Compare Listings

Klasična glasba na otoku Pagu

Pag Art Festival

Pag Art Festival na otoku Pagu praznuje »srebrno obletnico«, leta 2023 bo namreč organiziran že 25-ič. Od 1. do 17. avgusta 2023 se bo v mestecu Pagu in kraju Povljani, novi festivalski destinaciji, zvrstilo šest umetniških dogodkov. Pag Art Festival je festival, ki skrbno neguje koncept resne, klasične glasbe z občasnimi umetniškimi dogodki drugačne vrste.

Pag Art Festival

Tudi poleti 2023 se bo Pag Art Festival na otoku Pagu začel s tradicionalnim klavirskim recitalom pianista Lovre Pogorelića, ustanovitelja in umetniškega vodje Pag Art Festivala. Za natančen program priporočamo klik na zadnjo fotografijo.

Pag Art Festival je edina umetniška manifestacija na območju mesta Pag, ki pritegne ne samo s kakovostjo programa, ampak tudi s posebnim vzdušjem, enako privlačnim za različne generacije, lepimi in nenavadnimi koncertnimi prizorišči, kot so npr. zapuščena skladišča soli, skrbno urejene ruševine starega mesta Pag ali čarobni odprti oder »Vrtovi lunskih maslina«.

Pag Art Festival odkriva nove dimenzije in prenaša sijaj umetnosti, od paškega kamna do neskončnosti sijočih zvezd. Na Pag Art Festivalu so nastopili številni domači in tuji umetniki, kot so Andrej Gavrilov, Kvartet Šostakovič ali Fine Arts Quartet, Zoran Dukić, Petrit Čeku, pa tudi jazz glasbenik Matija Dedić, Tony Cetinski pa je na tem festivalu izvedel več opernih arij ob spremljavi Lovra Pogorelića (mlajšega brata slavnega Ive Pogorelića).

Hrvaški medijski velikan Jutarnji je zapisal: »Pag Art Festival je super majhen festival, ki ga že dolga leta vodita Lovro in njegova žena Nina Pogorelić. Ta festivalski sistem sta preudarno ustvarjala leta in verjetno zelo pospešila proces, da je Pag postal prepoznan kot kulturno središče, torej mesto, kjer si lahko ogledate predstavo ali poslušate sijajen koncert resne glasbe«.

Festival poteka s finančno podporo mesta Pag in Turistične skupnosti mesta Pag, Ministrstva za kulturo, Zadarske županije in Turistične skupnosti Zadarske županije. Tu so še sponzorji – Jadran-galenski laboratorij Rijeka, Vina Prelac, Roto svijet pića in Solana Pag, nepogrešljiva pomoč bližnjih prijateljev ter odprta vrata in podpora paškega nadžupništva, vse pa sloni na entuziazmu in trudu umetniške organizacije “Lovro&Nina”.

Ps. Fotografije Pag Art Festival (fotografi Alan Crljenko, Elvis Šmit, Z. Bregeš)

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem