Compare Listings

Spoštovanje, prijaznost in nasmeh

Sandra Zovkić, zbiralka trenutkov

Sandra Zovkić, instagramska vplivnica (take.you.to), lastnica apartmaja v Vodicah ter ljubiteljica Istre in plaž na otokih v intervjuju med drugim pove: „Kombinacija potovanj, sladkih čokolad in plaž se nikoli ne more izkazati za slabo«.

Sandra Zovkić, zbiralka trenutkov

Sandra Zovkič, instagram profil take.you.to, v intervjuju za www.pag.si, slovenski turistični portal o hrvaškem turizmu, reče: »Potovanja so moja hrana za dušo. Iz potovanja se lahko vrnem s praznimi žepi, toda moja duša bo zagotovo polna.« Vabimo k branju celotnega intervjuja …

1. Sandra Zovkić, pozdravljeni na spletnih straneh www.pag.si, največjega slovenskega portala o hrvaškem turizmu. Za začetek vas prosim, da se nam predstavite, poveste nekaj o vašem delu, življenju, hobijih in podobno.

Najlepša hvala za povabilo na razgovor, kjer lahko predstavim svojo zgodbo. V le nekaj kratkih besedah ​​bi se opisala predvsem kot ljubiteljica potovanj, ki nenehno išče sladke sladice in vina, rajske plaže in skrite kraje, dragulje (“hidden gems”), ki jih na klasičnih potovalnih poteh ne bomo našli.

Z nekaj besedami več besedami pa bi povedala naslednje … Po več kot 10 letih v IT podjetju, obkrožena s kupom papirja in številkami, kjer sem se dobesedno počutila, kot da je vsak dan popolnoma enak, sem se odločila, da obrnem novo stran v moji knjigi življenja.

Posvetila sem se izobraževanju in prostovoljstvu. Zaradi potovanj, ki so bila sprva le moj hobi, sem odprla instagram profil take.you.to, ki mi je posledično odprl številna vrata in priložnosti, kot so npr. pridružitev start-up ekipi jadralske potovalne agencije in sodelovanje s številnimi potovalnimi blagovnimi znamkami, tudi z booking.com.

V prihodnosti upam, da se bo moja nadaljnja kariera nadaljevala v smeri digitalnega trženja in turizma. Prav tako moram poudarit, da sem neizmerno hvaležna svojemu možu in družini, da so mi bili veter v hrbet in neizmerna podpora v vsakem trenutku.

2. Sandra, v naši rubriki »intervju« si morala biti »pod nujno« gost portala www.pag.si. Si namreč zasvojena s sladkimi dobrotami, mi pa jih prodajamo, glej www.mojacokolada.hr. Tako ti kot mi smo zasvojeni z lepimi plažami in potovanji, skratka, na nek način si nam bila »zapisana v zvezdah«.

Potem se pa vsekakor strinjamo, da se kombinacija potovanj, sladkih čokolad in plaž nikoli ne more izkazati za slabo. 🙂

3. Sandra Zovkić, mnogi te sploh ne poznajo z imenom in priimkom, ko pa je omenjeno “take.you.to“, te mnogi prepoznajo takoj. Pa to skorajda ne more čuditi, če se zavedamo, da imaš koncem leta 2020 na instagramu že skorajda 23.000 sledilcev. Facebooka pa ne maraš?

Po intenzivnem delu in trudu v zadnjih treh letih na instagram profilu take.you.to se je zbralo že več kot 22 tisoč ljudi. Iskreno, šele sedaj, ko na glas izgovorim to številko, ugotovim, za kako veliko skupino sledilcev gre.

Potihoma, nekako ponižno, upam, da so ljudje prepoznali mojo poštenost in iskrenost pri delu, da so jim všeč moji potovalni nasveti ali same ideje o potovanjih. Vsekakor moram poudariti, da sem na instagramu “resnično jaz”, brez neke lažne igre ali zavajanja ljudi, ki me »spremljajo preko spleta«.

Zaradi boljšega odziva in lažje komunikacije z »občinstvom« sem bolj osredotočena na instagram, zato facebook nekoliko trpi. V zadnjem času delam na odprtju bloga, spletne strani take.you.to (traja nekoliko dlje, saj sem po naravi perfekcionist in mora biti vse popolno pred objavo).

Držite pesti, da se spletna stran čim prej zapodi po navideznem svetu.

4. Sandra, kaj je tvoj glavni motiv, da greš na potovanje, da stopiš na letalo? Kaj pričakuješ od potovanja, kaj iščeš na potovanju?

Morda se komu sliši nenavadno, toda od malih nog je meni eden od največjih strahov, da ne bom videla sveta, raznolikih držav in pokrajin, vseh čudovitih narodnih parkov, pisanih mest, da ne bom okusila različne hrane, različnih okusov, da ne bom spoznala drugih kultur in ljudi.

Preprosto, rekla bi, da so potovanja moja “hrana za dušo”. Iz potovanja se lahko vrnem s praznimi žepi, toda moja duša bo zagotovo polna.

Na potovanjih vsekakor najbolj rada raziskujem »podcenjene« kraje brez velike gneče, zato mi je najljubše, ko si izposodimo skuter/ kolo/ avto in se zapeljemo na pot, po cesti brez načrta.

Nič manj pomembno na potovanjih se mi ne zdi komunikacija in druženje z domačini, zato vedno jemo v lokalnih restavracijah.

Na primer v Aziji, skoraj vedno na ulici – čeprav »interier restavracije« včasih ni najbolj privlačen, pa nas ponavadi pričaka prisrčno vzdušje, obroki pa so praviloma prava eksplozija okusov in vonjev.

5. S katerimi potovanji si bila najbolj zadovoljna, katera potovanja so te najbolj navdušila? Katera je bila morda najlepša in katera najgrša priložnost, izkušnja na samem potovanju?

Morda se sliši kot zlizan kliše, toda vsa potovanja so mi res enako pri srcu, ker prinašajo zares nekaj nepozabnih izkušenj. Če pa že moram izpostaviti eno izkušnjo, potem naj bo to  petdnevno križarjenje po filipinskih otokih brez elektrike, telefonskih povezav, s spanjem v šotorih na peščenih plažah nenaseljenih otokov.

Poješ pa tisto, kar tisti dan ujameš, piješ kokosovo vodo, obkrožen pa si s sanjsko pokrajino, kamorkoli seže pogled je čudovito. Teh filipinskih pet dni, to je bil moj idealen pobeg iz klasične »zahodnjaške« cone udobja.

Kar pa se tiče grdih izkušenj, tudi če je prišlo do kakšnega nesporazuma, smo ga rešili mirno, s pogovorom, ne da bi dvignili glas.

6. Sandra, kako vi gledate na industrijo turizma? Kaj pričakujete od neke turistične destinacije, njenih zaposlenih in ponudnikov turističnih storitev? Ali lahko naredite krajšo primerjavo svet – Hrvaška?

Svet je, kot pravi ena pesem, “pisana krogla” različnih narodov, barv, kultur, verovanj, prepričanj in še veliko več …

Moje osebno mnenje je, da se čarobna formula za pravilno kombiniranje in spoznavanje vsega naštetega skriva v besedah in dejanjih kot so spoštovanje, prijaznost in nasmeh.

Spoštovanja, prijaznosti in nasmeha si želim tudi v osebnem življenju, zato se tega držim kolikor je le mogoče. Spoštovanja, prijaznosti in nasmehov pa si želim tudi v turizmu, pa naj bo to na Hrvaškem ali pa na celem svetu.

7. Kaj vam je najbolj všeč pri domačem, hrvaškem turizmu? In kaj so slabe stvari hrvaškega turizma? Kaj bi takoj spremenili, popravili?

Pogosto v šali rečem, da bi bili najemodajalci apartmajev v nekaterih hrvaških regijah najsrečnejši, če bi jim gostje poslali denar v ovojnici, kar od doma, brez da bi sploh prišli na izbrano lokacijo. Vsi vemo, da je v vsaki šali del resnice, zato … 🙂

Sama bi za začetek hrvaški turizem začinila z nekaj več prijaznosti. Naredila bi konkreten načrt in strategijo za podaljšanje turistične sezone za vsaj šest mesecev, če ne kar za celo leto. Hrvaški turizem se še zmeraj večinoma dogaja le julija in avgusta, ponujamo pa le sonce in morje.

To je napaka, saj imamo res vse od naravnih lepot – turkizne reke, zlate ravnice Slavonije, hektarje vinogradov, okusno gastronomijo, kilometre kolesarskih poti, več kot tisoč otokov, gradove Hrvaškega zagorja, narodne parke, gore itd.

Kljub temu vidim, da se vedno več mladih in sposobnih ljudi ukvarja s turizmom. Na turistični trg prihajajo z zelo raznolikimi idejami, kar me zelo veseli. Verjamem, da bomo morebiti vendarle, z majhnimi toda vztrajnimi koraki, prišli do odličnih rešitev v vsestransko zadovoljstvo vseh deležnikov, ki se pojavljajo v industriji turizma.

8. Kolikor vem, sami oddajate apartma (v Vodicah, če se ne motim). Nekateri mislijo, da je to lahko delo in da za to ne potrebujete prav nobenega posebnega znanja … Povejte nam, zakaj se ti ljudje motijo?

Tako je, oddajamo družinsko stanovanje v Vodicah. Pred nekaj leti sva z možem prihranke vložila v popolno prenovo apartmaja.

Vse smo naredili sami – položili ploščice, uredili vodovodno in kanalizacijsko napeljavo, zamenjali pohištvo …

Naš apartma popolnoma ustreza potrebam družine z otroci.

Strinjam se, da iz nekega razloga še vedno velja mnenje, da najemniki stanovanj “samo sedijo, se cel dan kopajo na plaži in pijejo kavo, medtem ko denar pada z neba.” Mogoče je bilo nekoč res tako, danes pa je na internetu vse transparentno, recenzije gostov takoj izdajo, kako je lastnik apartmaja poskrbel za svojega gosta.

Iskrena bom, pred samim začetkom tega turističnega posla sem tudi sama podcenjevala vso delo okrog oddajanja apartmaja. Potem pa sem kmalu ugotovila, da posel oddajanja apartmajev vendarle ni tako enostaven; samo poskusite začeti brati in razumeti vse zakonske obveznosti, ki jih morate nujno izpolniti, ustvarite funkcionalen in prisrčen apartma, naredite vrhunske fotografije, ki prikazujejo vašo nastanitev, gosta animirajte in mu vzbudite zanimanje za vaš apartma …

Skratka, na prste ene roke bi lahko preštela, kolikokrat sem se kopala zadnje ne-koronsko poletje, morje pa je dobesedno le sto metrov od naše hiše.

Kot v vsakem poslu, če želite biti uspešni in imeti zadovoljno stranko, se je treba zelo potruditi in paziti na vse podrobnosti.

Na srečo mi je to delo zelo všeč in moja velika želja je, da bi nekoč imela celo majhen družinski hotel. 🙂

9. Sandra, odlično poznate “sceno” oddajanja apartmajev na Hrvaškem. Kaj je dobro in kaj slabo? Katere so najpomembnejše stvari z vašega vidika, da se turist v apartmaju počuti odlično?

Bodimo vsi iskreni, ko gremo na dopust, želimo tiste dragocene dni preživeti na najboljši možen način – biti v lepi in čisti namestitvi, si ogledati najbolj znane znamenitosti, poskusiti lokalno hrano in pijačo, se zabavati, skratka želimo biti (skorajda) v raju. Vem, da si to želijo tudi moji gostje in po svojih najboljših močeh se trudimo, da bi se gosti pri nas počutili zares prijetno in sproščeno.

Pripravili smo tako imenovano “knjigo dobrodošlice”,  kjer na več kot dvajsetih straneh delimo informacije npr. kam iti pogledat kakšno turistično zanimivost, kako priti do določenega kraja, dodane pa so tudi malenkosti npr. kje spiti najboljšo kavo, kje kupiti sveže ribe ali naročiti najboljši sladoled (jaz sem odvisnik od sladkorja in to mora biti to priporočilo).

Prav tako smo gostom na voljo 24 ur na dan, skupaj lahko okušamo lokalno vino, ponudimo jim domače sadje, skratka nudimo jih »servis kot se šika«.

Čeprav ne maram govoriti o slabih stvareh, pa bom vendar povedala stavek ali dva, če že vztrajate. Kot sem že omenila, danes je goste izredno težko prevarati, saj internet omogoča »odlične varovalke«. Recenzije apartmajev so dobro merilo in vodilo morebitnim gostom. Iz tega pa sledi, da tisti, ki oddajajo apartmaje zelo slabe kakovosti, na trgu, vsaj na dolgi rok, ne morejo preživeti.

Med slabe stvari štejem tudi veliko davščin, ki jih od nas, lastnikov apartmajev, pobira država. Zdi se, da je naši državi malo mar za naše probleme. Ampak pustimo raje to domačo politiko ob strani in se v tem intervjuju fokusirajmo na lepše stvari.

10. Korona virus je grozno prizadel turistično industrijo. Kako se to pozna v Vodicah, ali občutite kakšne drastične spremembe? Kaj se bo dogajalo na področju turizma, če virusa, pandemije svet ne bo ustavil še eno leto, torej v letu 2021?

Na to vprašanje bom skušala odgovoriti na primeru našega apartmaja v Vodicah. V začetku leta 2021, oziroma sredi februarja, smo imeli naš apartma rezerviran že čez celo turistično sezono.  Z izbruhom pandemije, corona virusa, marca ali aprila, so vsi gostje odpovedali rezervacije, saj niso vedeli, kakšna bo situacija čez nekaj mesecev.

Skladno s temi dogodki smo vsem, brez vprašanj, takoj vrnili predplačila, rezervacije, saj je to najbolj pošteno do gostov.

Na srečo smo proti koncu junija vendarle začeli dobivati ​​vse več novih povpraševanj in novih rezervacij. Čeprav smo se bali, da bo sezona 2020 “popolnoma propadla”, so se gostje hitro vrnili, ker smo imeli na državni ravni kar nekaj časa dokaj dobro zdravstveno situacijo.

Iz pogovorov z gosti, sem ugotovila, da so imeli ljudje »vrh glave zaprtja med štiri stene«. Turisti so bili željni sonca, morja in nasploh narave, svobode.

Hkrati pa smo, za razliko od lanskega rekordnega leta, zaznali trend daljšega bivanja – gostje iz zdravstveno-varnostnih razlogov ne želijo več zamenjati lokacije vsakih nekaj dni, ampak rezervirajo apartma za najmanj deset dni, kar pa je nam še bolj ustrezalo.

Na »občinski« ravni Vodic pa bi, po mojem mnenju, morali vendar veliko bolj previdno odpirati nočne klube, ki so postali nova problematična žarišča korona virusa.

Verjamem, če ne bi bilo te napake z nočnimi klubi, bi lahko turistična sezona zlahka trajala vsaj še ves september.

Kar pa se tiče turističnega leta 2021 … Mislim, da smo se že skoraj vsi naučili živeti z »novo normalno korono situacijo« in da bomo to težko situacijo vendarle uspešno premagali s cepljenjem in s skupnim družbeno odgovornim vedenjem.

11. Korona virus je zaustavil potovanja čez meje, mnoge letalske linije so zamrznjene v karanteni. Sandra, tudi ti si ta pandemijski čas preživela doma, na Hrvaškem.

Si pa ta čas izkoristila tako, da si nas razveselila s čudovitimi (arhivskimi) fotografijami, ki jih na instagramu ponavadi objavljaš skupaj s krajšo razlago, komentarjem. Tvoje fotografije so tako lepe, da se mi zdi, da za njimi stoji celotna produkcijska ekipa.

Najlepša hvala za lepe besede. V zadnjih letih smo pri izbiri destinacij za potovanje domačo Hrvaško vedno iz nekega razloga izpuščali ter se odpravljali v neke bolj oddaljene kraje kot so npr. Filipini, Šrilanka, ZDA itd.

Leta 2020 so bili v načrtu Barbados, Kuba in Mehika, toda zaradi korona virusa smo ostali doma in Hrvaška je vendarle prišla na vrsto.

Moram pa izrecno in iskreno poudariti, da smo bili zelo prijetno presenečeni nad številnimi hrvaškimi kraji. Le kakšno uro ali dve vožnje od našega doma smo namreč naleteli na številne turistične bisere.

Skriti dragulji kot so jezero Torak, izvir Cetine, slapovi Manojlovac, različni razgledi in številni drugi, so nas vsakič pustili brez diha s stavkom “kdaj se spet vračamo?”.

Tudi sam odziv instagram publike je bil skorajda neverjeten, slike so bile ponovno objavljene (»repostane«) na profilih s skoraj milijonom sledilcev, profil take.you.to pa je hipoma zrasel za nekaj tisoč sledilcev. Prav tako sem zelo vesela, ko dobim fotografije instagram sledilcev, ki so po naših priporočilih obiskali neko od izbranih turističnih destinacij.

»Produkcijsko ekipo« sestavljava moj mož in jaz. Mož je večino časa za fotoaparatom, jaz pa ta foto material obdelujem, pišem vtise o lokaciji in objavljam. Recept za odlično fotografijo je nekaj gramov dobre volje, nekaj kilogramov potrpljenja in vsaj ena pločevinka piva za žejnega fotografa. 🙂

12. Mnogi turisti, med njimi tudi jaz, bi radi delali takšne fotografije kot jih ti objavljaš. Povej nam, katere naprave in katere programe uporabljata? In kje iskati znanje?

Za začetek se je treba zavedati, da je nemogoče narediti karkoli odličnega čez noč, enako velja tudi za fotografijo. Za dober izdelek se je treba potruditi in si vzeti čas; kar poglejte moje fotografije na začetku instagram profila; to je pravi barvni kaos s popolnoma napačnimi kadri.

Moj nasvet je, da se učite skozi igro, med obiskovanjem zanimivih turističnih krajev in fotografiranjem. Vsekakor velja, da se ne kupuje dragih aparatov, dokler docela ne spoznamo, da jih krvavo potrebujemo. Treba se je tudi zavedati, da je danes večina mobilnih telefonov dovolj dobrih, še posebej za prve korake oz. kadre.

Kar zadeva same aplikacije, snapseed in tezza sta zagotovo dovolj dobra za vse »foto-mobi začetnike«,  saj lahko le z nekaj kliki spremenite kontrast, osvetlitev in različne druge možnosti.

Za nekoliko višjo raven znanja in želja predlagam program lightroom, vendar le na (prenosnem) računalniku. Pri lightroomu mnogi zelo hitro odnehajo, saj je učnih možnosti res veliko, a že po nekaj dnevih učenja preko elektronskih YouTube »vadnic« boste zagotovo lahko rešili marsikateri problem.

Jaz sem se osnov učila počasi, vsaj kakšen mesec, toda na koncu mi je uspelo. Sedaj se mi zdi, da se je zagotovo splačalo.

13. Sandra, kje na Hrvaškem ti je bilo najbolj všeč, kje si se počutila super? Katere hrvaške  destinacije ponujajo odlično turistično vzdušje? Kaj je za vas pomembno, ko se odločite, kam se odpravljate? Katere hrvaške regije izberete?

Čeprav živim na relaciji Zagreb – Dalmacija, se najbolje počutim v Istri in vsako priložnost izkoristim za kratek izlet tja, prijaznost domačinov je preprosto neverjetna.

Mislim, da Istra ponuja idealno kombinacijo vsega, od zelenih gričev, vinogradov in slikovitih mest, kot so Motovun, Grožnjan in Oprtalj ter vrhunskih kleti v Momjanu v notranjosti, pa vse do modre Istre, ki jo zalivajo valovi Jadranskega morja in kjer se nahajajo moj najljubši Rovinj, Pulj – bogat z zgodovino, Fažane ki zaljubljeno gleda na Brione ali slikoviti rt Kamenjak, ki skriva nekaj najlepših plaž.

Prav tako ne smem pozabiti na vrhunsko gastronomijo – na seznam obvezno dodajte tartufe. Na drugem mestu meni najljubših hrvaških destinacij je zagotovo Šibeniško-kninska županija.  Moje srce poplesava od sreče, ko se odločimo, da se bomo odpravili na izlet v tiste dalmatinske kraje, ki nikogar ne bodo pustili ravnodušnega.

Pri odločanju, kam se odpraviti na vikend »izletnikovanje«, mi je najpomembneje, da se, če je le mogoče, čim bolj izognemo preveliki gneči, zato vedno poskušamo obiskati priljubljene cilje izven turistične sezone.

Ko delam načrt potovanja, ko ure in ure navidezno potujem po zemljevidu ali internetu, poskušam najti čim bolj skrite turistične bisere. Po drugi strani pa na sami destinaciji rada prisluhnem tudi naključnim domačinom, saj je nasvet »lokalcev«, ko raziskuješ, zmeraj najboljši.

14. Sandra, ti Vodice zelo dobro poznaš. Kam v Vodicah iti, da bi pojedli kaj dobrega (pa da niso cene astronomske)? Katere so najboljše, najlepše plaže v Vodicah in okolici? Še kakšen nasvet?

Vodice so v zadnjih nekaj letih moj poletni dom in z veseljem bom z bralci delila, kje, kaj in kako, zato začnimo s seznamom. Upam, da se posledice korona virusa ne bodo odražale na teh mojih nasvetih.

Tri Piruna – daleč najboljša storitev, najboljša živila in odlična gastronomska zgodba v Vodicah. Srednji cenovni razred, verjemite mi, splača se, vaše brbončice vam bodo hvaležne.
Agroturizem Roca – za vse ljubitelje mesa in pršuta, slikovit ambient.
Steakhouse Gusti – kot že ime pove, Gusti je odlične, če se vam zahoče zrezkov.

Gulož – dokaj nova gastro lokacija v Vodicah, zelo dobra hrana in postrežba, rezervacija je obvezna, saj imajo le pet miz.
City Food – kebab ali ostala hitra hrana, kakovostne in sveže sestavine.

Dalmatino – koktajli, odlično razmerje kvaliteta – denar, poskusite njihov gin.
Luna v Tribunju – za romantično večerjo z enim najlepših razgledov, kvaliteta hrana nekoliko niha.
Beach Bar Tropicana – ko postanete lačni na plaži in želite hitro malico.

Na žalost, na slaščičarno s finimi sladicami v Vodicah še zmeraj čakamo. Naj sama odprem sladek butik? 🙂

Ko mi zares »pade sladkor«, se odpeljem v Šibenik, v slaščičarno Yum Pastry Shop, kjer se vsakodnevno odvije pravljica okusov. Mimogrede, naredili so celo sladico v obliki šibeniške katedrale.

Za najboljšo kavo z razgledom se usedite na kolo in se odpravite do Nautice v Tribunju, za najlepše plaže pa vsekakor priporočam enodnevni izlet na fantastični otok Prvić, ki se nahaja nasproti Vodic.

15. Ko smo že pri plažah, katere plaže na Hrvaškem, ki ste jih že obiskali, so za vas najlepše?

Osebno sem ljubiteljica plaž na otokih, ker je tam morje zagotovo najbolj čisto, njegova barva pa je, kot da bi morje kdo pobarval s turkiznimi temperami, zato bi bil moj seznam takšen:  Stiniva na Visu, Dubovica na Hvaru, Valun ali Lubenice na Cresu, Borik na Lošinju.

16. Sandra, prišli smo do samega konca intervjuja. Imaš še kakšno sporočilo za naše bralce, turiste, ki prihajajo ali razmišljajo o prihodu na Hrvaško?

Kratka bom, saj sem že prej preveč govorila. Ostanimo odgovorni v času virusa korone, ki upam, da se bo kmalu »izpel«. Bodimo prijazni in polni razumevanja drug do drugega, saj lahko le skupaj premagamo to grdo pandemijo.

Vsekakor pa vsem ljudem želim, da jim prav nobena tegoba, težava ne izbriše nasmeha z obraza. Čakam vas v Vodicah in na mojem instagram profilu https://www.instagram.com/take.you.to/.

Sandra Zovkić, iskrena hvala za vse izčrpne odgovore in pa tudi čudovit fotomaterial, ki je v naključnem vrstnem redu pospremil ta zanimiv intervju.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Nadaljujte z branjem

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo v sredini aprila 2023 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Obiskovalci, tudi tisti, ki niso »kuharski profesionalci«, bodo verjetno zastrigli z ušesi, ko bodo slišali, da v Rovinj, na Weekend Food Festival, prihaja tudi najbolj znan pizzaiolo na svetu - Franco Pepe.

Nadaljujte z branjem