Compare Listings

Več stila = več gostov = več denarja

Kako urediti apartma?

Če imamo lep apartma, ga bomo lažje oddajali. Noben turist ne gre rad v grd apartma. Pa naj ima še tako lepo lokacijo ali nizko ceno. Večina lastnikov apartmajev ne uredi tako kot bi lahko. Včasih se je treba le malo bolj potruditi, vložiti več časa in energije, mogoče tudi nekaj več denarja. Ampak se, skoraj vedno, splača.

Kako urediti apartma?

V tem članku se bomo na turističnem portalu www.pag.si sprehodili skozi dober ducat enostavnih nasvetov, s pomočjo katerih bo vaš apartma zagotovo lepši ter posledično tudi privlačnejši za najem. To je zelo pomembna tema, saj je skorajda 50 odstotkom vseh gostov zelo pomembna kvaliteta bivanja v apartmajih.

Preden se lotimo urejanja apartmaja za oddajanje moramo vedeti, da moramo zelo pozorno iskati ravnotežje med funkcionalnostjo prostora in »privlačnostjo, urejenostjo« samega prostora. Gostu boste z veliko mero funkcionalnosti apartmaja omogočili udobno in enostavno bivanje, sama urejenost apartmaja pa bo najprej igrala zelo pomembno vlogo pri sami izbiri vaše enote pri oddajanju, potem pa bo privlačnost prostora igrala zelo pomembno vlogo pri samem počutju, ko bo gost že uporabnik apartmaja.

Eden izmed pomembnejših in prvih nasvetov v vrsti glede same ureditve apartmajev se  skriva v dejstvu, da lastniki apartma vse prehitro uredijo po svojem lastnem okusu. Mislite, da je to v redu? Imate dovolj znanja o urejanju prostora? Vsekakor naj vas vodi vodilo, da sledite trendom, šele potem pa tudi lastnim »željam«. In da, ko urejate posamezen apartma, ga urejajte kot zaključeno celoto, ne pa vsak sobo »posebej«. Naj ima vaš apartma rdečo nit. Držite se načela harmonije, tako da imajo vsi prostori nekakšno skupno temo.

Še preden se lotite urejevanja apartmaja morate »vsaj približno« poznati vašo ciljno skupino. Boste apartma oddajali mladeži, mladim družinam z malimi otroki, mogoče upokojencem ali športnim navdušencem? Vsekakor je razlika, če boste apartma oddajali »mimo bežečim nahrbtnikarjem« ali pa bogatejšim starostnikom … Vsekakor je tudi to vredno razmisleka.

Še bolj pomembno od razmisleka o ciljni skupini je to, da ne pomešate »podnebnih stilov«. Mediteranski stil (mediteranske barve, preplet kamna in lesa, morskih detajlov, svežine prostorov) lahko dobro zgleda samo v apartmajih, ki se nahajajo v »priobalnem pasu«, ob morju.

KOPALNICA
Marsikateri lastnik apartmaja podcenjuje »moč kopalnice« pri npr. ocenjevanju apartmajev. Treba se je zavedati, da je kopalnica izredno pomembna soba v vašem apartmaju. Zaradi slabe ali grde kopalnice boste zlahka dobivali negativne ocene. Slabi komentarji pa prinesejo tudi nižje cene oziroma manj gostov. Zakaj se ne potrudite pri kopalnicah in naredite zares lepih, estetskih, stilskih? Verjemite, kuhinja in jedilnica skupaj sta manj pomembni od kopalnice. Ste vedeli, da je mnogim gostom kopalnica važnejša celo od pogleda na morje? In da, vsaj lastniki apartmajev se ne obremenjujte s kopalnimi kadmi, lepa tuš kabina bo popolnoma zadoščala skorajda vsem gostom.

Nasveti arhitektov: ker mora kopalnica zmeraj izgledati »tipi top«, kot da je včeraj »prišla iz trgovine«, je bolje kupovati poceni školjke, pokrove na školjkah, umivalnike, tuše in ostalo kopalniško opremo, vendar jih redno (mogoče celo na dve ali tri leta) menjati.

SPALNICA
Ena izmed najpomembnejših stvari na dopust je spanje. Brez dobrega spanja ni dobrih, kaj šele odličnih počitnic. Zatorej vam, lastniki apartmajev, polagam na srce; nikoli ampak zares nikoli vam ne sme biti škoda denarja za kvalitetne vzmetnice, posteljni vložek. Postelja je lahko stara, obrabljena, ampak vzmetnica pa naj bo kvalitetna, lepo prosim.

Posteljnina ni tako pomembna za spanje. Saj veste, ponavadi nam je v poletni vročini za nočno pokrivalo dovolj le rjuha. Vsekakor pa popazite tudi na dejstvo, kako bo vaša posteljnina izgledala na fotografijah.

KUHINJA Z JEDILNICO
Temu prostoru bomo namenili najmanj pozornosti. Zakaj? Ker je gostom važno predvsem to, da imajo delujočo in čisto kuhinjo (zakaj je v apartmajih tako malo pečic?!). Modernost tukaj ne igra zelo pomembne vloge. Bodo pa gosti zelo jezni, ko bo primanjkovalo osnovnega pribora (ki stane le nekaj deset evrov): ustreznega jedilnega pribora, desk za rezanje, ustreznih nožev, skled večjih in manjših, tudi premajhni kozarci znajo pošteno jeziti gosta …

POHIŠTVO
Vsekakor izberite tudi čim bolj funkcionalno pohištvo, npr. mizo, ki ima mogoče predal za jedilni pribor, tabure s pokrovom, širok fotelj, ki se lahko raztegne v posteljo za enega. Arhitekti ne priporočajo masivnega pohištva v apartmajih, ampak se nagibajo k uporabi »lažjega« pohištva modernih linij. Za jedilnico kupite sestavljive (zložljive) stole, da jih lahko enostavno premikate po apartmaju in terasi.

TLA oz. POD
Pod zmeraj opremite tako, da je zelo enostaven za čiščenje. Ne pričakujte, da se bodo gosti ne-vem-koliko-časa ukvarjali s čiščenjem (poda). Mogoče so večje keramične ploščice dokaj poceni in elegantna rešitev?

Baje so tepihi pomembni že pri sami kategorizaciji apartmajev?! Ne glede na to dejstvo, nam tepihi ščitijo pod (predvsem kakšen parket ali laminat) po drugi strani pa zelo pomagajo, da »prostor oživi«.

BARVE
Pri barvah (sten) se arhitekti in strokovnjaki za ureditev notranjih prostorov mnogokrat sporečejo. Marsikateri trdi, da se lahko v apartmaju uporabljajo tudi močne barve. Bo držalo, če imate »apartma s karakterjem«. Če pa apartmaja vendarle nimate stilsko izpiljenega v nulo, pa se vendarle priporočajo dokaj nežne, nevtralne, »nekričeče« barve. Največkrat se omenjajo kombinacije bele in sive, bele in zelenkaste, bež …

»Malenkosti«, zaradi katerih vas bo gost hvalil na vsa usta oz. se redno vračal v vaš apartma:
– V apartmaju imate pralni stroj. Pohvalno. Še bolj pohvalno je, če ob pralnem stroju čaka vsaj ena merica pralnega praška, za eno pranje. Tako gost ne bo takoj iskal trgovine zaradi pranja.
– Če mislite, da je ena omara več kot dovolj, da gost shrani vse svoje stvari, ki jih pripelje na dopust, vam zlahka zatrdim, da se motite. Mogoče to drži v mojem primeru, nikakor pa v primeru moje žene, ki na morje »odpelje za dva manjša tovornjaka osebnih in ostalih nujnih stvari«.
– Ne skoparite pri malenkostih. Če boste v kuhinjskih elementih imeli za gosta spravljene naslednje sestavine: sol, olje, sladkor, pijačo dobrodošlice, kavo, instant juho bo gostov prvi vtis zagotovo mnogo boljši.

– Tehnološke malenkosti so zares zelo važne in so zmeraj pomembnejše. Gost prispe z družino (ali skupinico prijateljev). Skorajda vsak ima svoj telefon, pa mogoče imajo s seboj še kakšno tablico ali prenosni računalnik. Saj tudi sami veste, da je potem zelo fino, če vas pričaka vsaj en velik električni razdelilec in pa univerzalni polnilec za telefone.
– Dodaten tehnološki predlog: pustite v apartmaju (rabljeno) računalniško tablico. Gosti se bodo z njo igrali, vsekakor pa si jo lahko nastavite tako, da boste lahko hitro prejeli kakšno (odlično) spletno oceno, komentar.
– To smo omenili že v kakšnem članku ali dveh, pa vendar bomo to napisali tudi tukaj. Brez interneta in klima naprave, pa tudi satelitskih tv programov … sploh ne oddajajte apartmajev.
– Gost bo vam odpustil marsikatero napako, če ga boste vi »razvajali.« Ena izmed stvari, ki vas nič ne stanejo, vsekakor pa vnašajo dobro voljo med nove stanovalce, so turistične brošure, ki ste jih vzeli pri vaši lokalni turistični skupnosti ter jih nastavili na vidno mesto v vašem apartmaju.

Osnovno pravilo za vse apartmaje: naj bodo svetli! S svetlobo, dodatnimi svetlobnimi elementi ali pa nekoliko »nenavadno postavitvijo« luči pa lahko v svojem apartmaju naredite pravi mali čudež. Vaši gosti bodo veselo presenečeni, ko bodo odkrivali, kako ste se trudili, da ste postavili čudovito osvetlitev prostorov. Glede na učinek, ki ga lahko dosežete s »svetlobo«, je strošek v denarju ponavadi prav zanemarljiv. In ko omenjamo svetlobo, ne pozabite, da vaši gosti želijo tudi trdo temo. Hočejo se naspati, sovražijo, če jim ulična svetilka sveti ravno v spalnico, ali pa popoldan ne morejo delati za računalnikom, ker na ekran pada mnogo preveč dnevne svetlobe.
– Imate na nočni omarici lučko in to takšno, ki je zelo primerna za branje knjige?
– Zanimiva svetila lahko pritegnejo vso pozornost in resnično polepšajo sicer morda povsem nezanimiv interier vašega apartmaja.

– Vaš apartma se »važi« z zares veliko teraso. Ki pa je skorajda prazna. Zakaj? Tja postavite gugalnik ali pa visečo mrežo, presenečeni boste, kako guganje osrečuje goste.
– Ne pozabite, da morate na urejanju vašega apartmaja delati ves čas. Vsak apartma po nekaj sezonah potrebuje nove beljenje, iz sezono v sezono zmanjkuje kuhinjskega pribora (verjemite, da je zelo tečno, če v apartmaju ne najdemo npr. noža za rezanje kruha), preveriti je treba, če morate kupiti novo posteljnino, mogoče zamenjati zavese in podobno.
– Veste, kaj pravijo za zavese? Da so garancija topline v prav vsakem domu. Pa to velja tudi za apartma. Če bomo samo nekje v apartmaju obesili trendovske zavese, ki bodo veselo poplesavale v vetru in letnih barvah (zelena, rumena, rdeča) bodo v prostor vnesle dobro razpoloženje.

– Ogledalo ponavadi daje iluzijo večjega prostora. Zatorej, če ga znati postaviti na pravo mesto, ga kar postavite.
Imate majhen apartma? Zakaj si ne omislite drsnih vrat?
– Rože v prostoru so zelo cenjene. Je pa res, da lahko gosti pozabijo zalivati lončnice in imamo namesto lepega cvetočega zelenila posušeno rastlinsko grdobo. Kakorkoli, poskusimo v apartmaje dodati rastline, ki ne potrebujejo posebno zahtevne nege.
– Na koncu se posvetite še detajlom, podrobnostim, ki bodo stanovanju dale piko na i: izberite ustrezne dekorativne dodatke, kakšno umetniško delo …

Tako, pa smo uredili apartma. Sedaj uredimo še okolico (o tem drugič, v nekem drugem članku), pa bomo goste lahko brez sramu povabili k nam na dopust. Za konec: naj vam ne bo škoda časa, razmišljajte o novih možnostih, kako bi še polepšali vaš apartma, poglejte si primere dobre prakse na spletu. Splačalo se bo. Zaradi vašega, predvsem pa zadovoljstva gostov, nam ljubih turistov.

Foto: Naslovna fotografija je plaža Beritnica na otoku Pagu (avtor HTZ in Aleksander Gospić), koriščen pa je tudi fotomaterial Apartmaji Damir Mandre (http://www.damirmandre.com).

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Najboljše hrvaške restavracije

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Najbolj prestižno svetovno znano gastronomsko priznanje ima trenutno v svoji lasti kar 10 hrvaških restavracij: rovinjski Monte, šibenski Pelegrini in restavracija 360º v Dubrovniku iz leta 2018, Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) iz leta 2019, paški Boškinac in LD Terrace (otok Korčula) iz leta 2020 ter restavracije Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj) iz leta 2021 .

Nadaljujte z branjem

Kje jesti in piti v osrednji in vzhodni Istri?

Eno - gastro destinacije osrednje in vzhodne Istre, ki jih ne smemo spregledati. Svetujeta Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com, ki pravita, da turistično destinacijo spoznavamo tudi skozi jedi in vina.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.