Compare Listings

Lahko pa se tudi motim?!

10 najlepših paških plaž

Na Pagu, hrvaškem otoku z najdaljšo obalo, ki meri kar 302 kilometrov, je ogromno zalivčkov, plaž takšnih in drugačnih, ob nekaterih ti kar zastane dih. Kar 270 kilometrov popolnih plaž in skritih zalivčkov je na tem kamnitem otoku. Poglejmo najlepše.

10 najlepših paških plaž

Nekatere plaže na otoku Pagu imajo skalnate obale, druge droben fin pesek, mnoge spadajo med najlepše v Kvarnerju ali severni Dalmaciji (treba je vedeti, da »dalmatinska črta« teče nekoliko južneje od mesteca Novalja), nekatere pa celo v celotnem Jadranu. Kopalci lahko izbirajo med javnimi plažami s celovito ponudbo ali med zares številnimi samotnimi plažami s skritimi kotički. Zagotavljamo, vodnih užitkov ne bo zmanjkalo.

1. PLAŽA VLAŠIČI
Vlašići, na jugu otoka Paga, se ponašajo z eno najlepših peščenih plaž na otoku, ki je prav idealna za družinski oddih. Zaliv je miren in prostran, ob obali sta tudi dve gostilni, občasno se odpre še kakšen »poletni bar«, sposodite pa si lahko tudi čolne ali pedoline. Sence skorajda ni, v zaliv se lahko tudi pripeljete s čolnom ali večjim plovilom, saj je v zalivu daljši pomol s privezi. Pomol je zelo primeren za skoke v morje. Od plačljivega parkirišča je le 50 m do obale. Plaža je zelo priljubljena in je poleti precej zasedena. Morje je dokaj položno, zato se v plitvini družine in prijatelji radi igrajo različne igre v vodi. Plaža dobesedno privlači družine z otroci, ki se radi igrajo v mivki.

2. PLAŽA STRAŠKO (kamp, tik pred Novaljo)
Straško je južno od Novalje, v 1,5 km širokem zalivu. Ima kratek kamnit dostop do morja, ki mu sledi čudovito peščeno dno. Priljubljena je tudi zato, ker je celotna obala poraščena z gozdom bora in črnega hrasta, zaradi česar je senca gosta in prijetna. Od leta 2004 ima plaža tudi Modro zastavo. To je plaža za družino, za družine z majhnimi otroci, dostopna je tudi invalidnim osebam. Poskrbljeno je za športne aktivnosti. Plaža se nahaja v enem izmed  najbolj znanih in najlepših kampov na Jadranu, v kampu Straško (ki ima tudi večji bazenski kompleks). Del plaže je namenjen tudi nudistom, sicer pa je tu bogata gostinska, zabavna in športno-rekreacijska ponudba. Zaradi urejenih sanitarij in sence je v avtokampu vedno veliko tudi zunanjih kopalcev (vstopnina!). Za mnoge je prav plaža Straško najboljša in najlepša na celotnem otoku Pagu. Te zanima več? Klikni: http://www.kampstrasko.com/.

3. PLAŽE V KRAJU ŠIMUNI (s kampom vred)
Plaže okoli kraja Šimuni so zelo dolge in lepe ter zanimive. Najprej naj omenimo tisto veliko (zares ogromno), predvsem prodnato, v večkrat nagrajenem kampu Šimuni (kjer najdemo polno zabave in športa, od šestih manjših plaž sta dve tudi za pse), severneje ob njej laži brezplačna »krajevna plaža« (v senci si lahko privoščite pijačo ali jedačo v nekaj barčkih). Na vrhu rta Šimuni pridejo na svoj račun predvsem nudisti, še naprej proti pristanišču, pa najdemo kopalce, ki z betoniranih pomolčkov radi skačejo v nebeško modrino morja. Za dodaten info, še naprej najdemo predvsem jadralcem zelo znano in odlično urejeno Marino Šimuni, ki je zgrajena v naravnem zalivu, ki se globoko zajeda v kopno, zato je tudi izredno varna pred valovi. Zgodaj zjutraj boste naleteli na ribiče, ki pridejo z ribolova. Več o plažah v kampu Šimuni prav tukaj: http://www.camping-simuni.hr/sl/plaze/.

4. PLAŽA ZRĆE
Zrče se nahajajo na zahodni strani Paškega zaliva in le nekaj km JV od Novalje, od koder vozi tudi avtobus.  Prelepa drobnoprodnata plaža Zrče je morda najbolj znana na otoku, saj je najlepša in najbolj atraktivna novaljska plaža. Je zelo prostrana, na višku sezone jo obišče tudi več tisoč kopalcev dnevno. Za senco morate poskrbeti sami, lahko pa si najamete tudi senčnik in ležalnik. Za veselje (v vodi) je odlično poskrbljeno, tukaj najdemo zares številne športno-zabavne vsebine. Plaža Zrće se ponaša se tudi z nazivom najlepše in najbolj urejene plaže na Jadranu, od leta 2003 ima po strogih evropskih  kriterijih tudi modro zastavo. Treba je poudariti, da so Zrće namenjene predvsem mladini (od 15 pa do 35 let), kajti Zrće še posebej zaživijo ponoči s svojimi diskotekami in svetovno znano glasbeno sceno (tudi podnevi po plaži odmeva glasna »muzika«). Na plaži so štirje veliki klubi (in nekaj deset manjših gostinskih objektov), ki zadostijo še tako lačnemu, predvsem pa žejnemu, gostu. Seveda plaža Zrće živi tudi ponoči, diskoteke sprejmejo vsaj nekaj deset tisoč ljudi, DJ-ji vrtijo glasbo vse do jutra, torej se lahko na plaži Zrće zabavate kar 24 ur dnevno. Za konec, si žurerka ali žurer? Potem klikni: http://www.zrce.com/.

5. PLAŽA PLANJKA – TRINĆEL v Stari Novalji
Planjka (Trinćel) leži na JV obali zaliva Stare Novalje. Od leta 2004 se ponaša z modro zastavo, znakom odlične urejenosti in pogojev. Ima tudi dve priznanji Hrvaške turistične organizacije ter gospodarske zbornice za najlepšo ter najbolj urejeno plažo na Jadranu. Je mivkasta, topla in plitka, še posebej primerna za družine z otroci. Ima tudi odlično gostinsko ponudbo ter rekreacijske možnosti. Dokaz, da je Planjka zares odlična plaža najdemo tudi v velikem parkingu in lično urejeni spletni strani: http://planjka-novalja.com/.

6. PLAŽA PROSIKA v mestu Pagu
Mestna plaža – glavna plaža mesta Paga je Prosika, na kateri je dnevno tudi več tisoč kopalcev. Od samega centra mesta Paga je oddaljena le nekaj sto metrov. Primerna je za družine, male otroke in tudi invalidne osebe. Njen vstop v vodo je izredno položen, zato jo imajo radi tudi neplavalci. Ima modro zastavo. Na voljo so športni rekviziti (pedalini, sandolini, skuterji, odbojka na pesku), ima pa tudi bogato gostinsko ponudbo sladoleda, hrane in pijače. Na plaži najdemo tudi drevesa s senco. Takoj za plažo je parkirišče.

7. PLAŽA SVETI DUH
Nasproti Kolana, ki je znan po predelavi sira, v paškem zalivu, torej nekje med mestom Pag in Zrćami, se nahaja lepa mivkasta in prodnata plaža Sveti Duh, ki je dostopna tudi z avtomobilom. Naravne sence skorajda ni. Obiskovalci te plaže (del je rezerviran tudi za FKK) boste uživali v razgledu na Paški zaliv in Velebit. Ob plaži najdemo tudi dokaj »divji« kamp. Posebnost te prekrasne paške plaže v osrednjem delu otoka je, da ima delno peščeno morsko dno. Pesek je mehak, droban in zelo prijeten, zato jo priporočamo družinam z otroci. Plitvina ponekod sega celo petdeset metrov od obale.

8. PLAŽA RUČICA (za Metajno)
V Ručici morje obliva ljubek zaliv s prodnato plažo, oči pa se spočijejo na strmih obalah in pogledom na mesto Pag na drugi strani zaliva. Nima lastne sence. Do nje lahko pridete s čolnom ali avtomobilom.  Sprehodite se do bližnje lesene gostilne, zanimivo umeščene med skale v ozkem prehodu. Imenuje se prav primerno, Kanjon. Ručica je ob Zrćah morebiti  najbolj znana plaža otoka Paga, ki se vsako leto zavihti na številne liste najlepših hrvaških plaž. Ta gola plaža se nahaja za vasico Metajna, prihod na njo pa vam vzame sapo. Popularna je tako med mladimi, kot tudi med družinami. Kot večina paških plaž nima sence, vendar je ob plaži majhen bistro, kjer se lahko osvežite in kaj prigriznete.

9. PLAŽA ČISTA (blizu kraja Kolan)
Plaža čista je od Novalje oddaljena kakšnih pet kilometrov, dokaj blizu kraja Kolan, ki je znan kot center paškega sira. Plaža Čista – že samo ime pove, se ponaša s čisto zelenkasto vodo, kopalci jo imajo zelo radi, saj poleg dolge, urejene obale in dobrega dostopa v morje, lahko počivate tudi v senci senčnikov. Tam je tudi manjši gostinski lokal, kjer strežejo tudi hrano. Možna je izposoja pedolinov, ležalnikov in senčnikov. Rade jo imajo družine, saj je na njej relativno mirno. Za marsikoga je plaža Čista ena izmed najlepših plaž na otoku Pagu.

10. PLAŽA DUBROVNIK v Povljani
Na jugu otoka Paga je le 15 minut od paškega mosta oddaljena Povljana. V Povljani je najbolj znana plaža Dubrovnik. Na plažo Dubrovnik je naslonjeno nekaj gostinskih obratov, pa tudi zelo osvežilen borov gozdiček za vse tiste, ki smo najraje v debeli senci. Le nekaj sto metrov od plaže Dubrovnik najdemo tudi zdravilno blato, pa tudi plažo za pse. Najamejo se lahko številni športni rekviziti, v dokaj nizko vodo plaže Dubrovnik pa se radi podajo tudi neplavalci in predvsem otroci, ki uživajo v »različnih vodnih igrah«.

Tako, pa smo (skorajda) na koncu. Kakor ste lahko opazili, smo v seznam dodali predvsem večje, obljudene, plaže. Za vse tiste, ki imate radi mir, samoto ali erotično romantiko v dvoje, pa je na otoku Pagu na voljo »nešteto« čudovitih plaž in skritih zalivčkov, ki dobesedno kličejo po raziskovanju. Vsekakor boste o plažah, pa tudi o vsem drugem sčasoma podrobno izvedeli, če boste vsaj tu in tam odsurfali na turistični portal www.pag.si.

POZOR! Celoten seznam in OPIS paških plaž s fotografijami je zaradi zahtevnosti projekta (beri velike količine informacij dosegljiv, kje drugje kot na www.pag.si). Prvi del lahko pogledate na naslovu: Plaže na Pagu -1. del.

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem