Compare Listings

Pomemben vinski dogodek

Zadar Wine Festival

Zadar Wine Festival, največji vinski festival v Dalmaciji, združuje več kot 100 vinskih razstavljavcev iz vse Hrvaške, pa tudi iz nekaterih drugih držav, med njimi je tudi več vinarjev iz Slovenije. Tako bodo obiskovalci imeli možnost degustacije različnih evropskih in svetovnih vin zelo raznolikih vinarjev in distributerjev.

Zadar Wine Festival

V petek, 24. marca in soboto, 25. marca 2023 bo v zadarski športni dvorani Krešimirja Ćosića (nekdanjega slavnega košarkarja) potekal Zadar Wine Festival, kjer se že leta zbirajo različni razstavljavci iz vse Hrvaške in nekaterih drugih – predvsem bližnjih – držav.

Zadar Wine Festival je leta 2017 ustanovil, zasnoval in postavil Ivan Stiblik, cenjen sommelier in pravi vinoljub. Ivan Stiblik je za hrvaški medij Jutarnji povedal: »Moj cilj je že od samega začetka snovanja festivala bil povezovanje vinarjev, gostincev in distributerjev na (med)nacionalni ravni. Menim, da je izjemno pomembno delati na povezovanju stroke, saj le tako lahko hitro napredujemo. Glede na to, da je bil prva leta Zadar Wine Festival že itak zelo dobro obiskan, se seveda od nas pričakuje, da vsako leto festivalsko zgodbo dvignemo še na nekoliko višjo raven kvalitete«.

Zadar Wine Festival je med poznavalci vina zelo visoko cenjen vinski dogodek, prepoznan in zelo priljubljen je med vinarji, gostinci in hotelirji ter – seveda – vsemi ljubitelji vina. Zadar Wine Festival poteka v dvorani Športnega centra na Višnjiku v mestu Zadar, ki ima večje brezplačno parkirišče za razstavljavce in obiskovalce, kar je velika prednost, ko gre za veliko število udeležencev.

Vsako leto se kot uvod v Zadar Wine Festival organizirajo zanimive in strokovne vinske delavnice. Letos so se dalmatinski organizatorji odločili, da bodo ves prihodek od prodaje vstopnic za delavnice namenili v humanitarne namene društvu za zdravljenje male bolnice Lave Petrušić. Delavnice bodo potekale štiri srede v marcu, v prenovljenem hotelu A’mare (nekdanji hotel Iž).

Ambient hotela je zelo lep, topel, prijeten. Organizirane so različne in zanimive delavnice; delavnica penin, vina iz Čila, delavnica najpomembnejših dalmatinskih vinskih sort. Ob mednarodnem dnevu žena bodo udeleženke delavnice imele možnost degustacije različnih rose vin v čast ženskam. Prijave na delavnice so možne na povezavi: www.zadarwinefestival.com/prijava/kupnja-ulaznica.

V času trajanja festivala bo za razstavljavce in obiskovalce v sodelovanju s Street Food Festivalom (moderni street food koncept) poskrbljeno za kulinarični kotiček, ki bo poskrbel za zelo okusne in zanimive jedi. Na Zadar Wine Festivalu vas čaka tudi zanimiva instrumentalna glasbena zgodba, letos pa bo prvič po festivalu organiziran poseben koncert z odrom pred vhodom v dvorano od 21. ure naprej.

Cenjeni strokovnjaki, ki ustvarjajo spletno stran Kult Plave Kamenice, so zapisali: »Glede na veliko število domačih razstavljavcev, kot tudi dobro zastopanost tujih vin, lahko sklepamo, da je Zadar Wine Festival verjetno največji vinski festival v Dalmaciji. Ker je Dalmacija največja sezonska porabnica vina na Hrvaškem, je jasno, da je Zadar Wine Festival, čeprav je odprt za javnost, tudi eden najpomembnejših poslovnih vinskih dogodkov na Hrvaškem. Poslovni pomen Zadar Wine Festivala za vinarstvo, gostinstvo in turizem je letos še posebej očiten, saj naj bi bila prihajajoča turistična sezona glede na dosedanje napovedi in rezervacije še boljša od lanske, kar pomeni, da bo še več vina prodano na našem Jadranskem morju«.

Zadar Wine Festival je znan po ustvarjanju posebnih, optimističnih vibracij in dobre energije.  Tudi zato bo organizator z brezplačnim koncertom poskrbel, da se bo ta občutek ohranil še vsaj nekaj dni po zaključku Zadar Wine Festival-a. Vstopnice za festival, 20 evrov, lahko obiskovalci kupite na vhodu na dan koncerta in na spletni strani www.entrio.hr/event/zadar-wine-festival-13586.

Ps. Uredništvo www.pag.si se Zadar Wine Festivalu zahvaljuje za fotografije in za pomoč pri pripravi teksta.

Sorodni članki

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem