Compare Listings

Južni del Paškega zaliva - okolica Paga

Plaže na Pagu – 2. del

Paški zaliv je obkrožen s 27 km prodnatih plaž, kjer je ena lepša kot druga. Samo okoli mesta Pag jih je kar 23.

Plaže na Pagu – 2. del

Paški zaliv je obkrožen s 27 km prodnatih plaž. Morje, ki priteče skozi Paška vrata, s tokom najprej oblije Barbate, nato se v Caski obrne navzdol proti jugovzhodu  ter v Pagu zavije nazaj proti Paškemu kanalu in ven iz zaliva. Tu je kopica prelepih plaž, samo okoli mesta Pag jih je kar 23. (0-13 in 23-31 na sliki).

Na njih boste lahko uživali v popolnem miru, se z otroci sproščeno in razposajeno zabavali, ukvarjali s športom, imeli na voljo moderne turistične vsebine in mestno ponudbo ali pa tudi malo avanturistično do njih pripluli s čolnom. Za prav vsakega in vsak okus bo zlahka moč najti ravno pravšnjo plažo. Tiste na vzhodni strani so prijetne tudi v poznopopoldanskem soncu, na zahodni strani je senca malo prej. Vse so dostopne tako peš, kot s kolesom ali avtomobilom, pri nekaterih je parking prav blizu.

Pag ima mnogo javnih plaž in precej neurejenih, prav tako čudovitih plaž, s prekrasnimi zalivi. Plaže so tudi na področju Bašace in Vodic. V Bašaci je več manjših plaž, ki zaradi zahodnega sonca ustrezajo predvsem popoldanskim kopalcem Pristop do plaže je izredno enostaven zaradi obalne ceste.

Mesto Pag, mestna plaža Prosika
 • Mestna plaža – glavna plaža mesta Paga je Prosika. Je široka in nekaj 100 m dolga, tako, da je na njej dovolj prostora za vse željne kopanja, sončenja in športa. Primerna je za družine, male otroke in tudi invalidne osebe. Ima modro zastavo. Na njej je droben prod, vstop v vodo je lahek, saj ni ostrega kamenja, morje se zlagoma spušča. Na voljo so športni rekviziti (pedolini, sandolini, skuterji, odbojka na pesku), ima pa tudi bogato gostinsko ponudbo sladoleda, hrane in pijače. Takoj za plažo je plačljivo parkirišče. Nekaj naravne sence dajejo zasajena drevesa in grmovnice, sicer pa si lahko izposodite tako senčnike kot ležalnike. Za plažo je postavljen tobogan, ki pa trenutno (2017) ni v uporabi. Do centra mesta je le nekaj korakov preko znanega paškega mostu ob skladišču soli in trgovinicah z drobnarijami za plažo.  Plaža je zelo priljubljena, v sezoni jo obišče tudi več tisoč kopalcev dnevno. Z nje je prelep razgled na Paški zaliv, Barbate in mesto Pag.

GPS 44° 26′ 28.965″N in 15° 2′ 51.593″E

 •  Mađarica se nadaljuje iz mestne plaže in je primerna za družine z otroki in mladino, na njej je tudi kiosk s hrano in pijačo. Je prodnata s položnim spustom v morje.

 GPS 44° 26′ 30.288″N in 15° 2′ 37.997″E

 •  Tri glave je primerna za vse starosti, lahko je dostopna. Je manjša, ozka in lepa prodnata plaža, ki sledi Mađarici. Ob njej raste trstičje za senco.

GPS 44° 26′ 40.767″N in 15° 2′ 29.5″E

 • področje Vodice ima precej raznolikih plaž – prodnatih in skalnatih. Prodnate so malo težje dostopne in so znotraj manjših zalivov. Sicer pa bodo uživali tudi majhni otroci, obalni del je plitev. Skalnati del pa je odličen za športne ribiče in potapljače. Na obali in blizu obale so zanimive skalnate tvorbe, do katerih se da plavati in opazovati morsko življenje.

Ob obali je nekaj pomolov za privez čolnov lastnikov apartmajev, za sončenje in skakanje v vodo. S ceste se spustimo 10 m navzdol do plaže, je široka nekaj metrov in prodnata in peščena. Ob steni, poraščeni s trsjem in travo, je tudi nekaj sence, zlasti popoldne. Dno se postopno spušča, primerna je tudi za otroke.

Na teh plažah bodo uživale vse generacije, saj je za vsakega nekaj. Na zbetoniranih ali kamnitih pomolih se da udobno sončiti, skakati v vodo. Potapljači in plavalci z masko lahko odkrivate priobalni morski živelj, otroci se lahko igrajo v pesku in v plitvi obalni vodi. Kar nekaj sence je pod trstičjem, ki raste na zanimivih skalah nad plažo. lastniki bližnjih apartmajev so večinoma lepo zbetonirali stopnice za dostop na plažo in uredili tudi nekaj terasic za sončenje ter kamnitih zidov. V bližini je hotel, kamor se lahko greste osvežit v bar. Za raziskovalce pe je potep po obali prav navdušujoč. Zanimive skalne tvorbe, zglajene od soli in vetra, so osupljivih  oblik in prelivajočih barv. Od tu je prelep pogled na Paški zaliv, ki od tukaj deluje kot veliko jezero ter na mesto Pag, oddaljeno le pol ure obalnega sprehoda. Marsikje je nasut pesek, tudi v morje lahko gremo brez težav.

Plaža Vodice, pomol
 • Med plažama Vodice 1 in 2 je še plaža Tartanovo. To je krasna prodnata plaža z zelenomodrim morjem s plitvim delom in betonskim večjim pomolom za sončenje. Ob obali je senčnat del, primerna je za družine in majhne otroke.
 • Marijanovo je plaža s prijetnim prodom in urejenim dostopom do morja. Je pod apartmaji ob cesti in je od centra Paga oddaljena 3 km. Lastne sence nima, razen pod zelenim trstičjem, ki raste po hribčku pod cesto.
 • Janječe vode je nekaj km oddaljena iz mesta Pag, je pa lahko dostopna z avtom, kolesom ali peš iz apartmajev ob zgornji cesti. Kot večina plaž, je tudi ta prodnata in primerna za družine.

 GPS 44° 28′ 0.498″N in 15° 1′ 4.682″E

 •  Kozlinjak je manjša prodnata plaža, ob robu je nekaj dreves za senco, na obali pa nekaj skal. Primerna je tako za družine kot majhne otroke. Najdete jo blizu predela Bošana.
 • Bošana – plaže v tem predelu so od Paga oddaljene le četrt ure vožnje z avtom. Še nedolgo tega so na tem predelu zasadili hrastov gozd. Morje je tukaj malenkost hladnejše zaradi izvira vode. S ceste, kjer je manjše parkirišče, se po potki in med travami spustimo do morja, zalivček na eni strani zapira skalnata stena. Plaža ima ozek prodnat del za sončenje, naravne sence ni. Nekaj je daje velika kamnita skala na robu zaliva in nekaj dreves v obliki grmov. Ta predel je zelo fotogeničen, saj je polno skalnih skladov, zaobljenih od delovanja vode in vetra. Primerna je tudi za otroke. Na tej plaži ni dodatnih vsebin.  Kamenčki so drobni, v vodo lahko gremo bosi. Plaža je mirna, morje prelepe barve, redko je polno zasedena. Plavamo lahko tudi do večje skale v morju, s katere lahko skačemo v vodo.

  Plaža Dubrava
 •  plažo Dubrava – Hanzine z ozkim prodnatim pasom večjega zaliva obkroža gozd, primerna je tudi za majhne otroke. Parkiramo na enem od manjših parkirišč ob cesti, ki vodi skozi hrastov gozd. Do plaže se spustimo po peščeni potki skozi trave.

Naslednje štiri plaže  (Rozin Bok, Konjsko, Sveta Marija, Sveti Marko) ležijo blizu skupaj, pod cesto, ki povezuje Pag in Sv. Duh, blizu 15. poldnevnika. Vsaka ima svoj zaliv, večji ali manjši, vse imajo drobne kamenčke in prekrasno zeleno morje. Tisti, ki imajo čolne, jih radi obiskujejo, na nobeni pa ni pretirane gneče, saj so od večjih naselij malo odmaknjene. Zato boste uživali v miru in izjemni barvi vode, katera je najlepše vidna z vrha, s ceste ali še višje, z bližnjega Sv. Vida, najvišjega vrha otoka. Vse so primerne tudi za otroke in igre v vodi.

 • Rozin Bok leži v prekrasnem širokem zelenomodrem zalivu pod cesto. Do nje se spustimo po potki med travami. Obala je prodnata z drobnimi kamenčki, morje se počasi spušča. Odlična je za igre v vodi in šnorkljanje. V vodi je nekaj večjih skal, do katerih lahko plavamo. Plaža leži pod hribčkom, ki popoldne daje prijetno senco.
 •  Konjsko ima prav tako svoj zalivček pod cesto, do katere se spustimo po manjšem hribčku. Tudi ta plaža je prodnata, lepe barve in z blagim naklonom.
 • Sveta Marija – blizu 15. poldnevnika, tik ob cesti je ljubka plaža z majhnim rtom na sredi. Je enostavno dostopna, prodnata, primerna tudi za majhne otroke. V tej okolici raste zaščiten hrastov gozd.

GPS       44° 28′ 38.202″N in 15° 0′ 19.569″E

 • Sveti Marko – malo naprej je večja, zelo privlačna prodnata plaža, z lepim pogledom na Paški zaliv. Morje se polagoma spušča, primerna je za družine in tudi majhne otroke.

 GPS       44° 28’52.973″N in 15° 59′ 56.086″E

 •  Hričinac je izredno lepa plaža z zelenomodrim morjem in položnim vstopom v vodo. Ima nekaj metrov širok pas prodnatih kamenčkov in peska, nad njo se vzpenja klifnata stena do ceste Sv.Duh-Pag. Do plaže se je potrebno spustiti po uhojeni potki med travami. Do nje pa je možno priti tudi s čolnom, zato je le redko prazna. Na njej ni sence in turističnih vsebin, zato pa lahko uživate v miru in kristalno čisti vodi. Primerna je tako za otroke, kot tudi za pare in družine.
 •  Filino je manj obljudena, manjša kot Hričinac, dostopna tudi s čolnom. Najlaže pridemo do nje po lokalni cesti Pag-Sv.Duh, blizu 15. poldnevnika. S strani  od plaže Sv. Duh je običajno lokalna cestna zapora, mimo katere pa se da peljati.  Pogled s ceste na turkizno morje v zalivu z rdečkastimi klifi nas bo prevzel. Plaža je res prelepa, ni natrpana, saj je treba avto pustiti ob cesti in se po eni od potk peš po rdečkasti zemlji, poraščeni s travo in trsjem spustiti kakih 40 m navzdol do obale. Potke so dobro uhojene, niso pa primerne za starejše. Posebnost plaže so sladki izviri mrzle in čiste pitne vode, tako, da lahko na njej uživamo ves dan. Plaža je zelo fotogenična, precej široka, z velikimi ploščatimi kamni, ob robu raste drevje in grmovje, ki nudi nekaj sence čez dan, popoldne pa se zaradi strmo dvigajočega hriba  kmalu začne delati senca. Zaliv je precej širok in nudi dovolj zasebnosti. Plaža je prodnata, s ploščatimi kamni in kamenčki. V vodo je enostavno priti, z masko pa lahko odkrivate čisto ob obali pestro morsko življenje. Primerna je za pare in otroke. Na robu zaliva, za skalami, je priljubljeno mesto za kolonijo galebov, ki so zlasti proti večeru precej glasni. Na plaži ni turističnih vsebin, nudi pa mir in dobre pogoje za šnorkljanje. Ker je nanjo potrebno peš ali s čolnom, ni pretirane gneče, zato v velikem zalivu ne bo težko najti mesta za sončenje

GPS       44° 29′ 30.668″N in  14° 59′ 22.097″E

Plaža Filino

Tudi na drugi strani zaliva boste naleteli na »divje«, prečudovite, samotne plaže z ogromnimi kamnitimi ploščami in skulpturami. Vsi zalivčki so malenkost težje dostopni, saj je potrebno z mestoma slabše vzdrževane makadamske ceste, ki vodi iz mesta Pag, spustiti po grobem kamenju tudi do 100 m. Sence ni, naravna lepota in mir pa odtehta trud z dostopom.

 • Mali Zaton – do nje lahko pridete samo s čolnom. Je na drugi strani Paških vrat. Okolica plaže je kamnita, sama plaža pa ima prod. Morje se kar kmalu spusti globlje kot je stojna višina. Plaža je primerna za tiste, ki ne marate gneče in imate radi več zasebnosti. Sence na plaži ni.

GPS       44° 28′ 15.712″N in 15° 3′ 15.694″E

 • Veli zaton – Tako kot sosednji mali Zaton, tudi do te plaže nje lahko pridete samo s čolnom. Je že na drugi strani Paških vrat. Plaža je primerna za tiste, ki imate radi več zasebnosti. Sence na plaži ni. Okolica plaže je kamnita, sama zalivček s plažo pa je prodnat. Po kamniti potki se lahko vzpnete na manjši hribček nad plažo in se razgledate po Paškem zalivu. Morje se kar  kmalu spusti globlje kot stojna višina. Plavanje je zelo prijetno, saj nas obkrožajo ribice, če imamo s seboj masko, bomo na tej plaži še posebej uživali. Nekaj sence dajejo skale nad nami, zahajajoče ga sonca pa na tej strani boste videli.

GPS       44° 28′ 7.333″N in 15° 3′ 42.267″E

 • Ploča je na robu Paških vrat. Manjša prodnata kamnita plaža. Dostopna je peš s ceste ali s čolnom.
 •  Bele stene je divja nudistična plaža, delno kamnita, delno prodnata. Primerna je za tiste, ki si želijo miru. Dostopna je s čolnom ali peš s ceste ali ob obali.

 GPS       44° 28′ 19.24″N in 15° 2′ 42.323″E

 • Mali Bok in Veli Bok. Cesta, ki pelje iz centra Paga do svetilnika ob Paških vratih, ima na sredini manjše parkirišče. Od tam se spustimo po dobro vidni, občasno precej strmi  in široki poti kakih 100 m navzdol do krasnega velikega rdečkastega prodnatega zaliva, z več manjšimi zalivčki. Na plaži ni lastne sence, sonce je na tej strani zaliva najdlje. Ta plaža je zato najbolj obiskana prav popoldne.  Nad samo plažo je s travo in trstičjem poraščeno pobočje, ki ga prekinjajo zanimivo oblikovane zglajene skale. Na tej izredno priljubljeni plaži boste vedno našli zalivček, ki je prav vam najbolj pogodu. Plaža je relativno široka, delno peščena, delno prodnata, za v vodo pa le na redkih mestih, kjer so ostrejši kamni,  priporočamo copate, sicer pa je v vodi pesek in ploščati kamenčki. Primerna je tudi za otroke. S plaže je krasen pogled na drugo stran zaliva in najvišji vrh otoka, Sv. Vid.
 • Rikova kotica je manjša plaža pod rdečkastimi stenami, ki se dvigajo vse do ceste, ki vodi iz centra Paga do svetilnika ob Paških vratih. Do nje se je potrebno spustiti kakih 100 m ali pa jo obiskati s čolnom. Na plaži ni sence, razen pod skalnimi previsi, zato je tu čez dan precej vroče. Skoraj do plaže raste zeleno trstičje in nekaj trave.

GPS       44° 27′ 43.738″N in 15° 2′ 48.194″E

 •  Bašaca – na tem območju je nekaj manjših plažic, ki so enostavno dostopne zaradi same prometnice ob morju. Privlačijo turiste, ki se radi dalj časa sončijo in kopajo, tu je tudi nekaj gostinske in športne ponudbe. Plaža je posuta z drobnim prodom in prijetna za sončenje ter kopanje.

GPS       44° 27′ 16.942″N in 15° 3′ 3.489″E

 •  Vila Jerka je urejena  in dobro obiskana plaža pri hotelu Belvedere. Na njej je še pozno popoldne sonce, za razliko od plaž na zahodni strani zaliva. Dostopna je tudi z avtom. Ima droben prod.

GPS       44° 27′ 1.943″N in 15° 3′ 10.596″E

 

 

Še več lepih paških plaž najdete na teh povezavah:

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem