Compare Listings

V Rovinju svetovni kuharski zvezdniki

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo v sredini aprila 2023 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Obiskovalci, tudi tisti, ki niso »kuharski profesionalci«, bodo verjetno zastrigli z ušesi, ko bodo slišali, da v Rovinj, na Weekend Food Festival, prihaja tudi najbolj znan pizzaiolo na svetu – Franco Pepe.

Weekend Food Festival

Na uradni spletni strani weekendfoodfestival.com lahko uvodoma preberemo: »Weekend Food Festival v Rovinju je edinstven dogodek, ki za isto mizo zbere vse tiste, ki jim je hrana sestavni del njihovega dela, od najboljših svetovnih chefov do strokovnjakov s področja gastronomije, živilske industrije in gostinstva.

Po uspešni prvi izvedbi bo Weekend Food Festival ponovno za tri dni, od 14. do 16. aprila, postavil Rovinj in Hrvaško v središče svetovne gastronomske scene, izobraževal in razpravljal o trendih in izkušnjah, tako v vrhunskih restavracijah kot v prehranjevalni industriji. Weekend Food Festival je kraj, kjer se z namenom učenja, uživanja in povezovanja zberejo vrhunski kuharji, eno in gastro strokovnjaki, proizvajalci hrane in opreme ter vsi ljubitelji gurmanov«.

Poglejmo si Weekend Food Festival v Rovinju, ki se letos, leta 2023, osredotoča na temo trajnosti, eno najbolj aktualnih tem (tudi) v gastronomskem svetu, nekoliko podrobneje.

»Weekend Food Festival, najbolj originalen in atraktiven festival te vrste na Hrvaškem, bo svoja vrata odprl v slikovitem Rovinju. V samem osrčju mesta, tj. v prostoru Stare tovarne tobaka (izvorno: Stara tvornica duhana), se bodo v štirih dneh zbrali najboljši od najboljših, tisti, ki so najprestižnejši s svetovne in regionalne kulinarične in enogastro scene, zaradi česar je ta dogodek zagotovo najpomembnejši in najekskluzivnejši na teh prostorih in tudi širše.

Odmevna imena iz Hrvaške in sveta bodo delila svoja znanja, izkušnje, strast in navdih s sodelavci profesionalci, gostinci, vinarji, enologi, oljkarji, enogastro strokovnjaki, foodiji in vsemi gastrofili, ki si želijo novih odkritij in seznanj. Številni paneli, masterclassi in spremljajoči dogodki so priložnost za osebni in profesionalni razvoj in za izmenjavo idej ter odprtje nekaterih novih vidikov in poslovnih priložnosti. Gala večerje, izvrstna vina, hrana in glasba so spoj, ki zagotavlja, da bo Weekend Food Festival še naprej mesto dobrih, pozitivnih in navdihujočih doživetij in vibracij«, so zapisali na straneh Turistične skupnosti Rovinj.

Festival, ki je lani, torej leta 2022, Hrvaško postavil na zemljevid najpomembnejših gastronomskih dogodkov v Evropi, bo tudi letos, s še bogatejšim programom, potekal od 14. do 16. aprila v Rovinju. V treh dneh najokusnejšega aprilskega festivala bodo obiskovalci uživali v številnih predavanjih in okroglih mizah, povezanih s hrano, pijačo, gastronomijo, gostinstvom in živilsko industrijo. Tako kot lani v Rovinj prihaja nekaj najboljših svetovnih kuharjev, ki jih Weekend Food Festival postavlja ob bok najboljšim svetovnim gurmanskim festivalom.

V Rovinj ponovno prihaja Dabiz Munoz, že dve leti zapored najboljši kuhar na svetu, ki bo obiskovalcem v živo pokazal, kako nastajajo njegove domiselne in avantgardne kreacije, ki so njegovo restavracijo DIVERXO popeljale do treh Michelinovih zvezdic. Prihaja tudi slavni trojček kuharjev: Oriol Castro, Eduard Xatruch in Mateu Casanas iz španske restavracije Disfrutar ter Simon Rogan, chef restavracije L’Enclume in pobudnik gibanja od kmetije do mize. Iz kobenhavnskega JORDNAR-a imamo Erica Vildgaarda s svojo neverjetno življenjsko zgodbo, iz Gucci Osteria da Massimo Bottura pa kuharska mojstra Karime Lopez in Takahiko ‘Taka’ Kondo. Poleg kuharskih mojstrov bodo Rovinj obiskala tudi nekatera največja imena svetovne cocktail scene.

Na seznam prihajajočih kuharjev dodajamo še eno veliko ime, ki bo zagotovo zapolnilo vsako prosto mesto v dvorani, saj bo najboljšo pico na svetu pred vsemi delal eden najbolj znanih pizzaiolov na svetu – Franco Pepe. Gre za pizza mojstra, ki ga trenutno spremljamo v nedavno izdani Netflixovi seriji Chef’s Table: Pizza, skrivnosti njegove obrti pa bodo lahko spoznali vsi obiskovalci Weekend Food Festivala.

Na velikem showcooking odru bodo ves čas Weekend Food Festivala svoje znanje delili domači in mednarodni kuharski mojstri, poleg tega pa nam bodo predstavili še nekoliko neznane kuhinje, kot je izraelska, ki jo bo predstavil mladi chef Yehi Zino. Preko številnih mojstrskih tečajev se bodo obiskovalci Weekend Food Festivala lahko udeležili degustacij oljčnega olja in vin, peke kruha in številnih drugih delavnic.
Weekend Food Festival želi letos »za isto mizo« zbrati vse, ki sta jim hrana in pijača sestavni del njihovega dela (in življenja), zato bomo spregovorili o pomembnem segmentu živilske industrije: hrani, ki je na naši mizi vsak dan, pa tudi o navadah nas potrošnikov, ki kupujemo hrano za vsak sleherni dan. Kaj lahko naredimo drugače, kako mali proizvajalci najdejo pot do potrošnikov in v katero smer gre živilska industrija, bodo na Weekend Food Festivalu razkrili številni strokovnjaki s tega področja.

Na Weekend Food Festivalu se bodo s pestro ponudbo predstavili lokalni gostinci, nekateri izmed najboljših rovinjskih gostincev pa bodo skupaj pripravili klasično istrsko malico. Celotno zgodbo bodo zaokrožili številni razstavljavci vin iz različnih koncev Hrvaške, ki se bodo predstavili skupaj s proizvajalci vrhunskih domačih »destilatov«, craft piv in alkoholnih pijač.

V razstavnem delu Weekend Food Festivala, ki bo odprt od petka zjutraj do nedelje popoldne, se bodo predstavili razstavljavci iz sveta kave, oljčnega olja, sirov in tartufov. Po predavanjih in panelih, razpravah in degustacijah se bo večer nadaljeval ob najboljši kombinaciji glasbe, hrane in sproščene zabave.

Prva izvedba Weekend Food Festivala, ki je potekala maja lani, je Hrvaško in Rovinj postavila na zemljevid najvplivnejših evropskih gurmanskih dogodkov, saj je na enem mestu zbrala več kot 2500 obiskovalcev. Zato je Weekend Food Festival prostor zbiranja, druženja, povezovanja in mreženja, v sproščenem vzdušju, ob odlični hrani in še boljši zabavi.

Programski direktor rovinjskega Weekend Food Festivala Hrvoje Petrić je lani, ob zagonu prvega rovinjskega Weekend Food Festivala, za MMC RTV Slovenija v intervjuju poudaril: »Mislim, da je super stvar za nas, da smo bili uvrščeni med najboljše festivale v Evropi, tako da se zdi, da je zasedba gostov in chefov 2022 res vrhunska. Dobili smo najboljšega kuharja na svetu, Dabiza Munoza, dobili smo najboljšo kuharico sveta, Ano Roš, najboljšo slaščičarko na svetu, Mašo Salopek, Massima Botturo, čigar restavracija Osteria Francescana je bila dvakrat najboljša restavracija na svetu. Mislim, da gre za ‘best of’ gastronomske scene. Poleg tega ne pozabimo na Rasmusa Munka iz restavracije Alchemist, še ene velike zvezde.

Slovenci so že leta naši redni gostje in so zelo dobrodošli. Lahko vam povem, da so v številnih restavracijah, s katerimi sodelujem, ali hotelih, zelo veseli, zelo zadovoljni s slovenskimi gosti. Mislim, da se to kaže tudi tako, da je vse več slovenskih vin vključenih v hrvaške restavracije, ki so zelo priljubljene. To se je zgodilo v zadnjih nekaj letih. Med Slovenci in Hrvati je pravzaprav zelo lepo in dobro prijateljstvo, tudi sam imam zelo rad Slovenijo.«

Za konec dodajmo le še, da letos, torej leta 2023, organizatorji Weekend Food Festivala, pričakujejo še večji obisk, vstopnice pa si lahko zagotovite na uradni spletni strani www.weeekendfoodfestival.com z 20 odstotnim popustom vse do konca februarja 2023. Vse novice lahko spremljate na uradnih facebook in instagram kanalih ter na uradni spletni strani festivala (tam so možne tudi prijave, objavljen pa je tudi urnik delavnic).

Fotografije: Weekend Food Festival.

Sorodni članki

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so avgusta 2023 ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem