Compare Listings

Kamen nad paškim zalivom

Vidalići, Kustići, Zubovići in Metajna so paški Barbati

Bistro modro morje, ugodna mediteranska klima, neprestani pretok zraka med morjem in hribi, ki prinaša svežino med vročimi poletnimi meseci, so idealni pogoji za čudovit dopust na tem koncu otoka Pag. V zaselkih Vidalići, Kustići, Zubovići in Metajna so čari otoka mesečeve pokrajine še posebej izraziti.

Vidalići, Kustići, Zubovići in Metajna so paški Barbati

Kraji Vidalići, Kustići, Zuboviči in Metajna so majhni kraji, ob obali paškega zaliva, domačini jih s skupnim imenom imenujejo Barbati, ki pa se zelo širijo. Gradijo se številni hiše z apartmaji, zmeraj več je vsebin, ki so povšeči marsikateremu turistu.

Mediteransko vzdušje, ki ga ponujajo paški Barbati, no pa tudi cel otok Pag, posebej v predsezoni in posezoni, daje gostu več kot ugodje fizičnega počitka, ter vpliva na pomirjanje vseh čutil, ki so »nervozna« zaradi sodobnega hitrega tempa življenja, poudarjajoč tisto pomembno – naravo.

V te mirne paške kraje, na ta kamen, v sam paški zaliv, ki se globoko zajeda v samo srce otoka Paga, je turizem »resneje prišel« šele po letu 1980. Pred tem so v teh zaselkih, predvsem od ovčereje in ribarstva, živeli le redki domačini, tudi sedaj jih je v vseh teh štirih krajih le nekaj sto.

Vidalići so, če pogledamo zemljevid, naselje, ki leži nasproti razvpite plaže Zrće. Od Novalje so Vidalići oddaljeni le štiri kilometre. Iz kraja se širi prekrasen pogled na celoten paški zaliv. Apartmaji v Vidalićih so novejšega datuma, plaž in plažic v neposredni bližini je kar nekaj, so pa, čeprav skorajda brez sence, zelo privlačne.

Samo kakšen kilometer od Vidalićev (in Novalje), na vrhu hriba z imenom Velo tusto čelo, se nahaja odlično obiskan (okrog 30.000 ljudi v zadnjem desetletju) naravni fenomen, megalitski otisek v kamnu, znan kot Paški trikotnik.

Kamniti trikotnik, v obliki velikanskega likalnika, ki so ga odkrili šele leta 1999, je velikosti 32x32x22 metrov in se že več kot 12 tisoč let razteza na tem koščku paške kamnite pokrajine. Čeprav pojav še ni popolnoma raziskan, njegov nastanek nekateri povezuje s pojavom neznanega letečega predmeta. Pojdite, poglejte, in postavite svojo teorijo.

Ambient ovit v svežo belino in barvo sivke. Tako bi lahko zelo na kratko opisali kraja Kustići in Zubovići. Domačini v obeh teh dveh zaselkih so se v glavnem že preselili v nove hiše, katere so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začeli zidati ob samem morju. Ukvarjajo se predvsem s turizmom, v mnogo manjši  meri z ovčerejo.

Vasici se iz leta v leto posodabljata, modernizirata. Vaška pot je na novo asfaltirana, javna razsvetljava je inštalirana, igrala za otroke so na novo postavljena. V vasici Kustići se nahaja tudi majhna trgovina, v kateri se ob svežem kruhu najdejo tudi ostala najnujnejša živila.

Pri domačinih se itak zmeraj najde odličen domač paški sir, vino, travarica …  Čez dan se sončimo na majhnih pomolih, v večjih ali manjših plažah, skritih kamnitih uvalah, toda opozarjamo, senčniki so skorajda obvezni del počitniške opreme v teh »pustih, ožganih« krajih. Številni gostje, tudi slovenski, trdijo, da so prijazni domačini  skoraj vedno pripravljeni svoje goste prepeljati s čolnom na drugo stran zaliva, kjer so prekrasne peščene plaže.

Metajna je naselje z okoli 250 prebivalci in je osrednji kraj t.i. Barbatov, kamor spadajo že prej navedeni Vidalići, Zubovići in Kustići. Čeprav ga obkroža kruto okolje, naselje obstaja že stoletja zahvaljujoč izviru pitne vode. Metajna je majhno mesto, ki se nahaja v paškem zalivu, v osrednjem delu otoka Pag. Na eni strani je obdano s hribi, in na drugi strani z morjem in zelenjem.

Metajna ima pristan z manjšim, okoli 20 metrov dolgim kolenastim pomolom z globino morja ob pomolu od 1,5 do 4 metre in je dobro zavarovan pred burjo in jugom. Manjše jadrnice se lahko sidrajo v bližini obale. Dobro sidrišče za večja plovila pa je sredi južnega dela zaliva.

V bližini Metajne se nahaja tudi območje, ki je popolnoma golo in neprimerno za življenje, vendar je bogato z zdravilnimi zelišči, ter se tam z velikim veseljem pasejo ovce. Tudi tukaj se domačini ukvarjajo predvsem s turizmom, prvi turisti so bili v Metajni že leta 1928, živinorejo in ribištvom, pestra pa je tudi gostinska ponudba. Metajna se od Novalje nahaja 10 kilometrov, do Zadra pa je 87 kilometrov.

Metajna se razprostira na skalnatem območju, obdanem s čudovito naravno lepoto ter številnimi manjšimi peščenimi in skalnatimi plažami. Narava je tu pustila trajni pečat v edinstvenem spoju vetra, kamna in morja.

V mestu se nahaja bogat vir mineralne vode, v bližini najdemo tudi zdravilno blato, ki pomaga pri zdravljenju revmatičnih bolezni. Glede na dejstvo, da je zaliv povsem zaprt, je morje kot nalašč za kopanje. Idealno je za tiste, ki želijo uživati v naravi, miru in tišini in imeti svojo zasebnost. Med poletno sezono je vedno sveže in zelo udobno za življenje.

Turistična ponudba Metajne bazira na privatni namestitvi, največ so to apartmaji, sobe in penzioni, v katerih boste uživali. Slikovita narava, mir, prijetno podnebje, gostoljubnost in vedra narava domačinov v privatnih nastanitvah bodo naredili vaš dopust nepozaben. Če radi uživate v lepoti  nedotaknjene mediteranske vegetacije in kristalno čistem morju, je dopustovanje v Metajni vsekakor prava izbira.

Sorodni članki

Njivice, živahen turističen kraj

Njivice so ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na otoku Krku. Njivice so bile nekoč, v preteklih stoletjih, le majhna in dokaj nepoznana ribiška vas, ki pa je danes postala zelo prepoznavna počitniška destinacija. Njivice svoje goste privabljajo predvsem z blago klimo, čistim morjem, lepimi plažami in bogato vegetacijo.

Nadaljujte z branjem

Omišalj, kraj neodkritih lepot

Omišalj je eden izmed najstarejših krajev na otoku Krku. Njegovo zgodovinsko, staro jedro je bilo zgrajeno na 82 metrov visoki steni, na severozahodni strani otoka Krka.

Nadaljujte z branjem

Baška, južna zvezda otoka Krka

Temeljni kamni turistične Baške so: Vela plaža, pa tudi še nekaj deset drugih prekrasnih baških plaž, znamenita Baška plošča v cerkvi svete Lucije v Jurandvoru in Baška pot glagolice, sprehajališče do Lune in nazaj ter številne druge športne aktivnosti v naravi, zabave polna glasbena Črna ovca, svetovno redki suhozidni mrgari za ovce, svetišče Matere Božje na Gorici, otok Prvić (največji nenaseljen otok na Jadranu), Suha Ričina ali Vela Rika - edini stalni vodotok na vseh jadranskih otokih, muzej, akvarij in domače gastronomske dobrote. Posledica: morje zadovoljnih turistov iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.