Compare Listings

"Vrtovi lunskih maslina"

Oljke v Lunu

Čeprav je uradno brez morja in plaž, morate Lun, ki leži na severu otoka Paga, nujno obiskati že zaradi (divjih) oljk. Fascinantno se je sprehoditi skozi oljke, nasade teh mogočnih dreves.

Oljke v Lunu

In oljk v Lunu sploh »ni malo«. 80.000, da prav ste prebrali, osemdesettisoč oljk, na 400-ih hektarjih zemlje (»najpomembnejši« del oljčne »drevesnice«, uradno ime – Vrtovi lunskih maslina, se razprostira »le« na 23-ih hektarjih), ponuja fascinantno izkušnjo, prikaže veliko nadrealističnih podob, uživanje v družbi teh mogočnih divjih oljk, po latinsko Olea Oleaster, lahko ponudi transcedentalno izkušnjo, ki se vam bo za vse življenje vtisnila v spomin.

Za najstarejša divja drevesa, ki so stara tudi čez 1.600 let odlično skrbi lokalno društvo »lunjskih maslinara«. Že leta 1963 je to področje postalo botanični rezervat, društvo oljkarjev pa bo sedaj poskrbelo, da boste lahko zlahka kupili tudi zelo kakovostno oljčno olje. Po tej anti-depresivni »pokrajini« se lahko brezskrbno sprehajate, vedoč, da si boste ob zvokih žuželkastega škržata in šumenja morja, popolnoma brez težav napolnili energetske baterije.

Le tu in tam na celi zemeljski krogli najdemo tako stare oljke, to, da bi jih bilo toliko (ponavljamo, 80.000) skupaj, pa je pravi čudež, trdi profesor Karmel Poštenjak. Profesor, ki je življenje posvetil lunjskim oljkam, trdi: »V kombinaciji čistega morja, golega kamna ter velebitskega vetra (burja) je narava ustvarila nekaj, kar ne bi mogel niti največji človeški genij«.

Kakor smo v uvodu že nakazali, Lun ne leži ob sami obali morja, do tja, do naselja je Tovarnele, je kakšen kilometer in pol. V bližini Luna, kamnite planote brez polj, najdemo še barvite naselbine z imeni: Jakišnica, Dudići in Potočnica. Te se nahajajo v slikovitih dragah in znajo biti odlična izbira za prijetne počitnice.  ki se nahajajo v slikovitih dragah, so prav tako odlična izbira za prijeten poletni dopust.

Redko naseljeni domačini vas bodo lepo sprejeli, vam ponudili domače specialitete (olivno olje, paški sir ter seveda ribe). Brez večjega truda lahko nastanitev najdete v sobah, apartmajih, počitniških hišah, kampih, pa tudi kakšen manjši hotel se najde. Mir in tišina, pa tudi majhne, zelo intimne plaže so odlični razlogi za obisk teh zaselkov na severnem delu otoka Paga.

Sorodni članki

Mesto Hvar: top 10 znamenitosti

Ena izmed najbolj znanih turističnih destinacij na Hrvaškem je mesto Hvar. To prekrasno dalmatinsko mesto Hvar ponuja izredno bogato zgodovino in čudovito naravo, ponaša pa se tudi s sanjskimi razgledi in pogledi.

Nadaljujte z branjem

Lastovo, carski otok

Lastovo je otok presežnikov, hvaljen je oh in sploh, z izbranimi besedami, poglejmo nekaj primerov: Lastovo, čarobni hrvaški otok, za vse, ki želijo uiti ponorelemu svetu. Lastovo, hrvaški otok, ki jemlje dih. Lastovo, prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica. Lastovo - čarobni otok, kjer so vse plaže videti, kot da so padle iz pravljice. In to nočno nebo! Lastovo – otok, ki te prevzame. Lastovo je (v medijih) tudi: carski otok, zeleni otok, otok sreče, srce Jadrana in pa tudi najmlajši hrvaški naravni park.

Nadaljujte z branjem

Čiovo, otok Čiovo

Čiovo je eden najbolj znanih in naseljenih otokov v srednji Dalmaciji, s celino ga v znamenitem Trogirju povezuje most. Otok Čiovo slovi po svojih čudovitih plažah, njegova velika turistična prednost pa je tudi v tem, da ima odlično lokacijo, številni turistični biseri Jadrana so namreč od otoka Čiova oddaljeni le »kratko vožnjo«.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.