festival Pula.


Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem