Compare Listings

Say cheese and run - Island Pag Trail

Island Pag Trail

Pomlad je že tukaj in simpatična ovčka Emili napoveduje težko pričakovani Island Pag Trail. Say cheese and run – Island Pag Trail bo 30. aprila 2022 potekal v Kolanu, srcu otoka Paga.

Island Pag Trail

Island Pag Trail (z ljubkim sloganom »reci sir in teci!«) v Kolanu ponuja edinstveno doživetje in nepozabno izkušnjo za vse (športne) obiskovalce, ki imajo radi bivanje v naravi, gibanje, dinamiko, vznemirjenje in tekmovanje.

Otok Pag je zagotovo najlepši spomladi, ko zacveti žajbelj, kraljestvo paških skal pa je polno barv in vonjav.

Neokrnjena narava, suhozidi, ornitološki rezervat, čudovite plaže in morski zrak ter bogata tradicija in kulinarična ponudba so zagotovo dober razlog za obisk otoka Paga, kraja Kolan na otoku Pagu, zadnji vikend v aprilu 2022.

Kolan je prav tako zibelka skute in paškega sira, ki ju boste lahko poskusili na teku ali kasneje v kateri izmed svetovno znanih kolanskih sirarn (tukaj mislimo predvsem na sirarno Gligora) ali na številnih turističnih kmetijah. Paški sir je dobro poznan gurmanom po vsem svetu. Kolan je sicer slikovita, nekoliko večja, vasica oz. kraj, ki leži na hribčku, ki se razprostira nad Kolanjskim poljem.

Na samem robu Kolanjskega polja leži Kolanjsko blato, ornitološki rezervat, mokrišče, ki izstopa z bogastvom in pestrostjo ptičjega sveta. Skozi polje se raztezajo kolesarske in pohodniške poti, ki ponujajo uživanje v številnih naravnih lepotah, pa tudi tistih, ki so jih naredile človeške roke, kot so npr. suhozidi, cerkev sv. Jeronima iz petnajstega stoletja in vodnjaki iz rimskega obdobja.

Poleg kolesarskih in pohodniških poti je na voljo tudi treking steza na najvišji vrh otoka Paga, na Sv. Duh. Poleti kolanska občina ponuja številne morske osvežitve. V neposredni bližini Kolana so nekoliko peščene plaže Sv. Duh, Čista in Prnjica, ki ležijo ob Paškem zalivu. Na nasprotni strani, tam na jugozahodu, proti odprtemu morju, pa se ob trikilometrski obali turistične vasice Mandre razprostirajo številne prodnate plaže.

Mandre so turistično središče občine Kolan in naravno pristanišče na zahodnem, zelenem delu otoka. Celoten kraj Mandre gleda na sosednja otoka Škrda in Maun ter na večja otoka Olib in Silba, kamor se lahko odpravite na enodnevni izlet. Ob obali morskega letovišča Mandre teče atraktivno sprehajališče s številnimi kavarnami in restavracijami, ki ponujajo uživanje v lokalnih specialitetah, predvsem svežih ribah in morskih sadežih. Sprehajališče vodi vse do plaže Girenice, zaliva, kjer lahko najdete zavetje pred soncem in poletnim vrvežem.

Turistična skupnost Občine Kolan je letos pripravila tri vznemirljive in zanimive proge za vse obiskovalce, željne adrenalina in dobre zabave. Začetek tekov Blue in Green bo v soboto, 30. aprila 2022, ob 10. uri, v središču Kolana, prijavljeni udeleženci pa se bodo lahko pomerili v eni od treh kategorij:

Blue – 11 km (skupni vzpon +320 m)

Ta proga je primerna za začetnike in tudi za bolj izkušene tekače. Proga se začne in konča v Kolanu. Po vzponu na Sv. Vid se proga spusti in nadaljuje po pašnikih vse do Kolana. S Sv. Vida, najvišje točke otoka Paga, je čudovit razgled na Velebit in okoliške otoke. Na tej progi bo postavljena ena okrepčilna postaja, predvideno trajanje in zaključek teka je 3 ure.

Green – 24 km (skupni vzpon +570 m)

Najdaljša proga zahteva višjo stopnjo telesne pripravljenosti, ni pa tehnično zahtevna. Tako kot drugi dve progi se tudi proga Green začne in konča v Kolanu.

Po vzponu na Sv. Vid se proga spusti do kraja Šimuni in marine ACI ter se nadaljuje skozi Mandre do zaliva Girenica, od koder se tekači skozi Kolansko polje, Ornitološki rezervat Kolansko Blato in plažo Rogoza vrnejo na cilj. Na tej progi bodo postavljene tri okrepčilne postaje, predvideno trajanje in zaključek teka je 5 ur.

Organizatorji so pomislili tudi na najmlajše udeležence in zanje pripravili otroški tek, za vse sodelujoče otroke pa so predvideni darilni paketi sponzorjev.

Mini Emili – 1,8 km (skupni vzpon +30 m)

Najkrajša in najlažja proga Mini Emili se bo pričela ob 13. uri ter je primerna za otroke in začetnike. Prav tako je popolna izbira za vse, ki bi raje sodelovali na bolj sproščen način in uživali v teku in/ali sprehodu po Kolanskem polju. Časovna omejitev za zaključek teka je 35 minut.

Na vseh treh okrepčilnih postajah bodo na voljo sladki in slani prigrizki (paški sir in skutni zavitek), sadje, voda in sok (izotonični napitek), med in po teku pa vas čaka zabavni program z DJ-jem in podelitvijo nagrad. Za zmagovalce treh najboljših mest v moški in ženski kategoriji so predvidene sponzorske nagrade in medalje, skupaj 12.

PRIJAVA NA TEK

Na tek Say cheese and run – Island Pag Trail se lahko prijavite prek spleta na e-naslovu stotinke.hr. Vsi, ki boste plačali startnino (za Blue 140,00 HRK in za Green 170,00 HRK) in se prijavili do 10. 4. 2022, do 12. ure, boste dobili majico in »finišersko« medaljo. Startnina za tek Mini Emili je 20,00 HRK. Startnina vključuje organizacijo teka, tekmovalni paket, okrepčilo na okrepčilnih postajah, kosilo po teku, dežurstvo gorske reševalne službe (HGSS), zavarovanje na teku, nagrade za zmagovalce in originalne zmagovalne medalje.

Prijave se zaključijo 27. aprila 2022, na dan teka pa ne bodo več mogoče, zato si zagotovite svoje mesto na teku in se pravočasno prijavite.

Dodatne informacije, pogoje in pravila nagradne igre najdete na uradni spletni strani teka Island Pag Trail (https://islandpagtrail.com/) ali facebook strani (https://web.facebook.com/islandpagtrail).

Emili se vrača močnejša – Say cheese and run! Pridite 30. aprila 2022 na Island Pag Trail v Kolan. Čakamo vas na otoku Pagu. Organizator teka Island Pag Trail: Turistična skupnost Občine Kolan, Trg kralja Tomislava, 23251 Kolan, otok Pag, telefon +385 23 698 290 in +385 91 604 5765 ter elektronska pošta info@tzkolan-mandre.com.

Ps. Za tekst in fotografije (teka iz leta 2019) se uredništvo www.pag.si zahvaljuje TZ Kolan.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem