Compare Listings

Kolo je super tudi na morju

10 razlogov za kolesarjenje

Kolesarjenje je odlično za telo in dušo. Če še niste prepričani, če bi vzeli kolo tudi na morje, vam ponujamo 10 razlogov, zakaj se »splača« poganjati pedale.

10 razlogov za kolesarjenje

Kolo je kot glavno prevozno sredstvo ali kot pripomoček za rekreacijo velikokrat uporabljeno v vsakdanjem življenju. Vožnja je enostavna, z vzdrževanjem je malo dela, vedno več pa se omenja, da je kolesarstvo »turizem prihodnosti«. Se razume, da na dopustu želite izkoristiti čas za plavanje, uživanje pod prijetnim soncem, opazovanje čudovitih razgledov in mestnih znamenitosti ter seveda za izklop možganov, pozabo vseh vsakodnevnih problemov.  Vse to in še več vam lahko ne samo omogoči, temveč olajša kolesarjenje.

  1. Preprost ogled mesta

Kadar gre za enodnevne izlete ali ogled znamenitosti na počitnicah, še posebej ko so krajše, želimo pustolovci in radovedneži videti čim več. Takrat se ne moremo zanašati na javne prevoze. S kolesom lahko, presenetljivo, porabimo manj časa oziroma si ga lahko sami razporedimo. Ker pa pridobitev časa ni vedno prioriteta, moram poudariti, da imamo pri sami vožnji s kolesom oči bolj odprte, smo bolj pozorni in vidimo več sveta.

  1. Glavno prevozno sredstvo

Kolo nas lahko odpelje vse od asfaltnih cest, po makadamu do najožjih gozdnih potk. Z njim smo hitrejši, kot če bi hodili ali tekali, hkrati porabimo manj energije, še posebej če je vožnja umirjena. Tako je pri rednem kolesarjenju samo ena ovira: vreme. Ne po dežju, ne po žgočem soncu ni priporočljivo voziti. Žal se dežju ne moremo izogniti, soncu se zlahka. Prijateljski nasvet, s seboj vzemite kremo za sončenje in mogoče tudi daljša oblačila.

  1. Rekreacija

Ni bistveno, s katerim namenom kolesarimo, naše mišice bodo vedno delovale. Posebno okrepljene so spodnje mišice nog in stegenske mišice. Pomembno vlogo pri ohranjanju pravilne drže imajo tudi trebušne in zadnjične mišice, mišice na rokah in v spodnjem predelu hrbta. Naša moč in vzdržljivost se konstantno bogatita. Tudi pretok krvi v organe je presenetljivo izboljšan, s tem pa zmanjšano tveganje srčnih in žilnih bolezni.

 4. Hujšanje

Če pri kolesarjenju želimo izgubiti nekaj kilogramov, morda prav tistih, ki smo jih pridobili na morju, naj dodam, da lahko že pri sproščenem, nenapornem kolesarjenju porabimo do 300 kalorij v eni uri. Kadar gre za intenzivno kolesarjenje, lahko do istih rezultatov pridemo že v pol ure.

 5. Enostaven prevoz koles

Za kolesarjenje na morju imamo dve možnosti, ali da kolo najamemo, k čemur se bomo vrnili kasneje, ali pa da jih sami pripeljemo. To lahko naredimo brez težav, če se držimo pravil. Ne glede, če so kolesa pritrjena na strehi ali na zadnjem odbijaču, je priporočana umirjena vožnja, brez naglega zaviranja. Seveda ima vsak način prevoza svoje prednosti in slabosti. S prevozom koles na strehi se ne spremeni dolžina vozila, prtljažnik ni oviran in kolesa se ne umažejo. Poraba goriva je sicer večja, kolesa predstavljajo višinsko oviro in vzvratna vožnja je zahtevnejša kot pri vožnji s kolesi na zadnjem odbijaču. Pred potjo vedno preverimo, če so nosilci dobro pritrjeni in popolnoma držijo kolo, takrat ni razloga za skrbi.

 6. Dostopnost koles

Turizem je tako v Sloveniji kot tudi v tujini izkoristil vse večjo popularnost kolesarjenja in oblikoval kolesarski turizem. Skupaj z najemom koles so se oblikovali atraktivni hoteli bed&bike, ki so tako poimenovani »bike-friendly«. Ponujajo urejene garaže za varno hrambo koles, majhne servise skupaj s pralnico koles in tudi kolesarskih oblačil ter najpomembnejše – zemljevide z urejenimi in označenimi kolesarskimi potmi. V Sloveniji najdemo v letu 2017 že dva takšna hotela, in sicer v Bohinju in Kranjski Gori, medtem ko so na Hrvaškem nekoliko bolj pogosti, saj je navsezadnje kolesarjenje ob pravem, zanimivem, kreativnem okolju edinstveno doživetje.

  1. Cenovno ugodno

Za samo kolo, še posebej boljše kvalitete, lahko odštejemo veliko vsoto denarja, a pozabljamo, da dodatnih stroškov praktično ni.

  • Kolo je namenjeno vsem generacijam (tudi tistim z manj denarja?!).
  • Parkirni prostor je brezplačen, samo debelejšo verigo toplo priporočam. Ta varnosti sicer ne zagotovi, a tveganje pred krajo zagotovo zmanjša.
  • In še zadnje, kolo ne potrebuje nikakršnega pogonskega goriva, samo našo energijo in voljo do kolesarjenja.
  1. Vzdrževanje

Samo vzdrževanje je lahko ne samo cenovno ugodno, temveč tudi enostavno, saj druga oskrba kot čiščenje in občasno polnjenje zračnic ni potrebna. Za ohranjanje čistoče ne potrebujemo drugega kot vedro vode ter krpo oziroma gobico, za temeljitost pa tudi čistilno sredstvo. Tako bomo poskrbeli za videz kolesa in mu hkrati podaljšali življenjsko dobo. Kar se zračnic tiče, moramo sami oceniti, kdaj je potrebno uporabiti zračno tlačilko. Še posebej jih je priporočljivo napolniti, kadar se odpravimo na daljšo pot, pa tudi pred odhodom na morje, da si s spraznjeno zračnico ne delamo problemov na dopustu.

  1. Okolju prijazno

O onesnaženju zraka nas je večina dobro informirana in mislim, da vas ne bo presenetilo, če vam povem, da kolesarjenje ne povečuje omenjenega problema. Poleg tega ne povzroča hrupa in zmanjšuje zvočno onesnaženje. To povzroča stres tako ljudem kot tudi živalim, pospeši in moti selitev ptic, konstantno škoduje sluhu in velikokrat dviguje pritisk. Pozitiven vpliv kolesarjenja na ozračje in organizme je razlog, da je kolesarjenje ne samo turizem prihodnosti, temveč tudi prevozno sredstvo prihodnosti, ki je z vsakim dnem bolj popularno.

 10. Sprostitev

Kolesarjenje. Misli usmerjene na cesto pred nami. Telo usmerjeno na držanje linije in premikanje pedal. Veter v laseh. Svež zrak okoli nas. Problemi pozabljeni. Zame je to najpomembnejša prednost kolesarjenja izmed naštetih. Kadarkoli imamo v življenju težave, res, ne moremo jim pobegniti, lahko pa vzamemo kolo in se »odpeljemo iz resničnosti«, se sprostimo in zbistrimo misli ter nato iščemo rešitve. To naredimo še toliko lažje, kadar nas obdajata lepota narave in vonj po morju, po »uživanciji«.

Ne glede, iz katerega razloga se boste odločili kolesariti (tudi) na morju, naredite to tako, da se boste počutili dobro in da se boste ob tem sprostili. Navsezadnje latinski pregovor pravi: »A capite bona valetuda« (Dobro zdravje prihaja iz glave).

Sorodni članki

Marina na Via Apsyrtides

Marina je Zagrebčanka in športnica po duši. Že ime njenega instagram profila, https://www.instagram.com/marina_amo_tamo/, razkriva, da Marina zelo rada »bega sem ter tja«. Pravi, da je zasvojena s slovenskimi planinami, slovensko gorsko pokrajino nasploh. Med svojimi prostočasnimi aktivnostmi se je na instagramu odločila za takšen vrstni red: »hiking, trail running, kitesurfing, snowboarding, animals«. Marina bo z nami delila svojo lastno hribolazniško, treking izkušnjo Via Apsyrtides.

Nadaljujte z branjem

Hrvaški turizem: rekordni zaslužki

Hrvaška turistično leto 2022 je bilo nadvse uspešno. Čeprav na Hrvaškem niso padli statistični turistični rekordi v kategoriji samih prihodov gostov in njihov nočitev, pa je bil zaslužek (okrog 13 milijard evrov) najvišji doslej. Fokus turističnih delavcev v letu 2023 naj bi bil na kakovosti, (zeleni) trajnosti in inovativnosti. Bo Hrvaški s takšnim načrtom leta 2023 uspelo podreti prav vse rekorde, turistične statistične kazalce?

Nadaljujte z branjem

11 najpomembnejših hrvaških specialitet

Vrednost sestavin, na katerih temeljijo posamezne kuhinje, ni nespremenljiva. Opredeljujejo jo podnebne spremembe, stanje ulova (v primeru staleža rib), stanje pridelave, tržno izkoriščanje in vrsta predelave, v primeru izdelkov, kot so oljčno olje, sir in suhomesnati izdelki. Zato ni mogoče trditi, da bo ta ali ona sestavina za vedno odločilno zaznamovala gastronomijo posamezne regije ali države, ker te sestavine v določenem trenutku ni več ali pa se je drastično spremenila.

Nadaljujte z branjem