Compare Listings

Jugovzhodni del

Plaže na Pagu – 1. del

Če pridete na otok Pag preko Paškega mostu, se boste s prvimi plažami na otoku srečali že po nekaj kilometrih. Tukaj so kraji: Miškovići, Dinjiška, Vlašići, Smokvica, Povljana, Košljun in Proboj, vsak s svojim lepim in posebnim mestom pod soncem.

Plaže na Pagu – 1. del

Željni prvega kopanja se boste morda ustavili že v prvih vasicah. Veseli in razposajeni kopalci, ki uživajo v osvežujoči morski vodi, vas lahko zlahka pritegnejo k posnemanju.  Vse plaže v tem delu so čiste in urejene, nekaj izredno lepih in relativno redkih peščenih plaž na Pagu najdete prav tu. Plaže, razen v Vlašićih, ki je v zavarovanem zalivu,  so obrnjene proti odprtemu morju, kar pomeni, da imajo še bolj čisto in bistro vodo, kot ostale na otoku. Največji kraj je Povljana, ki je zlasti v zadnjih letih precej polepšala in posodobila svojo ponudbo, z velikimi posluhom za goste. Zelo obiskani so Vlašići s svojo peščeno plažo.

Tukaj so kraji: Miškovići, Dinjiška, Vlašići, Smokvica, Povljana, Košljun in Proboj, vsak s svojim lepim in posebnim mestom pod soncem.

Miškoviči imajo lepe in mirne plaže, primerne za otroško igro, obliva pa jih čisto in bistro morje. Na njih je droben prod.

Dinjiška je v plitvem zalivu z veliko samotnimi plažami na jugu otoka. Še vedno so vidne nekdanje soline iz časa francoske uprave.

 • Mestno plažo Dinjiška so v zadnjem času lepo uredili. Ima precej igral za otroke ter športno igrišče. Tik ob cesti je parkirišče za 30 avtomobilov, do plaže je le 10 m, zato je tudi zelo zasedena. Dolga je 100 m in široka 10. Je večinoma prodnata, delno kamnita in delno zbetonirana.   Ima pomol za skakanje v vodo, nekaj klopi in koše za smeti. Ob plaži je restavracija.

GPS       44° 35′ 63″N in 15° 19′ 17″E

 • Dinjiška ima še eno mestno plažo – Pagar. Tudi ta je prodnata z rjavimi kamenčki in delno zbetonirana. Zaradi enostavnega dostopa, le nekaj metrov je oddaljena od parkirišča, in blagega nagiba, je zelo zasedena, rade jo imajo družine z otroki. Na plaži je WC in tuš ter marina. Ima tudi manjši pomol.

GPS        44° 35′ 9″N in 15° 18′ 6″E

Dinjiška, plaža

Vlašići se ponašajo z eno najlepših peščenih plaž na otoku, ki je prav idealna za družinski oddih.

 • Plaža je zelo priljubljena in je poleti precej zasedena. Od plačljivega parkirišča je 50 m do obale. Zaliv je miren in prostran, ob obali sta tudi dve gostilni, sposodite pa si lahko tudi čolne ali pedoline. Naravne sence na plaži ni veliko, nekaj je daje rastlinje nad njo. Sicer pa je ob gostilni na koncu zaliva prijetna trata v senci pod borovci, kjer lahko uživate ob branju knjige. V zaliv se lahko tudi pripeljete s plovilom, saj je na velikem pomolu tudi privez.  Pomol je idealen tudi za sončenje in skoke v vodo. Na plaži je tuš na žetone, v kiosku je sladoled in pijača. Morje je daleč v morje plitvo, s peščenim dnom, zato je idealno za otroške igre ter igre z žogo. V vodi so postavljeni tudi goli za vaterpolo. Na skrajnem robu je del za pse, saj na sami plaži psi niso zaželeni.

GPS       44° 32′ 00″N in  15° 21′ 17″E

 • Če se sprehajate ob obali, pridete do manjšega priveza za lokalne čolne. Od tam se pot dvigne v vas, z razgledom na zaliv. Pot poteka nad morjem, med drevjem lahko opazite potopljen čoln in še nekaj manjših zalivčkov za kopanje. Pot vodi še naprej do raznih apartmajev, ki imajo vsak urejen pristop do morja po stopnicah, zbetoniranimi in urejenimi prostori za sončenje.

  Vlašići, peščena plaža

Smokvica ima zelo lepo plažo, dostopna je tudi s čolnom z odprtega morja. To je mala, naravna uvala v bližini Vlašićev. Kdor si želi miru, čistega morja, tišine, lepih plaž in prijaznih domačinov, se bo tu počutil kot doma. Priljubljena je tudi med navtiki. S parkirišča v vasi se spustimo 30 m navzdol do obale. 400 m dolga plaža je iz drobnega proda, s pomola lahko tudi skačemo v vodo. Nekaj je naravne sence od grmovja in rastja nad klifi. Dno se počasi spušča, zato je primerna za družine z otroki. Na manjšem pomolu so  privezi za čolne.

 GPS     44° 31′ 78″N in  15° 18′ 64″E

Povljana je novo turistično mesto na južni strani otoka. V zadnjih letih so obalo zelo uredili, nasut je droben prod na plažah, morje ima peščeno dno. Zato je primerno za vse vodne športe in igre. je dostopna tudi z avtomobilom, uživali boste tudi navtiki. Ima več privlačnih plaž, na vsakem koncu mesta eno.

 • Povljana, plaža Perilo

  Perilo je priljubljena plaža na obrobju mesta, ob cerkvici Sv. Nikola. Parkirišče je tik nad plažo, do katere se spustite le par metrov po potki med travo. Na plaži je kabina za preoblačenje. Na travnatem platoju par metrov nad plažo nad plažo sta bar in lokal, kjer se lahko okrepčate in osvežite. Možna je izposoja pedolinov in čolnov, tudi takih s toboganom za otroke na njem. Pas plaže je širok nekaj metrov, nad njim se dviga nizek hribček z drevjem, ki daje nekaj sence. Plaža je peščena in primerna tudi za otroke. Dno se zelo počasi spušča in je odlično za igre v vodi. Plaža je zelo priljubljena. Na izposojo so tudi senčniki in ležalniki.

 • Dubrovnik je glavna mestna plaža. Je v prelepem širokem zalivu s čistim morjem. Nasut je droben prod, ob robu so zasajene palme, ki nudijo senco. Po nekaj metrih se morsko dno iz kamnitega in prodnatega spremeni v fino peščeno, kjer se lahko brez skrbi sproščeno igramo v vodi. Možna je tudi izposoja plovil in športnih rekvizitov. Plaža je široka, takoj za njo pa so ob promenadi gostinski lokali za osvežitev in okrepčilo, s hrano, pijačo in sladoledom, ter nekaj trgovinic z rekviziti za plažo in spominki. Parking je tik ob plaži. Na desnem robu je borov gozdiček, ki daje imenitno senco. Ob robu zaliva je lepo urejena promenada, ki povezuje obe mestni plaži.
 • Če nadaljujemo pot skozi gozdiček ob obali, prispemo v par minutah do predela, kjer je zdravilno blato. Morje je tu plitvo, namenjeno tudi pasjim ljubljenčkom.

  Povljana, plaža Dubrovnik

Košljun leži v majhnem zalivu na južni strani otoka, zaščiten pred vremenskimi vplivi. Njegove prodnate in peščene plaže niso nagnetene, zato boste na njih našli mir in sprostitev. Uživali bodo tako športniki kot tudi otroci. V Košljunu sta dve plaži:

 • Košljun, plaža

  Košljun, oziroma mestna plaža, je prodnata, s kamni in ima nekaj naravne sence. Dolga je 250 m. Del plaže je zbetoniran in obzidan. Nasuti so tudi drobni kamenčki. Ob plaži so apartmaji, zato je zelo zasedena. Parkirišče je v bližini. Ima tudi marino za čolne in pomol. V bližini je restavracija s hitro prehrano in javni telefon ter koš za smeti. Primerna je za družine. Ob plaži vodi lokalna cesta, večinoma je zasajena z borovci in zelenjem, tako, da je na nekaterih mestih prijetno senčnata. Nekaj je tudi klopc.  Dno je delno peščeno, delno kamnito. Na nekaterih mestih je nasut droben prijeten pesek.

GPS       44° 39′ 88″N in 15° 07′ 44″E

 •  Mirela je zaradi veliko naravne sence pod drevesi zelo priljubljena. Otroci bodo uživali, saj je dostop v morje preprost. Plaža je zbetonirana in prodnata. Ima tudi nekaj klopi in košev za smeti. Parkirišča so privatna, pri lastnikih apartmajev. S parkirišča je do plaže 50 m.

GPS       44° 39′ 76″N in 15° 08′ 22″E

Plaže v Goriški dragi  so dostopne samo s čolni. So samotne, mirne in prodnate, pa obenem lepe.

Proboj je majhna vasica blizu Košljuna, daleč od ponorelega sveta. Plaže vas bodo očarale z mirom, domačini pa s ponudbo domače hrane.

 • Proboj, plaža

  Do plaže Proboj se lahko pripeljete kar z avtom. Na novem betonskem pomolu je nekaj klopc in mizic, na starejšem pa je privez za čolne in ribiške ladjice. Tukaj lahko dobite čisto sveže ribe. Na sami plaži ni športnih in turističnih vsebin. Plaža je prodnata in se blago spušča v morje, primerna je tudi za otroke. Nekaj sence je ob obalo, pod drevjem, sicer pa je do bližnjih apartmajev le nekaj korakov. Domačini vsako leto plažo še izboljšujejo, z nasutim prodom, z betoniranimi pomoli, platoji za sončenje, zidanimi zidci, klopcami za počitek. Če iščete mir in sprostitev, ju je na tej plaži dovolj. Morje je prelepe barve, mirno in plitvo.

Še več lepih paških plaž najdete na teh povezavah:

Sorodni članki

Plaža Pupnatska Luka in Pupnat

Na otoku Korčuli, v zalivu Pupnatska Luka, se skriva ena izmed najlepših plaž na Jadranu. Plaža z istoimenskim imenom, torej Pupnatska Luka, se nahaja na južni strani otoka Korčula, najbližji kraj Pupnatske Luke pa je Pupnat (hrvaška enciklopedija: lokalno tudi Puknat).

Nadaljujte z branjem

Kraljičina plaža, Nin

Kraljičina plaža je najdaljša hrvaška peščena plaža. Ameriški turistično-medijski gigant Travel Channel je Kraljičino plažo v kraljevskem Ninu uvrstil med 100 najlepših plaž sveta. V neposredni bližini Kraljičine plaže je tudi največje najdišče zdravilnega blata na Hrvaškem.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka – plaže

»Tako različne, tako čudovite«. Tako nekako opišejo plaže v Veli Luki (otok Korčula) in njegovi okolici tuji turisti. V Veli Luki bodo svojo idealno plažo našle družine z majhnimi ali malo večjimi otroci. Pa tisti, ki želijo biti na plaži skorajda sami. Na voljo pa je npr. tudi mestna plaža, ki ob vrvežu ponuja številne vsebine. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.