Compare Listings

Klasična glasba na otoku Pagu

Pag Art Festival

Pag Art Festival na otoku Pagu praznuje »srebrno obletnico«, leta 2023 bo namreč organiziran že 25-ič. Od 1. do 17. avgusta 2023 se bo v mestecu Pagu in kraju Povljani, novi festivalski destinaciji, zvrstilo šest umetniških dogodkov. Pag Art Festival je festival, ki skrbno neguje koncept resne, klasične glasbe z občasnimi umetniškimi dogodki drugačne vrste.

Pag Art Festival

Tudi poleti 2023 se bo Pag Art Festival na otoku Pagu začel s tradicionalnim klavirskim recitalom pianista Lovre Pogorelića, ustanovitelja in umetniškega vodje Pag Art Festivala. Za natančen program priporočamo klik na zadnjo fotografijo.

Pag Art Festival je edina umetniška manifestacija na območju mesta Pag, ki pritegne ne samo s kakovostjo programa, ampak tudi s posebnim vzdušjem, enako privlačnim za različne generacije, lepimi in nenavadnimi koncertnimi prizorišči, kot so npr. zapuščena skladišča soli, skrbno urejene ruševine starega mesta Pag ali čarobni odprti oder »Vrtovi lunskih maslina«.

Pag Art Festival odkriva nove dimenzije in prenaša sijaj umetnosti, od paškega kamna do neskončnosti sijočih zvezd. Na Pag Art Festivalu so nastopili številni domači in tuji umetniki, kot so Andrej Gavrilov, Kvartet Šostakovič ali Fine Arts Quartet, Zoran Dukić, Petrit Čeku, pa tudi jazz glasbenik Matija Dedić, Tony Cetinski pa je na tem festivalu izvedel več opernih arij ob spremljavi Lovra Pogorelića (mlajšega brata slavnega Ive Pogorelića).

Hrvaški medijski velikan Jutarnji je zapisal: »Pag Art Festival je super majhen festival, ki ga že dolga leta vodita Lovro in njegova žena Nina Pogorelić. Ta festivalski sistem sta preudarno ustvarjala leta in verjetno zelo pospešila proces, da je Pag postal prepoznan kot kulturno središče, torej mesto, kjer si lahko ogledate predstavo ali poslušate sijajen koncert resne glasbe«.

Festival poteka s finančno podporo mesta Pag in Turistične skupnosti mesta Pag, Ministrstva za kulturo, Zadarske županije in Turistične skupnosti Zadarske županije. Tu so še sponzorji – Jadran-galenski laboratorij Rijeka, Vina Prelac, Roto svijet pića in Solana Pag, nepogrešljiva pomoč bližnjih prijateljev ter odprta vrata in podpora paškega nadžupništva, vse pa sloni na entuziazmu in trudu umetniške organizacije “Lovro&Nina”.

Ps. Fotografije Pag Art Festival (fotografi Alan Crljenko, Elvis Šmit, Z. Bregeš)

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem