Compare Listings

Osrednji del otoka - okolica Novalje

Plaže na Pagu – 3. del

Med mesti na Jadranu, ki izstopajo s svojimi čudovitimi naravnimi plažami, je gotovo Novalja z okolico.
Plaže v tem delu so zelo široke, prodnate ali peščene, še posebej so zato primerne za družine z otroki.

Plaže na Pagu – 3. del

Novalja z okolico s svojimi čudovitimi naravnimi plažami izstopa med množico prekrasnih paških plaž. Kamorkoli se boste namenili, boste v krogu 1 – 3 km našli svoj prelep kotiček pod soncem. Vse plaže imajo čisto morje z odličnim dostopom vanj. So zelo široke, prodnate ali peščene, še posebej so zato primerne za družine z otroki. Tu so mesta in naselja: Novalja, Gajac, Mandre, Šimuni, ki gledajo na odprto morje, ter Stara Novalja v Novaljskem zalivu in Caska na koncu Paškega zaliva.

Novalja je največje mesto na Pagu in dobesedno živi od turizma. Največ denarja ji prinašajo bližnje Zrće, predvsem zaradi žurerskih zabav. Plaže so tukaj dobro oskrbovane, prijetne za kopanje in sončenje, vse so primerne tudi za otroke.

 • Lokunje je mestna plaža Novalje in dobro obiskana. Južni rob novaljskega zaliva je prodnat, voda je plitka in topla. Ker ima zelen rob, je zelo prijetna.  Ob promenadi so zasajene palme in cvetje. Pred hotelom je nekaj slamnatih senčnikov, na plaži je tudi nekaj gostinske ponudbe. Med morjem in sprehajalno potko ob zalivu je širok pas drobnega nasutega proda za sončenje, morje pa se počasi spušča, zato je primerno tudi za otroke. Če nadaljujemo pot iz nekaj minut oddaljenega mestnega centra ob zalivu, prispemo do gozdnatega zelenega dela s senco in športnimi ter gostinskimi vsebinami. Blizu je tudi otroško zabavišče.

  Novalja, plaža Lokunje
 • Novalja ima še nekaj plaž na zahodnem delu mesta. So urejene, precej široke in prodnate. Ob robu plaže, kjer so nasute večje skale in poravnan droben prod, je zbetonirana sprehajalna pot iz samega centra mesta,  namenjena tudi sončenju. Tu so plaže Škrape, Ploče, Lokvica. Naravne sence tukaj ni, je pa več miru kot na glavni mestni plaži.
 • V Novalji je tudi majhna plaža Vrtić, blizu je gozdiček, sicer pa nima sence.
 • Novalja, plaže Babe

  Babe leži zahodno od Novalje. Med vsemi novaljskimi plažami je ta najplitvejša in najtoplejša. Ozek obalni pas je iz drobnih kamenčkov. Na njej boste našli tudi nekaj gostilnic in možnosti rekreacije. Na sami plaži je postavljen tudi namizni nogomet in pikado. Pred plažo je veliko parkirišče, delno v senci borovcev. Plaža ima en večji ter en manjši zaliv, dostop v morje je na nekaterih mestih malo neroden zaradi ostrejših večjih kamnov in morskih ježkov, ki kažejo, da je voda zelo čista. Ker je ta plaža precej priljubljena, saj je dostopna je tudi peš (iz centra Novalje je 10 minut hoje), pa bi pričakovali, da bo na njej več turističnih vsebin in lepše urejen dostop v vodo.

Plaža Braničevica – Gajac je v neposredni bližini plaže Straško in Novalje. Je zelo dolga, z nekaj gostinske ponudbe, več turističnih vsebin pa najdete v zaledju, v naselju Gajac.

 • Gajac

  Plaža Gajac je lepa, s prodom in mivko, vendar brez vsake sence. V neposredni bližini pa je nasad borovcev in trava, primerno za počivanje v senci. Na plaži je tudi vodni tobogan, izposojajo vodne skuterje in turiste vozijo z vodno banano ali padalom. Za vodo priporočamo plavalne copate, saj je precej morskih ježev, kajti voda je zelo čista. Plaža je precej popularna, saj je blizu večjih naselij.

Straško je južno od Novalje, v 1,5 km širokem zalivu.

 • Straško ima kratek kamnit dostop do morja, ki mu sledi peščeno dno. Plaža je izjemno priljubljena tudi zato, ker je celotna obala poraščena z gozdom bora in črnega hrasta, zaradi česar je senca gosta in prijetna. Od leta 2004 ima plaža tudi Modro zastavo. Je plaža za družino, za družine z majhnimi otroci, dostopna tudi invalidnim osebam. Poskrbljeno je vse za športne aktivnosti, ki si jih zamislite. Zraven plaže je eden najbolj znanih in najlepših kampov na Jadranu, kamp Straško. Del je namenjen tudi nudistom, sicer pa je tu bogata gostinska, zabavna in športno-rekreacijska ponudba. Zaradi urejenih sanitarij in sence je v avtokampu vedno veliko tudi zunanjih kopalcev (vstopnina). Za mnoge je prav plaža Straško najboljša na otoku.

  Straško, plaža v kampu

Mandre so ljubko raztegnjeno naselje z manjšim pristaniščem, ki se iz centra z nekaj bari in gostilnami, ki jih le pas ceste loči od plaže in obale, širi navzgor in navzdol ob obali. Tu je nekaj km plaž, ki se nadaljujejo ena v drugo, tako kot se vrstijo majhni in večji zalivčki. Ker so si načeloma zelo podobne, jih bomo opisali kar na enem mestu. Morje je v Mandrah izjemno čisto, morda najbolj na celem otoku, prelepe zelenkaste in modrozelene barve. O čistoči morja pričajo tudi morski ježki, ki si za bivanje izberejo na splošno le najčistejše morje. Vendar brez bojazni, s plavalnimi copati (ki jih prodajajo tudi v obalnih trgovinicah) je dostop v morje netežaven, nekaj metrov od obale, kjer se dno poglobi, pa niso več moteči.

Ob obali je cesta in promenada, kjer so številni lokalčki,  ki nudijo pijačo in osvežitev. Tik ob cesti so številni zalivčki in plaže. Vse so zbetonirane, široke nekaj metrov, nekaj je tudi pomolov za skakanje v vodo in sončenje. Na več mestih so stopnice v morje. Zaradi izredno čistega morja je na večinoma kamnitem in peščenem dnu precej morskih ježkov, zato priporočamo plavalne copate.  Sončni zahodi so v Mandrah eni od lepših na Pagu. Plaža je primerna tudi za otroke,  ki se v plitvih zalivčkih lahko varno igrajo. Naravne sence ni.

Mandre
 • Plaže se imenujejo Lanterna 1 in 2, Mandre 1-12, Angelica in Mala Mandra / Mandrica. Plaže so večinoma široke le nekaj metrov, vendar se zaradi dolžine obale množica ljudi porazdeli in si lahko vsak najde svoj najljubši prostor. Del plaž je zbetoniran in poravnan, tako, da je prijeten za sončenje. Sence na plaži ni, nekaj je dajejo le betonski zidovi ob lokalih ali ob cestnem robu ter nekaj dreves v globljih zalivih. Za otroke je blizu sladoled, za odrasle pa nekaj kavarnic tik ob cesti, s pogledom na morje. Za zabavo je poskrbljeno z napihljivo ogromno aqua zone blazino, virom zabave za otroke in odrasle. Malo izven samega centra, pred pristaniščem, je otroški park s trampolinom, za glavno trgovino pa otroško igrišče z igrali. Tudi na drugi strani centra, je blizu galerije manjši park z gugalnicami.
 • Zvečer je tu promenada, na eno stran vodi do novega naselja Mala Mandra (v smeri Šimunija), lepo urejenega. Tu je široka kamnita in zbetonirana plaža, ob njej so borovci za senco, ter nekaj slamnatih senčnikov in ležalnikov, napnete si lahko tudi gugalno mrežo. Dostop v morje je enostaven, tudi s stopnicami in lestvijo za skakalce v vodo s pomola. Tu je tudi igrišče za otroke.
 • Mandre, novi del, plaže

  Na drugo stran od pristanišča – Lanterna – (smer proti Novalji) pa je ob lepi sprehajalni poti z oleandri in cvetočim grmičjem veliko novih apartmajev, ki imajo praktično vsak zbetonirano plažo in lep dostop do morja, tudi nekaj kamnitih pomolov je v morje. Na plaži je nasut droben lep prod. Tu je tudi kiosk s hitro hrano, pekarniškimi izdelki ter bar. Kakor se nehuje naselje, tako tudi plažice postajajo vedno bolj kamnite in manj obljudene.  

 • Girenica je dostopna po slabši kolovozni cesti iz Mander in Kolana. Ima manjši parking, na obali je tudi gostilna. Plaža je v večjem zalivu pod hribom z ozkim obalnim pasom, obdanim s kamnito ograjo. Na drugi strani ograje je poraščena z drevjem in makijo, vendar na sami plaži sence ni. Na plaži ni dodatnih vsebin. Morje je čisto, na plaži pa ni gneče. Ima tudi nekaj manjših kamnitih pomolov v morje z nasutimi drobnimi kamenčki, ki je prav tako na obalnem delu plaže.

Plaže okoli Šimunija  priporočamo navtikom, so pa južno od naselja Mandre. Tukaj je zelo znana in odlično urejena ACI Marina Šimuni, zgrajena v naravnem zalivu, ki se globoko zajeda v kopno, zato je tudi izredno varna pred valovi. Zgodaj zjutraj boste naleteli na ribiče, ki pridejo z ribolova. Dostopne so z vozili.

 • Šimuni, kamp

  zraven je avtokamp Šimuni, zgledno lepo urejen in konkurenca Strašku, nima pa toliko dreves, ki bi dajala senco. Plaža je izredno lepa, mivkasta in prodnata. Poskrbljeno je za zabavo in vse vodne športe. Šimuni so idealni za družinske počitnice, kopanje in sprehode na prekrasnih plažah. Kamp in marina so približno km oddaljeni od vasice.

 • Šimuni, plaža med marino in avtokampom je ena lepših na Pagu. V širokem zalivu je prekrasno modrozeleno morje z mivkastim dnom in drobnimi kamenčki, Obala je lepo urejena, z nasutim drobnim prodom. Obkroža jo borov gozdiček, kjer je vedno na pretek sence in dovolj prostora za vse številne kopalce, ki to plažo radi obiskujejo. Če imate visečo mrežo, jo boste tukaj imeli kje napeti. Šumenje borovcev in morja vas bo še dodatno sprostilo med branjem knjige in počitkom. Na plaži je nekaj lokalov za okrepčilo in osvežitev. V smeri proti marini je tudi nekaj skritih kotičkov za nudiste, pa tudi pasja plaža je tam. Parking je za gozdičkom, le nekaj deset metrov oddaljen od plaže.

  Šimuni, plaža (ob kampu)

 Vasica Caska je dala ime plaži Caska, ki zaključuje Paški zaliv. Vas Caska je znana po legendi o potopljenem rimskem mestu, ki je potonilo zaradi potresa v 4. st. Leži vzhodno od Novalje v smeri proti vasicam v Barbatih, najbolj kamnitem delu otoka. V Caski je precej apartmajev čisto na obali, nekateri imajo urejen tudi majhne pomole. V bližini je markanten visok okrogel stolp iz 19. st., ki je služil spremljanju lova na ribe, predvsem tune.

 • Caska, plaža

  plaža Caska bo kot nalašč za tiste, ki imajo radi mir in položen dostop v morje, sploh za majhne otroke je idealna. Plaža je prodnata, le na zahodnem delu zaliva je v morju nekaj kamnitih plošč. V daljavi se vidi Velebit, na obali pa je tudi nekaj bifejev, kiosk s sladoledom in hitro hrano ter rekreativne vsebine. Če boste ostali do večera, ko se že vse umiri, se vam bodo morda radovedno približali galebi in si tudi izprosili kak grižljaj hrane. V neposredni bližini plaže se na morskem dnu še vedno najdejo ostanki nekdanjega rimskega mesta, ki se je potopilo v potresu v 4. st. Tam se dno tudi strmeje spušča. Zaliv je širok, na plaži ni lastne sence. Skoraj do plaže se lahko pripeljete z avtom. Plaža sama ni med najbolj urejenimi na Pagu, je pa precej priljubljena.

          GPS       44° 32′ 59.521″N in 14° 55′ 8.725″E

 Zrče so na zahodni strani Paškega zaliva in le nekaj km JV od Novalje, od koder vozi tudi avtobus.  Ta plaža je med glavnimi atrakcijami na otoku.

 • Zrće

  Prelepa drobnoprodnata plaža Zrće je morda najbolj znana na otoku, saj je najlepša in najbolj atraktivna novaljska plaža. Je prostrana in široka peščena plaža, na višku sezone jo obišče tudi več tisoč kopalcev dnevno. Globina kar hitro narašča, vendar je tudi za otroke zelo prijetna. Na tej prelepi plaži vam ne bo nikoli dolgčas. Čez dan je tu priljubljena plaža, ponoči pa se prelevi v glavno žurersko središče na Pagu, zlasti v nočnih urah, ko se bari prelevijo v nočne lokale. Parking je ob plaži in je plačljiv. Na plaži je veliko lokalov s pestro ponudbo hrane in pijače. Na voljo je veliko športnih aktivnosti, na plaži so senčniki. Tu boste našli vse vsebine, ki jih potrebujete: senčnike, ležalnike, ponudbo hrane in pijače, športni center, bungee, ski lift, športne rekvizite, masažo, kabine za preoblačenje, WC, glasbo, in pa, seveda, krasno peščeno plažo v širokem zalivu. Morje je tu čudovito modre barve, pogled pa vam nese vse do Metajne in proti mesti Pagu na drugi strani Paškega zaliva. Za veselje v vodi in rekreacijo je poskrbljeno z izposojo vodnih skuterjev, čolnov, pedolinov, na voljo je tudi vodni tobogan.  Za okrepčilo so v bližini manjši bifeji, biljard, pa tudi igrišče za odbojko. Plaža ima visoko priznanje glede urejenosti po strogih evropskih  kriterijih, modro zastavo, ki jo krasi od leta 2003. Ponaša se tudi z nazivom najlepše in najbolj urejene plaže na Jadranu. Tu so tudi 4 klubi: Noa, Papaya, Kalypso in Aquarius, kjer se vedno nekaj dogaja. Za goste imajo kopico majhnih bazenčkov, mrež, barov, posebne ponudbe in animacijo. Čez dan delajo kot kavarnice, ponoči pa se spremenijo v bare in diskoteke. Nočno življenje bogatijo razni pevci in DJ z domače in svetovne glasbene scene. Zabavate se lahko 24 ur dnevno. Največ to plažo obiskujejo mladi s celega sveta, čez dan pa priljubljena tudi med družinami. Če si želite predvsem miru, pa ta plaža ni za vas, zlasti ne v sezoni, saj je tu vedno precej glasna glasba in direndaj. Pozno popoldne in zvečer je vstop brezplačen, sicer pa pobirajo vstopnino in parkirnino (12 kun). Do plaže Zrće lahko pridete tudi z avtomobilom, sicer pa do plaže in s plaže vozi tudi avtobus in taksi.

  Zrće, zaliv
 • Katarelac je plaža blizu Novalje in turističnega naselja Gajac. Najdete jo v naslednjem zalivu od Zrć. To je prostrana, prodnata z lepim dostopom v morje. Kot vse na tem koncu, je tudi ta čudovita, z zelo drobnim prodom, skoraj že peskom. Na plaži ni lastne sence, morje pa je prekrasne modre barve in odlično za igre v vodi, saj v njej ni ježkov ali kamenja. primerna za družine z otroki. Trenutno je plaža zaprta.
 • Plaža Prnjica leži v naslednjem plitvem zalivu od Zrć in plaže Katarelac. Kot vse na tem koncu, je tudi ta čudovita, z zelo drobnim prodom, skoraj že peskom. Na plaži ni lastne sence, morje pa je prekrasne modre barve in odlično za igre v vodi, saj v njej ni ježkov ali kamenja. Trenutno je plaža zaprta.
 • Ime plaže Čista  vam pove vse. Ponaša se s čisto modrikasto-zelenkasto vodo in vas ne bo razočarala.  Leži v bližini mesteca Kolan in popularne plaže Zrće, vendar popolnoma brez norih after partijev. Je ena od bolj priljubljenih, saj je izredno lepa, z drobnim prodom in finimi okroglimi kamenčki ter školjkicami. Nima sence, lahko pa si najamete ležalnik, senčnik, čoln, pedolin. Velik bistro nad plažo nudi pijačo in hrano ter sladoled za osvežitev. Ima velik plačljiv parking. Morje je čisto in prelepe barve, prekrasen je tudi pogled na celoten Paški zaliv in Barbate. Primerna je za otroke in igre v vodi, peščeno dno je brez kamenja in se počasi spušča. Če nadaljujete nekaj 100 m ob obali proti plaži Sv. Duh, pridete do zanimivega dela, kjer se meša s slano vodo sladka, blizu je izvir in okoli njega je bujno rastje. Tu se radi zbirajo tudi galebi. Zraven je še manjši bar s senčniki. Kopalci jo imajo zelo radi.

GPS       44° 31′ 54.332″N in 14° 56′ 12.995″E

Plaža Čista
 • Sveti Duh. Med Pagom in Zrćami se nahaja prelepa mivkasta in prodnata plaža Sveti Duh, ki je dostopna tudi z avtomobilom. Zadnja leta je plačljiva (5 kun), ni pa naravne sence. Posebnost te prekrasne paške plaže je, da ima edina peščeno morsko dno. Pesek je mehak, droban in zelo prijeten, zato jo priporočamo družinam z otroci. Plitvina sega  celo petdeset metrov od obale. Plaža je med bolj popularnimi, prostora pa je za vse kopalce dovolj, saj se plaža razprostira precej daleč ob zalivu. Je lahko dostopna po asfaltni cesti, saj je tu tudi kamp Sv. duh. Morje je čisto in toplo, z drobnim prodom in peskom, primerno tudi za družine z otroki, saj ima lahek dostop v morje, dno se zlagoma spušča. Ima nekaj metrov širok pas nasutega proda za sončenje. Na plaži sami sence ni,  je pa za njo rastje trstike in nekaj gostinske ponudbe znotraj kampa.  Plaža je primerna za vodne športe, zabavo in igro, saj je dno peščeno in brez ježkov.

                GPS       44° 30′ 29.952″N in 14° 58′ 9.175″E

  Stara Novalja je zrasla v drugem čudovitem zalivu na severozahodnem delu otoku, zaščitena pred južnimi in severnimi vetrovi. Tu je nekaj prelepih plaž. Od Novalje je oddaljena le nekaj km.

 • Planjka (Trinćel) leži na JV obali zaliva Stare Novalje. Od leta 2004 se ponaša z modro zastavo, znakom odlične urejenosti in pogojev. Ima tudi dve priznanji Hrvaške turistične organizacije ter gospodarske zbornice za najlepšo ter najbolj urejeno plažo na Jadranu. Je mivkasta, topla in plitka, še posebej primerna za družine z otroci. Ima tudi odlično gostinsko ponudbo ter rekreacijske možnosti. Večina hiš oddaja tudi apartmaje, tista ob obali imajo vsaka svoj kos lepe mivkaste plaže. Plaža je od ceste ločena s pasom drevja in grmovja, ki ji daje tudi nekaj sence. Možna je izposoja ležalnikov in senčnikov. Na plaži je tudi nekaj lokalov z gostinsko ponudbo. Plaža je zelo lepa, velika in zelo priljubljena. V vodi se lahko brezskrbno igrate, saj v njej ni kamenja in strmih nagibov. Lokali so prijetno urejeni, izposodite si lahko tudi športno opremo in rekvizite. Na plaži je tudi tobogan.

  Stara Novalja, Planjka – Trinčel
 • če nadaljujete ob vzhodni strani zaliva, se vrstijo številne mini plažice ob obalnih apartmajih. Ob obali je speljana pot, ki vodi mimo večih pomolov, s katerih lahko tudi skačete v vodo. Veliko je sence, zbetoniranih ploščadi, dostopi v vodo so urejeni s stopnicami, lestvicami ali uravnavami. V vodi je večinoma pesek.
 • Plaža Jadra

  plažo Jadra najdete v bližini Stare Novalje. Priljubljena je med tistimi, ki gredo v morje radi počasi in zlagoma in po drobnih kamenčkih, pa tudi med tistimi, ki radi skačejo s skal globoko v morje. Oboje najdete tu. Ima urejeno plačljivo parkirišče ter senčnike na zbetoniranem in s peskom posutim platojem za sončenje. Nekaj sence daje tudi betoniran zid. V morje se v dva manjša zalivčka spustite po zbetoniranih stopnicah. Morje je lepe zelene barve. Zanimiva je tudi manjša votlinica, spodjedena v klif na robu zalivčka. Tu je idealno mesto za potapljanje z masko, saj je bogat podvodni živelj. Ker leži na skrajnem nezaščitenem koncu osrednjega dela otoka, je tu lahko ob burji zelo valovito.  Na plaži je kiosk s hitro hrano in WC.

Še več lepih paških plaž najdete na teh povezavah:

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem