Compare Listings

Ružica Vinodola – »zabava ob trgatvi grozdja«

Ružica Vinodola

V Vinodolu je po ustnem izročilu zapisana zgodba, ki pripoveduje o navadi iz davnih časov vladavine hrvaške plemiške družine Frankopan. Po tej zgodbi so ob koncu trgatve med trgači grozdja izbrali »Ružico«, najlepšo in najbolj pridno dekle. Ovili so jo z vinsko trto in jo ob zvokih starodavnih ljudskih glasbil na čelu povorke popeljali v mesto. Po zapisovalcih se je ta dogodek zadnjič zgodil leta 1880.

Ružica Vinodola

Na podlagi te zgodbe je bila rekonstruirana današnja (turistična) prireditev Ružica Vinodola. Po sledeh starodavnih oblik zabave, ki temeljijo na domačih glasbilih, lastnih grlih oziroma pevskih sposobnostih in osebni kreativnosti, se v dneh prireditve Ružica Vinodola organizirajo številne zabavne igre, pa tudi glasbeni dogodki popestreni z vsesplošnim plesom. Ružica Vinodola je tako sedaj sodoben, zabaven festival, ki ga navdihuje bogata preteklost Vinodola. Leta 2023 bo vrhunec prireditve Ružica Vinodola 17., 18. in 19. avgusta. Poglejmo podrobneje.

Ružica Vinodola je tradicionalno tekmovanje v različnih aktivnostih povezanih z vinom, kjer se dekleta brezkompromisno borijo za prestižni naslov »Ružica Vinodola«. Obiskovalci Vinodola, glej članek z naslovom Novi Vinodolski, varuh Vinodola, lahko v nekajdnevni prireditvi Ružica Vinodola uživajo v jedeh, pripravljenih po starih tradicionalnih receptih in degustirajo lokalna vina. Seveda na Ružici Vinodola ne manjka niti žive glasbe in plesa.

Tena Peričić, direktorica Turistične skupnosti mesta Novi Vinodolski: »Ružica Vinodola je prireditev, ki najbolje združuje preteklost in sedanjost našega kraja. Na Ružico Vinodola smo zelo ponosni, saj menimo, da je naša blagovna znamka. Zame pa je Ružica Vinodola posebna še v eni podrobnosti. Leta 2011 sem sama nastopila na tej prireditvi in osvojil naslov najboljše, tudi sama sem postala »Ružica Vinodola«. Takratno prireditev Ružica Vinodola se spominjam zelo dobro, to je vsekakor ena izmed najlepših izkušenj v mojem življenju.

Poleg tega, da sem se odlično zabavala, sem spoznala številna druga zanimiva dekleta in poskusila marsikatero dejavnost, ki je morda sploh ne bi imela priložnosti početi, ker se itak ne počne več: ročno izbiranje lepšega grozdja, teptanje oziroma stiskanje grozdja z nogami, ročna zamašitev steklenic in podobno. Med tekmovalkami smo bile kandidatke – Ružice iz različnih krajev in držav, spletle smo številne prijateljske vezi.

Menim, da je prireditev Ružica Vinodola eden najboljših načinov, kako ovrednotiti našo kulturno dediščino in nasploh našo bogato preteklost, pa tudi zagotoviti posebno izkušnjo gostu, našemu predragemu turistu. Leta 2023 bo v Novem Vinodolskem zadnja dva tekmovalna dneva v sodelovanju z društvom Kvarner Wines dodatno potekal festival vina, vsi obiskovalci Ružice Vinodola pa bodo lahko uživali v predstavitvi starih obrti. Iskreno se veselim vsake nove prireditve Ružica Vindola, že leta 2024 bo 20-obletnica, prva turistična prireditev Ružica Vinodola je bila namreč izvedena leta 2004«.

Alenka Spoja, direktorica Turistične skupnosti Vinodolske občine pa je dodala: »Dekleta, kandidatke za Ružico, so oblečena v tradicionalno belo nošo, to je delovna noša Vinodola, ki je sestavljena iz srajce, obleke in “spodnjic” in tehta skupaj približno 10 kilogramov, kar nakazuje, da sploh ni lahko biti Ružica Vinodola. Status Ružice poleg epitetov spretnosti, hitrosti in okretnosti nosi tudi epitet vzdržljivosti. Dekleta se pomerijo v skupno devetih igrah, povezanih z vinarstvom, vinogradništvom in običaji iz nekdanjega vinodolskega življenja. Tekmovanje na Ružici Vinodola spremlja več sodnikov, žirija pa dokončno odloči, katera izmed kandidatkinj je bila najboljša in najspretnejša«.

Leta 2023 se bo za status »Ružice Vinodola« borilo 12 deklet, kandidatke prihajajo iz različnih koncev Hrvaške, posebnost pa je, da tekmujeta tudi dve dvojčici. Za prestižni naziv Ružica Vinodola se bodo pomerile: Roza Piškulić in Nina Piškulić (Opatija), Ana Kalanj (Zagreb/Klenovica), Karla Vešović (Zagreb), Ana Kovačević (Križevci), Nancy Preden (Novi Vinodolski), Lucija Biondić (Senj), Lucija Krpan (Novi Vinodolski), Daria Lencović (Rijeka), Ružica Orešković (Novi Vinodolski), Valentina Imširović (Drivenik) in Antonia Grbčić (Jadranovo) .

Organizatorja prireditve Ružice Vinodola sta TZG Novi Vinodolski in TZ Občine Vinodolska ob soorganizaciji Mestne občine Novi Vinodolski in Občine Vinodolske, Centra za kulturo Novi Vinodolski, Hiša vin Pavlomir, Društva Ružica Vinodola in agencije Omnes. Pokrovitelj dogodka je Ministrstvo za kmetijstvo Republike Hrvaške, sponzorji pa so Hrvaška turistična skupnost, TZ Kvarner, agencije Katarina Line, Adria Mare in Arriva, galerija Drveni val, Primus Physio in Studio Nijansi. Programa prireditve Ružica Vinodola ne bomo posebej pisali, objavljen je na fotografiji.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Novi Vinodolski (fotografa: Paula Vidović – predstavitev kandidatk za leto 2023 in Ivor Mažar – Ružica Vinodola 2022).


Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem