Compare Listings

Istrian Gran Fondo, Umag Run in Plava Laguna Ironman 70.3

Priljubljeni športni dogodki v Istri

Konec marca 2024 je v Triglav Labu v Ljubljani potekala novinarska konferenca, na kateri sta poreška Plava Laguna in turistični grozd severozahodne Istre predstavila svoje športne dogodke. Dva se bosta zgodila že aprila, en pa bo po koncu turistične sezone, v oktobru.

Priljubljeni športni dogodki v Istri

Istria Gran Fondo

Prvi dogodek, ki so ga predstavili, je deseti in jubilejni mednarodni kolesarski maraton Istria Gran Fondo. Lani je postal del svetovne serije tekmovanj UCI Gran Fondo Series. Gre za serijo priznanih tekmovanj, ki potekajo po vsem svetu. V soboto, 13. 4. 2024, se bodo drzni in fizično dobro pripravljeni kolesarji preizkusili na dveh trasah. 94 kilometrov dolgi progi Istria Medio Fondo in 119 kilometrov dolgi progi Istria Gran Fondo.

Kot so povedali organizatorji, se bosta obe dirki začeli in končali v letovišču Stella Maris, tik ob stadionu Gorana Ivaniševića v Umagu. Tekmovalci bodo prekolesarili severozahodni in osrednji del istrskega polotoka, na poti pa jih bodo čakale 4 okrepčevalnice. Poleg obeh glavnih dirk se kolesarji lahko prijavijo tudi na time trail oz. vožnjo na čas, ki bo v petek, 12. 4. 2024.

Direktor turistične skupnosti Umag in predsednik grozda severozahodne Istre Milovan Popović je povedal: »Lani je kolesarski maraton v Umag privabil več kot 700 tekmovalcev iz 25 držav, največ iz Slovenije. Poleg čudovite istrske pokrajine, po kateri tekmovanje poteka, je velik motiv za prihod tudi dejstvo, da se bodo imeli eni najboljših kolesarjev z Istria Gran Fonda, prvih 25 % po starostnih skupinah, priložnost boriti za naziv svetovnega prvaka.«

Umag Run

Zanimiv športni konec tedna v Umagu bodo zaokrožili tekači na dogodku Umag Run. V nedeljo, 14. 4. 2024, bodo tekli polmaraton (21 kilometrov), tek na 10,5 kilometra, zabavni tek na 5 kilometrov in štafeto 2 x 10,5 kilometrov. Starostna meja za polmaraton je 18+, za tek na 10,5 kilometra 16+, zabavni tek pa nima starostnih omejitev. Tako kot kolesarji, bodo tudi tekači štartali pri legendarnem stadionu Gorana Ivaniševića v Stella Marisu. Organizatorji so poskrbeli še za najmlajše obiskovalce dogodka, ki bodo lahko tekli na 200, 400 in 800 metrov. Vsi prijavljeni tekmovalci bodo prejeli majico, medaljo, osvežilne pijače, soft flash in telovadno torbo.

Plava Laguna Ironman 70.3

Po koncu sezone, natančneje v nedeljo, 20. 10. 2024, bo Poreč gostitelj 3. Plava Laguna Ironmana 70.3, ki so ga na novinarski konferenci predstavili kot zadnjega. Gre za največji triatlon na Hrvaškem in v tem delu Evrope nasploh. Lani je v Poreč privabil več kot 1.500 tekmovalcev iz kar 56 držav. Gre za zelo priljubljeno tekmovanje v svetu triatlona, ki je bilo lani razprodano že 3 mesece pred samim dogodkom, kar je izpostavil tudi direktor tekmovanja Goran Vrus: »Lani je bilo tekmovanje razprodano tri mesece pred datumom izvedbe, zato ne zamudite. Vabimo vas, da izzovete sami sebe in se preizkusite v plavanju, kolesarjenju in teku po idilični istrski pokrajini. Poleg atraktivne poti je vsem športnikom in njihovim spremljevalcem na voljo tudi nastanitev na sami lokaciji, v apartmajih, hotelih ter kampih Plave Lagune, in vse, kar je potrebno za športni konec tedna ob morju v Istri. Kot odličen uvod v triatlon je organiziran tudi spremljevalni dogodek: tekmovanje IRONKIDS – 19. 10. 2024 na isti lokaciji – v Zelena resortu.“

Podaljšek turistične sezone

Ko sonce in morje ne predstavljata več dovolj visoke motivacije za obisk Hrvaške, je šport kot turistični produkt posebej pomemben motiv za prihod turistov po koncu sezone. To je potrdil tudi direktor predstavništva HTS Slovenija Bruno Bonifačić: »Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji vedno z veseljem gosti hotelsko skupino Plava Laguna in grozd severozahodne Istre, ki nenehno vlagata v razvoj kakovostnih športnih dogodkov in predstavljata pravo dodano vrednost za hrvaški turizem, saj združujeta veliko več kot ponudbo aktivnosti na prostem. Organizacija svetovno znanih in priznanih tekmovanj, kot sta Gran Fondo in Ironman, dokazuje, da je Hrvaška znana kot destinacija športnega turizma, ki lahko in zmore ponuditi vso potrebno logistiko in naravno kuliso.«

Predstavljene dogodke sta podprla slovenska kolesarka Laura Šimenc, ki je bila lani na Istria Gran Fondu najboljša v ženski konkurenci, in slovenski triatlonec Tim Gošnjak, drugi na lanskem Plava Laguna Ironmanu 70.3 v Poreču.

Ps. Promo tekst in fotografije: Hrvaška turistična skupnost (HTZ).

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem