Compare Listings

Kolansko blato - Rogoza

Kolansko blato

Kolansko blato, ponekod ga najdete tudi pod imenom Kolanjsko blato ali blato Rogoz, je močvirski ornitološki rezervat na otoku Pagu, v osrednjem delu pri kraju Kolan. Kolanjsko Blato je sredozemsko močvirje, za katerega so značilni sladkovodni vodni tokovi in močvirsko rastlinje (in to tik ob morju).

Kolansko blato

Že sam izraz »sredozemsko močvirje« zveni nenavadno in eksotično, da gre za res poseben pojav, pa se lahko prepričate že ob podrobnejšem ogledu slik fotogalerije Kolansko blato. Še toliko bolj je nenavadno, ker se to močvirno zelenje – Kolansko blato – nahaja na otoku Pagu, ki je zaradi izrazitega kamnitega reliefa in izredno šibke vegetacije dobil vzdevek »mesečev otok«.

V neposredni okolici Kolanskega blata so obdelovalna polja in kamniti pašniki. Rezervat Kolanjsko blato je pomemben zaradi raznolikosti sredozemske flore in favne. Kolansko blato je predvsem pomembna postojanka za prehranjevanje, počitek ali prenočevanje med spomladansko in jesensko selitvijo ptic iz Hrvaške in drugih delov Evrope.

Turistična skupnost Kolan, pod katero spadajo tudi obmorske turistične Mandre, je o Kolanskem blatu zapisala približno takole: »Kolansko blato je kot poseben ornitološki rezervat zaščiteno od leta 1988 in je eno redkih preostalih sredozemskih mokrišč, ki je nastalo v obdobju pleistocena pred 13.000 leti. Kolansko blato obsega 172,21 hektarja in je dom 163 vrst ptic, od tega 66 gnezdilk.

Med njimi so velika trstnica, divja raca, mala tukalica, čaplja, breguljka, vodomec, skovik, čopasti ponirek in navadna čigra. To območje v največji meri privablja ornitologe, tudi ljubiteljske opazovalce ptic in tiste, ki želijo uživati v neokrnjeni naravi. Posebnost območja je neposredna bližina morja in plaže na eni strani ter razgled na pašnike in Velebit na drugi strani«.

TZ Novalja dodaja: »V času selitve in prezimovanja se v trstičju skrivajo številne vrste ptic. Nekatere prebivajo na okoliških livadah, druge gnezdijo na bližnjem otočku, hraniti pa se prihajajo v Kolanjsko blato, kjer je pravo obilje rib. To manjše močvirje sredi paškega skalovja je pravi dragulj narave in življenja«.

Na wikipediji lahko zasledimo naslednji opozorilni zapis: Rezervat Kolansko blato – Rogoza je ogrožen iz več razlogov. Trstičje, ki raste na robovih naravnega rezervata Kolanjsko blato, vsako leto prekrije več vode, zato se zmanjšuje prostornina, velikost vodne površine. Nerazumni lov na ptice in predvsem širjenje naselja Gajac ogrožajo to naravno območje, ki je predvsem pomembno pticam.

Kolansko blato – Rogoza je le eden izmed številnih manjših turističnih sladkorčkov, ki jih najdemo na otoku Pagu. Kolanjsko blato najdemo na relaciji Kolan – Novalja, še bolj pravilno bi bilo reči, da se Kolansko blato nahaja med Kolanom in turističnim naseljem Gajac. Pozimi in spomladi je Kolansko blato pretežno zalito, prepojeno z vodo, poleti pa se voda umakne, pokrajina postane suha ter podobna tisti v Liki.

Če se poleti tam sprehajamo ali kolesarimo, bomo tik ob morju, v senci mogočnih borovcev, naleteli tudi na »divji, domač« kamp. Iz razgovora s tistimi, ki redno kampirajo tam, ugotovimo, da so na območju kampa izviri sladke vode, kar je dodaten razlog za njihovo srečno počitnikovanje. Kamp je tik ob morju, s pogledom na Gajac ter nudi skorajda popoln odmik od novodobnih civilizacijskih stresov.

Za sam konec tega prispevka o Kolanskem blatu dodajmo, da se na južni strani otoka Paga, pri Povljani, nahaja še en ornitološki rezervat Veliko blato, kjer je že razvito »opazovanje ptic« in postavljena opazovalnica z informacijsko tablo (glej tekst z naslovom Velo in Malo Blato – krasen ornitološki rezervat).

Zahodno od Povljane pa bomo turisti našli blato zase: zdravilno blato Segal, tam v neposredni bližini kraja Povljana, bo pomagalo bolnikom z revmatičnim artritisom ali kožnimi boleznimi in je na splošno dobro za razstrupljanje. Skratka: blato, močvirje in številne ptice na »golem, kamnitem« otoku Pagu (tako ga vsaj opisuje večina obiskovalcev). Čudno, kajne?! In dodatni razlogi za obisk otoka Paga, ki vas bo – zagotavljamo – šokiral in očaral. 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Kolan in novinarji www.pag.si, slovenskega spletnega portala o hrvaškem turizmu.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem