Compare Listings

"Za adrenalinske džankije"

Adrenalinski športi, 2. del

Tokrat o naslednjih petih adrenalinskih aktivnostih, ki nam zlahka poženejo kri po žilah. Tudi tokrat sledi kratek opis športne dejavnosti s pripadajočimi spletnimi povezavami. Zato, da bo izbira posamezne adrenalinske pustolovščine za bralca turističnega portala www.pag.si še mnogo lažja.

Adrenalinski športi, 2. del

Ste že pogledali prvi del našega pisanja o adrenalinskem športanju?

ZIPLINE
Zipline je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta precej oddaljeni druga od druge. Wikipedija to razloži zelo lepo: »Žična drča (Zipline) je vrsta žičnice, ki deluje le s pomočjo težnosti. V osnovi jo sestavljata jeklenica, napeta med dve točki pod naklonom, in škripec, na katerega je obešeno breme, ki se spušča od višje točke vpetja proti nižji.« Se sliši kul? Saj tudi je. Poskusite enkrat. Že v Sloveniji imate kar nekaj teh zelo adrenalinskih »točk«, vedeti moramo, da »obešeni na žico« vendarle drvimo več kot 50 km na uro (v našem skakalnem središču Planici baje celo okrog 85 km/uro). Nekaj zipline-ov se skriva že v prvem prispevku, med adrenalinskimi parki, dodali pa bomo še naslednje zanimive spletne povezave:
– Zipline Pazi Medo (v bližini Plitvic, baje je eden izmed najhitrejših in najdaljših v Evropi. Odličen je za postanek, ko se peljete na morje): www.ziplineplitvice.com.
– Zipline Omiš (ki je verjetno največji in najbolj kompleksen zipline na Hrvaškem, »letite« pa nad kanjonom čudovite reke Cetine. Odlična izbira za pustolovščino, za vse skupaj pa si rezervirajte vsaj okrog 3 ure): www.zipline-croatia.com.

Rafting, reka Cetina, foto: HTZ in Ivo Bioćina

RAFTING
Rafting (raft = gumenjak) zna biti odlična pustolovščina za vso družino. No, mogoče za kakšnega (izkušenega) športnika in pustolovca celo premalo adrenalinski. Sploh pa je stopnja adrenalina pri raftanju odvisna predvsem od vodostaja in vremenskih razmer. Ampak to so že »podrobnosti«, v katere se v tem prispevku ne bomo poglabljali. Zagotovo vemo, da je rafting odlična športna aktivnost predvsem za tiste, ki so ljubitelje lepe narave (divjine, če hočete), vode in kopanja. Naj bo družina ali skupina prijateljev, zagotovo se boste imeli lepo, ko boste družno vstopili v velik gumijasti čoln in se pod vodstvom izkušenega vodiča spustili po rečnih brzicah. Reke Kupa (v Gorskem Kotarju), Dobra (ob slovenski meji, med Kočevjem in Reko), Mrežnica (izvira v Slunju, pri Karlovcu se izliva v reko Korano), Korana (izvira v Plitvičkih jezerih), Zrmanja (izvira v južnem delu lika, izliva se v Novigradsko morje, 12 kilometrov od Obrovca, 50 km do Zadra) in Cetina (dolga je 105 kilometrov, v Jadransko morje se izliva v Omišu) so hrvaške reke, ki ponujajo najlepše rafting užitke. Poglejmo nekatere zanimivejše spletne povezave:
– reka Zrmanja: www.f-zrmanja.com.
– Zrmanja rafting: www.raftrek.com/hr/tour/zrmanja-rafting.
– reka Kupa: www.gorski-tok.hr.
– rafting na Kupi in Mrežnici: www.kupa-sports.com.
– različna hrvaška ponudba: www.happytovisit.com/hr/Hrvatska/Rafting/tours-d108-n65.
– rafting Cetina: www.rafting-cetina.com/hr/.
– Croatia rafting: www.croatiarafting.com.
– Rafting Vukašević na reki Cetini: www.rafting-vukasovic.com.

Kajaki v Dubrovniku, foto HTZ in Ivo Bioćina

MORSKO VESLANJE, KAJAKAŠTVO (Seakayaking)
Da sem uvrstil veslanje, »morsko kajakaštvo (Seakayaking)«, v ta izbor je kriva predvsem izkušnja iz Dubrovnika. Tam sem bil že nekajkrat in vsakič je bilo okrog dubrovniškega obzidja, na morski gladini, videti več in več turistov, ki so prav uživali v vožnji s potovalnimi oziroma morskimi kajaki. Morsko kajakaštvo postaja zmeraj bolj »trendovsko«. Ta nadvse zanimiv šport baje odlično vpliva na telesno držo ter splošno psihofizično pripravljenost. Zavedati pa se moramo, da je kajakaštvo na morju (že zaradi hitrih sprememb vremena in ob daljših turah, predvsem od otoka do otoka) lahko zelo adrenalinsko (pa tudi zelo nevarno!).
Nekaj boljših spletnih strani:
– Seakayak: www.seakayak.hr.
– Adriatic Kayak Tours: www.adriatickayaktours.com.
– & Adventure: www.andadventure.com/activities/sea-kayaking-croatia.
– Kayaking Croatia: www.kayakingcroatia.com.

KOLESARJENJE
Gorsko. Cestno. Pa tudi tisto »zelo na počasi«, turistično. Kakorkoli pogledamo je lahko kolesarjenje polno adrenalina povsod, na vseh cestah, na vseh koncih Hrvaške. Seveda pa ima največ pustolovske žilice v sebi verjetno prav gorsko kolesarstvo. Slovenska wikipedija je za gorsko kolesarjenje zapisala natanko takole: »Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa izven urejenih poti, po navadi po gozdnih poteh. Za tak način vožnje je poleg gorskega kolesa potrebna vztrajnost, samostojnost in tehnično obvladanje kolesa. V mnogih pogledih je gorsko kolesarstvo bolj podobno teku čez drn in strn, kot cestnemu kolesarjenju.« Hrvaške spletne strani pa opozarjajo, da je »brdski biciklizam« oz. »montibajking” (angleško: mountain-biking) vse bolj popularen. In to navkljub temu, da gorske kolesarje (ker tako ali drugače uničujejo naravo) ne marajo pohodniki, gorniki. Zdi pa se, vsaj glede na hrvaške spletne strani, da gorskih kolesarjev ni mogoče kar tako ustaviti:
– proge za gorski biciklizem: www.gpsies.com/trackCollection.do?language=hr&trackTypes=mountainbiking&country=HR.
– pedala.hr: www.pedala.hr.
– HTZ o kolesarjenju: www.croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/aktivni-odmor/biciklizam.
– Cycle Croatia: www.cyclecroatia.com.
– Gorski Kotar Bike: www.gorskikotarbike.com.
– Dalmatia Bike:  www.dalmatia-bike.com.

Foto: HTZ in Denis Poroš

VODNI PARK in ZABAVIŠČNI PARK
Zadnja izmed na kratko opisanih adrenalinskih aktivnosti bo »dokaj nežna«, nizko adrenalinska bi rekli vsi tisti, ki so odvisni od adrenalina. Vodni park spada v kategorijo, kjer adrenalin ne teče ravno v potokih, je pa res, da lahko spust po toboganu kakšni babici ali manjšemu otroku povzroči »pravi adrenalinski šok«. Na visoko adrenalinskih obratih pa, za razliko od kakšnega vodnega parka, dela npr. zabaviščni park Mirnovec. Zato ne preseneča, ko se sprehajaš po tem zabaviščnem parku v neposredni bližini Biograda na moru, da slišiš »glasno kričanje od strahu presenečenih obiskovalcev, ki so se ravnokar znašli recimo na atrakciji Big Blue oz. na vlakcu smrti«.
Vodne atrakcije najdemo na teh spletnih naslovih:
– Vodni park Istralandia (Aquapark Istralandia, Brtonigla, Istra): www.istralandia.hr/sl.
– Aquapark Poreč (baje največji vodni park na Hrvaškem): www.aquacolors.eu.
– Solaris Aquapark Dalmatia (vodni park v Šibeniku): www.solaris.hr/vodeni-park.

O zabaviščnem parku Mirnovec pa več na teh naslovih:
– fotogalerija na www.pag.si:  www.pag.si/zabaviscni-park-biograd.
– obširen tekst na www.pag.si: www.pag.si/fun-park-mirnovec-atrakcija-na-morju.
– uradna stran Zabaviščni park Mirnovec: www.funparkmirnovec.com.
– če pa ne želite na morje, lahko obiščete Krapinske Toplice: www.aquae-vivae.hr.

extreme-monkey.com

Tako. V dveh delih, v dveh tekstih, smo se mini-adrenalinsko sprehodili skozi hrvaško adrenalinsko športanje. Obljubimo, da bomo v prihodnje še naredili kakšen tekst na to temo. Na žalost tokrat nismo pisali o naslednjih aktivnostih: skoki v vodo (cliff diving), jet ski, jadranje, kajtanje, surfanje, supanje, potapljanje, snorkljanje, vožnje s kolesi bmx, orientacijski tek, paintball, alpinizem (različno plezanje nasploh, hribolazenje), gorski tek, ultimate frizbi, base jumping, zmajarstvo, treking, duatlon, triatlon, pustolovske dirke, smučanje na vodi (pa tudi snegu), razni ekstremni športi itd.

Kakorkoli, za vse pripombe in ideje smo dosegljivi, najlažje kar tukaj: https://www.facebook.com/gremonamorje/.

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Priljubljeni športni dogodki v Istri

Konec marca 2024 je v Triglav Labu v Ljubljani potekala novinarska konferenca, na kateri sta poreška Plava Laguna in turistični grozd severozahodne Istre predstavila svoje športne dogodke. Dva se bosta zgodila že aprila, en pa bo po koncu turistične sezone, v oktobru.

Nadaljujte z branjem

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo tretje leto zapored, od 19. do 21. aprila 2024 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Eden najpomembnejših gastronomskih festivalov letos prinaša številne novosti, odpira pereče programske teme, privablja ugledna imena gastronomske scene iz regije in sveta, pripravlja bogat gostinski program in zagotavlja odlično zabavo.

Nadaljujte z branjem