Compare Listings

»Tako blizu, tako fajn«

Kralj severnega Jadrana je mesto Zadar

Cerkev svetega Donata. Rimski forum. Kalelarga. Zlato in srebro mesta Zadra. Maraschino. Morske orgle. Pozdrav Soncu. Krešimir Ćosič (in »njegova« športna dvorana). To je mesto Zadar.

Kralj severnega Jadrana je mesto Zadar

V uvodu so napisane stvari, ki dajo mestu Zadru pečat, največjo prepoznatljivost. Tako kot izjava slavnega ameriškega režiserja Alfreda Hitchcocka, ki je maja 1964 iz terase sobe 204 hotela Zagreb, v katerem je takrat prebival, dejal: “V Zadru lahko vidimo najlepši sončni zahod. To je v tem prekrasnem dalmatinskem mestu lepše kot tisto v Key Westu na Floridu, kjer ljudje od vznemirjenosti ploskajo, ko gledajo, kako se Sonce potaplja v morje.”

Kalelarga

Res je tako. Mesto Zadar ima zares fantastično lepe sončne zahode. Zato sploh ne preseneča dejstvo, da večerno slovo Sonca od dneva na obeh najnovejših turističnih znamenitostih, milozvočnih morskih orglah in bližnji svetlobni inštalaciji Pozdravu sonca, poleti pozdravljajo številne trume turistov.

Turisti se v turistični sezoni zares množično zgrinjajo v Zadar, zvečer ga napolnijo tako zelo, da se zdi, da Zadar poleti vsak dan doživlja ognjemetno Novo leto.

Nekaj čez 75 tisoč domačinov ima stalno prebivališče v tem prečudovitem severnodalmatinskem mestu in njegovi okolici. Zadar se razteza na 194 kvadratnih kilometrih površine (zaledje na kopnem sega v prostrano rodovitno ravnino Ravni Kotari, ki je mestu omogočilo prostorsko širitev), je pa Zadar tudi upravno središče severne Dalmacije.

Zadar (»center mesta«) leži na manjšem polotoku ob stari magistralni cesti Reka – Split in je tudi pomembno tranzitno pristanišče. Zadar je pomembno pristanišče za številne ladijske linije, ki plujejo iz stare luke Jazine, ter za trajektne linije, ki plujejo iz nove luke Gaženica. Linije povezujejo otoke in kraje v zadarskem arhipelagu (Rava, Iž, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Rivanj, Sestrunj, Molat, Ist, Premuda, Zverinac).

Sedaj je ob Zadru speljana tudi avtocesta, ki povezuje Dalmacijo s severno Hrvaško in glavnim mestom Zagrebom na čelu. Sam gorski masiv Velebit mesto Zadar ostro loči od gorate planote Like in kontinentalnega dela Hrvaške. Dostop do mesta Zadar so olajšali z avtocesto A1 oziroma s cestnim tunelom Sveti Rok (dolžina je 5.679 m), ki je pravi gradbeni podvig in je speljan pod mogočnim Velebitom. Z gradnjo so pričeli že leta 1993, a je zaradi vojne za nekaj let zastala. Zahodno cev avtocestnega tunela so tako odprli komaj leta 2003, vzhodno pa šele leta 2009. Seveda pa je avtocesta dala nov zagon celotnemu dalmatinskemu turizmu.

Od leta 1966 je Zadar povezan tudi z železno cesto, železnico. 10 kilometrov od Zadra, v Zemuniku, pa je tudi mednarodno letališče, ki daje dodaten zagon turizmu oziroma celotnemu gospodarstvu.

Naštejmo in na kratko opišimo največje znamenitosti Zadra, ki je bil razglašen za evropsko destinacijo leta 2016. V hrvaščini so to bere takole: »„Zadar je sjajan grad, obilježen prošlošću i okrenut budućnosti. Drugačiji je, neusporediv, meke i nježne atmosfere. Zadar je miran i siguran grad. U njemu ćete otkriti veličanstvene tragove rimskog vremena, ali i odlične trgovine i restorane po pristupačnim cijenama. U Zadru ćete uživati u sjajnoj hrani, lijepim šetnjama obalom dok slušate jedinstvene zvukove morskih orgulja,“  navode na portalu European Best Destinations.

Cerkev svetega Donata.
Med najbolj znane zgodovinske znamenitosti v Zadru zagotovo sodi monumentalna cerkev sv. Donata, ki je tudi pravi simbol mesta, zgrajena pa je bila na ostankih rimskega foruma. Zgrajena je v tradicionalnem rano bizantinskem arhitekturnem stilu v ranem srednjem veku oz. najverjetneje v pričetku 9. stoletja. Cerkev je krožne oblike in se ni ohranila v obliki kakršni je bila zgrajena. Manjka ji južni prizidek, zato se s te strani vidi le središčno krožno jedro. Danes je njen prostor zaradi izredne akustike mesto za številne glasbene prireditve, med katerimi so najbolj znani tradicionalni Glasbeni večeri v sv. Donatu, začeli so se že leta 1960.

Ostale bolj znane cerkve so še: cerkev sv. Marije, cerkev sv. Kerševana, cerkev in frančiškanski samostan svetega Frančiška ter katedrala svetega Stošije (zvonik katedrale kraljuje nad Zadrom, zelo radi ga obiskujejo turisti, saj z višino štiriinpetdesetih metrov ponuja čudovit razgled po Zadru in njegovi okolici). Lahko bi rekli, da je v Zadru nasploh pecej cerkva, bazilik in samostanov, njihova arhitektura pa navduši vsakega obiskovalca.

Stalno zbirko cerkvene umetnosti Zlato in srebro Zadra najdemo v sklopu cerkve sv. Marije oz. njenega samostana, ki so jo postavili leta 1972 in je ena od najvrednejših umetniško-zgodovinskih zbirk v naši sosednji državi.

Nadvse zanimivi so tudi sami zadarski trgi, med katerimi je zagotovo eden najlepših Narodni trg s cerkvijo sv. Lovra iz enajstega stoletja. Gre za izjemen trg, kjer je zbirališče mnogih kulturnikov, trg pa obdaja zgradba ˝Mestne straža˝ iz druge polovice 16. stoletja z zvonikom in uro iz 18. stoletja, t.i. ˝Mestna loža« je iz 13. stoletja, na severu pa se trg zaključuje z mestno hišo iz leta 1934.

Rimski forum

Tudi turisti bomo na tem trgu uživali saj nam lokalna turistična skupnost večkrat postreže s kakšnimi čudovitimi kulturnimi ali turističnimi dogodki.

Rimski forum. Rimski forum se nahaja ob »vznožju« že omenjene cerkve svetega Donata.  Forum sega v 1. st. pr. n. št. Prva naselja na območju Zadra so nastala že pred 3.000 leti, Iadera (antični naziv Zadra) pa se omenja že pred 2.500 leti. Če poenostavimo in zelo skrajšamo (ker za tekst o bogati zadarski zgodovini tukaj preprosto nimamo »dovolj prostora«), zlahka ugotovimo, da ima Zadar čudovito preteklost, zgodovino »kot se šika«.

Kalelarga. Kalelarga je glavna ulica Zadra. V neposrednem prevodu pomeni »široka ulica«. Za domačine pa je Kalelarga prava srčna žila. Po njih se bo vsak pravi domačin v svojem življenju sprehodil »vsaj milijonkrat«. Kalelarga se razteza v smeri vzhod – zahod.  V drugi svetovni vojni so bile uničene skoraj vse stavbe v tej najbolj znani zadrski ulici, obnovljena je bila v modernističnem slogu. Čez poletje Kalelargo zasedejo turisti s sladoledom in nasmehom na ustnicah.

Morske orgle. Ali po hrvaško »morske orgulje«. Leta 2004 jih je zasnoval arhitekt Nikola Bašić, gradili pa so jih naslednje leto. Morske orgle so v bistvu posebno oblikovana obala z nekaj vrstami širokih betonskih stopnic, ki se raztezajo 70 metrov v dolžino. V tem betonskem umetniškem skladišču se skriva 35 cevi, na katerih se nahajajo piščali, ki igrajo 7 akordov in 5 tonov (v glasbeni matrici dalmatinskih zborov, klap). Morske orgle v Zadru so v bistvu edinstveni arhitekturni dosežek, zanimiva in izvirna mešanica arhitekture in glasbe, ki so postale moderna ikona mesta. Za razliko od običajnih orgel, gnanih z mehom ali z zračnimi tlačilkami, zvok teh orgel nastaja pod vplivom energije morja oz. valov ter plimovanja. V času turistične sezone bo na orglah gneča. Velika gneča. Ljudje bodo tam, poslušali, se čudili in smejali. Ker so jim morske orgle tako zelo »kul«.

Inštalacija Pozdrav soncu.
Cenjeni možje Zadra, ki so odgovorni za razvoj mesta, se niso zadovoljili samo s čudovitimi Morskimi orglami in so nam postregli še z eno turistično znamenitostjo. Tik ob Morske orgle so na »rivo« postavili še svetlobno inštalacijo z imenom Pozdrav soncu. Pozdrav soncu se nahaja na Istrski obali, na povsem najzahodnejši točki zadrskega polotoka, čisto zraven Morskih orglah. Ta svetlobna inštalacija se popolnoma dopolnjuje z čudovitim sončnim zahodom (Sonce pada v morje onstran Zadrskega kanala). Umetniška inštalacija Pozdrav soncu, po kateri se radi s fotoaparati in kamerami valjajo turisti iz vsega sveta, je narejena iz tristo večslojnih steklenih plošč postavljenih v isti ravnimi s kamnitim tlakom obale v obliki kroga premera 22 metrov. Razsvetljava  živih barv v različni ritmiki ustvari svetlobno igro v ritmu valov. Tudi Pozdrav soncu je (enako kakor Morske orgle) zasnoval arhitekt Nikola Bašić, turisti pa lahko to turistično atrakcijo občudujemo vse od leta 2008.

Za konec …  V bližini Zadra se nahaja 24 večjih in 300 manjših otokov in otočkov. Ne prav daleč od Zadra lahko občudujemo naslednje naravne in turistične top lokacije: Telašćica, Velebit, Vransko jezero, Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka, Velebit … Če se ob teh naravnih danostih spomnimo še na odlično lokalno hrano in pijačo, prijaznost domačinov, vse športne ali kulturno-zabavne dogodke, ki nam jih pridni turistični delavci organizirajo, da je naš dopust še lepši … potem lahko rečem le, da je Zadar  zagotovo eden izmed vrhov hrvaške (in tudi evropske) turistične ponudbe.

Sorodni članki

Sveta Nedjelja tudi Sveta Nedilja

Na otoku Hvaru, v srcu dalmatinskega Jadrana, se nahaja idiličen kraj Sveta Nedjelja, predvsem domačini vasico neredko imenujejo nekoliko drugače - Sveta Nedilja. Slikovito naselje Sveta Nedjelja leži na dokaj strmem pobočju, stisnjeno je med morjem in kamnitim masivom, v katerem izstopa hrib sv. Nikola, ki je s 628 metri najvišji hrib celotnega otoka Hvara.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem