Compare Listings

Festival lošinjske kulinarike

Fešta lošinjske kuhinje

Vse do konca maja 2023 vas na Lošinju čakajo gastronomska doživetja – obiščite petnajsti Festival lošinjske kulinarike, prireditev z originalnim, hrvaškim imenom »Fešta lošinjske kuhinje«.

Fešta lošinjske kuhinje

Ljubitelji kvarnerskih (jadranskih) gastronomskih dobrot ste imeli prvič priložnost poskusiti številne specialitete lošinjskih restavracij, vinarjev in dijakov Srednje šole Ambroza Haračića na malološinjskem trgu ob otvoritvi letošnjega, že15-ega Festivala lošinjske kuhinje, 27. 4. 2023.

V organizaciji Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj in mesta Mali Lošinj bo štirinajst lošinjskih restavracij od 27. aprila pa vse do 31. maja 2023 v okviru Fešte lošinjske kuhinje ponujalo dva menija lošinjske kuhinje (ribji in mesni) po privlačnih cenah. Dišeča divja zelišča, divji šparglji, sveže ribe in morski sadeži, otoška jagnjetina in divjačina iz bližnjih gozdov, v interpretaciji lošinjskih kuharskih mojstrov, ki skozi okuse pripovedujejo o svojem otoku, vas bodo zlahka motivirali, da obiščete Lošinj že spomladi.

Med privlačnimi lošinjskimi dobrotami so: grižljaji iz kozje skute in špargljev; sir v škartocu z aromatičnimi lošinjskimi zelišči; domača saur iz sardel in lošinjskih zelišč; prekajen file modre ribe na rukoli; hobotnica z bobom in koromačem; jadranski inčuni, vloženi v malvaziji z mladim motarjem; kremasta juha z raki; »trlje od kamena«;  file »lokarde« z dišečo polento v omaki otoških zelišč; file brancina v krušni skorjici z lošinjskimi zelišči; brancin kuhan v oljčnem olju in vinu žlahtini s krompirjem; sipin brodet s polento; jetrna pašteta iz otoške jagnjetine; jagnječja stegna v rdečem vinu in njoki z lošinjskimi aromatičnimi zelišči; jagnječji kotleti s pirejem lošinjskega boba; otoška divjačina z domačimi njoki s koromačem; golaž iz divjačinskega mesa z domačimi njoki; »špikovani but« creškega merjasca s »pljukanci«; t.i. »žgvacet« iz lošinjske divjačine, marinirane v zelišča in domačimi njoki; torta z rožmarinom in oljčnim oljem; krofi z omako gozdnih sadežev in terana; fantazija mlade skute in medu; lošinjski limonin tart; panna cotta s sivko in baziliko.

»Festival lošinjske kuhinje je del destinacijske ponudbe že 15 let. Cilj je obiskovalcem in prebivalcem predstaviti posebno gastronomsko zgodbo in jim omogočiti doživetje okusov Lošinja, ki odraža bogato gastronomsko dediščino v receptih in izvirnih okusih lošinjskih jedi. Na ta način spodbujamo in promoviramo lokalno gastronomijo ter obogatimo ponudbo destinacije, hkrati pa ustvarimo dodaten razlog za prihod na Lošinj,« je prepričan direktor Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj Dalibor Cvitković.

V različnih specialitetah lahko uživate v naslednjih restavracijah: restavracija Artatore, restavracija Baracuda, restavracija Bocca Vera, mediteranski bar Borik, Gastro Pub Deveron, restavracija Diana, restavracija Eki, Lanterna Grill, restavracija Nautika Lošinj, konoba Silvana, restavracija Silver Bay, Gostilna Televrin, restavracija Veli žal in restavracija Za Kantuni.

Na odprtju in na stojnicah se bodo poleg gostinskih lokalov predstavili tudi vinarji: Komadina, Valenta, Apolitico in Katunar. Tudi letos lahko vsi, ki boste poskusite jedi, jih fotografirate in objavite na svojih družbenih omrežjih z vtičnikom #LosinjFoodFestival ter osvojite eno od številnih nagrad: ogled delfinov (Dolphin Watching Tour), obisk tematskega razgledišča Providence, obisk znamenitega muzeja Apoksiomen, pogled skozi očala virtualne resničnosti v Osorju, romantična večerja in wellness tretma. Vas je zamikalo? Nas boste obiskali na Lošinju? 😊

Ps. Fotografije in tekst: TZ Lošinj.

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem