Compare Listings

Nagrada Suncokret

Nagrada Sončnica

70 nagrajencev iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine je prejelo nagrado Sončnica (hrvaško »suncokret«) podeželskega turizma Hrvaške. Zmagovalec natečaja je občina Kneževi vinogradi, ki v Baranji orje ledino na področju turizma na hrvaškem podeželju.

Nagrada Sončnica

Hrvaško združenje za turizem in razvoj podeželja “Klub članov podeželja” je 28. februarja 2023 podelilo 70 listin in posebnih priznanj, v okviru državne nagrade “Sončnica podeželskega turizma na Hrvaškem« – združenje letos praznuje že 25-letnico delovanja. Na natečaju so prejeli kar 161 kandidatur iz 18 hrvaških županij, prvič pa se pod okriljem Osrednjega državnega urada za Hrvate zunaj Republike Hrvaške pridružuje tudi 16 kandidatur iz Bosne in Hercegovine.

Soorganizator prireditve je bila Primorsko-goranska županija, saj so lani največ priznanj prejeli prav kandidati iz te županije. Veliko število sodelujočih je poskrbelo za zanimiv in negotov izid glasovanja. Najzanimivejši dvoboj se je odvijal med Zagrebško in Osječko-Baranjsko županijo. Na koncu je slavila Osječko-baranjsko županija, ki je na drugem mestu po številu osvojenih priznanj (6) in premagala Zagrebško županijo, ki je najštevilčnejša po številu osvojenih priznanj (7). Naslednja podelitev nagrad in priznanj bo tako v Osiješko-baranjski županiji, saj je šampionski naslov Zlata sončnica osvojila občina Kneževi Vinogradi.

Glasbeni del dogodka sta popestrila odlična glasbenika: primadona Lidija Horvat Dunjko in pianist in skladatelj Matej Meštrović.

Nagrada Sončnica za podeželski turizem na Hrvaškem enkrat letno ocenjuje in predstavlja tradicionalne vsebine, ohranja avtentičnost in povezuje udeležence v podeželskem turizmu, podeljuje pa se v osmih kategorijah: turistične kmetije, tradicionalna gospodinjstva, tradicionalna gastronomija, vinski in rokodelsko-obrtniški turizem, aktivni turistični objekti na podeželju, projekti kmečkega turizma ter tisti z zaščitenimi in tržnimi znaki. Poleg šampionskega priznanja so bile podeljene zlate, srebrne in bronaste listine ter posebna priznanja, razdeljena po kategorijah.

Predsednica Hrvaške zveze za turizem in razvoj podeželja »Klub članov podeželja« Dijana Katica, ki že deset let organizira največjo in najpomembnejšo prireditev v kmečkem turizmu, je poudarila: »Ponosna sem, da podpiram in svetujem na področju podeželskega turizema vsem, ki šele vstopajo v ta segment turizma. Veseli me tudi, da so prepoznali naše delo v Bosni in Hercegovini in izrazili željo za sodelovanje v izboru.«

Hrvaško združenje za turizem in razvoj podeželja “Village Members’ Club” je organiziralo več kot 300 strokovnih in izobraževalnih seminarjev, več mednarodnih in državnih konferenc in strokovnih srečanj ter štiri mednarodne znanstvene in strokovne kongrese o kmečkem turizmu. Člani združenja zelo pogosto delujejo tudi kot svetovalci turističnim destinacijam na podeželju, s ciljem dviga kakovosti produktov in storitev.

Podeljeno je bilo tudi novo priznanje: nagrada dr. Eduarda Kušena, za poseben prispevek k razvoju in promociji turizma na podeželju. Pokojni dr. Kušen je veliko prispeval k promociji znanja in raziskav, pomembnih za razvoj turizma na podeželju. Priznanje bo podeljeno enkrat letno osebam, društvom, družinskim kmetijam, ponudnikom storitev, turističnim društvom in drugim institucijam, ki so v svoje delo vložile izjemen trud in dosegli dosežke pri razvoju in promociji turizma na podeželju in izboljšanje podeželskih območij Republike Hrvaške.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki znanstvenih ustanov, turističnih skupnosti, ministrstev, državnih institucij, med njimi Marijana Petir, predstavnica predsednika hrvaškega sabora in predsednica odbora za kmetijstvo hrvaškega sabora, Tugomir Majdak, predstavnik Predsednik Vlade Republike Hrvaške in državna sekretarka v Ministrstvu za kmetijstvo, Sunčana Glavak, poslanka v Evropskem parlamentu, Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti, Ivan Bota, pooblaščenec ministra za regionalni razvoj in sklade Evropske unije in direktorja Direktorata za regionalni razvoj Dragan Jelić, v.d. direktorice SAFU, Željka Josić, državna sekretarka Centralnega državnega urada za demografijo in mladino, Njegova ekselenca Onon Kennedy Mayong, veleposlanik Malezije v Republiki Hrvaški ter soorganizatorja in gostitelja, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina in župan Opatije Fernando Kirigin. Podelitve so se udeležili številni drugi župani, župani in načelniki iz vseh delov Hrvaške ter direktorji in zaposleni v turističnih skupnostih.

Podelitev nagrade Sončnica kmečkega turizma Hrvaške so podprli: Hrvaška turistična skupnost, Središnji urad za Hrvate zunaj Republike Hrvaške, Turistična skupnost Primorsko-goranske županije, Turistična skupnost mesta Opatija , pa tudi Ministrstvo za kmetijstvo, Ministrstvo za regionalni razvoj in sklade Evropske unije ter Ministrstvo za turizem in šport.

Ps. Fotografije: Hrvaško združenje za turizem in razvoj podeželja.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Nadaljujte z branjem

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo v sredini aprila 2023 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Obiskovalci, tudi tisti, ki niso »kuharski profesionalci«, bodo verjetno zastrigli z ušesi, ko bodo slišali, da v Rovinj, na Weekend Food Festival, prihaja tudi najbolj znan pizzaiolo na svetu - Franco Pepe.

Nadaljujte z branjem