Compare Listings

SUPanje je SUPer

10 razlogov za supanje

Prepričana sem, da ste za SUPanje že slišali. A če se še niste odločili, da ga boste preizkusili, sem tukaj, da vas ne samo prepričam, temveč tudi navdušim za čudovito športno “hojo po vodi”.

10 razlogov za supanje

Začetki supanja so se razvili – kje drugje kot pa na samih Havajih. Kar kmalu se je supanje razširilo po vsem svetu in je iz dneva v dan bolj priljubljeno. Tako rekoč eksotičen šport ne ostaja izjema na slovenskih tleh. Naša mala obala nas ne omejuje, saj je supanje primerno za vse vode, pa naj bo to morje, reka ali jezero.

Ekstremni športi so naša strast, pustolovščine so naše vragolije. Glej: https://extreme-monkey.com.

  1. SUPanje je namenjeno vsem

Pri SUPanju nas naj ne skrbi ne naša telesna zgradba ne naša starost. Primerno je za mlade, stare, debele, suhe, majhne in velike. Samo mlajšim otrokom, ki še niso izkušeni v plavanju, je uporaba SUPa odsvetovana. Sicer so padci oziroma zdrsi iz deske redki, a kadar pristanemo v vodi, je plavanje nujna veščina. Na srečo nam velikost SUP deske omogoča, da lahko SUPamo v paru, in če ste na dopustu z otroki, jih imate lahko tako ves čas na očeh.  Dodatno varnost lahko zagotovimo z rešilnim jopičem.

  1. Enostavnost

Kratica SUP stoji za »Stand Up Paddling«, kar v slovenskem prevodu pomeni: »Stojiš in veslaš.« Že samo ime pove celoten postopek SUPanja. Postavimo se na desko, v roke primemo vesla in se z veslanjem popeljemo po vodni gladini. Če na vodni gladini želimo ostati, poskrbimo za ravnotežje in tako že obvladamo SUPanje. Kadar je voda valovita, je SUPanje vedno zahtevnejše, a ni razloga za skrb. Sami se lahko odločimo, po kakšni vodi – mirni ali valoviti – se bomo podali in si hkrati prilagodimo zahtevnost.

  1. Rekreacija

Kot sem omenila, je pri SUPanju ključno ravnotežje in že pri tem krepimo mišice. Pokončna drža vpliva na hrbtne in stegenske mišice ter mišice zadnjice in meč. A veslanje je tisto, ki umirjeno vožnjo spremeni v trening. Pri veslanju je največji poudarek na mišicah na tilniku, bicepsih in tricepsih ter v zgornjem delu trebuha, hkrati pa izboljšuje našo zmogljivost, kondicijo in stabilnost. SUPanje je popolna vadba, saj je pri njem aktivirano celotno telo.

  1. Neodvisnost od vremena

SUPanje je velikokrat nadomestilo za surfanje, saj so visoki valovi vedno redkejši. Ti za veslanje stoje niso potrebni. Omenila sem že, da je SUPanje primerno za različna vodovja, morja, jezera in reke, a to še ni vse. S SUPom se lahko zapeljemo po mirnih in divjih vodah skozi vse leto, tudi pozimi, samo s primerno opremo. Priporočljiva so oblačila, ki ločijo znoj od telesa in ne prepihajo, ter nepremočljiva obuvala.

  1. Izposoja opreme

Za SUPanje potrebujemo desko, vesla ter brisačo in rezervna oblačila, če smo nerodni. Opreme res ni veliko, a naša denarnica je lahko hitro prazna. Za sam SUP lahko ponavadi odštejemo od 500 do 1000 evrov, za najcenejše veslo pa okoli 30 evrov. Skupaj s kvaliteto cene seveda še naraščajo. Če boste redno SUPali, vam nakup deske toplo priporočam, a če se hočete samo preizkusiti ali pa boste opremo uporabljali le na krajšem dopustu, jo lahko najamete. Zaradi popularnosti SUPanja v zadnjih letih je tudi najem opreme razširjen in cenovno ugoden. Desko skupaj z vesli lahko najamete že za 20 evrov na dan.

  1. SUP kot razgledna točka

Kadar se opravimo SUPat zjutraj ali zvečer, se lahko rekreacija kar hitro spremeni v oddih. Deska, ki reže sončne žarke na vodni gladini, ustvari nepozabno doživetje. Kadar SUPamo na morju, je sam dogodek še toliko lepši. Poleg tega se lahko zapeljemo okoli zaliva ali po obali in poiščemo skrite kotičke ter božanske plaže.

  1. Večuporabnost

Velikost in stabilnost SUP deske nam omogočata, da nanjo postavimo in prevažamo predmete. Pa naj bo to ribarska oprema, če se odpravimo na ribolov, ali hladilna torba, če postanemo žejni. Za osvežitev je tudi pivo s prijatelji sredi morja dobra ideja. Deska nam služi tudi kot blazina za jogo ali SUP-fitnes. SUP-fitnes je mešanica joge, pilatesa in drugih vadb, ki jih opravljamo, in sicer kje drugje kot pa na sami deski. Vadba je toliko težja zaradi lovljenja ravnotežja, ampak toliko bolj sproščujoča, saj nas obdajata mirna voda in narava.

  1. Okolju prijazno

Izvedeli ste že nekaj razlogov, zakaj nam SUPanje koristi, a ne smemo pozabiti na korist, ki služi materi naravi. Pri SUPanju ne potrebujemo osvetljave in se izognemo svetlobnemu onesnaženju. Razen krikov veselja ali navdušenja ne vidim drugega ustvarjalca hrupa, ki bi povzročal zvočno onesnaženje. In seveda, za vožnjo s SUPom ne potrebujemo bencina ali drugih pogonskih goriv, ki bi onesnaževali vodo in njeno okolico.

  1. Tekmovalni šport

Tudi pri SUPanju, kakor pri vseh ostalih športih, ne manjka tekmovalnega duha. Pravila so preprosta. Tekmovalci si vnaprej določijo razdaljo, ki jo morajo preveslati, in najhitrejši na cilju je seveda zmagovalec. Manjša, amaterska tekmovanja potekajo že dalj časa, medtem ko je prvo svetovno prvenstvo potekalo leta 2012. Organizirana je bila svetovna turneja, ki se je začela v rojstni državi SUPanja, na Havajih. Evropskih tekem se je udeležila tudi Slovenka, sedemnajstletna Manca Natar, in devetkrat zapored dosegla prvo mesto. Le dve leti kasneje pa je prejela naziv svetovne prvakinje.

  1. Sprostitev

Najboljše, kot se spodobi, sem pustila za konec. Če gremo SUPat na dopustu, poskrbimo, da se vsega stresa znebimo in da nam SUPanje ne povzroča še dodatnih težav. Ni nam treba skrbeti, kam bomo SUP pospravili, saj se izpraznjen, napihljiv SUP zloži v večji nahrbtnik. Ko se zapeljemo po sami vodi, se osredotočimo na veslanje, čudovit razgled, pozabimo na probleme in uživamo v trenutku. Da nam ne bo dolgčas, lahko zraven, če želimo, peljemo prijatelje, se z njimi družimo in zabavamo. V nasprotnem primeru, včasih malo miru in tišine tudi ne škoduje.

Za zaključek: vzemite SUP in … UŽIVAJTE!

Sorodni članki

Kuga v Istri

Epidemija zaradi koronavirusa je tu, prav tako izolacija, zaustavitev ekonomije, potovanj, brezbrižnega življenja, kot ga poznamo…. Vendar pa to ni konec sveta. Že 400 let nazaj je po Istri pustošila neka druga, zelo zastrašujoča epidemija. Kuga. V Pulju je preživelo le 30 prebivalcev, Dvigrad je izginil ... Kuga.

Nadaljujte z branjem

Hrvaški turizem v letu 2020?

Hrvaški turizem, enako kot celotni svetovni turizem, je v letu 2020 zaradi pandemije koronavirusa, vsaj trenutno, spomladi 2020, »na kolenih«, nokavtiran. Le upamo lahko, da bo turističnim delavcem v turistično leto 2020 posijal kakšen sončen žarek optimizma.

Nadaljujte z branjem

Baranja v srcu

V izčrpnem intervju »strokovnjak za Baranjo«, Gordan Trtanj, med drugim pove naslednje: »Živim z Baranjo, ob Baranji, za Baranjo. Baranja je užitek. Vse delam z ljubeznijo do Baranje. Najbolj dragocena in najbolj posebna stvar v Baranji so prav ljubeznivi, gostoljubni, nasmejani in velikodušni domačini.«

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.