Compare Listings

"Vrtovi lunskih maslina"

Oljke v Lunu

Čeprav je uradno brez morja in plaž, morate Lun, ki leži na severu otoka Paga, nujno obiskati že zaradi (divjih) oljk. Fascinantno se je sprehoditi skozi oljke, nasade teh mogočnih dreves.

Oljke v Lunu

In oljk v Lunu sploh »ni malo«. 80.000, da prav ste prebrali, osemdesettisoč oljk, na 400-ih hektarjih zemlje (»najpomembnejši« del oljčne »drevesnice«, uradno ime – Vrtovi lunskih maslina, se razprostira »le« na 23-ih hektarjih), ponuja fascinantno izkušnjo, prikaže veliko nadrealističnih podob, uživanje v družbi teh mogočnih divjih oljk, po latinsko Olea Oleaster, lahko ponudi transcedentalno izkušnjo, ki se vam bo za vse življenje vtisnila v spomin.

Za najstarejša divja drevesa, ki so stara tudi čez 1.600 let odlično skrbi lokalno društvo »lunjskih maslinara«. Že leta 1963 je to področje postalo botanični rezervat, društvo oljkarjev pa bo sedaj poskrbelo, da boste lahko zlahka kupili tudi zelo kakovostno oljčno olje. Po tej anti-depresivni »pokrajini« se lahko brezskrbno sprehajate, vedoč, da si boste ob zvokih žuželkastega škržata in šumenja morja, popolnoma brez težav napolnili energetske baterije.

Le tu in tam na celi zemeljski krogli najdemo tako stare oljke, to, da bi jih bilo toliko (ponavljamo, 80.000) skupaj, pa je pravi čudež, trdi profesor Karmel Poštenjak. Profesor, ki je življenje posvetil lunjskim oljkam, trdi: »V kombinaciji čistega morja, golega kamna ter velebitskega vetra (burja) je narava ustvarila nekaj, kar ne bi mogel niti največji človeški genij«.

Kakor smo v uvodu že nakazali, Lun ne leži ob sami obali morja, do tja, do naselja je Tovarnele, je kakšen kilometer in pol. V bližini Luna, kamnite planote brez polj, najdemo še barvite naselbine z imeni: Jakišnica, Dudići in Potočnica. Te se nahajajo v slikovitih dragah in znajo biti odlična izbira za prijetne počitnice.  ki se nahajajo v slikovitih dragah, so prav tako odlična izbira za prijeten poletni dopust.

Redko naseljeni domačini vas bodo lepo sprejeli, vam ponudili domače specialitete (olivno olje, paški sir ter seveda ribe). Brez večjega truda lahko nastanitev najdete v sobah, apartmajih, počitniških hišah, kampih, pa tudi kakšen manjši hotel se najde. Mir in tišina, pa tudi majhne, zelo intimne plaže so odlični razlogi za obisk teh zaselkov na severnem delu otoka Paga.

Sorodni članki

Varaždin, mesto angelov

Varaždin je slovenskemu turistu idealna izletniška točka. Varaždin je namreč dokaj veliko, zanimivo, živahno in sladko zgodovinsko mesto, ki združuje vse, kar naredi celinsko Hrvaško drugačno in nepozabno. Vse, kar imate radi na Hrvaškem, je v Varaždinu, mestu, kjer spijo nebeški angeli, še bolj izrazito, intenzivno.

Nadaljujte z branjem

Solin je bil nekoč Salona

Na ostankih Salone, ki je bila v času pozne antike glavno mesto Dalmacije, je skozi stoletja zraslo mesto Solin. Salona, torej danes Solin, je bila metropola rimske province Dalmacije, nekoliko kasneje pa tudi zibelka hrvaške zgodovine.

Nadaljujte z branjem

Vukovar, več kot le mesto heroj

Ob koncu prejšnjega stoletja je Vukovar postal simbol obrambe, upora in trpljenja Hrvaške v t.i. Domovinski vojni. Znameniti vodni stolp in ostala vojna spominska obeležja govorijo številne zgodbe o ljubezni in pogumu, o volji in bolečini, o človeškem dostojanstvu in življenju. Mi bomo tokrat, in to z razlogom, spregovorili o raznovrstnem vukovarskem turizmu.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.