Compare Listings

Za umirjene družinske počitnice

Vlašići; peščena plaža privlači

Vlašići so tiha in mirna vasica, primerna predvsem za družinski turizem; čisto morje, peščene in prodnate plaže nudijo otrokom odlična mesta za igro in varno kopanje.

Vlašići; peščena plaža privlači

Nasploh pa zaliv v Vlašićih slovi po eni izmed najlepših peščenih plaž na otoku Pagu.

Vlašići ležijo na skorajda samem skrajnem jugu severnodalmatinskega otoka Pag, blizu zaselka Smokvice, od večjega kraja, Povljana, pa so Vlašići oddaljeni le 15 kilometrov. Tudi mesto Pag je od Vlašićev oddaljeno le 15 kilometrov, nekoliko več, okrog 40 kilometrov južneje pa leži regijsko središče, svetovno znan, Zadar.

Za tiste najbolj radovedne dodajmo še, da je do znamenitih slapov Krke točno 100 kilometrov, Plitvička jezera pa so na pol poti do Zagreba, ki je od Vlašićev oddaljen 300 kilometrov.

Sama vasica Vlašići je, vsaj z zornega kota povprečnega turista, razdeljena na „star in nov del“. Star del, če ga pač tako imenujemo, je od same obale oziroma največje plaže oddaljen kilometer ali dva. Tam je center vasi: cerkev sv. Jeronima z majhnim trgom, trgovina z najnujnejšimi živili, stare kamnite hiše ob katerih vidimo dobrodušne domačine, kmete, ki pridelujejo predvsem domače žganje, vino in – seveda – paški sir …

Ob sami morski obali, pa tja do večinoma 500 metrov v notranjost, pa so zrasle tudi novejše hiše. Domačini prostor, apartmaje, ponavadi dajejo v najem domačim ali tujim turistom.

Dostop v morje je na največji peščeni plaži v Vlašićih zelo, zelo enostaven, tega so najbolj veseli (manjši in večji) otroci, ki se z največjim veseljem igrajo ob (ali v) vodi. Kakšnih 15 metrov je voda relativno nizka, zato ne preseneča, da staro in mlado „v morju kar razganja“ ob različnih igrah z žogo.

Za tiste malo bolj umirjene pa priporočamo lagoden počitek v senci (morebiti tudi na viseči mreži), ob branju knjig in revij, igranju družabnih iger, mogoče biljarda ali badmintona, pa se v bližnjem lokalu prileže tudi kakšno hladno pivo ali osvežilen sladoled. Nekatere gostilne ob sami obali vam postrežejo tudi s hrano (če se vam ravno ne da kuhati v svojem apartmaju).

Tudi “športnikom“ v Vlašićih ne bo dolgčas: morski zaliv je varno skrit pred visokimi valovi (in slabim vremenom), kot takšen je idealen za amaterske plavalce. Tistim, ki se radi potapljajo na dah, z veseljem izdamo, da je voda izredno čista. In čeprav Vlašići, v svoji majhnosti, zaenkrat, ne premorejo teniških igriščih ali golf igrišča, imajo blizu obale tudi vaško nogometno in košarkarsko igrišče, tam se lahko pomerijo „večje turistične družbe, skupine“.

Številne potke so ustvarjene za romantične sprehode v naravi (ne pozabite na pohodno opremo) ali vzdržljive tekače na dolge proge. Tudi kolesarji so polni pohval na račun Paga, kolesarjenje po otoku je namreč pravi užitek.

Na koncu zapisa naj še enkrat poudarimo, da so Vlašići zelo primerna lokacija za umirjene družinske počitnice, peščene in prodnate plaže pa zagotavljajo varno otroško igro in brezskrbno kopanje otrok vseh starosti.

Sorodni članki

Otok Šolta, košček dalmatinskega raja

Morda otok Šolta ni tako razvpit kot nekateri njegovi bližnji otoki (predvsem Hvar in Brač), kljub temu pa se lahko na tem srednje dalmatinskem otoku, ki marsikje zgleda kot prekrasna mediteranska razglednica, pohvalijo s številnimi čari, turističnimi aduti.

Nadaljujte z branjem

Gornja Posavina? Zakaj pa ne?!

Tri reke, konji na zelenih poljih, sprehod po visečem mostu, kosilo na splavu, čolnarjenje in kolesarjenje v čudoviti naravi so le začetek zgodbe o turističnih zanimivostih, ki jih ponuja območje Gornje Posavine.

Nadaljujte z branjem

Stobreč le korak do Splita

Stobreč je od splitske Dioklecijanove palače oddaljen le sedem kratkih kilometrov in nima statusa mesta, administrativno Stobreč celo pripada drugemu največjemu hrvaškemu mestu. Kljub temu, da je Stobreč vendarle nekoliko v senci bližnjega Splita, trmoglavo in samosvoje kroji svoje življenje kot majhno priobalno mestece, ki se lahko pohvali predvsem z burno zgodovino in sedanjo pisano turistično raznolikostjo.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.