Compare Listings

Za umirjene družinske počitnice

Vlašići; peščena plaža privlači

Vlašići so tiha in mirna vasica, primerna predvsem za družinski turizem; čisto morje, peščene in prodnate plaže nudijo otrokom odlična mesta za igro in varno kopanje.

Vlašići; peščena plaža privlači

Nasploh pa zaliv v Vlašićih slovi po eni izmed najlepših peščenih plaž na otoku Pagu.

Vlašići ležijo na skorajda samem skrajnem jugu severnodalmatinskega otoka Pag, blizu zaselka Smokvice, od večjega kraja, Povljana, pa so Vlašići oddaljeni le 15 kilometrov. Tudi mesto Pag je od Vlašićev oddaljeno le 15 kilometrov, nekoliko več, okrog 40 kilometrov južneje pa leži regijsko središče, svetovno znan, Zadar.

Za tiste najbolj radovedne dodajmo še, da je do znamenitih slapov Krke točno 100 kilometrov, Plitvička jezera pa so na pol poti do Zagreba, ki je od Vlašićev oddaljen 300 kilometrov.

Sama vasica Vlašići je, vsaj z zornega kota povprečnega turista, razdeljena na „star in nov del“. Star del, če ga pač tako imenujemo, je od same obale oziroma največje plaže oddaljen kilometer ali dva. Tam je center vasi: cerkev sv. Jeronima z majhnim trgom, trgovina z najnujnejšimi živili, stare kamnite hiše ob katerih vidimo dobrodušne domačine, kmete, ki pridelujejo predvsem domače žganje, vino in – seveda – paški sir …

Ob sami morski obali, pa tja do večinoma 500 metrov v notranjost, pa so zrasle tudi novejše hiše. Domačini prostor, apartmaje, ponavadi dajejo v najem domačim ali tujim turistom.

Dostop v morje je na največji peščeni plaži v Vlašićih zelo, zelo enostaven, tega so najbolj veseli (manjši in večji) otroci, ki se z največjim veseljem igrajo ob (ali v) vodi. Kakšnih 15 metrov je voda relativno nizka, zato ne preseneča, da staro in mlado „v morju kar razganja“ ob različnih igrah z žogo.

Za tiste malo bolj umirjene pa priporočamo lagoden počitek v senci (morebiti tudi na viseči mreži), ob branju knjig in revij, igranju družabnih iger, mogoče biljarda ali badmintona, pa se v bližnjem lokalu prileže tudi kakšno hladno pivo ali osvežilen sladoled. Nekatere gostilne ob sami obali vam postrežejo tudi s hrano (če se vam ravno ne da kuhati v svojem apartmaju).

Tudi “športnikom“ v Vlašićih ne bo dolgčas: morski zaliv je varno skrit pred visokimi valovi (in slabim vremenom), kot takšen je idealen za amaterske plavalce. Tistim, ki se radi potapljajo na dah, z veseljem izdamo, da je voda izredno čista. In čeprav Vlašići, v svoji majhnosti, zaenkrat, ne premorejo teniških igriščih ali golf igrišča, imajo blizu obale tudi vaško nogometno in košarkarsko igrišče, tam se lahko pomerijo „večje turistične družbe, skupine“.

Številne potke so ustvarjene za romantične sprehode v naravi (ne pozabite na pohodno opremo) ali vzdržljive tekače na dolge proge. Tudi kolesarji so polni pohval na račun Paga, kolesarjenje po otoku je namreč pravi užitek.

Na koncu zapisa naj še enkrat poudarimo, da so Vlašići zelo primerna lokacija za umirjene družinske počitnice, peščene in prodnate plaže pa zagotavljajo varno otroško igro in brezskrbno kopanje otrok vseh starosti.

Sorodni članki

Njivice, živahen turističen kraj

Njivice so ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na otoku Krku. Njivice so bile nekoč, v preteklih stoletjih, le majhna in dokaj nepoznana ribiška vas, ki pa je danes postala zelo prepoznavna počitniška destinacija. Njivice svoje goste privabljajo predvsem z blago klimo, čistim morjem, lepimi plažami in bogato vegetacijo.

Nadaljujte z branjem

Omišalj, kraj neodkritih lepot

Omišalj je eden izmed najstarejših krajev na otoku Krku. Njegovo zgodovinsko, staro jedro je bilo zgrajeno na 82 metrov visoki steni, na severozahodni strani otoka Krka.

Nadaljujte z branjem

Baška, južna zvezda otoka Krka

Temeljni kamni turistične Baške so: Vela plaža, pa tudi še nekaj deset drugih prekrasnih baških plaž, znamenita Baška plošča v cerkvi svete Lucije v Jurandvoru in Baška pot glagolice, sprehajališče do Lune in nazaj ter številne druge športne aktivnosti v naravi, zabave polna glasbena Črna ovca, svetovno redki suhozidni mrgari za ovce, svetišče Matere Božje na Gorici, otok Prvić (največji nenaseljen otok na Jadranu), Suha Ričina ali Vela Rika - edini stalni vodotok na vseh jadranskih otokih, muzej, akvarij in domače gastronomske dobrote. Posledica: morje zadovoljnih turistov iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.