Compare Listings

Apartma naj bo udoben, čist in lep

Obvezno branje

Najemniki apartmajev večinoma nismo tečni. Če pa naletimo na apartma, ki zelo odstopa od sedanjih »civilizacijskih norm«, pa smo lahko upravičeno jezni. Poglejmo, kakšen bi moral biti apartma, da bi se v njem gosti počutili lepo, domače.

Apartma naj bo udoben, čist in lep

Za začetek povejmo in opozorimo, da v tokratnem članku ne bomo govorili npr. o strategijah spletnega marketinga ali o težavah, ki jih imajo lastniki apartmajev z državno ali lokalno birokracijo. V tokratnem prispevku nas tudi ne bo zanimala sama lokacija apartmaja (pa naj bo ta še tako pomembna), niti nas ne bo zanimala sama atraktivnost kraja ali same pokrajine, v kateri se nahaja apartma … Ne bomo govorili tudi o nujni gostoljubnosti in prijaznosti lastnikov apartmajev, ki jo pričakujemo v čisto vseh koncih sveta. Ne bomo se dotaknili cen, ki jih določajo lastniki apartmajev in denarja, ki ga je najemnik apartmajev pripravljen plačati za posamezen apartma ali hišo.

Tokrat bomo govorili več ali manj le o samem apartmaju (na hrvaškem morju), o njegovih »štirih stenah«, v katerih se bomo gibali v času dopusta. V kratkih točkah bomo poskušali orisati, kaj pričakujemo od »solidnega apartmaja« na hrvaškem morju.

1. Še preden vstopimo v sam objekt, apartma, smo gosti zelo pozorni na okolico. Veseli nas, če je parcela, na kateri se nahaja apartma, urejena, pospravljena, čista. Prvi stik z našo novo dopustniško destinacijo je še boljši, če ugotovimo, da je lastnik ljubitelj zelenja. Vsaka travnata zaplata, še posebej pa kakšen dišeč grm ali pa senčno drevo, ki daje okusne domače sadeže, so prvi znak, da smo se odločili za »dober apartma«. Če naše oko kaj hitro zunaj opazi še otroško igrišče pa tudi mizo s stoli ter ob njej še kamnit žar, ki je že popolnoma pripravljen za prvo peko (drva ne smejo manjkat!), so se plusi na račun  apartmaja že pošteno pomnožili.

2. Ko vstopamo v sam apartma, nam je najvažnejša čistoča. Da, prav ste prebrali. Čistoča. Zlagali bi se, če bi rekli, da nam je popolnoma vseeno, če je pohištvo že preveč staro, da je televizor iz prejšnjega stoletja, da »vrtno pohištvo« na terasi že skorajda razpada … Ne ni nam vseeno, vendar pa je čistoča vendarle najbolj pomembna. Mene osebno ne moti, če je pohištvo staro, ampak nečistoča je lahko takojšen razlog, da se skregam z lastnikom objekta ali pa celo zapustim objekt.

3. Če ob vselitvi v apartma, v hitrem pregledu, ugotovim, da ima naš apartma izredno slaba ležišča bom slabe volje ves čas dopusta in apartma bo od mene dobil, ne glede na odličnost vsega ostalega, izredno slabo oceno. Zavedati se je namreč treba, da so vzmetnice (hrvaško – madraci) izredno pomembni za vsakogar, ne samo za gosta. Na dopust smo prišli, da bi se predvsem … odpočili. Se lahko normalno odpočijemo, če nas vse boli, ko se zbudimo? Lastniki apartmajev, ne »šparajte«, varčujte denarja pri nakupu ležišča. Postelja, sam okvir, je lahko stara in morebiti tudi že rahlo škripajoča, toda vzmetnice morajo pa biti kvalitetne.

In ko že omenjamo spanje, spalnico, posteljo … Lastniki apartmajev ne smejo pozabiti na zares čisto posteljnino. Verjemite, skorajda na bruhanje mi gre, če vidim umazane packe na posteljnini. Lastniki, prosim, preverite, kakšna je vaša posteljnina. Če je grda, če izgleda zanemarjena, pa čeprav je bila pravkar oprana v pralnem stroju, je ne vsiljujte svojemu gostu. Verjemite, vaš gost si vsekakor zasluži (snežno) belo posteljnino. Prav tako kot si ne zasluži le »koce«, nekakšnega predpotopnega kosa debelejšega blaga, ampak »dokaj elegantno« odejo, v kateri ni kilograma prahu ali pa cela vojska bolh in ostalih mikroskopskih živali.

4. Apartma brez klime (ali pa vsaj brez mreže, komarnikov na oknih) lahko postane »prostovoljni tropski zapor«. Ste že kdaj doživeli pravi vročinski udar, okrog 35 stopinj Celzija podnevi? Pa ste se lahko umaknili kam bolj na »sveže«? Sedaj pa si predstavljajmo takšen nekajdnevni vročinski udar na morju … Podnevi se že nekako hladimo, v morju, s pivom in sladoledom v senci … Kaj pa zvečer (v družbi nadležnih krvi pijočih komarjev) ali ponoči, kaj naj naredimo, če se ne moremo ohladiti?

Jaz osebno storim naslednje: stopim pod tuš, se ohladim in potem cel moker (brez brisanja z brisačo) zlezem nazaj v posteljo. Verjemite, pomaga. Vsaj naspiš se nekaj ur. Lastnike apartmajev pa vsekakor pozivam, da v apartmaje namestijo vsaj komarnike (da lahko imamo odprta okna vsaj ponoči, ko se zrak ohladi vsaj za nekaj stopinj Celzija). In da ne pozabim, lastnike apartmajev pozivam tudi, da uporabo klime gostu ne zaračunavajo posebej oziroma dodatno. Se ne splača, oziroma najemniki tega »drastičnega ukrepa« sploh ne razumemo.

Foto HTZ in Ivo Biočina

5. V udobnem. »dihajočem«, apartmaju (lastniki, odstranite odvečno, nepotrebno pohištvo!), gosti pričakujemo (razen če se nismo odločili za robinzonski turizem) tudi delujoč internet in televizijo. Zakaj internet? Zato, ker nas je večina dopustnikov še zmeraj vezana na kakšne domače, predvsem nujne službene, obveznosti. Tu in tam je treba skočiti na internet, pogledati vsaj elektronsko pošto in odgovoriti na najnujnejšo. Če je internet brezhibno delujoč bodo gosti verjetno objavili tudi kakšne zastonjkarske reklame na različnih družabnih omrežjih, kar lastnikom apartmajev nikakor ne bi smelo biti nepomembno.

Zakaj pa gosti hočemo televizor? Primeri. Prvi, imamo majhne otroke, vsaj tu in tam jih (pa čeprav to ni najbolj vzorno in predvsem vzgojno) zamotimo s kakšno risanko na televiziji. Drugič, nam, starejšim, moškim pa je televizor nujen, ko se dogaja kakšen večji »športni festival«, npr. svetovno prvenstvo v nogometu. Lastniki apartmajev naj zakupijo veliko število tv-programov saj si gostje rade ogledajo svoje najljubše tv-nanizanke ali filme.

6. »Nepogrešljivi« aparati in predmeti. Če smo v apartmaju, nas tam, že zaradi predpisov,  čakata delujoč hladilnik in štedilnik, dodatno smo veseli, če imamo dostop tudi do pralnega stroja. Brez grelnika vode in mikrovalke se da normalno živeti tudi na dopustu, vsekakor pa sta oba aparata zelo priročna tudi na morju. Marsikatero družino na morju razjezijo »različne gospodinjske malenkosti«. Npr. mene zelo moti, če ob prihodu v apartma v wc-ju ne najdem toaletnega papirja. Ali pa če v zamrzovalniku ni posodic za led. Ali pa naletim na apartma, ki ima celo množico kozarcev, vendar so ti vsi po vrsti zelo majhni (le po deci, največ dva). Moja punca se najbolj jezi, ker včasih med apartmajsko posodo ne najde (večjih) solatnih skled, večje deske za rezanje ali pa ustreznega jedilnega pribora. Res je, to vse so malenkosti, ki pa vendarle ločijo boljše apartmaje od tistih slabših. Lastniki apartmajev, strošek za te malenkosti ni velik, le pozorni morate biti, da je vse tam, »po seznamu«.

Odstavek ob koncu. Tudi če bo lastnik apartmajev v prihodnje zelo pozoren na omenjenih pet točk, to še ne zagotavlja, da bo imel popolnoma celo sezono hišo polno gostov, vsekakor pa bo imel iz leta v leto mnogo več možnosti, da se bodo isti gosti vrnili nazaj v njegov apartma. Ali pa bodo vsaj tisti turisti, ki so bivali pri njem, z dobro in prijazno kritiko, oz. bolje reči pohvalo, pripeljali kakšnega novega, dodatnega gosta.

Objavljeno

Sorodni članki

»Družinska ladjica«

Kornatska gajeta – sveta ladjica

»Pred gajeto je bil samo Bog, mati božja in svetniki zaščitniki. Njej se je klanjalo, njej so prinašali darove in njej so se zaklinjali«. Tako med drugim o Betinski gajeti, izdelku specifičnega zemljepisnega, gospodarskega stanja na Murterju piše prof. Vladimir Skračić.

Kornatska gajeta – sveta...

»Pred gajeto je bil samo Bog, mati božja in svetniki zaščitniki. Njej se je klanjalo, njej so prinašali darove in njej so se zaklinjali«. Tako med drugim o Betinski gajeti, izdelku...

Preberi več
Plus: velika fotogalerija

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to zgodovinsko kvarnersko mestece.

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to...

Preberi več
»Odkrivati neodkrito«

Lika, hrvaška hrbtenica

Lika je relativno zapostavljena, turistično manj znana hrvaška geografska regija, kot si to zasluži. Lika povezuje Jadransko morje in celino, zelo ljubosumno pa čuva svoje odkrite (in neodkrite) naravne lepote.

Lika, hrvaška hrbtenica

Lika je relativno zapostavljena, turistično manj znana hrvaška geografska regija, kot si to zasluži. Lika povezuje Jadransko morje in celino, zelo ljubosumno pa čuva svoje odkrite (in neodkrite)...

Preberi več

Sorodni članki