Compare Listings

"Vrtovi lunskih maslina"

Oljke v Lunu

Čeprav je uradno brez morja in plaž, morate Lun, ki leži na severu otoka Paga, nujno obiskati že zaradi (divjih) oljk. Fascinantno se je sprehoditi skozi oljke, nasade teh mogočnih dreves.

Oljke v Lunu

In oljk v Lunu sploh »ni malo«. 80.000, da prav ste prebrali, osemdesettisoč oljk, na 400-ih hektarjih zemlje (»najpomembnejši« del oljčne »drevesnice«, uradno ime – Vrtovi lunskih maslina, se razprostira »le« na 23-ih hektarjih), ponuja fascinantno izkušnjo, prikaže veliko nadrealističnih podob, uživanje v družbi teh mogočnih divjih oljk, po latinsko Olea Oleaster, lahko ponudi transcedentalno izkušnjo, ki se vam bo za vse življenje vtisnila v spomin.

Za najstarejša divja drevesa, ki so stara tudi čez 1.600 let odlično skrbi lokalno društvo »lunjskih maslinara«. Že leta 1963 je to področje postalo botanični rezervat, društvo oljkarjev pa bo sedaj poskrbelo, da boste lahko zlahka kupili tudi zelo kakovostno oljčno olje. Po tej anti-depresivni »pokrajini« se lahko brezskrbno sprehajate, vedoč, da si boste ob zvokih žuželkastega škržata in šumenja morja, popolnoma brez težav napolnili energetske baterije.

Le tu in tam na celi zemeljski krogli najdemo tako stare oljke, to, da bi jih bilo toliko (ponavljamo, 80.000) skupaj, pa je pravi čudež, trdi profesor Karmel Poštenjak. Profesor, ki je življenje posvetil lunjskim oljkam, trdi: »V kombinaciji čistega morja, golega kamna ter velebitskega vetra (burja) je narava ustvarila nekaj, kar ne bi mogel niti največji človeški genij«.

Kakor smo v uvodu že nakazali, Lun ne leži ob sami obali morja, do tja, do naselja je Tovarnele, je kakšen kilometer in pol. V bližini Luna, kamnite planote brez polj, najdemo še barvite naselbine z imeni: Jakišnica, Dudići in Potočnica. Te se nahajajo v slikovitih dragah in znajo biti odlična izbira za prijetne počitnice.  ki se nahajajo v slikovitih dragah, so prav tako odlična izbira za prijeten poletni dopust.

Redko naseljeni domačini vas bodo lepo sprejeli, vam ponudili domače specialitete (olivno olje, paški sir ter seveda ribe). Brez večjega truda lahko nastanitev najdete v sobah, apartmajih, počitniških hišah, kampih, pa tudi kakšen manjši hotel se najde. Mir in tišina, pa tudi majhne, zelo intimne plaže so odlični razlogi za obisk teh zaselkov na severnem delu otoka Paga.

Sorodni članki

Njivice, živahen turističen kraj

Njivice so ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na otoku Krku. Njivice so bile nekoč, v preteklih stoletjih, le majhna in dokaj nepoznana ribiška vas, ki pa je danes postala zelo prepoznavna počitniška destinacija. Njivice svoje goste privabljajo predvsem z blago klimo, čistim morjem, lepimi plažami in bogato vegetacijo.

Nadaljujte z branjem

Omišalj, kraj neodkritih lepot

Omišalj je eden izmed najstarejših krajev na otoku Krku. Njegovo zgodovinsko, staro jedro je bilo zgrajeno na 82 metrov visoki steni, na severozahodni strani otoka Krka.

Nadaljujte z branjem

Baška, južna zvezda otoka Krka

Temeljni kamni turistične Baške so: Vela plaža, pa tudi še nekaj deset drugih prekrasnih baških plaž, znamenita Baška plošča v cerkvi svete Lucije v Jurandvoru in Baška pot glagolice, sprehajališče do Lune in nazaj ter številne druge športne aktivnosti v naravi, zabave polna glasbena Črna ovca, svetovno redki suhozidni mrgari za ovce, svetišče Matere Božje na Gorici, otok Prvić (največji nenaseljen otok na Jadranu), Suha Ričina ali Vela Rika - edini stalni vodotok na vseh jadranskih otokih, muzej, akvarij in domače gastronomske dobrote. Posledica: morje zadovoljnih turistov iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.