Compare Listings

»Pomembna mi je pot, ne samo cilj«

Intervju: Roni Kordiš – Had

Neposreden izziv za ta intervju je bila nagrada, ki jo je Had prejel od Hrvaške turistične skupnosti. Veliko nagrado, »Zlato penkalo«, si je Had zaslužil za svoj blog www.had.si in prispevek Motovun – ideje za nedeljski izlet.

Intervju: Roni Kordiš – Had

1) Had, pozdravljen. Dovoli, da te kot »nekakšnega« novinarska kolega, če smem tako reči, tikam. Za začetek ti čestitam za nagrado, ki so jo prejel na že 13-podelitvi turističnih nagrad »Hrvaške turističke zajednice«. Had, nam lahko poveš malo več o sami nagradi in kako je bilo na podelitvi.

Seveda se tikava. Ko so me iz Hrvaške turistične skupnosti kontaktirali in me povabili na Lošinj, sem bil presenečen. O nagradi Zlatno penkalo sem slišal že veliko. Vendar se mi ni sanjalo, da bom tokrat med prejemniki nagrade jaz.

Nagrado podeljuje HTZ novinarjem iz celega sveta za poročanje o Hrvaški. Sami izberejo novinarje, ki so v preteklem letu naredili preboj pri poročanju in ko smo tako sedeli na podelitvi in ko so podelili že večino nagrad, mi je Metka Bradetić (direktorica HTZja v Sloveniji) zastavila zanimivo vprašanje: »Ali opaziš, kdo sedaj še ni prejel nagrade?« Jaz pogledam naokoli in opazim, da sva samo še dve osebi v dvorani, ki nisva prejela nagrade. Prvi je novinar iz Francije, ki je dobil lansko leto Zlatno penkalo in druga oseba sem jaz. In takrat se Metka nasmehne, jaz pa nisem mogel verjeti, da se bo to res zgodilo.

Nagrado je podelil minister za turizem Gari Capelli in ko sem bil na odru, sem bil ponosen, saj sem eden izmed redkih Slovencev, ki je dobil veliko nagrado Zlatno penkalo. In vesel, da so Hrvati odkrili, da mi je njihova dežela všeč in da pogosto pišem o njih..

2) Had, ti si Slovencem znan predvsem po svojem bloganju. Tvoj www.had.si pišeš že od leta 2005. Vsaka čast za vztrajnost. Pa ne samo za vztrajnost, ampak tudi za pogum, saj se zdi, da se ne izogibaš prav nobene teme. In podvprašanje, o katerih temah pa vendarle najraje pišeš (so ti te najbliže tudi po samem znanju, ki ga imaš)?

Hvala. Ko sem se odločal za pisanje bloga, sem razmišljal o čem bi lahko pisal. Glede na to, da je v Sloveniji omejeno število bralcev, sem se odločil, da se ne bom omejil z nišnimi zadevami, ampak da bom poskušal biti kritičen do vsega in vseh – kar je bil moj moto na začetku.

Politika, potovanja, hrana, šport … Odvisno je od obdobja v katerem sem, predvsem pa je odvisno od mojega razpoloženja. V večini primerov poskušam prikazati stvari iz drugačne perspektive – iz tiste, ki je ponavadi pozabljena, predvsem pa se držim pravila, da ne bom nikoli tiho, ampak bom vedno s prstom pokazal na stvari, ki me motijo in ki bi morale biti drugačne.

Glede na to, da se precej ukvarjam s spletom in komunikacijo, bi lahko precej pisal o tem. Ampak na tem področju smo vsi strokovnjaki in je nesmiselno, da še jaz pametujem o teh stvareh. Dejstvo je, da kvalitetna vsebina nima bralcev. In to je težava celotnega medijskega sveta v Sloveniji.

3) Ker je naš www.pag.si turistični portalček bi se midva zavrtela predvsem okrog turizma in z njim povezanih vsebin. Za ogrevanje te bom prosil, ker vem, da si nonstop v gibanju, da nam izdaš pet izbranih nasvetov za enodnevni izlet. Vem, nekaj teh nasvetov imaš objavljenih (https://www.had.si/blog/2016/07/10/ideje-za-nedeljski-izlet-kam-na-izlet-v-blizini-italija-slovenija-hrvaska-avstrija/), kljub temu pa te bom prosil za izbiro petih najboljših. Ali pa (hrvaških) morskih destinacij …

Uf. Sedaj si me našel. Zadnje tri tedne imam »obsesijo«, da odkrivam in se »mečem« v najhladnejše vode (reke, jezera) v Sloveniji in bližnji okolici. Zanimivo je, da mi ljudje dnevno pošiljajo kup destinacij, ki jih moram obiskati in kjer ima voda temperaturo pod 10 stopinjami.

Sicer pa mojih 5 nasvetov za enodnevni izlet, ki sem jih tudi sam popisal – tale spisek se spreminja glede na moje razpoloženje, predvsem pa glede na to, kaj mi v tistem trenutku najbolj sede:

4) Največ tvojih prispevkov je iz Slovenije ter sosednjih držav. Normalno. Sedeš v avto, pa si že na izletu. Zanima pa me, če si mogoče med primerjavami držav (torej Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije) naletel na kakšne posebne značilnosti. Seveda me zadeva zanima predvsem s turističnega vidika.

Ta vikend sem preživel na festivalu v Republiki Srbski in priznam, da sem presenečen nad ljudmi (njihovo prijaznostjo), predvsem pa tudi nad cenami in kvaliteto storitev.

Sicer pa imam rad neodkrite točke, ki niso tako turistično zanimive in kjer se lahko pogovarjam z domačini, predvsem pa kjer lahko jem tudi tipične jedi, ki jih pripravljajo v tistih krajih (zadnje leto se prehranjujem vegansko in je posledično to malce težja naloga).

Turizem, kot ga jaz opazujem – mu manjka predvsem več doživetij. Ni več dovolj, da imaš kapacitete in hrano. Turiste je potrebno animirati, jim dati zabavo, jim ponuditi šport, predvsem pa jim ponuditi doživetja, ki jih doma ne morejo doživeti. In zadnja leta se je v Istri precej spremenilo na tem področju, predvsem pa so se turistični delavci začeli zavedati, da ni dovolj zgolj čisto morje in lepe plaže.

Vse fotografije: Had iz www.had.si

Lansko leto sem bil po dolgih letih na Pagu, konkretno na festivalu na Zrčah – in ko sem se spomnil te destinacije izpred 20 let, sem bil precej presenečen. Negativno. Saj je sedaj to postala masovna industrija, kjer pa ni več prostora za domačine in za tiste ljudi, ki bi radi našli svoj mir. Ampak v takšnih situacijah je vedno potrebno pogledati vse aspekte – če je mesto namenjeno zgolj turistom, potem se domačini ne bodo več dobro počutili, po drugi strani pa brez turistov mesta ne morejo preživeti. Odločitve so težke, predvsem pa niso enoznačne.

5) Nekje sem prebral, da je vaša družina imela nekje v bližini Pule vikend. In da si mnogo let, vsaj v otroštvu preživel v Istri. Tudi sedaj se mi zdi, da ti je Istra zelo pri srcu …

Res je. Kavran je bil kraj mojega otroštva in odraščanja, kjer sem preživljal vsak vikend. Ko smo pred sedmimi leti podrli hiško, se je v meni nekaj prelomilo. Ampak upam, da se bo kmalu spremenila zakonodaja na Hrvaškem in bom postavil svojo hiško na isti parceli, ki jo imamo v lasti. Kljub temu, da je do morja več kot 500 metrov, je to najbolj idiličen kraj na celem svetu. Istra mi je blizu in to, da je oddaljena manj kot dve uri vožnje je velika prednost – sploh, če hočeš imeti mir in tišino, kar pa zadnja leta vse bolj cenim.

6) V intervjuju za blog Naoff.si, si omenil, da greš  rad v Italijo, ker imaš rad mir?! Lahko to malo podrobneje razložiš?

Rad imam Italijo, veliko manj imam rad Italijane. Ampak pravo Italijo odkriješ, ko ugasneš navigacijo in se izgubiš. Takrat odkriješ, da v Italiji niso samo glasni Italijani, ampak da je Italija lahko tudi nekaj povsem drugega. Potem poiščeš restavracijo, kjer jedo domačini in tam ne boš nikoli razočaran nad njihovo hrano.

In tako odkriješ, da kljub temu, da je Italija hrupna, glasna in da so Italijani precej drugače vzgojeni, kot smo mi, lahko tudi zelo tiha in prijetna. Sploh, ko se začneš z avtom izgubljati v Toskani in odkriješ točke, kjer ni turistov.

7) Prav tako te prosim, da malo bolj razčleniš naslednje tvoje besede: »Ko se spravim v avto, mi je dejansko vseeno kje bom pristal – zagovarjam tezo, da je bolj pomembna pot, kot sam cilj. In posledično ne morem biti razočaran, ker nimam pričakovanj.« To mi je še posebej zanimivo s stališča, da je marsikdo razočaran nad lastnim izletom, dopustom, počitnicami … in da se družina še na poti, v avtu, veselo krega in jezi.

Ja. To je catch22. Sam sovražim pakiranja. Sam sovražim priprave na počitnice. Posledično so mi všeč spontane odločitve – ki niso vnaprej planirane, kjer ni določene destinacije in rezervirane nočitve. Tako ne moreš biti razočaran, ko prideš na izhodišče. Tako se ne moreš skregati, ker zgrešiš pot in tako se ne sekiraš, če si doma pozabil oblačila, ki bi jih potreboval. Sem namreč v takšnih letih, ko kupim, kar potrebujem in se ne obremenjujem več s tem. In manj je stresno potovanje, bolj bom užival – zato mi je pomembna pot in ne samo cilj. In če ne pridem na cilj, mi je vseeno – ker je bila že pot tisto, kar mi je bilo pomembno!

8) Kakor si opazil se www.pag.si zaenkrat ukvarja predvsem s hrvaškim morjem (pa ne samo Pagom in okolico). Vem, da si prenočišče najraje poiščeš v apartmajih ali hotelih. Zanimivo se mi je zdelo tvoje razmišljanje, da lahko lepši in cenovno ugodnejši apartma dobiš na sami lokaciji (bralec si lahko prebere naslednji članek: https://www.had.si/blog/2017/07/24/najem-apartmaja-na-hrvaski-obali/. Vem, da ti je v apartmaju internet NUJEN, katere pa so druge zadeve, ki so ti pomembne pri najemu apartmaja?

Če bi moral zapisati hierarhijo mojih želja pri apartmajih, bi šlo nekako takole:

Se mi zdi, da sploh nisem tako zahteven, kajne?

9) Hrvati imajo v letu 2017 izredno uspešno sezono. To je skorajda normalno ob vsem tem političnem dogajanju po svetu. Pohvaliti pa jih je treba tudi, saj ogromno vlagajo, predvsem v nove hotele. Sam si, hvalabogu, zelo kritičen, kako ti ocenjuješ hrvaški turizem na splošno. Prosim, ne skopari z besedami.

Hrvaška je v zadnjih letih naredila preskok. To, da so dobili investitorje iz tujine, to da so začeli razmišljati o doživetjih, ki jih ponujajo turistom, predvsem pa, da so se začeli zavedati, da gosti niso muhe enodnevnice, ampak se bodo radi vračali nazaj, če bo dobra ponudba .. Ja, začeli so razumeti turizem in turiste. Predvsem pa so tudi uredili sisteme za spremljanje turistov, kar pomeni, da imajo v vsakem trenutku kopico podatkov o njih.

Predvsem pa se mi zdi pomembno, da se končno zavedajo, da ni dovolj samo lepa obala in kristalno čisto morje. Ljudje si želimo več in to so pri njih v zadnjih letih ugotovili.

10) Med Istro in »južnejšim delom hrvaške obale« je kar velik »turistični razkorak«. Zdi se, da je Istra svetlobna leta pred ostalimi deli hrvaške »obale«?! Kateri so tisti koraki, ki bi se jih morali lotiti tudi južneje, recimo v sami Dalmaciji?

Upam, da se bo preslikalo to, kar so ustvarili v Istri v zadnjih letih, tudi na področje Dalmacije.  Je pa verjetno vse skupaj pogojeno tudi s samimi prebivalci določenih področij, ki dajejo pečat tem krajem.

Če bi obstajala enoznačna rešitev, bi bilo super, če bi ji uporabili tudi v Sloveniji. Isti primer je recimo Bled in Bohinj, da izpostavim dve čudoviti točki, ki pa sta »precej pozabljeni« in jim manjka infrastruktura. Ampak teh stvari se ne da rešiti čez noč, potrebne so pametne strategije, ki bodo na dolgi rok prinašale rezultate. Na žalost v turizmu ni bližnjic.

11) Prebral sem, da rad smučaš. Toda, da si tudi zelo razočaran nad sami cenami, ki smučarijo predvsem zadnja leta zelo dražijo. Sam imam podoben občutek, ko se odpravljam na morje. Cene apartmajev so zmeraj višje, kvaliteta pa ne sledi denarju, ki ga moramo dati za najem apartmaja.

Sam sem treniral smučanje več kot deset let. Posledično mi je to ostalo. In ko pogledam kakšne so sedaj cene smučanja za družino na dan, me precej stisne pri srcu, saj se zavedam, da smučanje ni več dostopno vsem, ampak zgolj elitam. Pa vendar se ni toliko investiralo v opremo smučišč. Precej podobno, kot sam ugotavljaš tudi v primeru apartmajev. Vsi bi radi zaslužili čim več v čim krajšem času, predvsem pa s čim manj stroški.

Na kratek rok to mogoče gre, vendar na dolgi rok to ni rešitev. Škoda je, ker je veliko počitniških kapacitev praznih – ampak lastniki ne bodo znižali cen, ampak bodo želeli v naprej nastavljeno ceno. Glede na to, da na trgu obstaja kup aplikacij, ki omogočajo cenejše bivanje v hotelih (last minute ponudbe), pričakujem nekako, da se bodo tudi turistični delavci prilagodili tem razmeram in bodo ceno sobe turistu, ki pride v hotel ob 22. uri tudi znižali temu primerno.

12) Kaj te največkrat razočara pri samem najemu apartmaja? Kaj pričakuješ od lastnika? Si želiš, da postane »tvoj prijatelj, na pol družinski član«?

V večini primerov, ko najemam apartma, želim svoji zasebnost. Če potrebujem informacije, potem vprašam, ampak načeloma pa si želim svoj mir.  Razumem pa, da obstajajo ljudje, ki se spoprijateljijo z najemodajalci in potem skupaj pijejo in stkejo pristne vezi.

Sam ne sodim v to vrsto ljudi in bi mi bile takše počitnice predvsem naporne.

13) Sam izredno rad kolesariš, imaš kaj lepih kolesarskih poti v Istri, pa tudi južneje, ki jih lahko priporočaš našim kolesarjem? Je Hrvaška dobro poskrbela za kolesarje? Se ti nasploh zdi, da na Hrvaškem manjka dodatnih vsebin, ki bi popestrile turistično izkušnjo?

Da. Hrvaška ima kup urejenih kolesarskih prog. Vendar čez poletje je za rekreativce to precej naporno. Predvsem pa se mi ne zdi smiselno s kolesom ob največji vročini »goniti« po z avtomobili nabitimi cestami.

Mi je pa zanimivo, da so v Istri odkrili »trail« proge, ki vodijo po gozdovih in poteh in da ima vse več nastanitev tudi možnost izposoje kolesa. Ljudje si na počitnicah vseeno želijo športnega udejstvovanja in posledično je kolo eno izmed boljših prevoznih sredstev.

Lep primer je Parenzana (http://www.parenzana.info/), kako se da združiti prijetno s koristnim.

14) Da ne bova predolga, bom počasi zaključil. Vsi radi kritiziramo turistične ponudnike (previsoke cene apartmajev, gostinskih storitev, Hrvati niso prijazni ….), mene pa zanima predvsem tvoj pogled na samega gosta oz. turista, kaj bi on, torej turist, moral narediti, delati, da bi se imel lepše na samem dopustu?

Turisti verjamejo, da je s tem, ko plačajo nastavitev, večerjo, pijačo – vse njihovo. Da so lahko žaljivi, da se lahko obnašajo prostaško … Pa temu ni večinoma ni tako. In potem smo presenečeni, ker pride do incidentov, ali pa do problemov.

Turist naj sprejme kulturo države v kateri dopustuje. In naj se prilagodi temu. V takšnem primeru bo imel super počitnice, predvsem pa se bo počitnic spominjal v dobri luči.

15) In za sam konec. Tehnologija ima velik vpliv na turizem. Internet, fotoaparati, kamere itd. Marsikdo »povprečnemu turistu« (ne tebi, da se razumemo, tebi je ustvarjanje vsebin delo in užitek) očita, da zaradi »selfijev, objav na facebooku« in podobne tehnične navlake, sploh ne more več »normalno uživati v svojem prostem času«. Zagotovo imaš kakšno mnenje tudi o tem.

Oh, ja. Ljudje opazujemo svet skozi svoj telefon in nič več skozi svoje oči. Samo to je še pomembno, da bo slika čim boljša in da nam bodo kolegi, znanci, prijatelji na družbenih omrežjih fovš.

Ko bodo ljudje odkrili, da se da počitnice preživeti tudi brez »gadgetov« in da ni potrebno vsako sekundo objaviti selfija, ali pa IG story, potem bodo lahko začeli ti ljudje uživati v svojih počitnicah, predvsem pa v času, ki ga imajo zase.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Nadaljujte z branjem

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo v sredini aprila 2023 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Obiskovalci, tudi tisti, ki niso »kuharski profesionalci«, bodo verjetno zastrigli z ušesi, ko bodo slišali, da v Rovinj, na Weekend Food Festival, prihaja tudi najbolj znan pizzaiolo na svetu - Franco Pepe.

Nadaljujte z branjem