Compare Listings

»Moje delo me osrečuje«

Intervju: Barbara Vrezovnik

Barbara Vrezovnik je urednica revije Potovanja in stil. Z žensko, ki je polna življenjske energije, kreativnosti in vedoželjnosti, smo govorili predvsem o najlepših straneh življenja.

Intervju: Barbara Vrezovnik

1) Barbara Brezovnik, pozdravljena. Upam, da te ne moti, da se kot novinarja tikava. Za začetek bi ti rad postavil najpomembnejše vprašanje tega intervjuja. Kdo je Barbara Vrezovnik?

Sem preprosta, odprta, zadovoljna in zgovorna. Živim z vrednotami, kot so poštenost, pravičnost in iskrenost, ter jih tudi pri drugih, ki jih spustim blizu, najbolj cenim. Ljudi ocenjujem po njihovih dejanjih in ne po besedah. Živim dobro, kar je posledica mojih preteklih odločitev, in tudi drugim želim dobro. Zavist, ki je v družbi prisotna, je kazalec, da ljudje niso zadovoljni. Da ne živijo, kot bi želeli.

Rešitev  je preprosta: začeti je treba delati drugače, sprejemati osebne in poslovne izzive ter odločitve, ki lahko pripeljejo do nečesa novega in boljšega. Moja največja motivatorja pri ustvarjanju revije Potovanja in stil  (www.pins.si) sta kreativnost in vedoželjnost, moj cilj pa je, da z ekipo bralcem dostavimo informacije, izkušnje in nasvete, ki jim na potovanjih ali izletih koristijo. Delo založnice, urednice in turistične novinarke, zaradi česar pogosto potujem, me osrečuje in želim, da traja večno.

2) Ker je www.pag.si turistični portal (fokus na hrvaškem Jadranu), bova največ besed namenila prav tej gospodarski panogi. Ti kot urednica revije, v kateri se pojavlja beseda »potovanja« (vaš slogan je: najlepše strani življenja), si zagotovo rada tudi turistka …

Z željo po potovanjih sem se verjetno rodila. Razen moje pokojne stare mame te izrazite želje po odkrivanju sveta nima noben bližnji sorodnik. Otroška poletja smo z družino preživljali v kampih in hotelih na Hrvaškem, zime pa na slovenskih smučiščih. Ti spomini so najbolj svetle točke mojega, tudi sicer lepega otroštva.

Ko sem dopolnila 18 let, sem se dve leti zaporedoma z vlakom podala po Evropi (Inter-Rail). Spala sem v gostiščih z zajtrkom in preprostih hotelih. Nekajkrat, za izkušnjo, tudi pod milim nebom – te noči so bile prežete z razburljivim občutkom dogodivščine in kančkom strahu, da bi me lastnik nagnal s svojega posestva, a se to ni nikoli zgodilo.

Z leti sem potovala vse dlje, z vedno višjim proračunom. Kampiranje je zamenjal glamping, preprostejše hotele pa dizajnerski, butični in drugi izjemni hoteli. Leto 2008 je bilo prelomno – s partnerjem sva poleti potovala v Malezijo in na letališču sem si kupila nekaj tujih potovalnih revij.

Glede na moje novinarske, uredniške in marketinške izkušnje sem na glas izrazila željo, da tudi v Sloveniji potrebujemo potovalno revijo, ki naslavlja bralce z višjimi dohodki. Takšne, ki poleg obiskov raznoraznih znamenitosti, ki so dostopne vsem, obožujejo izjemne hotele, spaje, cenijo vrhunsko kulinariko, golf  in si to lahko privoščijo.

Partner me je podprl in v nekaj mesecih sva skupaj s še nekaj prijatelji ter ob pomoči družine ustvarila prvo številko revije Potovanja in stil, ki je izšla novembra 2008. Osrečuje me, da je revija je v Sloveniji našla svoje mesto, kar je potrditev, da delamo odlično. Vemo, da je naša publika razgledana in zelo zahtevna, zato jim vedno postrežemo s konkretnimi ter preverjenimi informacijami – in to cenijo.

3) Ker nikoli vse ni popolno, ali se tudi pri ustvarjanju revije srečuješ s kakšnimi težavami?
Ustvarjanje revije je postalo zahtevnejše na področju trženja. Ekipa se mora danes veliko bolj potruditi, da zapolni oglasni prostor kakor pred leti, a nam z več dela vedno uspe. Odlično sodelujemo s podjetji, ki vedo in razumejo, da imajo tiskane specializirane revije prihodnost in da skozi naš medij nagovarjajo določeno ciljno skupino, ki jo je sicer težko doseči.

Kritična sem do države, ki pri samostojnih podjetnikih, kot sem sama, zahteva veliko nepotrebne administracije in ne zna prisluhniti potrebam malih podjetij. Da bi bila dlje časa na neplačani bolniški, raje ne razmišljam. Kljub oviram se moje podjetje lahko pohvali z boniteto odličnosti A2++, kar pomeni, da poslujemo nadpovprečno v primerjavi z drugimi podjetji v naši branži in regiji.

4) Verjamem, da si prepotovala že »pol sveta«. Videla marsikaj zanimivega. Pa nam lahko izdaš, kaj je bilo tisto »najbolj zanimivo« na kakšnem tvojem potovanju?

Zame je nepozabni trenutek, ko obnemim ob lepoti in občutim 100-odstotno srečo. Med take trenutke štejem: sončni vzhod na najvišji gori havajskega otoka Maui, Haleakala, ki ga je čuvajka narodnega parka pospremila s petjem v havajščini; opazovanje kitov na različnih koncih sveta; večerja v dvoje na sanjski peščeni plaži prestižnega sejšelskega otoka North Island; športni ribolov z motornim čolnom v okolici luksuznega sejšelskega otoka Desroches, ko je moj partner po 20 minutah borbe iz vode potegnil rumenoplavutega tuna – z ulovom so postregli suši vsem gostom rezorta; bosonogo praznovanje novega leta na filipinskem otočku Malapasuca; kolesarjenje in osvežitev v hladnem Atlantiku na španskem otočku La Graciosa, ki leži ob večjem bratu Lanzarote; vzpon na italijanski otoček z delujočim vulkanom Stromboli; plavanje in snorkljanje v najbolj turkiznih vodah eksotičnih otočkov …

5) Kot strokovnjakinjo za potovanja te moramo, da bralci naše spletne strani www.pag.si ne bodo preveč jezni, vprašati tole:  Katere so tiste destinacije, ki si jih mora privoščiti popotnik začetnik? Kaj pa izkušeni popotnik?

Popotnik, ki potuje v lastni režiji in govori enega ali več tujih jezikov, lahko potuje skoraj kamor koli. Kot začetnik naj potuje na turistične destinacije z razvito turistično infrastrukturo, kjer turistični delavci govorijo več svetovnih jezikov, turistične informacije in ponudba pa so na dosegu roke. Najbolj priročne so evropske države in njihova mesta. Takoj zatem vabijo tudi druge svetovne turistične destinacije Azije, Amerike in Oceanije ter nekatere afriške države.

Izkušenejši popotniki se lahko odpravijo tudi v manj obiskane države, kot so na primer: Brunej, Kiribati, Maršalovi otoki, Mikronezija, otočje Tonga, Butan. Za čim manj neprijetnih presenečenj naj si popotnik že pred odhodom ustvari sliko okvirnih prevozov in nastanitev. Za vse druge nenačrtovane dogodivščine bo ostalo še dovolj prostora. Pred odhodom naj popotnik na spletni strani MZZ-ja preveri aktualne podatke, katerim destinacijam se je priporočljivo izogniti.

6) Sam vidim, da se potepaš tudi po Jadranskem morju. Katere destinacije so ti najbolj všeč tam?

Hrvaški Jadran imam zelo rada, saj je to moja poletna destinacija iz otroštva. Obožujem hrvaške otoke, a zaradi bližine, bogatega borovega gozda in luksuza mi je najbolj všeč otok Lošinj. Zaliv Čikat je postal umirjeno pribežališče najzahtevnejših gostov, ki se želijo umakniti v intimo luksuznih namestitev, kot so Hotel Bellevue, Boutique Hotel Alhambra in Villa Augusta, Villa Hortesnia in Villa Mirasol. Hotel Bellevue je že od odprtja moja prva izbira. Obožujem tudi Opatijo, ki je kot mala Nica, in Dubrovnik, ki me vedno znova očara z vzdušjem.

7) Verjamem, da poznaš hrvaški turizem vsekakor bolje kot marsikateri povprečen turist. Bi lahko na »dolgo in malo manj široko« povedala, kaj si misliš o njem?

Hrvaška vlaga v infrastrukturo in turizem. Zasebni in javni hrvaški investitorji bodo samo letos v hrvaški turizem vložili približno 800 milijonov evrov, a čimer bodo pridobili nove ceste, kolesarske steze in sprehajalne poti, urejene plaže, okoli 50 novih ali obnovljenih hotelov najvišje kategorije ter obnovljene in izboljšane kampe. S tem povezana težava pa je, da jim primanjkuje delovne sile s področja gradbeništva in gostinstva. Država to rešuje z letno kvoto dovoljenj za zaposlovanje tujcev, ki letos znaša okoli 7.000 dovoljenj, dolgoročno pa bodo stanje reševali tudi s prekvalifikacijo domače delovne sile.

8) Turisti načeloma sanjajo življenje v Dalmaciji. Všeč sta jim je dalmatinska ležernost, sproščenost. Všeč jim je lagoden način življenja (kavica, bevandica, odlična hrana) … Kaj imaš rada ti in kaj se ti zdi, da  slovenski turisti na Hrvaškem še premalo poznajo?

Slovenci slabo poznamo celinsko Hrvaško. In njeno ponudbo. Tako kot imamo v Sloveniji evropske destinacije odličnosti, EDEN, jih imajo tudi na Hrvaškem. To so manj znane in manj turistične destinacije, ki zadovoljijo iskalce trajnostnega turizma in ponujajo doživetja. Usmerjena so zeleno in družbeno odgovorno.

Letošnji hrvaški nacionalni zmagovalec na temo »Kulturni turizem« je destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok, ki bo deležna promocije na spletnih straneh Hrvaške turistične skupnosti in Evrospke komisije. Zmagovalne destinacije prejšnjih let lahko spoznate na strani http://croatia.hr/hr-HR/eden.

9) Če izbiraš med apartmajem ali hotelom, verjetno izbereš hotel … Kako ga izbereš? Katere so tiste najpomembnejše stvari, ki odločajo o rezervaciji?

Nastanitve, med katerimi prevladujejo hoteli višjega cenovnega razreda, izbiram na podlagi ocen spletne strani booking.com. Ogledujem si le tiste, ki imajo oceno 8,8 ali več. Zanimajo me predvsem kritike gostov, ki vplivajo na mojo odločitev.

Hotelske zvezdice niso moje glavno merilo, saj označujejo obseg ponudbe hotela, kot so število restavracij in barov, bazenov, spa, fitnes, število in vrste sob, število dvigal … ne pa tudi njegove starosti. Tako se bom prej odločila za popolnoma nov butični hotel 4* kot za dotrajani hotel 5*, ki je potreben obnove.

10) Hrvaška leta 2017 podira turistične statistične kazalce. Vsi vemo zakaj. Toda verjetno pa vemo tudi, da jo čaka še dolga pot, da bo svojo destinacijo naredila še mnogo boljšo, zanimivejšo. S katerimi nasveti bi postregla naši južni sosedi?

Po moji oceni Hrvatje že delujejo v pravi smeri. Morda bi lahko več naredili pri ponudbi izven glavne turistične sezone – tako bi bili namestitve, restavracije in drugi turistični objekti odprti skoraj vse dni v letu.

11) Barbara, pri vaši reviji imate tudi stil … Zagotovo ga najdete tudi na jahtah, ki plujejo po Jadranskem morju, pa v dragih hotelih, toda ali je odličen stil najti tudi na ulici, med nami, »navadnimi smrtniki«? Kaj lahko naredimo sami, da izboljšamo svoj poletni, morski stil?

Pravi naslov za modne stajlinge je naša urednica stila Jasmina Elsner, ki je tudi osebna stilistka (styledbymina.si). Kot me je poučila, so letos nujni kosi za žensko: enodelne kopalke, ogrinjalo čez kopalke, klobuk in cekar. Če nosite enobarvne kopalke, izberite pisano ogrinjalo s potiskom rož, črt ali obratno. Zvečer čez enodelne kopalke oblecite le kratke džins hlače ali maksi krilo, imejte isti cekar, in že ste pripravljeni za večerno druženje.

Modni moški to poletje nosi lahkotno srajco z dolgimi rokavi, ki je zavihana do komolca. Na sebi ima kopalke s potiskom cvetja ali drugih vzorcev (dolžina: sredina stegna).  Obut je v gumijaste natikače z žametom ali v platnene čevlje, slip on. Ko ni v kopalkah, nosi tanke džins hlače, dolžine nad kolenom.

12) Pred leti je eden izmed hrvaških ministrov za turizem izjavil: “Hrvaška je blizu, lepa je in ponuja vse, kar turist potrebuje. Vse, kar si Slovenci želijo, imajo pred svojimi vrati.« Barbara, pa ima luksuz v prestižnih hrvaških hotelih ustrezno ceno?

Če govorimo o luksuznih namestitvah, imajo te povsod visoko ceno. Nanjo vplivajo tudi ekskluzivnost ponudbe, lokacija in sezona. Od posameznika pa je odvisno, katere hotelske lastnosti in storitve ter okolje mu pomenijo več. Tja gre na dopust.

13)  Ko človek omeni potovanje, se mu v misel takoj prikrade tudi beseda hrana. Kaj ti rada ješ? Si na Hrvaškem našla kakšno gostilno (hotelsko restavracijo), ki je zares omembe vredna?

Ker večinoma obiskujem Kvarner, imam tam tudi svoje najljubše restavracije. Med njimi bi izpostavila mojo priljubljeno Bevando v istoimenskem opatijskem hotelu, v kateri je pred dnevi, po obisku Slovenije, jedel tudi ameriški igralec John Malkovich. V mestu je odlična in cenovno ugodna restavracija Ružmarin, kjer najraje naročim šurlice (ki izvirajo z otoka Krka) s tartufi. Nedaleč od Opatije me je v vasici Kastav navdušila tudi restavracija Kukuriku v istoimenskem hotelu.

14)  Barbara, katere centre dobrega počutja, wellnessa, obiskuješ, katerega priporočaš?

Hrvaška stavi na wellness. Največ ponudb na enem mestu boste našli v opatijskih hotelih, ki vsako leto marca odprejo svoja vrata gostom, ki v sklopu akcije »Ožujak – Oaza Wellnessa« po promocijskih cenah uživajo v wellnessu. Mesto so namreč 4. marca leta 1889 proglasili za zdraviliški kraj, saj ponuja izjemno kombinacijo morja (aerosola), blagega podnebja in sredozemske vegetacije. Moj najljubši wellness je v hotelu Falkensteiner Iadera pri Zadru.

15) Za konec le še tole mini vprašanje … Kako si predstavljaš idealen dopustniški dan?

Moj idealen dopustniški dan vključuje kulturno in zgodovinsko odkrivanje kraja, spoznavanje kulinarike, plavanje v turkiznem morju in zvečer sprehod ob peščeni obali ter romantično večerjo z mojim dragim.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Miro Štebe: »Povsod sem srečal dobre ljudi«

Miro Štebe v zelo zanimivem intervjuju med drugim pravi: »Rad bi svetoval ljudem, da naj hodijo po svetu z odprtimi očmi, naj razmišljajo o tem kar vidijo, kaj jim govorijo narava in sledovi naših prednikov. Od njih smo dobili čudovito popotnico. Tudi mi moramo za zanamce ohraniti lepoto in pestrost naše Zemljice! Odvrniti bi se morali od politikov, ki v svoji nečimrnosti, zagledanosti samih vase in v svoje kopičenje oblasti in materialnih dobrin širijo negativno energijo, sovraštvo in laži. Uničujejo ta svet!«

Nadaljujte z branjem

Najboljše hrvaške restavracije

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Nove MICHELINOVE zvezdice z letnico 2024 so prispele na Hrvaško. Restavracija Agli Amici iz Rovinja je prva nosilka dveh Michelinovih zvezdic na Hrvaškem. Seveda pa (francoski) Michelinovi strokovnjaki niso edini, ki dajejo ocene najboljšim hrvaškim restavracijam. Poglejmo podrobneje, spoznajmo vodiče, ki nas vodijo po najboljših hrvaških restavracijah.

Nadaljujte z branjem