Compare Listings

Naravni park Vransko jezero

Vransko jezero je raj za ptice

Vransko jezero je največje naravno jezero na Hrvaškem. Vransko jezero je skupaj z delto Neretve edino preostalo veliko močvirno območje v sredozemskem delu Hrvaške in kot tako nudi zatočišče velikemu številu ptic. Vransko jezero, ki je tudi naravni park, od morja ločuje ozek greben, zelo radi pa ga obiskujejo tudi turisti.

Vransko jezero je raj za ptice

Vransko jezero krat 2. Na Hrvaškem poznajo dva Vranska jezera. Eno se nahaja na otoku Cresu, drugo (in o tem pišemo tukaj) pa leži skorajda v samem osrčju Jadrana, tam med Zadrom in Šibenikom (z avtom dosegljiva v manj kot pol ure). Najbliže Vranskemu jezeru je kraj Pakoštane, loči ju le nekaj sto metrov ozkega grebena, po katerem je speljana slavna Jadranska magistrala (mimogrede, splača se povzpeti na razgledni hrib Čelinka nad naseljem Drage).

Južno od Vranskega jezera je lagodni Pirovac, od tam sta le še »dva ovinka do otoka Murterja« (odkoder je le še skok do slovitih Kornatov), še nekoliko južneje pa se na obalah Jadrana sončita kraja uživaška Vodice in Tribunj. Med NP Krka in Naravnim parkom Vransko je manj kot ura vožnje.

Če pa pogled od Vranskega jezera usmerimo severozahodno, zlahka ugotovimo, da je Biograd na Moru oddaljen le 10 kilometrov, še nekoliko bližje pa je velik zabaviščni park Biograd, ki ga otroci dobesedno obožujejo.

Vransko jezero leži na nadmorski višini okoli 1 metra, razteza se na površini 30,7 kvadratnega kilometra, dolgo je 13,6 kilometra, široko do 3,5 kilometra in globoko do 3,9 metra. Vodostaj Vranskega jezera se vsako leto spreminja od 0,95 metra pa do dveh metrov. Vransko jezero je znano po kriptodepresiji (del jezerske kotanje sega pod nivo morske gladine).

Vodo Vransko jezero pridobiva iz več izvirov in potoka Skorobić, iz jezera pa voda odteka preko umetnega kanala Prosika v morski Pirovački zaliv, nekaj vode pa se izgubi tudi skozi ponore. Vransko jezero ima blago »boćato« oz. po slovensko »brakično« vodo (delno slano), ki pa je zelo bogata z različnimi ribami. V (delno) slani vodi jezera namreč živi edinstvena kombinacija morskih in sladkovodnih vrst rib. Zato je Vransko jezero zelo priljubljena destinacija številnih športnih ribičev.

Je pa Vransko jezero znano predvsem po pticah. Leta 1983 je bil v severozahodnem delu Vranskega jezera razglašen ornitološki rezervat, v katerem so skozi leta opazili in zabeležili že več kot 260 vrst ptic, kar je kar 65 odstotkov vseh vrst ptic, ki so jih do sedaj »dokumentirali na Hrvaškem«. Tukaj je raj za ptice in ornitologe, ljubitelje ptic.

Vransko jezero se nahaja na križišču medcelinskih selitvenih poti ptic in je kot tako izjemno pomembno kot počivališče velikega števila selitvenih ptičjih vrst, med katerimi so številne tudi ogrožene. Vransko jezero je pomembno tudi kot prezimovališče in gnezdišče številnih vrst ptic. Med velikimi ptičjimi selitvami je dnevno ob Vranskem jezeru neredko tudi čez 200 tisoč ptic.

Vransko jezero je prostor velike naravne in krajinske lepote ter bogate kulturno-zgodovinske dediščine, ki lokalnemu prebivalstvu zagotavlja kakovostno življenje in razvoj v sožitju z naravo, obiskovalci pa nudi priložnost za nova spoznanja in navdihujoče izkušnje. Zaradi tega je bilo Vransko jezero z okolico, v skupni površini kar 57 kvadratnih kilometrov, leta 1999 razglašeno za naravni park (Naravni park Vransko jezero, skrajšano NP Vransko jezero).

Primarni cilj Naravnega parka Vransko jezero oz. njegovih uslužbencev je predvsem:
1. Opozarjati na vrednost mokrišč za človeka, rastlinstvo in živalstvo in njihovo ogroženost v razvitem svetu;
2. Opozarjati na bogato ptičje življenje, ki je predvsem posledica zelo dobro ohranjenega mokriščnega, močvirnatega habitata;
3. Opozarjati na pomen Vranskega jezera na svetovnih ptičjih selitvenih poteh;
4. Opozarjati na pomen vodnega sistema kot predpogoj za ohranjanje tega kosa narave;
5.  Spodbujati trajnostni razvoj širokega območja Vranskega jezera.

Pomen Vranskega jezera je bil prepoznan tudi na mednarodni ravni, zato je bilo leta 2013 uvrščeno na Ramsarski seznam najpomembnejših mokriščnih habitatov kot največje naravno, stalno vodno telo na Hrvaškem. V tem naravnem okolju Vranskega jezera živi več kot 1.000 različnih rastlinskih in živalskih vrst.

Na širšem območju Vranskega jezera je že od antičnih časov prisotna močna interakcija narave in človeških dejavnosti. Vransko jezero je bilo skozi stoletja tudi središče različnih zgodovinskih pretresov, o čemer priča bogata kulturna dediščina. Edinstvenih značilnosti Vranskega jezera se zavedajo tudi lokalni prebivalci, ki so upravičeno ponosni na naravne lepote svojega kraja.

NP Vransko jezero ima pomembno vlogo tudi pri samem razvoju turizma, saj s svojimi naravnimi in kulturnimi vrednotami privablja številne obiskovalce na to območje in jih tako usmerja v turistično ponudbo v morskem zaledju.

Na območju Naravnega parka Vransko jezero so postavljeni trije vhodi in info centri (Crkvine, Kamenjak in Prosika), ki so med seboj oddaljeni kakšnih 15 kilometrov. Skozi specifiko posameznih info centrov, ki so ponavadi odprti med krščansko veliko nočjo in oktobrom, bomo tudi najlažje spoznali »turistične sladkorčke NP Vransko jezero«.

1. Info center Crkvine

Info center Crkvine se nahaja med krajema Pakoštani in Vrano. Blizu info centra Crkvine lahko najdete ostanke cerkve sv. Marije s 75 grobnicami vitezov templjarjev. V neposredni bližini je 600 metrov dolga učna pot “Ptice Vranskega jezera” s številnimi izobraževalnimi tablami o svetu ptic. V edinstveni pokrajini, v bližini informacijskega centra Crkvina, v borovem gozdu, je postavljen manjši adrenalinski park, kjer se lahko obiskovalci prepustite pustolovščini in preizkusite svoje spretnosti. Na relaciji Pakoštane – info center Crkvine vozi tudi turistični električni vlakec.

2. Info center Kamenjak

Info center in razgledna točka Kamenjak ponuja čudovit pogled na celo jezero, tudi na kornatsko otočje s čudovitimi sončnimi zahodi. Na najbolj privlačni razgledni točki, s planote s cerkvijo vseh svetih, je priporočilo obiskovalcem sprehod po poučni botanični kamniti poti “Vidikovac Kamenjak“, ki ponuja pogled na celotno jezero, Modrave (suhozidni kompleks oljčnih nasadov ) in otoke.

Na razgledni točki Kamenjak priporočamo tudi pokušino lokalnih specialitet in domačega vina. Za ljubitelje pohodništva je skozi vso leto na voljo krožna botanična pot, ki obiskovalce popelje skozi tipičen kraški ambient po kanjonu Mernjača, medtem ko izletnike na vzponu skozi kanjon »Orlje drage« pričakuje čaroben gozd hrasta črnike.

3. Info center Prosika

Raven Vranskega jezera se je stoletja, predvsem ob velikih padavinah, dvigovala tudi za več kot tri metre nad morjem in poplavljala današnje Vransko polje. Zato so sredi 18. stoletja, pod vodstvom beneškega častnika Francesca Borellija, na južnem robu jezera izkopali kanal Prosika, da je lahko voda nemoteno stekala proti morju. Melioracija Vranskega jezera je bila po mnenju prebivalcev tako uspešna, da je Borelli postal njihov grof, »conte di Vrana«. Danes prevladuje mnenje, da je bila z izsuševanjem sicer pridobljena velika kmetijska površina, vendar pa je bila biološka vrednost Dalmacije za vedno zmanjšana, osiromašena.

Info center Prosika je slikovito pristanišče, priljubljeno mesto športnih ribičev in ljubiteljev narave. Tukaj se lahko sprehodite po učnih poteh, ki vas bodo podučile o ribah, kanalu Prosika in živalih, ki živijo na teh kraških tleh. Prosika je idealen kraj za sprostitev na klopeh v senci ali družinski piknik. V info centru Prosika si lahko najamete različne tipe koles (okrog jezera je okrog 50 kilometrov urejenih kolesarskih stez) in pa tudi vodne kajake ter tako v popolnem izkustvu doživite prekrasno naravo Vranskega jezera.

Turistom, obiskovalcem Vranskega jezera priporočamo, da se zapeljejo tudi do samega naselja Vrana. Kraj Vrana si že zaradi svoje zgodovinske pomembnosti zasluži »samostojen novinarski prispevek«, že zdaj pa lahko svetujemo, da si pogledate vsaj srednjeveško utrdbo Vrana (ki je na žalost v zelo slabem stanju) in pa popolnoma prenovljen Maškovića Han.

Stavba Maškovića Han, iz leta 1644, je razkošna in monumentalna. Objekt Maškovića Han naj bi med upokojitvijo služil kot gostilna in rezidenca Jusufu Maškoviću, visokem vojaškem dostojanstveniku na turškem dvoru. Mašković Han je tudi najzahodnejši spomenik posvetne turške arhitekture v Evropi.

Kaj reči ob samem koncu zapisa o Vranskem jezeru? Vransko jezero, najnižja točka Ravnih kotara, to plitvo potopljeno kraško polje z neprepustnim dnom, je vsekakor zelo zanimiva turistična atrakcija, pravi turistični biser močvirnatega cesarstva, v prvi vrsti pa je to vsekakor zelo občutljivo okolje, ki zahteva posebno pozornost in previdno ravnanje z naravo. Bodimo »eko« tudi mi, obnašajmo se »zeleno in trajnostno«, prostoru – Vranskemu jezeru – primerno.

Ps. Za fotografije in pomoč pri pripravi teksta se zahvaljujemo Naravnemu parku Vransko jezero.

Sorodni članki

Riva Split

Riva Split je splitska mestna dnevna soba, najbolj priljubljen in pomemben javni prostor v Splitu. Riva Split je s svojo promenado neizogiben simbol mesta Split in velja za prvovrstno središče Splita. Riva Split je velikansko prizorišče splitskega mestnega življenja, kjer se na sami obali, na južni strani Dioklecijanove palače, ob samem robu »starega Splita«, skozi celotno leto odvijajo številne – predvsem - kulturne in zabavne prireditve. Seveda je Riva Split najbolj »živa« poleti, ko jo sredi turistične sezone napolnijo tisočeri obiskovalci iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Via Crucis, podvodni muzej

Via Crucis je podvodni muzej, ki ga najdemo v zalivu Jelinak v bližini Trogirja. Projekt muzeja pod vodno globino je plod zasebne, podjetniške pobude, zasnovalo ga je podjetje Blue Nautica. Na morsko dno, na globini od štirih do desetih metrov, so postavili kar 52 betonskih kipov z religiozno tematiko, s svojimi štirinajstimi postajami križevega pota je muzej postal podvodna atrakcija, kot takšna celo edinstvena na svetu. In to še ni vse, čez nekaj časa so z vsemi ustreznimi ekološkimi merami potopili še borbeno letalo SOKO Jastreb 21.

Nadaljujte z branjem

Katedrala sv. Lovre v Trogirju

Trogirska katedrala sv. Lovre je eden najpomembnejših »spomenikov Trogirja«, izredno pomembna hrvaška turistična znamenitost in UNESCO-va zaščitena svetovna dediščina. Katedrala sv. Lovre, ki ji pravijo tudi katedrala sv. Ivana Trogirskega, zavzema glavno mesto med turističnimi znamenitostmi, ki jih v Trogirju nikakor ne primanjkuje. Gradnja katedrale sv. Lovre je trajala dolga stoletja, kar se verjetno najbolje vidi po krasnem zvoniku. Pri gradnji trogirske katedrale je sodelovalo več domačih in tujih mojstrov. Najpomembnejša umetniška vrednost katedrale sv. Lovre je portal (vhod) mojstra Radovana, ki je prava mojstrovina romanskega obrtništva oziroma umetnosti, s svojo brez časovno lepoto pa očara tudi kapela sv. Ivana Trogirskega.

Nadaljujte z branjem