Compare Listings

Pag Outdoor v bližini mesta Pag

Pag Outdoor – mesto Pag

Otok Pag, zaradi svoje edinstvene kamnite pokrajine poznan tudi kot Mesečev otok, s projektom Pag Outdoor postaja ena izmed najbolj zaželenih hrvaških destinacij za vse več ljubiteljev outdoor-a, družinskega druženja z naravo do športa in celo zahtevnih adrenalinskih aktivnosti.

Pag Outdoor – mesto Pag

Otok Pag hitro postaja prepoznaven tudi kot atraktivna outdoor destinacija, saj ponuja enkratno lepoto svoje pokrajine, v kateri lahko sproščeno uživate in svoj dopust preživljate zares športno, aktivno, adrenalinsko. V preteklih letih sta predvsem Turistična skupnost mesta Pag in Turistična skupnost Novalja organizirala in pripravila celo serijo tur za pohodništvo, kajakaštvo, nordijsko hojo in kolesarjenje, ki promovirajo te aktivnosti, vse v želji, da bi motivirali in pritegnili številne obiskovalce, da pridejo na otok Pag v turistični sezoni, pa tudi pred ali posezoni, ko so – predvsem zaradi ustreznejših temperatur zraka – mnogo ugodnejši pogoji za tovrstne aktivnosti.

V tokratnem članku bo naš osnovni fokus predvsem na Pag Outdoor aktivnostih v »bližini mesta Pag oziroma tistih, pri katerih tvorno sodeluje predvsem Turistična skupnost Pag

Turistična skupnost Pag je v preteklih letih financirala ureditev in trasiranje več atraktivnih planinskih poti na območju imenovanem »Druga strana Mjeseca« (slovensko – druga stran lune), ki jih je izredno uspešno utemeljil, začrtal in zgradil paški planinec in ljubitelj narave Alan Crljenko. Za te pohodne steze vlada veliko zanimanje tako obiskovalcev kot domačinov z otoka Paga, ki so hitro prepoznali vrednost bivanja v naravi in možnosti dodatnih aktivnosti, ki se jim ponujajo.

Druga strana Mjeseca je območje, kjer se prepletajo tri poti kamnite čarovnije, s čudovitimi pogledi na mitsko hrvaško goro Velebit, azurno modro morje, kamnite skale in modro nebo. Vsaka od teh poti ima svojo zgodbo, vrsto zanimivosti iz paške zgodovine in posebne poglede na kamen, ki ga je skozi dolga tisočletja oblikovala narava. Če se podate na katero koli pot, sta užitek in sprostitev zagotovljena, saj potekajo poti mimo Ledenika, najlepšega in najzanimivejšega geološko-paleontološkega dela otoka Paga, edinstvenega tudi v celotnem Sredozemlju. Druga strana Mjeseca je nekaj, česar ne boste našli nikjer, razen morda na Luni. Sestavljena je iz treh izjemno atraktivnih poti: Mikulova pot, pot Sv. Jure in pot Zaton.

Mikulova pot (hrvaško: Mikulova staza) je lepa krožna pot, ki se začne na makadamski cesti pod Lokvo na Ledeniku in vodi do cerkvice sv. Mikule in Punte Mikule (rt Sv. Nikola). Majhen zaliv je služil ladjam in njihovim posadkam za zaščito pred viharji, ki tu pihajo z orkanskimi vetrovi. Zato se točka svetega Mikule imenuje tudi Puntom spasa (»točka rešitve«). Skrita cerkev je bila zgrajena v 14. stoletju v čast in zahvalo svetemu Mikuli, zavetniku mornarjev. Možno je, da je cerkev sv. Nikole postavila prav posadka ladje, ki se je v tem varnem zavetju reševala pred hudo nevihto.

Tam je bilo tudi manjše pristanišče, ostanki pomola pa so še danes vidni v morju. Sam zaliv je verjetno služil predvsem kot pristanišče za pretovarjanje blaga, predvsem žive živine (večinoma govedo in ovce). Verjetno je bila tukaj poleg živinskih ograd postavljena tudi majhna poljska bolnišnica, kamor so dali v karanteno tiste bolne mornarje, ki bi lahko prenašali klice nalezljivih bolezni. V morju pod cerkvijo sv. Mikule je bilo več potopljenih ladij, ostankov tovora ladij iz 16. stoletja, sledovi parnika iz 19. stoletja in celo ostanki nemške vojaške ladje iz druge svetovne vojne, kar je za obiskovalce izjemno zanimivo.

Še ena zanimivost, zelo priljubljena serija “The Terror” v produkciji slovitega Ridleya Scotta, ki jo je navdihnila resnična zgodba o H.M.S. Erebus in H.M.S. Terror, je bila posneta prav na tem območju. To je zgodba o dveh raziskovalnih ladjah, ki sta izginili v arktičnem ledu pred skoraj dvema stoletjema, na misiji odkrivanja legendarnega severozahodnega prehoda.

Kar vas bo presenetilo, navdihnilo in začudilo hkrati, so vsekakor paške kamnite »sipine«, kamnita polja, neverjetnih kamnitih oblik, ki ob vzhajanju ali zahajanju sonca ob prepletu senc igrajo, igrajo samo sebi poznano igro, ki jo je najlepše spremljati z razgledišč ob sami pohodni poti. Za osvežitev v poletnih mesecih priporočamo kopanje v morju na sami Punti Mikule, kjer je manjša riva in svetilnik.

Pot Sveti Jure (hrvaško – staza Sveti Jure) je sicer nekoliko zahtevnejša pohodniška pot, a ko jo prehodite, prinaša neizmerno zadovoljstvo, saj se nahaja v čudoviti in neokrnjeni pokrajini s čudovitimi razgledi z več razgledišči, ki se nahajajo ob sami poti. Narava nam nudi lepe poglede že od samega starta na makadamu pod mlako na Ledeniku, presenečajo suhozidi, ki jih na Pagu ne manjka, razkazujejo se Paška vrata, Malin, Sušac in zaliv Slana. Prav iz lokacije »polpiramidne kamnite zgradbe«, za katero domnevajo, da je iz pradavnine in je služila za signalizacijo, je fantastičen pogled na Paška vrata in srčkasti otoček Veli Maškalic.

Kmalu pridete do ostankov zgradb iz polpretekle zgodovine, razglednega stolpa in zidane stavbe za manjšo vojaško posadko iz druge svetovne vojne, ki je nadzirala Velebitski kanal in vhod skozi t.i. Paška vrata. Le nekoliko kasneje boste prispeli do mesta, kjer je bila velika bizantinska trdnjava iz 6. stoletja, znotraj nje je bila postavljena cerkev sv. Jurija. Še danes so vidni ostanki te cerkve in malo naprej še kamnite cisterne za vodo.

Pohodniški koraki nas vodijo naprej do lokacije »področja Trnovac, kjer so Kranjcićevi stani (oz. Buljanovićevi)«, tukaj vidimo ostanke več kamnitih hiš in hlevov, ki nazorno prikazujejo, kako so nekoč na Pagu živeli ljudje, ki jim je bila ovčereja glavni vir dohodka oz. preživetja. Ob celotni poti Sveti Jure lahko vidite veliko fosilov, starih trideset milijonov let. Pot sv. Jure vam bo omogočila nepozabno in nenavadno potovanje v zgodovino otoka Paga s številnimi edinstvenimi razgledi, bogatimi barvami, edinstvenimi strukturami in igro narave, ki je Pag zelo bogato obdarila.

Pot Zaton (hrvaško: staza Zaton) je izredno zanimiva in dokaj lahka pot, ki vodi od grušča pod mlako na Ledeniku do zaliva Zaton, kjer se nam razpre pogled na Paška vrata, otoček Mali Maškalic v obliki velikega kamnitega krokodila ter na fenomenalne, osupljive skalne formacije, čudežno “paško luno”.

Če imate radi zgodbe iz zgodovine, boste tukaj potešili svojo radovednost, saj boste na tej poti prišli do Velesove zaprte jame, ki je dobila ime po bogu iz staroslovanske mitologije, ki bije svoj večni, ciklični boj z bogom Perunom. Glede na to, da je bil Veles v staroslovanski mitologiji upodobljen v obliki kače ali zmaja, ob obisku tega kraja ne poskušajte odpreti te jame s čarobnimi besedami. 🙂

Ta pot, ki je dokaj kratka, lahko prehodna in dostopna vsem starostnim skupinam, lahko v toplejšem delu leta postane lep celodnevni družinski izlet s kopanjem v prelepem zalivu Zaton. Mimogrede, na poti Zaton vas bosta pričakali dve razgledni točki z lepimi razgledi. Poleg teh treh opisanih pohodniških poti je turistom zelo všeč tudi klasičen vzpon na Sv. Vid, najvišji vrh otoka Paga ali, kot ga imenujejo, najlepši mali vrh na Hrvaškem. Na vrhu, mimogrede – vzpon ni zelo zahteven, stoji cerkvica sv. Vida, ki je bila zgrajena leta 1348, po njej je najvišji vrh otoka Paga dobil ime, nedaleč od njega pa stoji tudi betonski geodetski steber.

Atraktiven Pag Outdoor program na vrhu hriba Sv. Vid turistična skupnost Pag dopolnjuje s pohodom pred sončnim vzhodom. Ob prvih dnevnih sončnih žarkih je namreč razgled z vrha Sv. Vida naravnost božanski, ponudijo se nam senzacionalni pogledi na celoten paški otok, med drugim na kamnito mesto Pag, paške soline, na »otoške skalnjake«, ki so prepredeni s suhozidi, pa tudi na mitsko hrvaško goro Velebit, kvarnerske in (severno) dalmatinske otoke, Jadransko morje z Velebitskim kanalom. Dodajmo, da na vrh Svetega Vida vodijo kar štiri različne pohodniške poti: prva iz Šimuna, druga iz Kolana, tretja iz Dubrave in četrta iz samega mesta Pag. Vsekakor pa predlagamo tudi, da kliknete na naš članek: Sv. Vid – najvišji vrh otoka Paga.

Program Pag Outdoor dopolnjuje atraktivna morska Modra pot Luninega otoka (originalno, hrvaško: Plava staza Mjesečevog otoka) – vožnja s kajakom po Paškem zalivu v neskončno modrem in čistem Jadranskem morju, ki je požel zelo veliko radovednosti in zanimanja številnih obiskovalcev otoka Paga, nenazadnje pa tudi soglasne, odlične odzive vseh ljubiteljev tovrstnih vodnih aktivnosti. Na uradni spletni strani www.pag-outdoor.com so zapisali: »Vožnja s kajakom v neskončnem modrem morju edinstvenega Paškega zaliva in uživanje v neresnični lepoti kamnitega otoka je pravo doživetje. Okopani v morju, obsijani s sončnimi žarki, boste vsrkali vse te blagodati, na obraz se vam bo pričaral blažen nasmešek«.

Za tiste »nekoliko starejše«, ki pa si tudi želijo aktivnega dopusta, so turistični delavci otoka Paga pripravili dogodke nordijske hoje na dveh izjemno lepih poteh – “staza Sunčani sat” (pot Sončna ura), ki se vije v bližini kraja Vlašići in »staza Putevima mentora“ (Po poteh mentorjev) blizu naselja Dinjiška. Uvodoma povejmo, da so nordijski sprehajalci nekajkrat hodili tudi v jasnih nočeh svetle »polne lune«, s tega nočnega izleta pa so se praviloma vrnili s prekrasnimi vtisi.

Pot “Sunčani sat” poteka po makadamski cesti od Vlašićev do Sunčanega sata, »mini objekta«, ki ga najdemo na vrhu polotoka Škamica, na pomembni lokaciji v pomorskem prometu, in velja za mejnik plovnih poti v tem morskem prehodu. Na 4 kilometrih poti Sončna ura več ali manj vidimo le belino skal, modrino morja in neba, tišina in mir pa sta edina stvar, ki pohodnike spremlja na tej pohodni poti.

Pot vodi tudi do čudovitega zaliva Kunjašarica, kjer se lahko kopate, ponujajo pa se tudi pogledi na bližnji otoček Sikavac, kjer so ostanki veličastne bizantinske trdnjave iz časa cesarja Justinijana, ki jo je 1500 let skrivala kamnita paška pokrajina. Iz že omenjenega rta Škamica, ki velja za enega od najvzhodnejših delov otoka Paga, se nudijo očarljivi pogledi na prelep Ljubački zaliv, mogočni Velebit in – seveda – prav poseben Paški most.

»Po poteh mentorjev« pa je krožna makadamska pot, ki poteka mimo dragocene arheološkega najdišča, trdnjave Gramajnik. Ime poti »Po poteh mentorjev« izvira iz železne dobe, ko je otok Pag naseljevalo pleme Liburnov na otokih, ki jih grški pisci v zgodovinskih virih imenujejo Mentorides.

Če prečkate 9 kilometrov lunine pokrajine, ki je nastala pod vplivom močne velebitske burje in soli, ki jo veter nosi iz Podvelebitskega kanala, lahko tukaj najbolje raziskujete zalive Podvelebitskega kanala. Dva odcepa vas vodita, kot pravijo domačini, do “gornjega morja”, do zalivov Santiš in Jazbina. Zaliv Santiš je pred močnimi sunki burje in letečimi kapljicami slane vode zaščiten z istoimenskim hribom ter na ozkem paškem krasu tvori zeleno oazo, ki je primerna za počitek in plavanje. Ta pot ponuja pravo uživanje v neverjetnih kontrastih skalnatega Paga in Velebita, modrini morja in neba, nedotaknjeni naravi, vdihavanju čistega, nevihtnega zraka in nepopisnega miru.

Le od daleč se zdi, da je paški kamen popolnoma gol in pust. Res pa je, da se ob soli in redki vlagi spremeni v oazo specifičnih rastlinskih vrst, ki pridno hranijo paške ovce. Ta edinstvena hrana daje paškim ovcam (pasma pramenka) posebno mleko, iz katerega nastane vrhunska poslastica – paški sir, ki s številnimi nagradami dokazuje, da spada med najboljše na svetu. In ko že omenjamo divjo burjo in paški kamen, navedimo, da se nad mestom Pag vijeta tako sprehajalna kot kolesarska pot Objem kamna in vetra.

Ne glede na to, ali se boste odločili za kolesarjenje ali pohodništvo, če boste hodili z nordijskimi palicami ali brez njih, boste zlahka izkusili vse, kar Pag ponuja v izobilju – objeli boste ta surov paški kamen, v objem pa vam zna skočiti tudi burja. Zna pa se veter tudi zelo koristno uporabiti. Približno dvesto metrov od zgodovinskega središča mesta Pag, v bližini mestnega pokopališča, se začne vzpon na vrh Kiršin (263 metrov nadmorske višine) in se nato nadaljuje skozi polje (zaenkrat) edinih otoških vetrnih elektrarn na Hrvaškem.

Z izjemnim pogledom na mesto Pag, soline, Paški zaliv, najvišji vrh otoka Sveti Vid (348 m), Velebitski kanal in planino Velebit, boste tudi tukaj uživali v miru in tišini narave. Družbo vam bodo delale ovce, ki neutrudno iščejo pašo med kamni, spoznali pa boste tudi specifične rastlinske vrste, ki kljubujejo največji suši in najmočnejši burji. Na vrhu so postavljene klopi in mize za počitek ob popolnem uživanju v očarljivem pogledu na mesto Jurija Dalmatinca, solna polja, starim paškim mestom, kraško pokrajino, jezero Velo blato, Velebitski kanal in otoke zadarskega arhipelaga.

Otok Pag bo svojim turističnim obiskovalcem zagotovo še naprej nudil atraktiven aktiven oddih z odlično gastronomsko sceno, vrhunsko namestitvijo, avtohtonimi turističnimi zgodbami kot so paška čipka, paški sir, jagnjetina, paška sol, baškotini, kulturna in zgodovinska dediščina. Ne smemo pozabiti na raznolikost otoka Paga, spomnimo se samo festivalskih in žurerskih Zrč, pa nam bo kaj hitro popolnoma jasno, da se lahko po koncu počitnic z otoka Paga zlahka vrnemo s polnim košem čudovitih in edinstvenih spominov.

Tudi v prihodnje bo Turistična skupnost mesta Pag, v sodelovanju z novoustanovljenim društvom športnega turizma Pag Maremonti, (za turiste) snovala in organizirala bogat outdooor program (predvsem) v času turistične sezone. To priložnost izkoriščajo in pozivajo, da se jim pridružite pri aktivnostih, če boste dopustovali na otoku Pagu.

Za konec povejmo, da je celoten uspeh projekta Pag Outdoor rezultat skupnega povezovanja otoških turističnih skupnosti TZG Novalja, TZG Pag, TZO Kolan, TZO Povljana in TZM Stara Novalja ter podpore hrvaškega ministrstva za turizem. Paške turistične skupnosti upravičeno menijo, da bo Pag Outdoor zagotovo ostal ena najbolj vznemirljivih hrvaških outdoor platform, ki bo turističnemu otoku Pagu dal še dodaten »vsebinsko pospešek«. Mesečev otok Pag bo s tem projektom zagotovo postal ena izmed najbolj zaželenih hrvaških destinacij za vse več ljubiteljev t.i. outdoor-a, ki v primeru Paga ponuja več različnih ravni dogodivščin: od družinskega druženja z naravo do zelo zahtevnih adrenalinskih tekmovanj.

Preden dodamo zaključno piko, navajamo, da bomo v uredništvu www.pag.si kmalu pripravili še kakšen dodaten članek, ki bo pokrival dodatne zanimivejše outdoor aktivnosti na otoku Pagu, že sedaj pa bralce pozivamo, da kliknete na naslednje že objavljene članke: Life on Mars: Pag Island Trail & Trekk, Island Pag Trail, Pleza se lahko tudi na otoku Pagu in Sv. Vid – najvišji vrh otoka Paga.

Ps. Posebna zahvala pri pripravi teksta gre TZ Pag (posebno strokovno pomoč nam je nudil Alan Crljenko). Za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Turistični skupnosti Pag in Alanu Crljenku.


Sorodni članki

Triatlonski kamp Hvar

Hvar, najbolj sončni jadranski otok, bo letos decembra (9. - 18. 12.) gostil triatlonce in kolesarje na zimskih pripravah na prihajajočo tekmovalno sezono. Hvar je znan kot ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za poletne počitnice, le malokdo pa pozna njegove lepote v zimskih mesecih.

Nadaljujte z branjem

Družina Jakšić – umetnost kamna

Družina Jakšić je umetniška družina z večstoletno tradicijo obdelave kamna. Njihova 119-letna tradicija izvira iz dalmatinskega otoka Brača, otoka, za katerega je kamen neločljiv del identitete. Na tem otoku, v kraju Donji Humac, je nastala prva kamnoseška delavnica v lasti družine Jakšić, poimenovana po "mojstru" Lovri - predniku sedanjih lastnikov. Iz tega časa, natančneje leta 1903, sega prvi pisni dokument, ki povezuje družino Jakšić z obrtjo in umetnostjo kamna.

Nadaljujte z branjem