Compare Listings

Najbolj popularen street food festival tokrat v Zadru

Burger festival Zadar

Zadar Burger Festival bo od 2. do 11. junija 2023 na Obali kralja Petra Krešimirja IV. postal prizorišče najbolj priljubljenega regionalnega burger festivala v organizaciji kreativne agencije Kokoš ili jaje, ekipe strastnih gurmanov in mojstrov dogodkov, ki so med drugim ustvarili Fuliranje in Burger Festival v Zagrebu.

Burger festival Zadar

Gre za najbolj relevanten in najbolj obiskan regionalni festival ulične hrane, ki ga vsako leto v 11 dneh obišče približno 150.000 obiskovalcev, ki pojedo več kot 40.000 burgerjev in popijejo 15.000 litrov piva. V šestih letih, kolikor poteka, je ta Burger Festival Zagreb veliko prispeval k razvoju burger scene, znatno dvignil standard kakovosti burgerjev po vsej Hrvaški, navdihnil lokalno in nacionalno sceno ulične hrane ter spodbudil druga mesta, da začno organizirati lastne Burger Festivale.

“Naš cilj je prenesti uspeh Zagreb Burger Festivala v Zadar in ustvariti novo gastronomsko vsebino za mesto z najlepšim sončnim zahodom”, pravijo organizatorji, ki v Zadar prihajajo s skrbno izbrano ekipo kuharjev, koktajl mojstrov in DJ-jev. Na Zadar Burger Festivalu bo obiskovalce čakalo deset stojnic, sedem gastronomskih čarovnikov pa se bo predstavilo s svojimi dobrotami, ustvarjenimi posebej za Festival.

Poleg Instituta za burgere Mateja Jankovića in Chefs burgerje Ivana Pažanina, za katere smo prepričani, da bodo navdušili obiskovalce in navdihnili domačo ulično hrano, v Zadar prihaja tudi Full Circle Marka Palfija, ki se bo predstavil s štirimi burgerji: njegova znana klasika – Smokey D, Decadent, Mediterranean in vege Beyond burger.

Festivalsko občinstvo in vse gurmane čakajo tudi genialni 4 Burgers. Gre za t.i. smash burgerje, katerih posebnost je način priprave: iz mesa se oblikujejo kroglice mlete govedine, ki jih takoj, ko prispejo na žar, stisnejo ali nalomijo s stiskalnico za burgerje na tanko, v pleskavico. To ustvari dodatno zapečenost in okus, hkrati pa ohrani sočnost polpeta. Prebivalci Zadra in gostje mesta bodo lahko uživali v štirih vrstah teh burgerjev: Original, Bacon, Smoke Jalapeno in Chicken.

Vsi ljubitelji nekoliko drugačnih okusov in sestavin, ki temeljijo na rastlinskih izdelkih, bodo veseli novice, da bo Beg’s Plant Based na Burger Festivalu v Zadru s svojimi burgerji, narejenimi izključno iz rastlinskih sestavin. Potem ko je obiskovalce Fuliranja navduševal s svojimi specialitetami, kot so sarmica, Beg’s Cheese burger, Beg’s Santa Balls, chilli in Mac&Cheese, se bo na Zadar Burger Festivalu predstavil s štirimi burgerji, ki jih lahko okusite vsi, ne glede na to, ali ste vegan, vegetarijanec, fleksitarijanec ali zagrizen ljubitelj mesa.

Barve mesta gostitelja na Burger festivalu Zadar bodo zastopali neprekosljivi start-up ulične prehrane iz Zadra, geniji iz Picnic Mingle & Fun. Oni so najboljši debitanti in dobitnika dveh nagrad Zagreb Burger Festivala 2022, s svojim vedrim duhom pa so osvojili srca številnih uličnih sladokuscev po vsej Hrvaški.

Picnic Mingle & Fun se vozijo s svojo »srebrno zverjo na kolesih«, s svojim odličnim razpoloženjem, enako odličnimi burgerji in slastnimi koktajli pritegnejo pozornost kjerkoli se pojavijo. V Zadru bodo nastopili s štirimi izjemnimi burgerji, in sicer: Blackie Burger, Prawn Burger, Juicy Burger in Snow Burger, ob katerih boste lahko poskusili krompirček Sweet Potato.

Lokalno sceno zastopa tudi ekipa iz Burgers & More s svojimi odličnimi burgerji, ki jih že dobro poznajo vsi Zadrani, pa tudi vsi gostje, ki pridejo v Zadar. Burgers & More bo na Zadar Burger Festivalu predstavil pet gastronomskih dobrot: Deluxe Bacon Burger, Truffle Burger, Rock’n’roll Burger, Italian Burger in New York Style Burger.

Odlični burgerji se odlično podajo k ledeno mrzlemu pivu Staropramen in premium signature cocktailom, v katerih bodo obiskovalci lahko uživali v Central Baru, Gingle Bells in Picnic Craft Cocktails hišicah. Vedno skrbno zasnovan glasbeni program in odlično vzdušje sta zakoreninjena v DNK vseh festivalov, ki jih organizira kreativna ekipa z zanimivim imenom – Kokoš ili jaje. Vrhunski DJ-ji, glasbeniki, tekmovanja in nastopi tvorijo kreativno in privlačno kuliso Burger festivala.

Ob podpori Turistične skupnosti mesta Zadar smo prepričani, da bo Zadar Burger Festival s svojim urbanim glasbenim programom, moderno in sodobno opremo in dizajnom ter predvsem pozitivno energijo mestu Zadar dal še en kakovosten produkt, ki ga bodo domači in tuji turisti, pa tudi domačini iz Zadra toplo pozdravili. Verjeti je, da bodo ob polnih želodcih s seboj odnesli tudi veliko lepih spominov. Se vidimo na zadarski Rivi? Mi bomo zagotovo tam, saj obožujemo burgerje! 🙂

Ps. Fotografije Sandro Sklepić, tekst press Burger Festival Zadar.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem