Compare Listings

Otoček San Marino, idealen za poroke?!

San Marino, otok ljubezni

San Marino, majhen otoček pred Novim Vinodolskim, obožujejo zaljubljeni. Le 205 metrov od obale, pred krajem Novi Vinodolski, se nahaja otoček San Marino, ki je nepogrešljiva destinacija za vse obiskovalce Riviere Novi Vinodolski. Kljub svoji majhnosti je otoček San Marino zelo lep, privlačen, marsikateri zaljubljeni par razmišlja, da bi se tam tudi poročil.

San Marino, otok ljubezni

Danes na super majhnem otočku San Marinu, ki nima veze z italijansko državico San Marino (mimogrede, v tisto zgodbo pa je močno vpleten kamnosek Marin iz otoka Raba?!), stoji majhna, fotogenična gotska cerkev, bolje bi bilo reči kapelica, ki je nastala na temeljih starejše cerkve, posvečena pa je svetemu Marinu. Na otočku San Marino, ki izredno polepša vizuro kraja Novi Vinodolski, so našli rimski kamniti napis guvernerja Dalmacije Flavija Julija Rufina Sarmencija z imenom rimske cesarice Helene.

V ne tako davni preteklosti je lokacija otočka San Marino služila trdoživim ribičem, saj so bile naj njem postavljene tunere – opazovalnica za tune. Danes tunere niso več v »obratovanju« (na ogled je le še ena), zato pa otoček San Marino sedaj občasno obiščejo kopalci z bližnje plaže, bolj pogosti so suparji, neredko pa se morski turisti do njega odpravijo tudi z zabavnimi pedalini.

Turistična skupnost Hrvaške meni, da lahko San Marino postane vaš poročni otok: »Otok je s svojim romantičnim okoljem idealen kraj za izmenjavo ljubezenskih in zakonskih zaobljub. Na otoku lahko potekajo poročni obredi in poročni sprejemi za do 150 oseb. Biti na otoku pomeni čutiti veter v laseh, vdihavati vonj morja, poslušati šumenje valov in občudovati čudovit razgled na staro gotsko cerkev«.

Mimogrede, ste vedeli, da sta se tam nameravala poročiti glasbenica Ivana Mazurkijević in Damir Martinović Mrle iz glasbene skupine Let 3, ki leta 2023 postane globalni hit zaradi evrovizijskega nastopa in razvpite pesmi Mama ŠČ. No, mimogrede, poroka medijsko prepoznavnih je padla v vodo, ker je po nevesti in številnih povabljenih svatih zamahnil zahrbten in svetovno osovražen corona virus.

Enakega mnenja, da je otoček San Marino »prav prisrčen«, je tudi hrvaški medijski velikan Jutranji list, ki med drugim zapiše: »Ko ga pogledate pobližje, ni čudno, da otok San Marino pritegne pozornost. Izgled otočka San Marin je romantičen, skale so čudovite nežno rožnate barve, trava je visoka, rože, ki tam rastejo, dišeče. Otoček San Marin je blizu, le 200 metrov od obale, a vseeno nekako izoliran od prepolnih plaž in osupljivega napihljivega vodnega parka.

K romantiki otočka San Marin prispeva tudi stara kapela, iz temeljev katere so iztrgali ploščo, posvečeno rimski cesarici Heleni. V kapelici ljudje pustijo del sebe – molitve, zaobljube ljubezni, rože, fotografije najdražjih … Tu je tudi tunera, ki so jo nekoč uporabljali pri lovu na tune. Na otoku so tudi masivne betonske klopi za počitek«.

Otoček San Marino, nasproti vinodolske plaže Lopar in zelo blizu marine Mitan, je zagotovo pravi hrvaški turistični sladkorček. Torej nam tudi ni preostale drugega, kot da smo ga na www.pag.si uvrstili v kategorijo oziroma podkategorijo https://pag.si/hrvaski-turisticni-biseri/bonboncki/. Kakorkoli, tudi če se ne otočku San Marino, ne bomo poročali, je vsekakor vreden naše pozornosti, pa tudi kratkega obiska, če se že znajdemo v kraju Novi Vinodolski (»varuhu Vinodola«) ali bližnje Crikvenice, ki ima »Kvarner na dlani«.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Novi Vinodolski.

Sorodni članki

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

Cimper, spominski dom rudarstva

Spominski dom Cimper pripoveduje zanimive zgodbe o bogati zgodovini rudarjenja na območju hrvaškega Murskega Središća. Dokaj nova turistična znamenitost, Spominska hiša rudarstva Cimper (v hrvaškem originalu »Spomen dom rudarstva Cimper«), ki se nahaja v mestu rudarjev - Murskem Središću v Medžimurju, je primerna za obisk vseh starostnih skupin, saj je zabaven in predvsem zelo poučen interpretacijski center s sodobno multimedijsko opremo.

Nadaljujte z branjem

Speleon in Baraćeve špilje

Speleon velja za prvi (interaktivni) muzej podzemne dediščine na Hrvaškem. Multimedijski center Speleon je nastal na osnovi najdb v kompleksu kraških jam, ki so znane z imenom Baraćeve špilje (opomba: hrvaško - špilja, slovensko - jama). Vzpostavitev centra za obiskovalce – Speleon - na tematiko Baraćevih kraških jam je vsekakor priložnost za celovitejši razvoj celotnega območja Rakovica in dodatno valorizacijo Baraćevih jam kot privlačnega, a vsekakor premalo poznanega naravnega bisera Like.

Nadaljujte z branjem