Compare Listings

Slikovito ribarsko mestece

Tribunj: otok in osel

Tribunj je tipično mediteransko naselje, z ozkimi uličicami in zbitimi kamnitimi hišami. Dodatni čar Tribunja je njegov stari del, ki je zgrajen na zelo majhnem otočku in je s celino povezan s kamnitim mostom.

Tribunj: otok in osel

Tribunj je majhno, zelo slikovito in neverjetno očarljivo ribiško naselje, oddaljeno približno petnajst kilometrov od Šibenika in le dobre tri kilometre od Vodic. Njegove krasne ozke ulice kar kličejo po sprehajanju. In njegovi lokali, posejani ob morju, kličejo po lagodnem dalmatinskem utripu. Zvečer ni lepšega, kot si naročiti kakšno gastronomsko specialiteto, jo poplakniti s kozarcem rujnega vina ali osvežilnega piva, sončni zahod pa si ogledati z ljubljeno osebo.

Tribunj je dokaj »skrit«, ne kriči »tukaj sem, obiščite me, za boga milega«. Vendar ima ta neodkritost, relativen mir celo na višku turistične sezone, svoj čar, mnogi bi rekli celo, da je to največja privlačnost Tribunja. No, pa saj tudi tisti, ki si želijo gneče, žura in »takšne ter drugačne akcije« lahko takoj pridejo na svoj račun, saj so Vodice, z bogatimi turističnimi vsebinami, oddaljene le “kratek sprehod”. Blizu Tribunja so tudi Šibenik, pa NP Krka in NP Kornati

Otok, slikan od zgoraj, s hriba

Največja posebnost Tribunja je zagotovo njegov geografski položaj, saj ga lahko zlahka razdelimo na urbani, kopenski oz. celinski, del ter na mini-otočno zgodovinsko jedro, na katerem se sedaj najdejo občinski prostori, pisarna turistične skupnosti, župnijski urad, kulturni center ter večina gostinskih objektov z mini trgom, ki ponuja dodatne zabavno-kulturne vsebine.

To prelepo sliko mini otoka dopolnjujejo pogledi na obližnje otočke tribunjskega arhipelaga: Lukovnjak, Logorun ter malo bolj zahodno Prišnjak in Sovljak. Čeprav je Tribunj zmeraj bolj »turističen« in zmeraj več domačinov, teh je okrog 1.500, živi od turizma, tukaj niso nikoli pozabili na ribolov, ki je še zmeraj zelo pomemben gospodarski del Tribunja. Tudi oljke s svojimi produkti, predvsem oljčnim oljem, marsikateri družini (teh je tukaj maj kot 600) so pomemben vir prihodka Tribunja.

Mesto oz. celotna občina je zelo ponosna tudi na »marino Tribunj«, ki se nahaja na vzhodni strani Tribunja. Odlična zaščita pred vetrovi v marino vsako leto »napoti« okoli 240 plovil (na suhem je dodatnega prostora še za 150 jaht in jadrnic). Športni navdušenci, ki ne marajo jadranja ali »jahtarjenja s potapljanjem«, lahko uživajo in igrajo tenis, bočanje, nogomet …

Osel, čislana žival v Tribunju

Prečudovito čisto modro morje predstavlja idealno mesto za plavanje. Morske norčije lahko zganjamo na plažah: plaža Bristak (Sinje morje), plaža pri restavraciji Luna, plaža Movie Resort, plaža Sovlja in plaža Zamalin. Plaže so različne, vendar so vse lepe, na njih se bodo odlično počutili otroci in odrasli.

Da vam v Tribunju kot turistu ne bo dolgčas skrbi predvsem njihova turistična skupnost, ki organizira različne poletne veselice (Tribunjski tovar, Noč Tribunja in Ribiška noč, omenimo pa tudi praznik Marijinega vnebovzetja, 15. 8., in praznik svetega Nikolaja, 6.12. Največ pozornosti zagotovo pritegnejo »oslovske dirke« (leta 2017 so bile organizirane že tradicionalne, petdesete dirke). Bronastega osla, spomenik tej simpatični delovni živali, najdemo v bližini mosta, še na kopnem in je zelo priljubljena točka za jahanje in fotografiranje. Tisti, ki iščete vročo zabavo do zgodnjih jutranjih ur, lahko obiščete številne diskoteke in razigrane pivske lokale v bližnjih Vodicah.

Most na otok

Za konec še malo zgodovine. Takole pravi slovenska wiki: »Prvo naselje je bilo postavljeno v 16. stoletju na otoku. Naselje so postavili begunci iz sosednjih vasi na kopnem (Jurjevgrad in Kameno selo). Kasneje so otok z nasipanjem povezali s kopnim. Do danes se je ohranilo nekaj ostankov obrambnega zidu, ki je bil postavljen v času benečanov. V starem delu naselja Jurjevgrad so ostanki srednjeveške utrdbe in cerkve sv. Nikole postavljene leta 1452.«

Naj dodamo, da nekateri hrvaški spletni viri navajajo »rahlo drugačno zgodovinsko pot mesteca Tribunj«, vsekakor pa to ne spremeni dejstva, da je v Tribunju odrasel sloviti hrvaški pop pevec Mišo Kovač, ter da lahko skupaj z njim pojemo (tudi o Tribunju): Ti si pjesma moje duše.

Sorodni članki

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Nežno položena vzdolž dvajset kilometrov dolge morske obale, ob vznožju veličastnega Velebita, turistična t.i. Riviera Paklenica (z »glavnim krajem« Starigrad Paklenico) združuje gore in morje, sredozemsko podnebje z gorskim podnebjem, tradicijo z današnjimi modernimi časi. Vsekakor je potrebno znova in znova poudariti, da Starigrad Paklenica ni samo prijetno poletno obmorsko letovišče, ampak tudi tradicionalno zbirališče planincev in ljubiteljev narave, ki tudi izven glavne turistične sezone neizmerno uživajo v lepotah Paklenice oziroma celotnega Velebita.

Nadaljujte z branjem

Seget, Seget Donji

Zanimiva zgodovina iz časa Turkov in turistično nekoliko preveč zanemarjen kaštel Rotundo iz leta 1564, dolgo in dokaj neurejeno sprehajališče ob morju, »nekulturna razgledišča s prekrasnim pogledom na pol Dalmacije«, neraziskana in izzivov polna divja Zagora, stihijska gradnja ob obali, ignoranca turističnih in občinskih komunalnih delavcev, toda tudi odlična geografska umeščenost in nekateri manjši odlični turistični podjetniški projekti, ki vendarle popravljajo turistično sliko občine Seget in dajejo upanje, da bo nekoč bolje, so bistveni poudarki kratkega bivanja v Segetu oz. Segetu Donjem (ki bo tudi v samem fokusu tega članka). Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem