Compare Listings

Turistične nagrade in Hrvaška

Čestitke vsem nagrajencem

Statistične podatke o hrvaškem turizmu smo že pregledali. In se čudili in veselili neverjetnih številk. Toda tudi nagrade, kjer ne štejeta le razum in matematika, ampak tudi srce in čustva, so zelo pomemben pokazatelj uspešnosti in razvoja hrvaškega turizma. Poglejmo nagrade, pohvalimo nagrajence, najboljše med najboljšimi …

Turistične nagrade in Hrvaška

Najpomembnejša hrvaška prireditev v zvezi s turizmom in (turističnimi) nagradami se imenuje »Dani hrvatskog turizma« (Dnevi hrvaškega turizma).

Na Dnevih hrvaškega turizma vsako leto delijo nagrade v naslednjih kategorijah (v oklepaju je napisano originalno hrvaško poimenovanje): Turistična atrakcija na področju kulture (Kulturna, turistička atrakcija godine), najboljši turistični dogodek (Turistički događaj godine), najboljša inovacija (Inovacija u turizmu godine), najboljša marina (Marina godine), najboljša restavracija (Restoran godine), najboljši kamp (Kamp godine), najboljša turistična agencija (Turistička agencija godine), najboljši hotel (Hotel godine), najboljša destinacija (Turistička destinacija godine), nagrada za »turistično osebo leta« (nagrada Anton Štifanić) in nagrada za življenjsko delo (nagrada za životno djelo).

Objavljamo vse finaliste, zmagovalec je objavljen prvi, s krepko pisavo.
LETO 2017 (dvodnevna prireditev je bila v Malem Lošinju, konec oktobra 2017)

NAJBOLJŠA »KULTURNA« ATRAKCIJA:
Kneževa palača, Zadar
Dvor Trakošćan
Muzej grada Đurđevca

NAJBOLJŠA INOVACIJA:
Family hotel Amarin

Program Perfect Experience Creator (Valamar Riviera d.d.)
Proizvod Eltel Smart Cycling Bike Point

NAJBOLJŠA MARINA:
Marina Frapa, Rogoznica

ACI Marina Dubrovnik, Dubrovnik
Marina Vrsar, Vrsar

NAJBOLJŠI TURISTIČNI DOGODEK:
Špancirfest (Varaždin)

Poreč Open Air – festival of life
Rabska fjera

NAJBOLJŠA RESTAVRACIJA:
Restoran Villa Ariston, Opatija

Bokeria Kitchen & Wine, Split
Gourmet Restaurant San Rocco, Brtonigla
Zinfandel’s Restaurant, Zagreb

NAJBOLJŠI KAMP:
Camping Resort Lanterna, Poreč

Polidor Camping Park, Funtana

NAJBOLJŠA TURISTIČNA AGENCIJA:
Uniline Travel Company, Pula

Calvados Club Luxury Travel, Split
Fiore Tours, Poreč

NAJBOLJŠI HOTEL:
Hotel Monte Mulini, Rovinj

Valamar Isabella Island Resort, Poreč
Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel, Dubrovnik

NAJBOLJŠA TURISTIČNA DESTINACIJA:
Split

Rovinj
Crikvenica
Maslinica
Baranja
Osijek

Nagrada Anton Štifanić (»turistična oseba leta«): Ante Mrvica iz Jadrolinije.
Nagrada za življenjsko delo: Niko Bulić, od leta 1999 do leta 2012 je vodil HTZ.


Že prvi dan na Dnevih hrvaškega turizma pa so se podelile »nekoliko manj prestižne«, pa vendar za vsakega nagrajenca in njegove »podpornike« še kako pomembne, nagrade, ki sta jih podeljevala HTZ (Hrvatska turistična zajednica oz. po slovensko Hrvaška turistična skupnost) in Hrvaška gospodarska zbornica.

Nagrade so bile razdeljene po naslednjih sklopih: Destinacija leta, »Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku« (Turistični cvet – hrvaška kvaliteta) in Človek – ključ uspeha. Vseh nagrajencev na ww.pag.si ne bomo naštevali, bomo pa vas digitalno povezali na izredno informativno turistično spletno stran http://hrturizam.hr/, kjer je v celoti objavljen seznam vseh nagrajencev iz leta 2017: http://hrturizam.hr/wp-content/uploads/2017/10/DHT-1.-ve%C4%8Der-popis-nagradenih.pdf.

Omenimo še vsakoletno turistično nagrado Simply the Best, ki se podeljuje že od leta 2009. Nagrado podeljuje UHPA, to je krovna organizacija hrvaških turističnih agencij in specializirani turistični časopis Way to Croatia. Nagrade se podeljujejo za kvaliteto ter inovativnost in kreativnost v turizmu v petih stalnih snovnih kategorijah (so tudi podkategorije): Gostinstvo, Manifestacije, Potniške agencije, Inovativni projekti, Osebe. Predlagatelji nagrade so lahko: turistične agencije, novinarji, turistični mediji, podjetja, društva, pa tudi posamezniki iz turističnega sektorja. Vse nagrajence, torej od leta 2009 najdete na tej spletni povezavi: http://www.burza-put.com/poslovno-turisticka-burza-put/nagrada-simply-the-best.html.

V sklopu pomembnega vsedržavnega dogodka, »Foruma obiteljskog smeštaja«, so podeljena tudi priznanja »Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku za obiteljski turizam« (Turistični cvet – kvaliteta za Hrvaško za družinski turizem).

Kipec za najboljšo namestitev v »družinskem turizmu«, je odšel v roke Linden Tree Retreat & Rancha iz Velike Plane (Lika), https://www.lindenretreat.com/.

Nagrade (priznanja) za leto 2017 so bile razdeljene takole:
Najboljše wellness počitnice: Villa Biocrystal iz Hreljina, http://www.villabiocrystal.com
Najboljše aktivne počitnice: Villa Falcon Rook, Konavlje, https://www.direct-booker.com/accommodation-preview/villa-falcon-rook–fourbedroom-villa-with-terrace-and-swimming-pool
Najboljša eko namestitev: Linden Tree Retreat & Ranch, Velika Plana, https://www.lindenretreat.com/.
Najboljša namestitev za družine: Sunčani apartmani, Zagreb, http://suncaniapartmani.hr/.
Najboljša namestitev za nas in za hišne ljubljenčke (pse in mačke): vikendica Bobica, Pokupsko, http://vikendicabobica.com/.
Najboljša namestitev brez meja: Pansion Mamica, Puščine, http://mamica.com.hr/.
Najbolj originalna namestitev: Bear’s Log, Rakovica, http://www.bearslog.com/.
Najboljša namestitev na vasi: B&B Tinka, Momjan, http://www.bb-tinka.com.
Najboljša namestitev v naravi: B&B Casa Rustica, Vodnjan, http://bed-and-breakfast-casa-rustica-hr.book.direct/.
Najboljša namestitev na obali: Villa Evelyn, Fažana, http://www.villa-evelyn.com.
Najboljša namestitev v mestu: apartman Emerald, Zagreb.

Tudi mednarodnih nagrad je bila Hrvaška več kot le deležna. Če pa nagrado podeli Booking.com pa ima priznanje zagotovo zares veliko težo. Največji svetovni internetski rezervacijski sistem Booking.com ima namreč v »svoji ponudbi« preko 550 tisoč namestitvenih objektov v okrog 218 državah.

Nagrade Guest Review Award 2017 je prejelo 25 tisoč objektov na Hrvaškem (povprečna ocena 9,0). Najvišjo možno oceno, torej oceno 10, pa je na Hrvaškem dobilo 243 objektov.  Nagrado lahko prejmejo le objekti, ki imajo oceno večjo od 8. Ocenjuje pa se čistoča, udobje, lokacija, vsebine, osebje in »vrednost za denar«. Booking.com pojasnjuje, da se recenzije nikoli ne »urednikujejo, popravljajo, korigirajo«, tako da smo turisti lahko prepričani, da beremo resnične, avtentične ocene posameznih objektov.

Iz Bookinga.com so še sporočili, da je Hrvaška na drugem mestu vseh držav z najvišjimi ocenami (recenzij oziroma ocen je bilo na www.booking.com podano preko 140 milijonov). Med 20-imi najbolj ocenjenimi mesti iz vsega sveta pa so se znašli naslednja hrvaška mesta: Split ( drugo mesto), Zadar (deveto mesto), Dubrovnik (deseto mesto) in Zagreb (devetnajsto mesto).

Za marsikoga na Hrvaškem najslajše nagrade smo prihranili za konec. V organizaciji krovne vseevropske organizacije za družinski turizem (obiteljski turizem, po hrvaško), European Holiday Home Association (EHHA), so bile podeljene »Best Holiday Home in Europe Award 2017« in tam je Hrvaška zmagala kar v štirih od osmih kategorij. Neverjetno!

Hrvaška je na evropsko tekmovanje prijavila po nekaj kandidatov v vsaki kategoriji. Najprej poglejmo hrvaške predloge (z originalnimi imeni, ne v prevodu) za prestižno nagrado:
1. Najboljši družinska namestitev v metropoli: Holiday Villa Split.
2. Najboljša družinska namestitev na plaži oziroma obali: Kuća za odmor Pelješac-Sreser, Sreser; Verudica, Pula; Villa Sea Edge, Pelješac.
3. Najboljša družinska namestitev v destinaciji družinskega turizma: Villa Falcon Rook, Konavle; Kuća za odmor Makarska-Gornje Podbablje.
4. Najboljša eko-družinska namestitev: Villa Milica, Šajini, Istra; Villa Prosika, Tisno.
5. Namestitev, prijazna tudi do naših hišnih ljubljenčkov: House Ulika, Šišan, Istra.
6. Najboljša wellnes namestitev: Villa Vincenat, Žminj-Vadediji kuća za odmor.
7. Najbolj dostopna namestitev za invalide: Split-Srinjine kuća za odmor.
8. Namestitev edinstvene ponudbe in lokacije: Villa Vista, Zamask, Istra.

Nagrado pa so prejeli (in s tem premagali celotno evropsko konkurenco):
Kuća za odmor Pelješac-Sreser, Sreser.
Villa Vista, Zamask, Istra: http://villa-vista.hr/en/.
Villa Vincenat, Žminj-Vadediji kuća za odmor.
Villa Falcon Rook, Konavle.

Kriteriji za podelitev teh nagrado so zahtevni. Poglejmo, kaj vse se ocenjuje: fotografije, video, komentarji gostov, priznanja (zvezdice, druge nagrade), kvaliteten opis namestitve, aktivnost na družabnih omrežjih, lokacija samega objekta, notranja oprema, zunanja ureditev (okolica). Zahtevno, kajne? Vsekakor dovolj, da lahko samo iskreno čestitamo prav vsem nagrajencem, pa tudi vsem ostalim, ki se neizmerno in 24 ur na dan trudite, da bo vaš gost čim bolj zadovoljen in srečen.

Objavljeno

Sorodni članki

»Družinska ladjica«

Kornatska gajeta – sveta ladjica

»Pred gajeto je bil samo Bog, mati božja in svetniki zaščitniki. Njej se je klanjalo, njej so prinašali darove in njej so se zaklinjali«. Tako med drugim o Betinski gajeti, izdelku specifičnega zemljepisnega, gospodarskega stanja na Murterju piše prof. Vladimir Skračić.

Kornatska gajeta – sveta...

»Pred gajeto je bil samo Bog, mati božja in svetniki zaščitniki. Njej se je klanjalo, njej so prinašali darove in njej so se zaklinjali«. Tako med drugim o Betinski gajeti, izdelku...

Preberi več
Plus: velika fotogalerija

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to zgodovinsko kvarnersko mestece.

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to...

Preberi več
»Odkrivati neodkrito«

Lika, hrvaška hrbtenica

Lika je relativno zapostavljena, turistično manj znana hrvaška geografska regija, kot si to zasluži. Lika povezuje Jadransko morje in celino, zelo ljubosumno pa čuva svoje odkrite (in neodkrite) naravne lepote.

Lika, hrvaška hrbtenica

Lika je relativno zapostavljena, turistično manj znana hrvaška geografska regija, kot si to zasluži. Lika povezuje Jadransko morje in celino, zelo ljubosumno pa čuva svoje odkrite (in neodkrite)...

Preberi več

Sorodni članki