Compare Listings

Stara Novalja, odlična za družinske počitnice

Kamen & čisto morje

Stara Novalja je dandanes verjetno najbolj znana po ruševinah antičnega naselja, potapljanju, plaži Planjka oziroma Trinćel. Stara Novalja je prisrčno turistično mestece, ki nudi odlično apartmajsko namestitev in zanimive turistične storitve.

Stara Novalja, odlična za družinske počitnice

Stara Novalja leži na severovzhodni obali otoka ob istoimenskem zalivu, okoli 5 km severno od zmeraj bolj turistov polne Novalje. Nekoč se je Stara Novalja imenovala Stara Vaša. Stara Novalja je stisnjena med kamen (»kamnite« hribčke) in toplim morjem. Še ovce, najbolj trmaste živali tega prečudovitega otoka Paga, v bližini Stare Novalje težko najdejo zadostne količine trave.

Še več, zdi se, da se še oljke in zmeraj bolj redki vinogradi sramežljivo skrivajo pred kamnitimi bregovi (na enem izmed njih najdemo tudi skrivnostni Paški trikotnik) in modrozelenim morjem. Domačini znajo povedat, da se je tudi prekrasna bizantinska trdnjava »Svetojanja«, ki je prebivalce ščitila pred gusarji, rodila iz kamna ter se dokaj hitro popolnoma zlila z njim.

Če kdo reče Stara Novalja, potem tisti, ki to malo mestece na severnem delu otoka Paga v naši sosednji Hrvaški že vsaj malo bolje poznajo, pomislijo na naslednje stvari: prekrasne plaže, ostanke antičnega vodovoda,  bogat podmorski svet, zaradi tega tudi potapljanje (v Stari Novalji najdete kar nekaj potapljaških klubov; priporočamo ogled nahajališča amfor s potopljene rimske trgovske ladje, ki se nahaja v uvali Vlaška mala v Velebitskem kanalu, nedaleč od trajektne luke Žigljen, na globini 30 metrov) …

Na lokaciji Trinčelo (tako se imenuje tudi njihova najbolj znana plaža), ki se nahaja na robu Novaljskega polja, so (tudi ali predvsem v morju) ohranjeni ostanki antičnih zidov, antične nekropole.  Cerkvici, sv. Križ in Sveta Marija, naj bi – vsaj tako pravi urbana legenda – ki ju morje biča s svojimi slanimi valovi, čuvale ribiče ter jih s svojimi zvonovi pozivale, da se varno vrnejo v pristan Stare Novalje.

V dobri Stari Novalji se nahaja staro trajektno pristanišče Drljanda, kjer globina morja doseže tudi do 38 metrov. Ladjice in manjše jahte so zato zlahka privezane znotraj zaliva. Vzhodno in zahodno od nekdanje trajektne luke so sedaj »mooringi« na katerih se lahko privežejo manjša plovila (čolni in čolnički).

Nov trajektni pomol sedaj stoji severno od naselja. Uporablja pa se večinoma samo takrat, kadar piha močna burja in trajekti ne morejo pristajati v Žigljenu (ja, to je »otoški konec« trajektne linije, ki jo na kopnem povezuje Prizna). Kakor ste torej verjetno že sami ugotovili, je Stara Novalja prometno odlično povezana s potjo po kopnem in morju, kar je njena zares velika prednost.

Seveda ob besedi Stara Novalja redni obiskovalci tega simpatičnega paškega mesteca pomislimo tudi na prijaznost nekaj čez 200 domačinov, ki so stalno prijavljeni v teh lepih hišah ob lepem istoimenskem zalivu. Na jugovzhodnem koncu zaliva se razteza že omenjena plaža Planjka oziroma Trinćel, ena od najlepših naravnih in najbolj urejenih tukajšnjih plaž, na kateri se boste v vročih poletnih dneh zlahka  sprostili in popolnoma osvežili. Zvečer pa se bomo lahko turisti razvajali na sprehodu po dolgi in lepo urejeni sprehajalni poti ob morju. Seveda bomo zlahka našli kakšen simpatičen lokalček ali gostilno z značilnimi paškimi gastronomskimi dobrotami.

Če nam bo zares dolgčas, se bomo odpravili v le nekaj kilometrov oddaljeno Novaljo, če pa se nam bo zahotelo zares divje zabave, pa se bomo odpeljali v svetovno znane Zrće. Seveda nam Stara Novalja ponuja odlično izhodišče tudi za pohajkovanje po celotnem otoku Pagu (kakor že veste, vabijo predvsem: antično mesto Pag, tisočletne oljke v Lunu ter čudovite plaže po celotni dolžini otoka Paga, če naštejemo samo nekaj omembe vrednih otoških »znamenitosti«).

Klima v Stari Novalji je – seveda – blaga, mediteranska. Sezona kopanja se začne v maju in konča v oktobru. Ob celotnem zalivu najdemo prekrasne hiše z odličnimi apartmaji (skorajda vsaka hiša ima »svojo mini plažo«).

Na južnem koncu se pred hudo burjo in jugom skriva plaža 5 kilometrov dolga plaža Trinćel, nad katero se ponosno vije evropska Modra zastava (znak čistega in lepega morja ter priobalja). Plaža Trinćel ali Planjka (obe imeni sta baje »uradni«) ima tudi dve priznanji Hrvaške turistične organizacije ter gospodarske zbornice za najlepšo ter najbolj urejeno plažo na Jadranu. Je mivkasta, topla in plitka, še posebej primerna za družine z otroci. Ima tudi odlično gostinsko ponudbo ter rekreacijske možnosti. Naj omenim tudi plažo Jadra, ki jo najdete le kakšen kilometer severneje od Stare Novalje. Mnogim, tudi meni, je zelo všeč, ker se s skal čudovito skače v morje, pa tudi šnorkljanje v tistem koncu je zelo popularno.  

Ob igri v vodi ter ob vodi (odbojka na pesku ter podobno) se turisti radi usedejo tudi na kolo in se zapeljejo na krajše ali daljše biciklistične ture, ki so na otoku Pagu zelo priljubljene. Za konec naj le še enkrat poudarimo, da je Stara Novalja tiho, čeprav ne zaspano, prisrčno turistično mestece, ki nudi odlično apartmajsko namestitev in zanimive turistične storitve.

Objavljeno

Sorodni članki

Plezališče Stogaj vabi

Pleza se lahko tudi na otoku Pagu

Za tiste, ki uživate v adrenalinu, je na Pagu tudi nekaj plezalnih smeri. Pag je v resnici otok presenečenj in poleg kopice čudovitih plaž ponuja še drugo, kamnito stran svoje lepote.

Pleza se lahko tudi na otoku Pagu

Za tiste, ki uživate v adrenalinu, je na Pagu tudi nekaj plezalnih smeri. Pag je v resnici otok presenečenj in poleg kopice čudovitih plaž ponuja še drugo, kamnito stran svoje lepote.

Preberi več
Prekrasen razgled

Sv. Vid – najvišji vrh otoka Paga

Zakaj bi izbirali med morjem ali hribi, ko imamo lahko oboje? Na Pagu lahko namreč v dobri uri prispeš z obale na najvišji vrh otoka in se zelo hitro spet osvežiš v morju.

Sv. Vid – najvišji vrh otoka Paga

Zakaj bi izbirali med morjem ali hribi, ko imamo lahko oboje? Na Pagu lahko namreč v dobri uri prispeš z obale na najvišji vrh otoka in se zelo hitro spet osvežiš v morju.

Preberi več
Most = življenje

Paški most, vrata otoka Paga

Ko so leta 1968 odprli Paški most, je otok Pag začel doživljati turistični preporod. Preko Paškega mosta se namreč vsako leto valijo kolone vozil, ki odkrivajo “mesečev otok”. Za Pažane je most izredno pomemben.

Paški most, vrata otoka Paga

Ko so leta 1968 odprli Paški most, je otok Pag začel doživljati turistični preporod. Preko Paškega mosta se namreč vsako leto valijo kolone vozil, ki odkrivajo “mesečev otok”. Za Pažane...

Preberi več