Compare Listings

Festival lošinjske kulinarike

Fešta lošinjske kuhinje

Vse do konca maja 2023 vas na Lošinju čakajo gastronomska doživetja – obiščite petnajsti Festival lošinjske kulinarike, prireditev z originalnim, hrvaškim imenom »Fešta lošinjske kuhinje«.

Fešta lošinjske kuhinje

Ljubitelji kvarnerskih (jadranskih) gastronomskih dobrot ste imeli prvič priložnost poskusiti številne specialitete lošinjskih restavracij, vinarjev in dijakov Srednje šole Ambroza Haračića na malološinjskem trgu ob otvoritvi letošnjega, že15-ega Festivala lošinjske kuhinje, 27. 4. 2023.

V organizaciji Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj in mesta Mali Lošinj bo štirinajst lošinjskih restavracij od 27. aprila pa vse do 31. maja 2023 v okviru Fešte lošinjske kuhinje ponujalo dva menija lošinjske kuhinje (ribji in mesni) po privlačnih cenah. Dišeča divja zelišča, divji šparglji, sveže ribe in morski sadeži, otoška jagnjetina in divjačina iz bližnjih gozdov, v interpretaciji lošinjskih kuharskih mojstrov, ki skozi okuse pripovedujejo o svojem otoku, vas bodo zlahka motivirali, da obiščete Lošinj že spomladi.

Med privlačnimi lošinjskimi dobrotami so: grižljaji iz kozje skute in špargljev; sir v škartocu z aromatičnimi lošinjskimi zelišči; domača saur iz sardel in lošinjskih zelišč; prekajen file modre ribe na rukoli; hobotnica z bobom in koromačem; jadranski inčuni, vloženi v malvaziji z mladim motarjem; kremasta juha z raki; »trlje od kamena«;  file »lokarde« z dišečo polento v omaki otoških zelišč; file brancina v krušni skorjici z lošinjskimi zelišči; brancin kuhan v oljčnem olju in vinu žlahtini s krompirjem; sipin brodet s polento; jetrna pašteta iz otoške jagnjetine; jagnječja stegna v rdečem vinu in njoki z lošinjskimi aromatičnimi zelišči; jagnječji kotleti s pirejem lošinjskega boba; otoška divjačina z domačimi njoki s koromačem; golaž iz divjačinskega mesa z domačimi njoki; »špikovani but« creškega merjasca s »pljukanci«; t.i. »žgvacet« iz lošinjske divjačine, marinirane v zelišča in domačimi njoki; torta z rožmarinom in oljčnim oljem; krofi z omako gozdnih sadežev in terana; fantazija mlade skute in medu; lošinjski limonin tart; panna cotta s sivko in baziliko.

»Festival lošinjske kuhinje je del destinacijske ponudbe že 15 let. Cilj je obiskovalcem in prebivalcem predstaviti posebno gastronomsko zgodbo in jim omogočiti doživetje okusov Lošinja, ki odraža bogato gastronomsko dediščino v receptih in izvirnih okusih lošinjskih jedi. Na ta način spodbujamo in promoviramo lokalno gastronomijo ter obogatimo ponudbo destinacije, hkrati pa ustvarimo dodaten razlog za prihod na Lošinj,« je prepričan direktor Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj Dalibor Cvitković.

V različnih specialitetah lahko uživate v naslednjih restavracijah: restavracija Artatore, restavracija Baracuda, restavracija Bocca Vera, mediteranski bar Borik, Gastro Pub Deveron, restavracija Diana, restavracija Eki, Lanterna Grill, restavracija Nautika Lošinj, konoba Silvana, restavracija Silver Bay, Gostilna Televrin, restavracija Veli žal in restavracija Za Kantuni.

Na odprtju in na stojnicah se bodo poleg gostinskih lokalov predstavili tudi vinarji: Komadina, Valenta, Apolitico in Katunar. Tudi letos lahko vsi, ki boste poskusite jedi, jih fotografirate in objavite na svojih družbenih omrežjih z vtičnikom #LosinjFoodFestival ter osvojite eno od številnih nagrad: ogled delfinov (Dolphin Watching Tour), obisk tematskega razgledišča Providence, obisk znamenitega muzeja Apoksiomen, pogled skozi očala virtualne resničnosti v Osorju, romantična večerja in wellness tretma. Vas je zamikalo? Nas boste obiskali na Lošinju? 😊

Ps. Fotografije in tekst: TZ Lošinj.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem