Compare Listings

Vrboska, »Male Benetke«

Vrboska, je slikovito mestece na otoku Hvaru, svoje pozicijo pa je našlo v dolgem in zelo ozkem zalivu, ki ga krasi borov gozdiček. Kraj Vrboska slovi po svoji prepoznani arhitekturi – vijugastem zalivu, ki mu sledijo nizi značilnih kamnitih hiš in čudovitih renesančnih mostičkih, ki povezujejo severno in južno obalo osrednjega dela te ribiške dalmatinske vasice. Sredi zaliva se nahaja majhen otoček Škojić, ki ga krasi danes priljubljena palma. Zaradi teh značilnosti je kraj Vrboska dobil vzdevek “Male Benetke”.

Vrboska, »Male Benetke«

Naselje Vrboska, v katerem stalno živi le okrog 500 prebivalcev, se nahaja na severni obali otoka Hvara, v »dnu« dolgega zalivčka. Vrboska leži tudi ob severovzhodnem delu slavnega Starogradskega polja, katerega že ime razkriva, da se naslanja na Stari Grad, ki je od Vrboske oddaljen le sedem kilometrov.

Še bližje Vrboski je Jelsa, le okrog 5 kilometrov avtomobilske ceste, do mesteca Hvara pa je iz Vrboske dobrih 27 kilometrov. Če se želite peljati s cenejšim trajektom, morate po otoku Hvaru do Sućuraja, do tja je 55 kilometrov, več kot dobra ura vožnje. Turistična skupnost Vrboska poudarja, da lahko Jelso obiščete peš po čudoviti promenadi ob morju, hoja pa traja približno 35 minut.

Geografske značilnosti Vrboske hrvaška wikipedija opiše s približno takšnimi poetičnimi besedami: »Zgodovinsko jedro mesta – Pjaca – se nahaja na strmem griču na južni strani štiri kilometre globokega zaliva, ki ga omejujejo rt Glavica in vhod v Jelšanski zaliv. Osrednje srce kraja Vrboska se nahaja okoli cerkve Svete Marije (opomba, to je cerkev – trdnjava) ter teče vse do naslednje cerkve, cerkve svetega Lovra (zaščitnika mesta).

Zahodno od zgodovinskega središča Vrboske, ob sladko-slanem kosu vode, ki ga premoščajo trije manjši, slikoviti mostički, je postavljen zelo slikovit stari del – Podva. Na severni obali je bila zgrajeno naselje vikendi, počitniških hišic. Videz kraja Vrboska je zelo slikovit in samosvoj, v njem pa dominira monumentalna stavba cerkve sv. Marije. Kraj obdaja s severa in vzhoda strnjen borov gozd, z juga in zahoda pa Starograjsko polje«. Kot opombo dodajamo, da ob obali stoji zanimiva cerkvica sv. Petra, zgrajena 1469, ki ima na pročelju v polkrožni niši kip svetnika, sicer delo neznanega mojstra iz delavnice Nikole Firentinca.

Naselje Vrboska je bilo ustanovljeno v 15. stoletju kot pristanišče bližnje vasi Vrbanj. Kraj je bil skozi zgodovino večkrat opustošen, močno je trpel v napadu beneških čet med uporom meščanov leta 1512, turška mornarica pa je požgala Vrbosko leta 1571, ko je bil opustošen celoten otok. Nedolgo za tem so beneške oblasti zgradile cerkev sv. Marije milosti v obliki trdnjave (1572–79). Cerkev – trdnjava sv. Marije je ob fotogeničnih mostičkih, ki Vrbosko spremenijo v t.i. »Male Benetke«, najpomembnejši spomenik in simbol kraja.

Na slovenskem portalu www.emorje.com o cerkvi – trdnjavi zapišejo: »Prva renesančna cerkev svete Marije iz 16. stoletja, v sožitju tvori »sakralno utrdbo«, naredi to otoško mestece najbolj prepoznavno. Cerkev/utrdba spominja na visoko kamnito ladjo, ki gospodari na velikem trgu nad krajem. Sprva je bila to majhna cerkvica, ki pa je po dveh turških vpadih na otoška mesta Hvar, Stari Grad in Vrbosko leta 1575 začela delovati kot močna utrdba, ki je dokončno odbila Turke in se posvetila svoji duhovni nalogi«.

Turistična skupnost Vrboska vse skupaj postavi v nekoliko širši okvir: »Zgodovinska dediščina kraja se odraža v samem središču kraja, kjer se nahaja večina kulturnih spomenikov, med katerimi najbolj izstopajo cerkev-trdnjava svete Marije, cerkev sv. Lovre, cerkev sv. Petra in sv. Rok.

Trdnjava ali cerkev sv. Marije Milostne je zelo impresiven arhitekturni biser kraja, edinstven v jadranski regiji, zahodno od te utrjene cerkve pa je župnijska cerkev sv. Lovrinac (sveti Lovro) s petimi oltarji. Mistična lepota vrbovških cerkva in neprecenljiva vrednost njihovih umetnin, monumentalnost stoletnih suhih zidov in kolišč, skrivnosti kamnitih ulic, so le del bogatega zaklada, ki ga skriva kraj Vrboska.

Tu so dela znanih renesančnih mojstrov Tiziana Vecellija, Paola Cagliarija alias Veroneseja, Jacopa de Ponte Bassana, Giuseppeja Alabardija, Antonia Scuria, Tiziana Aspettija, filigranista Benvenuta Cellinija, pa tudi hrvaških umetnikov Celestina Medovića, Marka Rašice in drugih«.

Vrboska je sicer na otoku Hvaru prepoznavna kot najbolj ribiška vasica, kjer sta morje in revna zemlja že od antičnih časov hranila lokalno prebivalstvo. Omeniti velja, da je v Vrboski od 19. stoletja do leta 1972 delovala tovarna sardin, obrt za izdelavo stojal za sušenje rib, ladjedelnica za izdelavo in popravilo lesenih ladij vseh velikosti. Društvo Lantina še danes ljubosumno ohranja tradicijo lesenih ladij z latinskimi “jadri”, ki tvorijo edinstveno razglednico Vrboske.

Prav zaradi močnih vezi z Jadranskim morjem se v Vrboski nahaja Ribiški muzej, edini muzej te vrste na otoku, kjer boste našli zanimivo zbirko tradicionalnih ribiških mrež, ribiškega orodja in opreme ter tudi samega orodja iz stare tovarne za predelavo rib. Večstoletna tradicija ribolova na obalah Hvara je danes nepogrešljiv del zgodovine tega otoka in identitete njegovih prebivalcev. Ribiški muzej v Vrboski, kot dedič te tradicije, obiskovalcem ponuja vpogled v zgodovinski razvoj te pomembne gospodarske panoge.

V Ribiškem muzeju, ustanovljen je bil leta 1972, je predstavljeno avtentično muzejsko gradivo, ribiški predmeti, ki ga je večinoma darovalo lokalno prebivalstvo. Poleg ribiških orodij in opreme, ki so jo uporabljali v različnih obdobjih preteklosti (npr. od arhaičnih sveč do baterijskih svetil), si lahko v muzeju ogledate tudi nekatere gospodarsko pomembnejše primerke jadranske favne, tradicionalne pripomočke za pripravo ribjih jedi, pa tudi predmete, ki pričajo o ribiški industrijski preteklosti Vrboske,

Nedaleč stran od ribiškega muzeja so privezane tudi tradicionalne barke članov Lantine, kar muzeju še dodatno bogati že tako zanimivo zgodbo o vrboskem tradicionalnem ribolovu. Muzej občine Jelsa, ki bdi tudi nad tem ribiškim muzejem, je na svojih spletnih straneh, med drugim, zapisal tudi: »Tako zasnovana ureditev ribiške zbirke daje zaokroženo sliko življenja vrboških ribičev, v kateri se prepletajo elementi materialne in nematerialne etnografske dediščine, ki je še vedno močno prisotna v identiteti Vrboske«. Ne pozabimo, da mestece Vrboska sicer gradi že novo zgradbo, v kateri bo prenovljen ribiški muzej zasijal v polni luči – takrat bomo muzeju na straneh www.pag.si namenili celoten članek.

Pa se navezanost Vrboske in morja ne kaže samo skozi muzej. Vrboska velja morebiti celo za najvarnejše pristanišče na otoku Hvaru, je mesto, kjer lahko avanturistični navtiki najdejo zatočišče skozi vse leto. Čeprav je bil v zgodovini glavni poklic ribištvo (dandanes je skorajda popolnoma zamrl), je danes Vrboska predvsem turistično mesto, večkrat nagrajena ACI marina pa predstavlja enega izmed gospodarskih temeljev celotnega kraja.

Vrboska je znana po lepih prodnatih in peščenih plažah, čistem zraku, kristalno čisti vodi in neokrnjeni naravi. Najlepše plaže se nahajajo na polotoku Soline (večinoma prodnate plaže), v zalivu Maslinica (peščena plaža) in na otoku Zečevo (nudistična plaža). Predvsem poleti so v Vrboski organizirane številne turistične prireditve – ob prazniku sv. Lovre, poletnem karnevalu, nori dirki plovil in v številnih drugih.

Nikakor ne smemo pozabiti na klapsko petje, ki je na Unescovem seznamu nesnovne dediščine, v Vrboski pa se ta tradicija ohranja že stoletja. Dogodek, ki navdušuje vse ljubitelje tradicionalne glasbe, zlasti petja klap, poteka vsak teden med poletnim programom prireditev v Vrboski. Klapa Kaštilac, ustanovljena v Vrboski, ponosno predstavlja svoj kraj in tradicijo ter s svojim “Klapa gyro” prispeva k pravemu dalmatinskemu vzdušju v poletnih večerih, ko se sprehaja po obali in poje a capella. Festival klap na otoku Hvaru tradicionalno poteka v Vrboski. Festival klap je dogodek, ki združuje vse otoške klape, repertoar nastopajočih pa vključuje tako stare tradicionalne klapske pesmi kot tudi nekatere sodobne skladbe.

Seveda pa Vrboska turistom ponuja tudi aktiven dopust, športno življenje. Kolesarjenje, tenis, jadranje na deski, košarka, pohodništvo, plavanje, potapljanje. V Vrboski in okoliških mestih in krajih se najde nekaj za vsakogar. Če ste bolj ljubitelj morskih športov, vam bodo pridni gostitelji ponudili šolo jadranja na plaži Soline, alternativa pa je, da se preprosto prepustite lenarjenju in sončenju pod borovimi vejami v bližini plaže ob neizogibnem žvrgolenju čričkov.

V Vrboski so na voljo tudi šole potapljanja, bogato in čisto morsko dno pa lahko raziskujete sami z ustrezno opremo. Če želite svoj aktiven oddih preživeti na kopnem, vam je na voljo pestra ponudba aktivnosti; tenis, košarka, mini golf in nogomet v bližini hotela Labranda Senses Resort. Za ljubitelje adrenalina vsekakor priporočamo pustolovski park v le nekaj kilometrov oddaljeni Jelsi.

Vse bolj znan kolesarski turizem je našel svoje mesto na našem prelepem otoku, ki je prepreden s kolesarskimi stezami različnih disciplin; od tistih strmih gorskih cest, ki vodijo na najvišje vrhove otoka, do tistih lažjih makadamskih in asfaltiranih poti v osrčju otoka. Kolesarske poti so označene na kolesarski karti otoka Hvara, svoj brezplačni primerek pa lahko dobite v katerem koli turističnem uradu na otoku Hvaru.

Odkrivanje skrite narave in nepozabnih sončnih zahodov z najvišjih vrhov otoka Hvara je možno z vožnjo s štirikolesnikom, ki si ga lahko izposodite v središču Vrboske. Užitek vetra v laseh in slike neraziskanih delov otoka vam bodo zagotovo še dolgo ostale v spominu. Zahvaljujoč naravnim skalnatim pečinam, ki se spuščajo v morje, in obilici sonca je otok Hvar resnično idealna destinacija za plezanje skozi vse leto, na južni obali otoka Hvara v Sveti Nedjelji.

Kako svoj kraj – med drugim – še dodatno reklamira Turistična skupnost Vrboska? Takole pravijo: »Vrboska je idealno mesto za družinske počitnice iz več razlogov. Poleg neštetih plaž in mirnih zalivov mesto Vrboska ponuja mir in tišino, ki sta bistvena elementa pravega dopusta. Poleti se na sprehodu po ulicah Vrboske ne boste srečali s hrupom in gnečo, saj je poletni kulturni program prilagojen profilu obiskovalcev, ki so večinoma družine z mlajšimi otroki in starejši pari. Zabavne vsebine na plažah, kulturni poletni program, odlična gastronomska ponudba in nešteto možnosti za enodnevne izlete naredijo to mesto popolno družinsko destinacijo.

Vrboska je dom vinarskih družin, najbolj znane kleti Pinjata, Carić, Konoba Nikola in Nono Toni pa ponujajo posebno avtohtono doživetje v prijetnem okolju degustacije vrhunskih sort rdečega in belega vina. Vrboska je – seveda – tudi kraj avtohtonih gastronomskih užitkov. V Vrboski lahko okusite starodavne recepte ribiških družin, katerih poln okus ostane še dolgo v spominu. Poudarek pa je na sveže ulovljenih ribah, pripravljenih na različne načine«. Vam je še zmeraj dolgčas? 🙂 Potem raziskujte celoten otok Hvar, 1-2-3 pa lahko skočite tudi na otok Brač, Bol na Braču je »samo čez morje«, izleti so do tja organizirani vsakodnevno.

Kaj reči za sam konec tega prispevka o Vrboski? Kamnite hiše, ki se odsevajo v vodi, in mirno zasidrane ribiške ladje, obsijane s soncem, dajejo kraju Vrboska poseben čar in intimno toplino. Z bogato in kakovostno ponudbo namestitvenih kapacitet, ki jih ponujajo apartmaji, sobe, vile, hoteli in kampi, je Vrboska eno izmed najbolj zaželenih in najbolj obiskanih turističnih središč na otoku Hvaru. Vrboska je prava poslastica za vse ljubitelje kulturnih znamenitosti, kulturne dediščine. Če želite doživeti čar tipičnega dalmatinskega mesta in uživati v miru stran od mestnega vrveža, obiščite kraj Vrboska in se prepustite čarom njene umirjene lepote.

Ali pa z besedami TZ Vrboska: »Roke delavcev na revnih poljih, galebov krik nad ribiškimi mrežami, oljke kot zeleno zlato, ki so skupaj z vinsko trto vzgajale generacije otočanov na otoku in po svetu … Skromna, a pisana polja sivka in smilja, lov na lignje v kratkih jesenskih dneh, vse to je razlog, da se boste, ko enkrat obiščete te kraje, želeli znova vrniti. Vrboska vas čaka. Razširjenih rok«.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Vrboska.

Sorodni članki

Čikat, lepota na kvadrat

»Oaza luksuza. Stopnice raja. Prestiž v senci stoletnih borov. Čarobno ozračje zaliva Čikat«. To so le nekateri medijski naslovi, ki se klanjajo zalivu (in tudi polotoku) Čikat. Otok Lošinj v dolžino meri 33 kilometrov, medtem ko je širina otoka le od 4,75 do 0,25 kilometra, zaliv Čikat pa je nedvomno njegov najlepši, pa tudi najbolj prestižen, del. Tudi po našem osebnem mnenju je zaliv Čikat eden izmed najlepših koščkov celotnega hrvaškega Jadrana. No, v bistvu je čudovit celoten polotok Čikat, tam v neposredni bližini Malega Lošinja.

Nadaljujte z branjem

Grad Morosini Grimani – kaštel Morosini Grimani

Kako je večstoletni grad (»kaštel«) v osrčju Istre postal idealna destinacija za vse generacije obiskovalcev?! Danes vas popeljemo skozi preteklost. V naslednjih vrsticah vam bomo predstavili eno najbolj impozantnih zgradb istrskega polotoka in opisali globoko in bogato zgodovino, ki jo skriva, in kar je še pomembneje, predstavili vam bomo tudi aktualne dejavnosti, ki vas bodo navdušile. Drage bralke, dragi bralci, tukaj je grad Morosini Grimani oziroma v originalu kaštel Morosini Grimani.

Nadaljujte z branjem

Aquarium Pula – Akvarij Pulj

Na južnem delu istrskega mesta Pulj, v turističnem naselju na polotoku Verudela, v 135 let stari avstro-ogrski utrdbi, se nahaja magičen puljski akvarij, uradno ime - Aquarium Pula, ki obiskovalce razvaja z dvema različnima vsebinskima sklopoma. Prvi, seveda, kakor kot pove že samo naslovno, »glavno« ime projekta - Aquarium Pula -, prikazuje izredno pester morski ekosistem (poudarek je na življu Jadranskega oziroma Sredozemskega morja).

Nadaljujte z branjem