Compare Listings

Tek po Dalmaciji

Dalmatinska Trail Liga

Na tek v Dalmacijo? Zakaj pa ne?! Iz leta v leto je vse večja hrvaška tekaška prireditev z imenom Dalmatinska Trail Liga. Med tekači, ki radi tečejo po dalmatinskih brezpotjih je prava zvezda slovenska tekačica Eva Tušar Suhadolc, ki je na dvajsetih tekih, ki jih je pretekla zmagala prav na vseh.

Dalmatinska Trail Liga

Res je, da je hudičev virus, covid19, v letu 2020 prisolil zaušnico Dalmatinski Trail Ligi. Organizatorji upajo, da jim bo letos, torej v letu 2021, vendarle uspelo »dokaj normalno organizirati« večino tekov. Če razmišljate, da bi se udeležili vsaj kakšnega teka v okviru Dalmatinske Trail Lige, pa vsekakor predlagamo, da obvezno spremljate uradno spletno stran http://dalmatinskatrailliga.com/ in uradno facebook stran https://www.facebook.com/dalmatinskatrailliga/.

Na spletni strani www.tekac.si smo se najprej mi, novinarji, ki – na žalost – ne tečemo, nekoliko podučili o trail teku. Tako je zapisano v pravilnikih na mednarodnih tekmovanjih: »Trail tek je vedno bolj priljubljen, zadnjih nekaj let njegova priljubljenost namreč narašča.

Običajno gre za daljše teke, bistvo je tek v naravi, tudi z vzponi in spusti. Teki so dolgi do 210 km, lahko trajajo več dni, tek pa se kombinira s hojo in počitkom. Trail tek poteka v naravnem okolju, bodisi po gorah, puščavi, gozdovih ali ob morju.

Pravilo je, da trasa ne sme vključevati več kot 20 odstotkov asfalta. Teren je lahko raznolik: makadam, gozdne, poljske, planinske poti, a trasa mora biti jasno označena. Tekmovalec mora prejeti ustrezne informacije, da konča tekmovanje, brez da bi se izgubil. Na progi mora biti dovolj jasnih oznak, tekmovalec pa prejme tudi GPS koordinate in zemljevid. Tek se izvaja samostojno, brez pomoči, a z dobro mere etike in solidarnosti med potjo«.

Seveda so pravila v Dalmatinski Trail Ligi »nekoliko mehkejša« pa tudi zahtevnost tekov je prilagojena, je mnogo, mnogo manjša, na koncu koncev so to vendarle le enodnevne dirke.

Eden izmed organizatorjev Dalmatinske Trail Lige, Ante Bubić, nam je v nekaj odstavkih serviral nekaj prav zanimivih podatkov: »Začetki dalmatinske tekaške trail lige segajo v leto 2014; takrat so bili v sezoni organizirani le trije teki. Toda odziv tekačev je bil vsako leto večji, organizacija je postajala vse boljša, tudi zanimanje obiskovalcev, navijačev je bilo iz meseca v mesec večje.

Dirke so bile prilagojene tako, da so se lahko priključili, preizkusili vsi tekači – od začetnikov in mlajših, do bolj izkušenih in tistih pravih gorskih tekačev, ki jim vzponi ne delajo prevelikih težav.

Leta 2017 smo se odločili za ime Dalmatian Trail Liga, tako smo utrdili blagovno znamko in število dirk povečali na 9, vključno z otokoma Korčula in Lastovo. Ko je liga rasla, je raslo tudi število tekmovalcev, tako da je leta 2019 na desetih dirkah nastopilo skoraj 3000 tekačev.

Ker Dalmatinska Trail Liga poteka skozi vse leto, od konca februarja do konca septembra, smo na ta način oglaševali naravne lepote naše Dalmacije, pridno komunicirali z mediji, vzpostavili pristno sodelovanje z domačini in turističnimi skupnostmi, na stojnice smo pritegnili številne lokalne obrtnike, umetnike in pridelovalce.

Čeprav je glavna baza tekačev seveda iz Dalmacije, imamo veliko trail tekmovalcev, ki prihajajo iz Zagreba, pa tudi iz sosednje države BiH.

V čast teh bosanskih tekmovalcev smo si njihovo eno dirko v BiH (Blidinje) “prisvojili” kot del naše tekaške lige, čeprav presega meje Dalmacije. S tem smo se tudi nekako zahvalili bosanskim tekačem, ki nas vztrajno razveseljujejo s svojo udeležbo na vseh tekih Dalmatinske Trail Lige.

Tudi Slovenci se odlično znajdejo v naši Dalmatinski Trail Ligi. Še več, najboljša tekačica prihaja prav iz Slovenije.

35-letna Eva Tušar Suhadolc trenutno živi v Splitu (zaposlena je splitskem gledališču) in je prava super zvezda naše Dalmatinske Trail Lige. Slovenka je od leta 2017, ko je začela tekmovati na naših tekih, zmagala na kar dvajsetih tekmah oz. na prav vseh tekmah, ki se jih je udeležila. Noro, kajne?«

Za konec dodajamo le še seznam tekem v sezoni 2021: Marjan Trail (Split), Promina Trail (Drniš), Jesenice Treking (Jesenice), Mosor Grebbening (Gata), Tisno Trail (Tisno – otok Murter), Sinj Trail (Sinj), Lastovo Trail (otok Lastovo), Čvrsnica Ultra Trail (BiH – Blidinje), Vela Strka (Vela Luka – otok Korčula), Kozjak Trail (Kaštel Sućurac), Vis Trail (Komiža – otok Vis).

Vsekakor pa poudarjamo, da ažurirane podatke, tudi z morebitnimi odpovedmi zaradi covida, najdete na uradni spletni strani  www.dalmatinskatrailliga.com in uradni facebook strani www.facebook.com/dalmatinskatrailliga/, dodatno vsebino pa najdete tudi na instagramu: www.instagram.com/dalmatinska_trail_liga.

Ps. Fotografije so nam poslali iz Dalmatinske Trail Lige. Hvala.

  

Sorodni članki

Najboljše hrvaške restavracije

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Najbolj prestižno svetovno znano gastronomsko priznanje ima trenutno v svoji lasti kar 10 hrvaških restavracij: rovinjski Monte, šibenski Pelegrini in restavracija 360º v Dubrovniku iz leta 2018, Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) iz leta 2019, paški Boškinac in LD Terrace (otok Korčula) iz leta 2020 ter restavracije Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj) iz leta 2021 .

Nadaljujte z branjem

Biokovo Skywalk ali Vošac?

Vedno je neko posebno doživetje, ko se v par urah z nadmorske višine 0 metrov vzpneš na poldrugih 1.000 metrov. Peš, seveda. Po krasni, a v vročini naporni planinski poti, ki se s čudovite makarske riviere dvigne na mogočno skalnato pogorje Biokovo, dolgo kar 60 km.

Nadaljujte z branjem

Kje jesti in piti v osrednji in vzhodni Istri?

Eno - gastro destinacije osrednje in vzhodne Istre, ki jih ne smemo spregledati. Svetujeta Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com, ki pravita, da turistično destinacijo spoznavamo tudi skozi jedi in vina.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.