Compare Listings

Otoček San Marino, idealen za poroke?!

San Marino, otok ljubezni

San Marino, majhen otoček pred Novim Vinodolskim, obožujejo zaljubljeni. Le 205 metrov od obale, pred krajem Novi Vinodolski, se nahaja otoček San Marino, ki je nepogrešljiva destinacija za vse obiskovalce Riviere Novi Vinodolski. Kljub svoji majhnosti je otoček San Marino zelo lep, privlačen, marsikateri zaljubljeni par razmišlja, da bi se tam tudi poročil.

San Marino, otok ljubezni

Danes na super majhnem otočku San Marinu, ki nima veze z italijansko državico San Marino (mimogrede, v tisto zgodbo pa je močno vpleten kamnosek Marin iz otoka Raba?!), stoji majhna, fotogenična gotska cerkev, bolje bi bilo reči kapelica, ki je nastala na temeljih starejše cerkve, posvečena pa je svetemu Marinu. Na otočku San Marino, ki izredno polepša vizuro kraja Novi Vinodolski, so našli rimski kamniti napis guvernerja Dalmacije Flavija Julija Rufina Sarmencija z imenom rimske cesarice Helene.

V ne tako davni preteklosti je lokacija otočka San Marino služila trdoživim ribičem, saj so bile naj njem postavljene tunere – opazovalnica za tune. Danes tunere niso več v »obratovanju« (na ogled je le še ena), zato pa otoček San Marino sedaj občasno obiščejo kopalci z bližnje plaže, bolj pogosti so suparji, neredko pa se morski turisti do njega odpravijo tudi z zabavnimi pedalini.

Turistična skupnost Hrvaške meni, da lahko San Marino postane vaš poročni otok: »Otok je s svojim romantičnim okoljem idealen kraj za izmenjavo ljubezenskih in zakonskih zaobljub. Na otoku lahko potekajo poročni obredi in poročni sprejemi za do 150 oseb. Biti na otoku pomeni čutiti veter v laseh, vdihavati vonj morja, poslušati šumenje valov in občudovati čudovit razgled na staro gotsko cerkev«.

Mimogrede, ste vedeli, da sta se tam nameravala poročiti glasbenica Ivana Mazurkijević in Damir Martinović Mrle iz glasbene skupine Let 3, ki leta 2023 postane globalni hit zaradi evrovizijskega nastopa in razvpite pesmi Mama ŠČ. No, mimogrede, poroka medijsko prepoznavnih je padla v vodo, ker je po nevesti in številnih povabljenih svatih zamahnil zahrbten in svetovno osovražen corona virus.

Enakega mnenja, da je otoček San Marino »prav prisrčen«, je tudi hrvaški medijski velikan Jutranji list, ki med drugim zapiše: »Ko ga pogledate pobližje, ni čudno, da otok San Marino pritegne pozornost. Izgled otočka San Marin je romantičen, skale so čudovite nežno rožnate barve, trava je visoka, rože, ki tam rastejo, dišeče. Otoček San Marin je blizu, le 200 metrov od obale, a vseeno nekako izoliran od prepolnih plaž in osupljivega napihljivega vodnega parka.

K romantiki otočka San Marin prispeva tudi stara kapela, iz temeljev katere so iztrgali ploščo, posvečeno rimski cesarici Heleni. V kapelici ljudje pustijo del sebe – molitve, zaobljube ljubezni, rože, fotografije najdražjih … Tu je tudi tunera, ki so jo nekoč uporabljali pri lovu na tune. Na otoku so tudi masivne betonske klopi za počitek«.

Otoček San Marino, nasproti vinodolske plaže Lopar in zelo blizu marine Mitan, je zagotovo pravi hrvaški turistični sladkorček. Torej nam tudi ni preostale drugega, kot da smo ga na www.pag.si uvrstili v kategorijo oziroma podkategorijo https://pag.si/hrvaski-turisticni-biseri/bonboncki/. Kakorkoli, tudi če se ne otočku San Marino, ne bomo poročali, je vsekakor vreden naše pozornosti, pa tudi kratkega obiska, če se že znajdemo v kraju Novi Vinodolski (»varuhu Vinodola«) ali bližnje Crikvenice, ki ima »Kvarner na dlani«.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Novi Vinodolski.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem